Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Teoria gaziarza

Featured Replies

Napisano

Witam. Moje auto ostatnimi czasy sporo paliło (15l) więc pojechałem na regulację. Świadom marnej wiedzy gaziarzy pojechałem do samego autoryzowanego dystrybutora Elpigaz w Krakowie na ul. Gersona 30 z nadzieją, że znają się tam na tym. Dodam, że chodzi o instalację 2 gen, konkretnie Nicolaus. Gaziarz zażyczył sobie nowy filtr powietrza i zabrał się do roboty. Wyczyścił elektrozawór na reduktorze i nie mam pojęcia po co ale zmienił węża reduktor-mikser na wersję krótszą. Potem pokręcił śrubką na reduktorze i coś poklikał na tym interface`sie do regulacji.

Po tych zabiegach zaczęły falować obroty. Minimalnie ale falowały. Niezadowolony tym faktem pojechałem dzisiaj na "poprawkę" i dowiedziałem się ciekawej teorii. Ów specjalista starał się wyjaśnić mi, że falowanie jest wynikiem sterowania ilością gazu przez silnik krokowy, który z kolei robi co mu lambda każe. Ok, tyle to sam wiem i to nie od dzisiaj. Wg niego to falowanie wynika z faktu iż lambda pracuje w pełnym zakresie i to skutkuje falowaniem, a aby pozbyć się tego efektu należy wzbogacić mieszankę co też uczynił przekręcając śrubkę na reduktorze.

Napiszcie, co sądzicie o takiej teorii i ile ma wspólnego z prawdą. Dodam, że mój niepokój dodatkowo budzi fakt iż gaziarz nie użył do regulacji analizatora spalin, a dzisiaj nie podłączył nawet interface`u, a przekręcił śrubkę "na wyczucie". Moim zdaniem jest to wierutna bzdura. Po 1 na benzynie wolne obroty też są sterowane krokowym, a nic nie faluje. Po 2 analizator wydaję się być lepszym sposobem ocenienia składu mieszanki niż samo wskazanie lambdy. A po 3 jazda ze zbyt bogatą mieszanką z tego co mi wiadomo może skończyć się wypalaniem gniazd zaworowych i innymi nieciekawymi efektami. Na chwilę obecną nie jestem w stanie stwierdzić czy spadło spalanie, za krótki okres czasu. Bardzo proszę o Waszą opinię i ewentualne porady. Jeśli ktoś zna adres dobrego gaziarza w Krk i okolicach proszę o info. Pozdrowienia

Napisano

Teoria sluszna, mialem tak samo, wystarczylo odkrecic lekko srube od wolnych obrotow. Poza tym to uboga mieszanka wypala zawory,a nie bogata. Krotsza wersja weza reduktor-mikser tez dziala na plus.

Napisano

> Dodam, że mój niepokój dodatkowo budzi fakt iż gaziarz nie użył

> do regulacji analizatora spalin,

Nie musiał. Poprawna regulacja możliwa jest również bez analizatora (ale nie "na czuja").

Napisano

Powinno się dać ustawić tak zeby nie falowały. Do tego akurat lepsza jest obserwacja sygnału z lambdy niż z analizatora. Kwestia ustawień zakresów ruchu aktuatora oraz jego prędkości, troche regulacja śrubkami i musi się dać. Jak bardzo falują w jakich zakresach? Bo troszeczkę faktycznie może tak być i wynika to z większej bezwładności układu zasilania gazem.

