Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hamowanie silnikiem w BMW na sliskiej nawierzchni....

Featured Replies

Napisano

W instrukcji przeczytalem, ze...

277767100-hamowanie.JPG

Czy to prawda? cfaniaczek.gif

Jakby tak pomyslec logicznie to rzeczywiscie cos w tym moze byc.... ale jak to w praktyce wyglada?

post-23678-14352475561783_thumb.jpg

Napisano

> W instrukcji przeczytalem, ze...

> Czy to prawda?

> Jakby tak pomyslec logicznie to rzeczywiscie cos w tym moze byc....

> ale jak to w praktyce wyglada?

w jakiejs 316 nie powinno byc problemu z tym, gorzej jesli masz cos typu 320 lub wyzej musisz uwazac

proponuje poprubowac na jakims zamknietym odcinku dla ruchu, a sam bedziesz wiedzial jak to u CIebie wyglada

Napisano

> w jakiejs 316 nie powinno byc problemu z tym, gorzej jesli masz cos

> typu 320 lub wyzej musisz uwazac

> proponuje poprubowac na jakims zamknietym odcinku dla ruchu, a sam

> bedziesz wiedzial jak to u CIebie wyglada

Nie wiesz co piszesz wbicie nizszego biegu i sciagniecie nogi z gazu powoduje nieraz piekne podciecie tylu nawet w maluchu gdzie silnik jest z tylu.

Wiec sprawa dotyczy raczej wszystkich tylnionapedowcow.

Napisano

> Nie wiesz co piszesz wbicie nizszego biegu i sciagniecie nogi z gazu

> powoduje nieraz piekne podciecie tylu nawet w maluchu gdzie

> silnik jest z tylu.

> Wiec sprawa dotyczy raczej wszystkich tylnionapedowcow.

w takim razie jak w maluchu nawet to niebezpieczne, to czy to nie dziala w np. 150konnym przednionapedowcu ? na czym to polega ?

Napisano

> w takim razie jak w maluchu nawet to niebezpieczne, to czy to nie

> dziala w np. 150konnym przednionapedowcu ? na czym to polega ?

sam sobie odpowiedziales na pytanie bo jest przednionapedowcem ... moc tu nie ma nic do gadania .... bo ahmujesz silnikiem a nie przyspieszasz ..

Napisano
  • Autor

> sam sobie odpowiedziales na pytanie bo jest przednionapedowcem ...

> moc tu nie ma nic do gadania .... bo ahmujesz silnikiem a nie

> przyspieszasz ..

no w BMW tez hamujesz, a nie przyspieszasz.... imho chodzi o to, ze dupcia lzejsza..... no i dopoki kola nie sa skrecone to pewnie jest ok.gifzlosnik.gif

nie wiem- teoretyzuje, potestuje na sniegu smile.gif

Napisano

> no w BMW tez hamujesz, a nie przyspieszasz.... imho chodzi o to, ze

> dupcia lzejsza..... no i dopoki kola nie sa skrecone to pewnie

> jest

> nie wiem- teoretyzuje, potestuje na sniegu

Jezeli jedziesz na sliskiej nawierzchni zredukujesz bieg i szybko pusicsz sprzeglo moze Cie podciac nawet jak jedziesz nawprost.

Wiec troszke refleksji i delikatne operowanie pedalami a bedzie dobrze.

Napisano

> Jezeli jedziesz na sliskiej nawierzchni zredukujesz bieg i szybko

> pusicsz sprzeglo moze Cie podciac nawet jak jedziesz nawprost.

> Wiec troszke refleksji i delikatne operowanie pedalami a bedzie

> dobrze.

Z tego co wiem to chyba sa systemy ktore dbaja o to aby podczas reducji nie blokowalo kol (Golfy V wprawdzie nie maja napedu na tyl ale maja ten system nawet w standardzie)

Napisano

> Z tego co wiem to chyba sa systemy ktore dbaja o to aby podczas

> reducji nie blokowalo kol (Golfy V wprawdzie nie maja napedu na

> tyl ale maja ten system nawet w standardzie)

no wlasnie tak mi sie wydawalo ze przednionapedowcow tez problem dotyczy, tyle ze w mniejszym stopniu, ze wzgledu na ciezszy przod. skoro VW pakuje jakis system zabezpieczajacy przed czyms takim..., a jak przod podetnie to juz chyba wogole klapa...

