Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr PP-moje rozwiązanie-patent

Featured Replies

Napisano

Witam!

Postanowiłem opisać i pokazać moje wczorajsze zmagania.

Mianowicie zaczęło mnie wkurzać to częste parowanie szyb, i zauważyłem ze pomimo tego ze filtr nie może być mokry to wpływ warunków atmosferycznych powoduje to że filtr nasiąka wilgocią:/// nie wiem jak u was ale ja do tego doszedłem. Jak pada albo jak jest mgła to tak się dzieje, ale widzę astrolotów z tak zaparowanymi szybami w okolicy to kosmos;P

W każdym razie co zrobiłem?

Postanowiłem wyciągnąć filtr pp i w zamian zastosować jakieś inne rozwiązane. Jako że w tym jesienno zimowym okresie nie mamy do czynienia kurzem tak wybór padł na pończochę {o której to zresztą było już mówione na forum)

Całość wygląda tak iż przy pomocy cienkiej blachy stworzyłem konstrukcje o kształcie prostokąta, która została jeszcze na środku wzmocniona. Została połączona nitami co widać na zdjęciach. Następnie na ta prostą konstrukcje naciągnąłem dwie warstwy pończoch.

Przyznam szczerze ze jeszcze nie miałem okazji tego sprawdzić, ale myślę iż w zimie będzie to lepsze niż filtr pp.

Zresztą jeszcze się zobaczy jak to będzie funkcjonować

Całość pracy widoczna na fotkach!

image001hd3.th.jpg

image002ra2.th.jpg

image003gq7.th.jpg

image005bs9.th.jpg

image006zb5.th.jpg

image007fc0.th.jpg

image008nr6.th.jpg

image009hq8.th.jpg

image010ma1.th.jpg

Napisano

a pończocha niebedzie łapać wilgoci?

jak zawilgotnieje to bedzie dłuzej schnąc i efekt moze byc taki ze bedziesz mial wiecej wilgoci na szybach

moim zdaniem ponczocha moze uchnonić filtr przed zabrudzeniem lisciami, owadami a nie przed wilgocia

Napisano
  • Autor

> a pończocha niebedzie łapać wilgoci?

> jak zawilgotnieje to bedzie dłuzej schnąc i efekt moze byc taki ze

> bedziesz mial wiecej wilgoci na szybach

> moim zdaniem ponczocha moze uchnonić filtr przed zabrudzeniem

> lisciami, owadami a nie przed wilgocia

Na pewno bedzie ale według mnie szybciej wyschnie jak filtr:]

Zobacze jak to się bedzie sprawdzać w praktyce:]

Bo na lato toraczej założe normalny filtr:)

Napisano

hmmm...to może jakas drobniutka siateczka metalowa/plastikowa niewiem.gif

--------

kurde, własnie zdałem sobie sprawę że metalowa nie wchodzi w grę :/ jak się ochłodzi to będzie łapała wilgoć z powietrza i będzie jeszcze gorzej boje_sie.gif

Napisano

> hmmm...to może jakas drobniutka siateczka metalowa/plastikowa

De facto plastikową siateczką jeż w/w pończocha, bo wykonana jest ona z włókna sztucznego. zlosnik.gif

Pzdr.

Napisano

jaki Twoj patent kolego biglaugh.gif

tamat z ponczocha poruszany jest tu od wielu lat a na jesieni pewnie co 2 tygodnie wink.gif

pozdrawiam

jak na moje to pomysl jest OK

ja na jesien wyciagam calkiem i smigam bez

Napisano

> jaki Twoj patent kolego

> tamat z ponczocha poruszany jest tu od wielu lat a na jesieni pewnie

> co 2 tygodnie

> pozdrawiam

> jak na moje to pomysl jest OK

> ja na jesien wyciagam calkiem i smigam bez

że sie podepne znaczy sie wywalasz całkowicie i nic tam nie wkładasz czy są jakieś ujemne skutki bo to parowanie szyb to mnie chyba do nerwicy doprowadzi wrrr.gif

Napisano

> że sie podepne znaczy sie wywalasz całkowicie i nic tam nie wkładasz

> czy są jakieś ujemne skutki bo to parowanie szyb to mnie chyba

> do nerwicy doprowadzi

ujemnych skutkow czyli np lisci nie mialem

szyby jednak caly czas paruja - mniej ale jednak

Napisano

> ujemnych skutkow czyli np lisci nie mialem

> szyby jednak caly czas paruja - mniej ale jednak

to że parują to myślałem ze mokry filter pp ale piszesz że go nie masz i dalej paruje to ja już nie wiem jak se poradzić z tym fantem niewiem.gif

Napisano

> to że parują to myślałem ze mokry filter pp ale piszesz że go nie

> masz i dalej paruje to ja już nie wiem jak se poradzić z tym

> fantem

napisalem, ze mniej paruja

Napisano

Ja też mialem z tym problem, ale...

wymienilem filtr na nowy marki Filtron i parowanie szyb zmalało o około połowę, jest o niebo lepiej.

Też miałem zamiar pokombinować, ale postanowiłem spróbować z nowym filtrem i pomogło więc na tym poprzestanę.