Napisano

Mnie jednak ta teoria nie przekonuje. Jeszcze nie widzałem aby silnik był tak czuły na takie wachniecia krokowca. W końcu ile to problemu z podłączeniem miernika do Lamdy. A może by tak wyciągnąć krokowca, zatkać dziurę po nim np. taśma izolacyjną i zobaczysz czy teraz obroty nie będą falować. Tłoczek krokowca zabezpiecz aby ci nie wyskoczył przy max. wysunięciu (jeśli bedzie chciał mocno zubażać)- ogranicz mu przestrzeń. Skoro tak precyzyjnie wyregulował to instalka bez krokowca powinna działać bez wiekszych problemów no i nie powinno być falowania w/g teorii gazownika. U mnie jak dobrze jest wyregulowane to krokowiec porusza się w bardzo małym zakresie i ustawia się w posrednim położeniu-następne kroki wykonuje dopiero po zmianie predkosci obrotowej silnika. Tak to kumam - moze żyje w błedzie? hmm.gif

Napisano

> Po 1 na benzynie wolne obroty też są

> sterowane krokowym, a nic nie faluje.

Bo na benzynie jest krokowy w sterowany z kompa benzynowego stabilizujący obroty.

A na gazie parcuje ten co na benzynie i jescze dodatkowo krokowy od gazu.

>A po 3 jazda ze zbyt bogatą mieszanką z tego

> co mi wiadomo może skończyć się wypalaniem gniazd zaworowych i

> innymi nieciekawymi efektami.

Z dwojga złego lepsza bogata. Uboga wypala gniazda 9wysoka temperatura) a bogata może dać trochę więcej okopcenia w wydechu.

Napisano

> Bo na benzynie jest krokowy w sterowany z kompa benzynowego

> stabilizujący obroty.

> A na gazie parcuje ten co na benzynie i jescze dodatkowo krokowy od

> gazu.

> Z dwojga złego lepsza bogata. Uboga wypala gniazda 9wysoka

> temperatura) a bogata może dać trochę więcej okopcenia w

> wydechu.

A kolega wypalił już sobie kiedyś te gniazda zaworowe?

Tyle o tym sie słyszy a ja jeszcze nie widziałem wypalonych gniazd. 4lata katowałem poloneza na ubogiej i żadnych wypaleń w gnieździe. Na zaworze na przylgni zaworowej to i jakieś lekkie wżery były

ale i tu zdnych wypaleń - po dotarciu poszły dalej do pracy. W Astrze 1.6 16v tłoki z zaworami mi się spotkały i sobie obejżałem tu też żadnych wypaleń nie było mimo że oszczędzam na maxa. Jak ktoś wypalił sobie gazem gniazda to niech da znać. Może inne silniki mają inaczej.

Napisano
  • Autor

> Mnie jednak ta teoria nie przekonuje. Jeszcze nie widzałem aby silnik

> był tak czuły na takie wachniecia krokowca. W końcu ile to

> problemu z podłączeniem miernika do Lamdy. A może by tak

> wyciągnąć krokowca, zatkać dziurę po nim np. taśma izolacyjną i

> zobaczysz czy teraz obroty nie będą falować. Tłoczek krokowca

> zabezpiecz aby ci nie wyskoczył przy max. wysunięciu (jeśli

> bedzie chciał mocno zubażać)- ogranicz mu przestrzeń. Skoro

> tak precyzyjnie wyregulował to instalka bez krokowca powinna

> działać bez wiekszych problemów no i nie powinno być falowania

> w/g teorii gazownika. U mnie jak dobrze jest wyregulowane to

> krokowiec porusza się w bardzo małym zakresie i ustawia się w

> posrednim położeniu-następne kroki wykonuje dopiero po zmianie

> predkosci obrotowej silnika. Tak to kumam - moze żyje w błedzie?

Ogólnie rzecz ujmując też nie wierzę w to że się nie da. Od 90kkm jeżdżę na gazie, był kilka razy regulowany (w 2 różnych zakładach) i nic nigdy nie falowało. Owszem miał okresy że dużo palił, w tedy regulowałem, ale nigdy też mało nie palił, pewnie ze względu na ciężką nogę. Ujmuje mnie nieco ta teoria gaziarza że faluje bo sterowane krokowym. Na noPb też wolnymi steruje krokowy i jakoś nic nie ma prawa falować. Jeżeli, pomijając brak analizatora itp., koleś faktycznie ustawił prawidłowy skład mieszanki i wypadło to akurat "w zakresie" falowania tzn że coś innego to powoduje, a nie sam skład mieszanki, w założeniu prawidłowy. Tak mnie się wydaje. Kable mam nie za bardzo, może zmienię. Z wyciąganiem krokowca nie bede kombinował bo gazownik ustawił żeby nie falowało, wg niego na "minimalnie" bogatą mieszankę. Narazie tak pojeżdżę zobacze jak ze spalaniem. Przy okazji tej regulacji przypomnieli mi się klubowicze piszący że Lanos pali im do 10l/100 w mieście. Może stanie się cud i tyle wyjdzie:):):)