Napisano

> jest

jasne ze ciezar ma role .. a tyl naped tez zdecydowanie ...

Napisano

> Z tego co wiem to chyba sa systemy ktore dbaja o to aby podczas

> reducji nie blokowalo kol (Golfy V wprawdzie nie maja napedu na

> tyl ale maja ten system nawet w standardzie)

No to co to za system powiedz mi bo wg mnie sprawa ta przednionapedowych samochodow nie dotyczyc. Przynajmniej nigdy mnie to nie spotkalo a w tylnionapedowce przekonalem sie o tym pierwszej zimy i to na samym poczatku. I raczej zaden system stosowany w golfie i to w standardzie nie pomzoe.

Napisano

> Nie wiesz co piszesz wbicie nizszego biegu i sciagniecie nogi z gazu

> powoduje nieraz piekne podciecie tylu nawet w maluchu gdzie

> silnik jest z tylu.

> Wiec sprawa dotyczy raczej wszystkich tylnionapedowcow.

w e34 520 musisz dobrze strzelic ze sprzegla zeby CIe podcielo... jak jedziesz na lodzie to wiadomo ze i malucha podetnie ale tak czy inaczej jak znasz dobrze auto to silnikiem da sie wychamowac w tylnio napedowce - w przednionapedowcu takiego problemu nie ma, zgadzam sie nigdy Cie nie obruci smile.gif

Napisano

> No to co to za system powiedz mi bo wg mnie sprawa ta

> przednionapedowych samochodow nie dotyczyc. Przynajmniej nigdy

> mnie to nie spotkalo a w tylnionapedowce przekonalem sie o tym

> pierwszej zimy i to na samym poczatku. I raczej zaden system

> stosowany w golfie i to w standardzie nie pomzoe.

System nazywa sie MSR o ile dobrze pamietam i wystepuje nie tylko w VW.

Tak na marginesie to nie rozumiem co chcesz mi powiedziec ze niby nie mozna zblokowac przednich kol w aucie przednionapedowym np. przy naglej redukcji przy wysokich obrotach ? Czy chcesz poddawac watpliwosci istnienie takich systemow jak MSR ASR ESP czy ABS ? Bo to ze w aucie z tylnym latwiej zblokowac kola przy redukcji zwlaszcza na sliskiej nawierzchni jest chyba oczywiste.

Napisano

> w e34 520 musisz dobrze strzelic ze sprzegla zeby CIe podcielo...

> jak jedziesz na lodzie to wiadomo ze i malucha podetnie ale tak

> czy inaczej jak znasz dobrze auto to silnikiem da sie wychamowac

> w tylnio napedowce - w przednionapedowcu takiego problemu nie

> ma, zgadzam sie nigdy Cie nie obruci

Obrot nie obrot faktem jest ze w przednio napedowcu jest to nawet bardziej niebezpieczne...

Aby uniknac /ograniczyc blokowania kol np przy redukcjacvh stosuje sie "heal and toe" polecam poczytac troszke o tej technice jest dosc trudna do opanowania ale trzeba cwiczyc cwiczyc i jeszzce raz cwiczyc.

Napisano

Co tu duzo gadac- jak ktos potrafi sie umiejetnie poslugiwac pedalami i drazkiem zmiany biegow temu hamowanie silnikiem zima niestraszne drive.gif

Napisano

wszystko sie da. wystarczy chciec , w zime nie raz "podciolem" przod samochodu , duzy plus ze w przednio napedowce ten stan nie trwa za dlugo gdyz silnik mocno dociaza przod.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> W instrukcji przeczytalem, ze...

> Czy to prawda?

> Jakby tak pomyslec logicznie to rzeczywiscie cos w tym moze byc....

