Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła w Omedze... prośba o pomoc

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie smile.gif

zagladnełam tu po sąsiedzku z kącika Matiziaków banana-wave.gif, ponieważ mam pytanko odnośnie autka mojego ojca.

Jakis czas temu zakupił Omege B, rocznik 96 i... no właśnie, autko fajniutkie zlosnik.gif, ale jest problem z przednimi lampami.

Jadąc dziś wieczorem zauważyłam iz auto ma strasznie słabe światła beksa.gif. Lampy były czyszczone zaraz po zakupie samochodu, żarówki są nowe, ale światła praktycznie dają niewiele niewiem.gif.

Mam więc takie pytanko... czy jest szansa żeby jakoś "wzmocnić" światła, czy jedynym wyjściem jest kupno nowych reflektorów?

Czy mozna ewentualnie dobrac jakies mocniejsze żarówki?

Niestety teraz większość czasu auto bedzie jeździło po zmroku, tak więc światła to postawa hmm.gif

Bedę bardzo wdzieczna za odpowiedzi IThankYou.gif

Pozdrowionka wink.gif

Napisano

Trzeba się przyjżeć tym reflektorom. Powinny być kryształowo czyste. Jeśli widać jakieś zmętnienia, czy matowy odbłynik, to powinno się je wymienić.

Mycie raczej pogorszy sytuację.

Można podjechać na regulację świateł, jeśli to nic nie da, to raczej tylko wymiana reflektorów.

Nie zaszkodzi też zmierzyć napięcia jakie idzie na żarówki, może jest zbyt niskie.

Napisano

> Bedę bardzo wdzieczna za odpowiedzi

> Pozdrowionka

Zmierzyc napiecie na zarowce i jelsi z amale wymienic przewody zasilajace swiatla na grubsze. Jesli napiecie dobre - zmienic lampy.

Napisano
  • Autor

> Trzeba się przyjżeć tym reflektorom. Powinny być kryształowo czyste

No az krysztalowe nie sa, ale metne równiez nie niewiem.gif

> Nie zaszkodzi też zmierzyć napięcia jakie idzie na żarówki, może jest

> zbyt niskie.

Czy sprawdzi mi to diagnosta na stacji kontroli? Czy powinnam gdzies do mechanika sie z tym zglosic?

Napisano

Prawdziwy automaniak sprawdza takie rzeczy sam waytogo.gif

Ale na stacji diagnostycznej też nie będzie z tym problemu, każdy kto ma woltomierz może sprawdzić napięcie na lampie.

Napisano
  • Autor

> Prawdziwy automaniak sprawdza takie rzeczy sam

No przy swoim autku staram sie robic to co potrafie, ale tego wole sie nie tykac zlosnik.gif... jeszcze bede musiala swojego matiska oddac na zastepstwo jak cos przekombinuje alien.gif

> Ale na stacji diagnostycznej też nie będzie z tym problemu, każdy kto

> ma woltomierz może sprawdzić napięcie na lampie.

No i woltomierza brak, ale... diagnosta jest zlosnik.gif

Napisano

Ja zacząłbym od regulacji świateł a jeśli to nic nie pomoże, to wtedy przygladnął bym sie reflektorom.

Napisano

Podepnę się pod temat koleżanki smile.gif

Czy są dostępne jakieś środki do odnowienia powierzchni odbłyśnika ? Jak sądze powinien to być jakiś lakier (najlepiej w spreju) - próbował ktoś samemu dokonać takiej operacji ?

Napisano

> Jadąc dziś wieczorem zauważyłam iz auto ma strasznie słabe światła .

> Lampy były czyszczone zaraz po zakupie samochodu, żarówki są

> nowe, ale światła praktycznie dają niewiele .

A może wystarczy założyć jakieś porządne żarówki? Coś w rodzaju Vision Plus albo Osram Silverstar + 50% ?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

A no właśnie... jesli jest taka mozliwośc to chyba własnie to bedzie na razie najlepszym wyjściem zlosnik.gif

Autko praktycznie ciągle w ruchu, wiec tak "na dzien dobry" chyba tego spróbuję a z czasem rzeczywiscie warto zmierzyc prąd który jest doprowadzana do żarówek hmm.gif

Przyjrzałam się lampom, sa w całkiem dobrym stanie, napewno nie sa matowe, w dodatku światła są dobrze ustawione, wiec... no zobaczymy.

W matizie własnie żarówki rozwiązaly cały problem, a tu po prostu nie wiedzialam czy sa jakies zamienniki do standardowych crazy.gif

Pozdrawiam wink.gif

Napisano

Regeneracja odbłyśnika nic nie da.

Po pierwsze trzeba rozciąć reflektor bo przez otwór po żarówce nic się nie zdziała. Jest tam duża temp, więc lakier pewnie zlezie jak to robi w niektórych podróbach.

Myć też się raczej nie da, z powyższych powodów.

Pozostaje wymiana. Najlepiej dołożyć trochę i kupić porządny reflektor, niż później kląć na to, że nie da się ustawić świateł, że żarówka się rusza, albo lakier złazi.

Napisano

Ja bym Ci zaproponował mój zestaw xenon za 700zł

Jestem teraz w Sieradzu więc możesz podjechać i zobaczyć moje światła. Wiem, że koszt 700zł jest duży ale efekt poprostu zwali cię z nóg. Żarówki typu Vision plus to Ci kolor zmienią w reflektorze ;-)

Możę teraz się rzucam ale naprawdę takie rozwiązanie będzie rewelacyje. Dla siebie poszedł bym o krok dalej i wymienił całe soczewki np na H7 Valeo. Ja taki upchnąłem do moich świateł w Astrze, a Omega ma większe reflektory. Ale do tego trzeba chęci, troszkę czasu i odrobiny umiejętności.

Napisano

> Witam serdecznie

> zagladnełam tu po sąsiedzku z kącika Matiziaków , ponieważ mam

> pytanko odnośnie autka mojego ojca.

> Jakis czas temu zakupił Omege B, rocznik 96 i... no właśnie, autko

> fajniutkie , ale jest problem z przednimi lampami.

> Jadąc dziś wieczorem zauważyłam iz auto ma strasznie słabe światła .

> Lampy były czyszczone zaraz po zakupie samochodu, żarówki są

> nowe, ale światła praktycznie dają niewiele .

> Mam więc takie pytanko... czy jest szansa żeby jakoś "wzmocnić"

> światła, czy jedynym wyjściem jest kupno nowych reflektorów?

> Czy mozna ewentualnie dobrac jakies mocniejsze żarówki?

> Niestety teraz większość czasu auto bedzie jeździło po zmroku, tak

> więc światła to postawa

> Bedę bardzo wdzieczna za odpowiedzi

> Pozdrowionka

jesli reflektory ma czyste to niewiele zdzialasz. Standardowe swiatlo w Omie nie sa za ciekawe trzeba sie z tm pogodzic badz wymienic na soczewki - BYLE NIE DEPO - bo swieca gorzej od serii badz na xenon (jedyne sluszne rozwiazanie)

Mozesz jeszcze przeczyscic reflektory od srodka. Opis co i jak znajdziesz na forum w moim podpisie.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.