Napisano

Jak

> ktoś wypalił sobie gazem gniazda to niech da znać. Może inne

> silniki mają inaczej.

Ja miałem wypalone, wszystkie poszły do wymiany po 5 latach.

Napisano

> Po tych zabiegach zaczęły falować obroty. Minimalnie ale falowały.

> Niezadowolony tym faktem pojechałem dzisiaj na "poprawkę" i

> dowiedziałem się ciekawej teorii. Ów specjalista starał się

> wyjaśnić mi, że falowanie jest wynikiem sterowania ilością gazu

> przez silnik krokowy, który z kolei robi co mu lambda każe. Ok,

> tyle to sam wiem i to nie od dzisiaj. Wg niego to falowanie

> wynika z faktu iż lambda pracuje w pełnym zakresie i to skutkuje

> falowaniem, a aby pozbyć się tego efektu należy wzbogacić

> mieszankę co też uczynił przekręcając śrubkę na reduktorze.

> Napiszcie, co sądzicie o takiej teorii i ile ma wspólnego z prawdą.

Falowanie bierze się z tego że zmiana położenia krokowca nie jest w stanie tak szybko zmieniać składu mieszanki jak przy pracy na benzynie, lekkie falowanie (+/-50rpm) nie ma żadnego negatywnego wpływu, u mnie przy nicolausie jak ustawie żeby nie falował to rośnie mi przy okazji zużycie gazu.

> Dodam, że mój niepokój dodatkowo budzi fakt iż gaziarz nie użył

> do regulacji analizatora spalin, a dzisiaj nie podłączył nawet

> interface`u, a przekręcił śrubkę "na wyczucie". Moim zdaniem

> jest to wierutna bzdura.

Bo lekko mieszankę wzbogacił, naprawdę jak ktoś się na tym zna to do tego nie potrzebuje interface'u, Chociaż kontrolnie podłączyć by pasowało.

> Po 1 na benzynie wolne obroty też są

> sterowane krokowym, a nic nie faluje.

Bo na benzynie dodatkowo dochodzi regulacja czasu wtrysku i kąt zapłonu. I wszystkie te wartości plus odczyty wszyskich czujników są ze sobą skorelowane i regulacja składu mieszanki odbywa się ZNACZNIE szybciej. Centrala LPG to naprawdę bardzo prymitywna rzecz w porównaniu z instajacją benzyny.

>Po 2 analizator wydaję się

> być lepszym sposobem ocenienia składu mieszanki niż samo

> wskazanie lambdy.

Napewno, lambda zawsze może przekłamywać itp.

A po 3 jazda ze zbyt bogatą mieszanką z tego

> co mi wiadomo może skończyć się wypalaniem gniazd zaworowych i

> innymi nieciekawymi efektami.

Raczej na trzałami w kolektorze wydechowym co może nie wytrzymać katalizator.

Gniazda wypalają się na ubogiej przez większą temperaturę spalania.

> Na chwilę obecną nie jestem w

> stanie stwierdzić czy spadło spalanie, za krótki okres czasu.

A jak będzie mało palić to zaczniesz go wychwalać pod niebiosa grinser006.gif

Napisano

> Ogólnie rzecz ujmując też nie wierzę w to że się nie da. Od 90kkm

> jeżdżę na gazie, był kilka razy regulowany (w 2 różnych

> zakładach) i nic nigdy nie falowało.

czyli wnioskuję że tarez faluje dość mocno

>Owszem miał okresy że dużo

> palił, w tedy regulowałem, ale nigdy też mało nie palił, pewnie

> ze względu na ciężką nogę. Ujmuje mnie nieco ta teoria gaziarza

> że faluje bo sterowane krokowym. Na noPb też wolnymi steruje

> krokowy i jakoś nic nie ma prawa falować.