> ale jak to w praktyce wyglada?

tak jak pisze.. tak wyglada.. jak bedziesz hamowac sobie a do tego zaczniesz biegami to jest szansa ze przyblokuje a auto zacznie latac na boki devil.gif i w tedy musisz tylko dobrze do zakretu sie zlozyc i BUT............... pelnym bokiem devil.gifdevil.gifzlosnik.gif

Napisano

> wszystko sie da. wystarczy chciec , w zime nie raz "podciolem" przod

> samochodu , duzy plus ze w przednio napedowce ten stan nie trwa

> za dlugo gdyz silnik mocno dociaza przod.

ja bym sie wadzil ze to duzy plus zlosnik.gif za to lubie tylny naped ze mozna fajnie sie pobawic devil.gif

Napisano

> ja bym sie wadzil ze to duzy plus za to lubie tylny naped ze mozna

> fajnie sie pobawic

claps.gif nic ine daje tyle frajdy z jazdy jak tylny naped brawo.gifpiwo.gif20.GIF

Napisano

> nic ine daje tyle frajdy z jazdy jak tylny naped

Tak Ci sie tylko wydaje tylni naped i 100KM z litra pojemnosci to jest frajda zlosnik.gif

Napisano

> nic ine daje tyle frajdy z jazdy jak tylny naped

ano daje daje.. ale zeby zrownowazyc frajde trzeba miec 2 auta tylny naped mocny i przedni mocny wink.gif i frajda w 100% gwarantowana zlosnik.gif

Napisano

Sprawa jest prosta,

nagłe zredukowanie biegu + szybkie puszczenie sprzęgła spowoduje że tylne koła będą dohamowane - silnik zanim wskoczy na wysokie obroty po zmianie biegu na niższy przyhamuje tylną oś - efekt podobny do zaciągnięcia ręcznego. Na zakręcie grozi obróceniem auta.

W przednionapędówce też jest ryzyko dohamowania nagle przedniej osi, ale trzeba juz byc "naprawde zdolnym" zeby to zrobic nieswiadomie. W przednionapedówce efekt naglego dohamowania silnikiem spowoduje ze auto bedzie miec tendencje do "wylecenia" przodem z zakretu.

Pamietam sytuacje ze zlotu z hondziarzami. Hondziarze zaczeli sie scigac na przyspieszenie, jednemu z nich zamiast z 2ki na 3kę wskoczyła jedynka. Domyslcie sie co sie dzialo jak przy jakis 90km/h nagle sie wbija jedynke. Przednie kola kompletnie zblokowało, dym z opon, silnik wskoczyl na takie obroty jakich jeszcze nie slyszalem w aucie osobowym. yikes.gif

Jak widac nagla redukcja jak mowicie "podcina" przednionapedowki rowniez.

Co ciekawe - chyba jedynym autem ktore maja zabezpieczenie przed tym to... nowe skody zlosnik.gif Ktorys z ich systemow zabezpiecza przed zblokowaniem kol przy redukcji biegow. Jak to dziala to dokladnie nie wiem, ale domyslam sie ze w razie naglej redukcji jest podawna jakas dawka paliwa zeby obroty zwiekszyc. Taka zautomatyzowana "przegazowka" biglaugh.gif

Napisano

> Co ciekawe - chyba jedynym autem ktore maja zabezpieczenie przed tym

> to... nowe skody Ktorys z ich systemow zabezpiecza przed

> zblokowaniem kol przy redukcji biegow. Jak to dziala to

> dokladnie nie wiem, ale domyslam sie ze w razie naglej redukcji

> jest podawna jakas dawka paliwa zeby obroty zwiekszyc. Taka

> zautomatyzowana "przegazowka"

Poszukałem i znalazłem:

http://www.furysamochody.fora.pl/about22.html

MSR

Modulowany system regulacji

MSR to system regulacji hamowania silnikiem podczas zwalniania. Jego działanie jest odwrotnością działania układu ASR i polega na otwieraniu przepustnicy w momencie ostrego zwalniania, co zapobiega zablokowaniu kół napędzanych.

