Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeszcze o wyłączaniu ABS-u

Featured Replies

Napisano

Radzono mi tu, żeby wyłaczyć ABS przez wyjęcie bezpiecznika. Właśnie chciałem się za to zabrać, zaglądam do instrukcji, a tam stoi, że bezpiecznik nr 23 "odpowiada" za ABS, TC i wspomaganie układu kierowniczego. TC nie mam, więc mi to obojętne, ale wspomaganie chciałbym mieć, zwłaszcza, że bardzo ciężko kręci się kierownicą, gdy jest dość bezpośrednie przełożenie w układzie kierowniczym, a takie ma Astra G confused.gif Jak wyłączyć sam ABS?

Napisano

> Radzono mi tu, żeby wyłaczyć ABS przez wyjęcie bezpiecznika. Właśnie

> chciałem się za to zabrać, zaglądam do instrukcji, a tam stoi,

> że bezpiecznik nr 23 "odpowiada" za ABS, TC i wspomaganie układu

> kierowniczego. TC nie mam, więc mi to obojętne, ale wspomaganie

> chciałbym mieć, zwłaszcza, że bardzo ciężko kręci się

> kierownicą, gdy jest dość bezpośrednie przełożenie w układzie

> kierowniczym, a takie ma Astra G Jak wyłączyć sam ABS?

A dlaczego chcesz wyłączać ABS hmm.gif

Napisano
  • Autor

> A dlaczego chcesz wyłączać ABS

Czasowo, do zabawy na nieczynnym lotnisku zlosnik.gif

Napisano

> Czasowo, do zabawy na nieczynnym lotnisku

Osobiście to bym dorwał kabel z dojściem zasilania do ABS'u i wpiął taki pstryczek i kiedy chce mam ABS albo nie mam grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Dobrze się zastanów czy na pewno chcesz wyłączyć!?!

Zima idzie! Trzeba się wyszaleć na śniegu! Widziałeś wóz rajdowy z ABS-em? zlosnik.gif

> Trzeba było kupić bez ABS'u

Już nie produkuje się samochodów bez ABS-u (wynalazki typu Łada, ZAZ itp. pomijam).

Jeszcze dodam. Podobno Spark w podstawowej wersji nie ma ABS (we wszystkich innych wersjach ma). Jeżeli tak, to byłby to chyba ostani samochód bez ABS-u. Fiat SC ma seryjnie.

Napisano

O ile dobrze pamiętam, to przy piastach są złącza które można rozpiąć tzn. jest złącze a potem kabelek do czujnika w piaście. Chyba je nawet widać przy skręconych kołach.

Napisano

mnie już raz ABS uratował z poważnej opresji i nie odłączę go choćby dla zabawy. Ptarzę przez okono i widzę że śnieg ostro przyjeb*ł od rana. Trzeba będzie wyjechać na drogę i sprawdzić czy wszystko jest s i

Napisano

czy ktos moglby wyjasnic mi jak 5 latkowi jakie sa zalety auta z abs'em?

wiem, ze powoduje nieblokowanie sie kol - czyli mamy jako taka kontrole sterownosci - mozna skrecac bo kola sie nie zablokuja.

ale czy to tez dziala na lodzie? mamy czysty lod, wciskamy hamulce - wiem, ze zawsze z abs'em sie wciska do konca i nie puszcza.

czy droga hamowania bedzie taka sama, < czy > niz w aucie bez absu?

pytam bo wywiazala sie dyskusja na ten temat i mnie wydawalo sie, ze abs moze nie skraca drogi hamowania ale powoduje, ze mamy sterwonosc auta. o ile mozna powiedziec, ze na lodzie auto jest sterowne.

czy jeszcze jakies inne zalety abs'u? pozostanmy przy czystym abs'ie bez innych ukladow kontroli trkacji.

Napisano

z tego co tu kiedyś czytałem to na śliskichlub sypkich nawierzchniach (lód, gruba warstwa śniegu, piasek) ABS wydłuża drogę hamowania.

Napisano

W pelni zgadzam sie z przedmowca ,ubieglej zimy parokrotnie z odglosem trrrrrrrrrr,pod maska wjechalem na skrzyzowanie i niebylo to zamiezone wtargniecie, ABS niestety nie skraca znaczaco drogi hamowania /lod/ pozwala na zachowanie kierowalnosci autem.

Napisano

Zdecydowanie wydłuża hamowanie. Na naprawdę śliskim auto nie skreca (nie nadąża skrecać) auto leci w poślizgu bezwładnie lekko pomału nakierunkowując się w ządany kierunek. Zdecydowanie za wolno skręca i szubszy jest ratunek poprzez puszczenie hamulca- /koła szybciej nadają kierunek/ .

ABS sprawia że urodzeni kierowcy (czujący maszynę) tracą kontrolę w czasie działania ABSu. Bez ABSu czuję i reaguję- obkrecam baczka polonezem trafiam tyłem do garażu, Astrą z ABS nie potrafie tego. ABS po odgłosie daje mi znać kiedy działa-z tego plus bo czasem nie widać że ślisko jak cholera.

Napisano

> W pelni zgadzam sie z przedmowca ,ubieglej zimy parokrotnie z

> odglosem trrrrrrrrrr,pod maska wjechalem na skrzyzowanie i

> niebylo to zamiezone wtargniecie, ABS niestety nie skraca

> znaczaco drogi hamowania /lod/ pozwala na zachowanie

> kierowalnosci autem.

Moja siora też dziś przeżyła chrzest bojowy na ulicy jadąc astrą z ABS'em... O milimetry nie władowała się w czyjś kufer. Okoliczności były tymbardziej nie sprzyjające że pech chciał że był to ten ostatni dzień na letnich oponkach (a w dodatku śniegiem u nas ładnie sypnęło więc nie było się czemu dziwić)...

Potem ja się w okolicy garażu przejechałem parę razy i faktycznie wutem może i da się sterować ale hamować już niespecjalnie. Oczywiście omawiam tu próbę na letnich kapciach (nówki sztuki - fajnie sie na nich śmiga w cieplejsze dni ale na śniegu masakra).

Założyłem więc z przodu 2 zimówki i efekt kolosalny. Oczywiście przy ostrym depie ABS się załącza i hamowanie się wydłuża ale przy niezbyt mocnym nacisku hamulca hamowanie jest dużo lepsze a ABS nie przeszkadza...

Reasumując - ABS to świetna rzecz ale trzeba się przyzwyczaić i wyrobić sobie pewne nawyki...

Napisano

> ABS się załącza i hamowanie się wydłuża ale przy

> niezbyt mocnym nacisku hamulca hamowanie jest dużo lepsze a ABS

> nie przeszkadza...

ale wydluza w stosunku do auta bez abs'u?

ja nie mam takiego wyczucia w nodze (mysle, ze malo osob ma) zeby wcisnac hamulec na sliskim i nie doprowadzic do zablokowania kol. czuje, ze kolo blokuje wiec odpuszczam hamulec.

czy potraficie zatrzymac auto bez abs'u na krotszym odcinku niz z abs'em? droga prosta - bez skrecania, nawierzchnia pokryta lodem. jakos ciezko mi to sobie uzmyslowic.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.