Całkiem normalne jest lekkie falowanie obrotów(niektórzy mogą tego nie zauważyć) o ok 50RPM ale większe w zakresie 100-200 jest do bani. Falowanie na gazie to kwestia dłuższego czasu reakcji bo i układ jest bardziej bezwładny niz wtryskiwacze NoPB. Falowanie można próbować wygładzić prędkością obrotową silnika krokowego lub zawężeniem jego zakresów.

> Jeżeli, pomijając brak

> analizatora itp., koleś faktycznie ustawił prawidłowy skład

> mieszanki i wypadło to akurat "w zakresie" falowania tzn że coś

> innego to powoduje, a nie sam skład mieszanki, w założeniu

> prawidłowy. Tak mnie się wydaje. Kable mam nie za bardzo, może

> zmienię. Z wyciąganiem krokowca nie bede kombinował bo gazownik

> ustawił żeby nie falowało, wg niego na "minimalnie" bogatą

> mieszankę. Narazie tak pojeżdżę zobacze jak ze spalaniem.

ustawienie wolnych obrotów ma znikome znaczenie dla spalania, także i mieszanka bogata czy uboga nie jest zbyt groźna bo dawki są bardzo niewielkie

Napisano

> A kolega wypalił już sobie kiedyś te gniazda zaworowe?

> Tyle o tym sie słyszy a ja jeszcze nie widziałem wypalonych gniazd.

> 4lata katowałem poloneza na ubogiej i żadnych wypaleń w

> gnieździe. Na zaworze na przylgni zaworowej to i jakieś lekkie

> wżery były

> ale i tu zdnych wypaleń - po dotarciu poszły dalej do pracy. W Astrze

> 1.6 16v tłoki z zaworami mi się spotkały i sobie obejżałem tu

> też żadnych wypaleń nie było mimo że oszczędzam na maxa. Jak

> ktoś wypalił sobie gazem gniazda to niech da znać. Może inne

> silniki mają inaczej.

nie, wszystkie maja jednakowo, bajka o wypalaniu sie zaworow to jeden z mitow garazowych, powielanych z "pokolenia na pokolenie". w praktyce ciezko bedzie znalezc auto z wypalonymi zaworami,(moze gdzies z 1 czy dwa sie trafia na 100.000) czyli dokladnie

tak jak Kolega pisze. Naprawde ciezko jest wypalic gniazda ze spiekow we wspolczesnych autach.

Napisano

niezła bajka z tym wypalaniem, już trzeci rok jezdzę na lekko ubogiej mieszance i nic sie nie dzieje, za zaoszczędzone pieniądze mógłbym zmienić silnik, spalanie cały czas 7-8l ( w lato na trasie nieco mniej)

Napisano

> nie, wszystkie maja jednakowo, bajka o wypalaniu sie zaworow to jeden

> z mitow garazowych, powielanych z "pokolenia na pokolenie". w

> praktyce ciezko bedzie znalezc auto z wypalonymi zaworami,(moze

> gdzies z 1 czy dwa sie trafia na 100.000) czyli dokladnie

po kilku dniach na średnio odwiedzanym forum robisz statystykę pad.gif działasz jak OBOP

> tak jak Kolega pisze. Naprawde ciezko jest wypalic gniazda ze spiekow

> we wspolczesnych autach.

ale uszczelkę pod głowicą już łatwiej, poza tym bardzo zależy to od konstrukcji silnika

Ciekawe dlaczego producenci nie ustawiają ECU na spalanie ubogich mieszanek? Oczywiście są silniki przystosowane do ubogich mieszanek ale są to specjalnie przystosowane do tego konstrukcje. Uboga mieszanka to nie tylko wyższa temperatura płomienia ale także dłuższy czas spalania co odbija się na dynamice oraz zwiększa ryzyko wybuchów w kolektorze.