Wiec tak jak mówiłem wyżej - MSR moze pomoc. Nie ma jak skoda. biglaugh.gif

Napisano

> jest

Radze naprawde potestowac zachowanie na łukach tylnionapędówki. W ostatnią zimę jechałem jako pasazero z kumplem E36 320. Zdjął noge z gazu na łuku, bo sie okazało ze za szybko jedziemy. tyłek od razu postawiło bokiem i drzewo nas nie ominęło. Na szczeście tylko przodem zahaczylismy i polecielismy do rowu, a nie całym bokiem zostając na nim i wtedy nie wiem czy z tego bysmy wyszli crazy.gif

Zdjecie nogi z gazu na zakrecie too odruch wyniesiony z przednionapędówki. Tam się nic nie dzieje, a beemka od razu stanęła bokiem. trzeba naprawde duzo cwiczen, zeby cos takiego nagle opanowac. Co innego jak sie jeździ po placu krecąc bączki - tu czlowiek jest przygotowany, zeby odpowiednia kontre zalozyc i ma duzo miejsca. Na drodze jest o wiele gorzej.

W pewnym momencie chcialem sobie takie BMW kupic, bo ma dusze ten samochod. jednak jazda zima to sporo nerwów i w sumie jedzie sie duzo wolniej niz przednionapędowka o duzo słabyszm silniku. Kupiłem przednionapędówke z ESP smile.gif

Napisano

> Zdjecie nogi z gazu na zakrecie too odruch wyniesiony z

> przednionapędówki. Tam się nic nie dzieje, a beemka od razu

> stanęła bokiem.

smiem polemizowac co do tego, ze w fwd nic sie nie dzieje po zdjeciu nogi z gazu.

u mnie wygladalo to inaczej: dojscie do zakretu na dosc wysokich obrotach, noga z gazu, kopniecie w hamulec (ale bez blokowania kol) i skret. efekt to tyl wylatujacy na zewnatrz.

dalo sie to bez wiekszych problemow zrobic rowniez bez uzywania hamulca, operujac samym gazem.

jeszcze lepsza opcja bylo zerwanie przyczepnosci przedniych kol na dojsciu, potem skret (samochod jedzie prosto bo kola nie maja trakcji) a nastepnie odpuszczenie gazu aby przod znow chwycil trakcje. wtedy tez slicznie wylatywal na zewnatrz.

u mnie jednak dosc duzy wplyw moglo miec to, ze samochod byl wypatroszony, wiec tyl delikatnie mowiac lekki wink.gif

jedno jest pewne-w fwd zmiana obciazenia w luku tez potrafi zaskoczyc.

natomiast co do rwd to podziele sie wrazeniami po nowym roku-wszystkie gorskie drogi w krynicy juz na mnie czekaja... oby tylko snieg dopisal

Napisano

Ja mówie o normalnej jeździe. Ty mówisz zdaje sie o kopaniu w hamulec, o celowym zrywaniu przyczepności przed zakretem spineyes.gif Przy ostrej jeździe to sie zgodze, ze kazdym samochodem mozna wywolac rozne reakcje.... pod i nadsterowość.

Mi chodziło o zwykłą jazde, bez nagłych hamowań, wysokich obrotów. smile.gif Wole nie myslec jakbysmy jechali na "tamtym" łuku z obrotami powiedzmy 5 tysiecy na dwójce icon_eek.gifzamiast przy 2 tysiacach na czwartym biegu skromny.gif Od razu pewnie by nas wywiozlo z drogi crazy.gif A tak powoli wyrzucało tył i sporo metrow przejechalismy hamujac zanim zaliczylismy drzewo...uff

Napisano

> Ja mówie o normalnej jeździe. Ty mówisz zdaje sie o kopaniu w

> hamulec, o celowym zrywaniu przyczepności przed zakretem

icon_eek.gif nie, tu chopdzi tylko o dociazenie przedniej opsi przy rownoczesnym odciazeniu tylnej (lekkie zanurkowanie samochodu). a zerwanie przyczepnosci to owszem, celowe wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.