Pozdro

Napisano

> napisalem, ze mniej paruja

tylko że u mnie paruje nawet a może jeszcze bardziej kiedy mam puszczony nadmuch na full bez względu na to czy ciepły czy zimny confused.gif

Napisano

Nie wiem czy jest sie nad czym rozpisywać woda ma swój punkt rosy i zawsze będzie sie skraplać udowodnione naukowo. Sprawdzone w zimie że jak nikt nie siedzi w samochodzie i nie oddycha to szyby nie parują smile.gif Tak że pomijajac fakt całkowitego zalania filtra PP i kupy wody w dywanikach i pod nimi łącznie z tapicerką parowanie w pewnym stopniu zawsze występuje. Chyba że masz jakiegoś Maybacha z systemem osuszającym powietrze a tak w opelkach konstruktorzy nie popisali się i trochę paruje. Jak sie jeżdzi samemu to jeszcze da się zyć gorzej z full obsadą wtedy para buch wink.gif

Napisano
  • Autor

> para buch

....koła w ruch;)hehe a nie wspomne jeszcze jak jest zimno i ktoś jest po paru głebszych 20.GIF to wtedy dopiero paruje wink.gif

wiadomo ze nie da sie tego zliwidowac ale można zminimalizowac;)

Napisano

> To może to: (Nie żebym zachwalał swój "produkt" )

> http://astra.autokacik.pl/technika/napraw/parowanie/parowanie.html

> Pozdroofka

Witam

Lelek podziwiam cierpliwosc ok.gif

zes ty tak dlugo wytrzymal i dopiero teraz zapodal linka do swojego Wiekopomnego Dziela

.... albo jako szczwany lis czekales palacz.gif jak sie temat rozwinie, moze cos nowego wniosa.

Pozdrawiam

i czytajcie to co Lelek winner.gif stworzyl tam jest meritum wiedzy na temat parowania

Napisano
  • Autor

Szacunek dla kolegi Lelka-bo to naprawde kawał roboty;))

Napisano

> zes ty tak dlugo wytrzymal i dopiero teraz zapodal linka do swojego

> Wiekopomnego Dziela

Póki nikt nie mówił o parowaniu to się nie odzywałem zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Szacunek dla kolegi Lelka-bo to naprawde kawał roboty;))

IThankYou.gifIThankYou.gif

Pozdroofka

Napisano

> Póki nikt nie mówił o parowaniu to się nie odzywałem

> Pozdroofka

no o parowaniu w astrach to mowa non-stop na forum jest.

A ja tak powiem, że nawet jak oczyści się ten kanał, pod platikami pry podszyb iu z błota, to mniej paruje, bo wszystko co tam jest mokre, jak się silnik dobrze zozgrzeje, zaczyna parować, jak jest czysto t jest lepiej, a czyszczenie to wężem wystczy wypłukać z minutke i jest OK

Napisano

> A ja tak powiem, że nawet jak oczyści się ten kanał, pod platikami

> pry podszyb iu z błota, to mniej paruje, bo wszystko co tam jest

> mokre, jak się silnik dobrze zozgrzeje, zaczyna parować, jak

> jest czysto t jest lepiej, a czyszczenie to wężem wystczy

> wypłukać z minutke i jest OK

Dokładnie tak. To zresztą jedna z pierwszych czynności o jakich mowa w manualu smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Niedawno był manual jak wyczyścić kanały pod plastikami na podszybiu i gwarantuje że syfu znajdziesz tam całą stertę (jesli wcześniej nie było to robione) a po wyczyszczeniu nie będą ci potrzebne żadne patanty.

Napisano

Patent od wiekow znany i chwytany food.gif Zrobilem wczoraj cos podobnego, tyle ze wykonanie imo dokladniejsze - z rurek aluminiowych fi 15mm, idealnie przylega, 4 warstwy ponczochy + gabka do okien wokol, tak jak w oryginale, poki co jest ok. Koledze luk94 beda zanieczyszcenia wpadac szparami miedzy filtrem a jego obudowa po bokach, bo tamtedy tez najwiecej pwietrza ssie turbinka. I jeszcze tak zauwazylem, kratki nawiewu na szybe blokuja jakeis papiery lezace na desce, to chyba tez nie sluzy... irked.gif

Napisano

5 września wymieniałem filtr powietrza. A jaki byl sliczny, bielutki... zlosnik.gif Dwa miesiące mineły i zajrzałem co tam u bidaka słychać bo siedzi sobie tam i ciemno mu.. grinser006.gif No kurna czarny jak cholera. Wywlokłem i postanowiłem zbadać to co sie na nim osadziło. Wytrzepałem nad papierem i przystąpiłem do oględzin za pomocą lupy. Wyniki są następujace: dużych (pod lupą zlosnik.gif) ziarenek piasku nie ma. Wyłącznie trochę jakiś organicznych smieci i ogromne ilości mikroskopijnego pyłu.

Powiem stanowczo: Nikt mnie nie przekona, że wynalazki typu ponczocha, gaza, majtki, są w stanie zatrzymać ten pył. A ten pył znajdzie się w kanałach wlotowych i w płucach. Zaznaczam, że filtr przez te dwa miesiące nigdy nie zamókł co mogłoby pomóc w osadzaniu się pyłu (wiem, że nie leje sie na niego, bo dziś caly dzień padalo u mnie i kiedy rozebrałem plastiki był suchy. ). Zresztą zadaniem filtra jest zatrzymywanie pyłu jak sama nazwa wskazuje, ponczocha nie spełnia tej roli.

To ja tyle.

Pozdroofka

Napisano

Zgadzam sie z przedmowca. Moje polgodzinne prace i 1,80zl na ponczochy poszly na marne, otoz przed wyjazdem wyczyscilem deske plakiem cool.gif a po pol godziny jazdy mialem na niej cieniutka warstewke pylku. To samo na kratkach wentylacyjnych. Filterek pp czym predzej zagosci u mnie bo nic z tego nie bedzie...

Napisano

> Moje polgodzinne prace i 1,80zl na

> ponczochy poszly na marne,

Człek się uczy na błędach. Tylko, kurna, czemu na swoich...? grinser006.gif

A wracając do pyłu. Ten najdrobniejszy, który nie strząchnął sie mi na papier i który zabarwił filtr na czarno został na filtrze. On też znalazłby się w kabinie.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.