Napisano

> niezła bajka z tym wypalaniem, już trzeci rok jezdzę na lekko ubogiej

> mieszance i nic sie nie dzieje, za zaoszczędzone pieniądze

> mógłbym zmienić silnik, spalanie cały czas 7-8l ( w lato na

> trasie nieco mniej)

powodzenia przy wymianie silnika

Napisano

> Ciekawe dlaczego producenci nie ustawiają ECU na spalanie ubogich

> mieszanek? Oczywiście są silniki przystosowane do ubogich

> mieszanek ale są to specjalnie przystosowane do tego

> konstrukcje. Uboga mieszanka to nie tylko wyższa temperatura

> płomienia ale także dłuższy czas spalania co odbija się na

> dynamice oraz zwiększa ryzyko wybuchów w kolektorze.

W silnikach z wtryskiem bezposrednim(FSI, GDI) spalane jest mieszanka uboga, ale uwarstwiona. Mieszanka jest bogata w otoczeniu swiecy zaplonowej, a mocno uboga otacza mieszanke bogata. To otoczenie mieszanka ubaga(niepalna), dostarcza dodatkowy tlen do spalenia tej bogatej wartwy, dodatowo izoluje plomien od scianek cylindra i tloka.

Napisano

> W silnikach z wtryskiem bezposrednim(FSI, GDI) spalane jest mieszanka

> uboga, ale uwarstwiona. Mieszanka jest bogata w otoczeniu swiecy

> zaplonowej, a mocno uboga otacza mieszanke bogata. To otoczenie

> mieszanka ubaga(niepalna), dostarcza dodatkowy tlen do spalenia

> tej bogatej wartwy, dodatowo izoluje plomien od scianek cylindra

> i tloka.

Bogata mieszanka w okolicy świecy jest po to, żeby bezproblemowo i szybko ją zapalić. Kiedy już rozpali się ten obszar to płomień łatwiej rozprestrzenia się też na obszary ubogie.

Napisano

> Bogata mieszanka w okolicy świecy jest po to, żeby bezproblemowo i

> szybko ją zapalić. Kiedy już rozpali się ten obszar to płomień

> łatwiej rozprestrzenia się też na obszary ubogie.

Obszary ubogiej dostawrczaja wiecej tleny wiec plomiec sie latwiej rozprzestrzenia, o to wlasnie mi chodzilo smile.gif

Wspolczynnik nadmiaru powierza(lambda) w spalinach jest wiekszy od 1.

Napisano

> po kilku dniach na średnio odwiedzanym forum robisz statystykę

> działasz jak OBOP

> ale uszczelkę pod głowicą już łatwiej, poza tym bardzo zależy to od

> konstrukcji silnika

ja uwazam to za mit

> mieszanek? Oczywiście są silniki przystosowane do ubogich

> mieszanek ale są to specjalnie przystosowane do tego

> konstrukcje. Uboga mieszanka to nie tylko wyższa temperatura

> płomienia ale także dłuższy czas spalania co odbija się na

> dynamice oraz zwiększa ryzyko wybuchów w kolektorze.

wspolczesne silnik sa przystosowane do spalania mieszanek ubogich, tzn z nadmiarem powietrza.

Napisano

> ja uwazam to za mit

A ja za mit uważam że ziemia krąży wokół słońca. Jakbym nie patrzył na niebo to zawsze ziemia stoi a słońce zapitala. grinser006.gif

> wspolczesne silnik sa przystosowane do spalania mieszanek ubogich,

> tzn z nadmiarem powietrza.

współczesne ? bardzo niekreślone

Napisano
  • Autor
smile.gif To mi Panowie temat posta przekształciliście:) Bez względu na to jakie są skutki ubogiej mieszanki i zasadę działania silników FSI itp. faktem pozostaje że silnik Lanosa raczej na ubogiej mieszance jeździć nie powinien. Miałem przedmiot zwany termodynamiką, obieg otto itp. i nikt mi tu nie udowodni, że uboga mieszanka to dobre wyjście. Może lanos szczytem techniki nie jest ale ktoś nad tym myślał i wymyślił że mieszanka ma być taka i nie inna. Mnie chodziło o to abyście ocenili na ile gaziarz poprawnie ustawił mi fure. Po tym jak go zrypałem, że falują obroty i nieco wzbogacił mieszankę dalej za fajnie nie jest. Nie wiem jaka mieszanka była ustawiona wcześniej (przed jakąkolwiek regulacją) ale nic nie falowało i nie było efektu jaki występuje teraz tzn obroty spadają poniżej "wolnych" potem się podnoszą. Muszę widzę sam się dokształcić w temacie bo na tych pseudo specjalistach z zakładów "auto-gaz" można polegać jak na prognozie pogody. Może ktoś zaproponować jakąś literaturę?
Napisano

> To mi Panowie temat posta przekształciliście:) Bez względu na to

> jakie są skutki ubogiej mieszanki i zasadę działania silników

> FSI itp. faktem pozostaje że silnik Lanosa raczej na ubogiej

> mieszance jeździć nie powinien. Miałem przedmiot zwany

> termodynamiką, obieg otto itp. i nikt mi tu nie udowodni, że

> uboga mieszanka to dobre wyjście.

termodynamika nie ma zadnego zwiazku ze skladem mieszanki. fakt jest taki ze wspolczesne silniki pracuja na ubogich mieszankach glownie ze wzgledu na mniejsza toksycznosc spalin i tendencje do zmniejszania zuzycia paliwa.

Może lanos szczytem techniki

> nie jest ale ktoś nad tym myślał i wymyślił że mieszanka ma być

> taka i nie inna.

i tak zapewne jest.

Może ktoś zaproponować jakąś

> literaturę?

zakup sobie i poczytaj jak masz ochote:

"Układy zasilania gazem propan-butan"

Autor: Majerczyk Adam, Taubert Sławomir; WKiŁ

Napisano

> Obszary ubogiej dostawrczaja wiecej tleny wiec plomiec sie latwiej

> rozprzestrzenia, o to wlasnie mi chodzilo

> Wspolczynnik nadmiaru powierza(lambda) w spalinach jest wiekszy od 1.

Prędkość rozchodzenia się płomienia jest większa w mieszance bogatej niż w ubogiej. Tylko stopień wykorzystania energii z paliwa jest lepszy dla mieszanki ubogiej i to jest jej główny atut..

Napisano

> mieszanek?

Ekologia panie!

Za dużo powietrza = wzrost emisji NOx i normy EUR od III w górę już nie są spełniane...

Zresztą na elpidżi z definicji nie są spełniane, ale to inna bajka.

Napisano

Quote:

Zresztą na elpidżi z definicji nie są spełniane, ale to inna bajka.

Ciekawe smirk.gif

Napisano

> Quote:

> Zresztą na elpidżi z definicji nie są spełniane, ale to inna bajka.

> Ciekawe

No ale niestety prawdziwe.

To, że po wetknięciu sondy w zadek nie są wykazywane szczególne odchyły NA WOLNYCH OBROTACH, to nie znaczy, że dane auto dalej spełnia normy EUR IV.

Bo aby określić zgodność z normami EUR III, IV i V trzeba postawić auto na specjalistycznym stanowisku testowym z hamownią podwoziową.

A w/g opinii ekspertów od EUR II w górę stosowanie LPG przynosi STRATY ekologiczne, a nie zyski.

Napisano

> No ale niestety prawdziwe.

> To, że po wetknięciu sondy w zadek nie są wykazywane szczególne

> odchyły NA WOLNYCH OBROTACH, to nie znaczy, że dane auto dalej

> spełnia normy EUR IV.

> Bo aby określić zgodność z normami EUR III, IV i V trzeba postawić

> auto na specjalistycznym stanowisku testowym z hamownią

> podwoziową.

> A w/g opinii ekspertów od EUR II w górę stosowanie LPG przynosi

> STRATY ekologiczne, a nie zyski.

Gdyby instalacje np, IV gen nie spełniały norm czystości spalin EURO IV to nie otrzymałyby homologacji.

Napisano

A w/g opinii ekspertów od EUR II w górę stosowanie LPG przynosi

bzdura do kwadratu

ogolna czystosc spalin z LPG jest nieporowynwalnie lepsza.

Napisano

> bzdura do kwadratu

> ogolna czystosc spalin z LPG jest nieporowynwalnie lepsza.

:-D

Jakieś DOWODY ?

Czy takie gminne wieści?

Bo wg fachowców od 2001 r już jest w plecy a nie do przodu, bo rozwój lpg nie nadąża za rozwojem systemów wtryskowych.

Napisano

> Gdyby instalacje np, IV gen nie spełniały norm czystości spalin EURO

> IV to nie otrzymałyby homologacji.

Od kiedy to poszczególne komponenty (bo tak się homologuje te urządzenia, o ile w ogóle) same w sobie spełniają normy emisji ?

We współczesnych systemach pogorszenie dowolnego z parametrów o 1% powoduje wzrost emisji rzędu 100%.

Uważasz, że tanie, uniwersalne komponenty stosowane przy instalacjach LPG, montowane w warsztacie z nędznym oprzyrządowaniem (laptop + analizator "na zimno") i w warunkach manufaktury zapewnią DOKŁADNIE TAKĄ SAMĄ precyzję dawkowania, jak systemy fabryczne, nad którymi walczą sztaby inżynierów, testują ustawienia na właściwych urządzeniach i całość jest wielkoseryjnie produkowana ?

Powodzenia.

Napisano

> Od kiedy to poszczególne komponenty (bo tak się homologuje te

> urządzenia, o ile w ogóle) same w sobie spełniają normy emisji ?

> We współczesnych systemach pogorszenie dowolnego z parametrów o 1%

> powoduje wzrost emisji rzędu 100%.

> Uważasz, że tanie, uniwersalne komponenty stosowane przy instalacjach

> LPG, montowane w warsztacie z nędznym oprzyrządowaniem (laptop +

> analizator "na zimno") i w warunkach manufaktury zapewnią

> DOKŁADNIE TAKĄ SAMĄ precyzję dawkowania, jak systemy fabryczne,

> nad którymi walczą sztaby inżynierów, testują ustawienia na

> właściwych urządzeniach i całość jest wielkoseryjnie produkowana

> ?

> Powodzenia.

Pa 893goodvibes.gif

Napisano

> czyli wnioskuję że tarez faluje dość mocno

> Całkiem normalne jest lekkie falowanie obrotów(niektórzy mogą tego

> nie zauważyć) o ok 50RPM ale większe w zakresie 100-200 jest do

> bani. Falowanie na gazie to kwestia dłuższego czasu reakcji bo i

> układ jest bardziej bezwładny niz wtryskiwacze NoPB. Falowanie

> można próbować wygładzić prędkością obrotową silnika krokowego

> lub zawężeniem jego zakresów.

> ustawienie wolnych obrotów ma znikome znaczenie dla spalania, także i

> mieszanka bogata czy uboga nie jest zbyt groźna bo dawki są

> bardzo niewielkie

Jak można zawężyć działanie silnika krokowego?

Napisano

> :-D

> Jakieś DOWODY ?

> Czy takie gminne wieści?

> Bo wg fachowców od 2001 r już jest w plecy a nie do przodu, bo rozwój

> lpg nie nadąża za rozwojem systemów wtryskowych.

a co ma piernik do wiatraka, LPG sie nie wtryskuje tylko wpuszcza do cylindra czy do kanalu dolotowego. To jest tylko gaz, co chcesz tu rozwijac - zawor ktory wpuszcza ten gaz w odpowiednim momencie???

poczytaj w: Układy zasilania gazem propan-butan (LPG),Adam Majerczyk, Sławomir Taubert

Napisano

> Jak można zawężyć działanie silnika krokowego?

zmieniając jego min i max zakres ruchu

Napisano

> zmieniając jego min i max zakres ruchu

Dziękuję za odpowiedź. Ale jak dokonać tego technicznie?

Wiem jak wygląda silnik krokowy - nie ma on żadnej regulacji frown.gif

Napisano

No to w kuchenkach ludzie zamiast propan-butanu powinni stosowac benzynę, środowisko bedzie czystsze. :-)

Napisano

> Dziękuję za odpowiedź. Ale jak dokonać tego technicznie?

> Wiem jak wygląda silnik krokowy - nie ma on żadnej regulacji

zlosnik.gif programem do obsługi sterownika

Napisano

> programem do obsługi sterownika

a skąd wziąć taki program? Ja potrzebuje do Daewoo Leganza 2.0CDX po 2000r.

Napisano

> a skąd wziąć taki program? Ja potrzebuje do Daewoo Leganza 2.0CDX po

> 2000r.

to nie zależy od samochodu tylko od typu instalacji gazowej, jaki masz sterownik(komputer) LPG? producent /typ

Napisano

> to nie zależy od samochodu tylko od typu instalacji gazowej, jaki

> masz sterownik(komputer) LPG? producent /typ

Śliczne dzięki - jutro (etedy bede mial dostep do sieci) podam wszystkie dane o instalacji

Napisano
  • Autor

> No to w kuchenkach ludzie zamiast propan-butanu powinni stosowac

> benzynę, środowisko bedzie czystsze. :-)

A od kiedy to w kuchenkach spala się propan butan? Nie gaz ziemny przypadkiem?Metan?

Napisano

> A od kiedy to w kuchenkach spala się propan butan? Nie gaz ziemny

> przypadkiem?Metan?

Są też na propan-butan z butlami 11kg.

Napisano

> A od kiedy to w kuchenkach spala się propan butan? Nie gaz ziemny

> przypadkiem?Metan?

Odbiegamy od tematu, ale wyjasnie:

znakomita wiekszosc kuchenek potrafi pracowac z trzema rodzajami gazu:

- ziemny wysokometanowy (GZ-50)

- ziemny zaazotowany (GZ-35, GZ-41)

- propan-butan (G30)

Dostosowanie do danego rodzaju paliwa sprowadza sie do wymiany dysz w palnikach.

Napisano

> Odbiegamy od tematu, ale wyjasnie:

> znakomita wiekszosc kuchenek potrafi pracowac z trzema rodzajami

> gazu:

> - ziemny wysokometanowy (GZ-50)

> - ziemny zaazotowany (GZ-35)

> - propan-butan

> Dostosowanie do danego rodzaju paliwa sprowadza sie do wymiany dysz w

> palnikach.

i jeszcze koksowniczy zlosnik2.gif

Napisano

> i jeszcze koksowniczy

nono.gif

Ten nie! Zostal wycofany z uzytku w gospodarstwach domowych z uwagi na duza szkodliwosc zawartego w nim tlenku wegla.

Napisano

> Ten nie! Zostal wycofany z uzytku w gospodarstwach domowych z uwagi

> na duza szkodliwosc zawartego w nim tlenku wegla.

no to dobrze się nadawał do samobójstwa albo usunięcia teściowej grinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wracając do tematu...bo troche się wątek "skrzywił". Sądzę że mogę już powiedziec co nieco nt wrażeń z jazdy po regulacji u owego gaziarza. Auto pali faktycznie mniej. W mieście jakieś 12 - 12,5 litra. Natomiast obroty falują nadal. O dziwo raz falują bardzo, raz w ogóle. Do tego zaczęły się strzały, jeszcze dzisiaj kupię chyba nowe kable i świece. Zobaczymy co będzie. Co do falowania jeszcze...potrafi czasem tak "zafalować" że kontrolka ciśnienia oleju mrugnie, nie za dobrze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.