Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC przy sprzedaży samochodu

Featured Replies

Napisano

Jak to jest z OC przy sprzedaży samochodu w przypadku, gdy składka płacona jest ratalnie? Jeżeli nabywca samochodu go nie wypowie, sprzedający ma opłacić kolejne raty?

Napisano
  • Autor

> Jak to jest z OC przy sprzedaży samochodu w przypadku, gdy składka

> płacona jest ratalnie? Jeżeli nabywca samochodu go nie wypowie,

> sprzedający ma opłacić kolejne raty?

nie

jeśli kupujacy nie opłaci kolejnej raty, to umowa wygasa...

Napisano

piszesz w umowie ze zbywasz auto z OC i martwi się kupujący

Ty tylgo zgłaszasz u ubezpieczyciela, że sprzedałeś auto

dostajesz pieczątke na umowie i po sprawie

Napisano

zalezy tez ile rat, 30 dni jezdzi na Twoim OC, kupiec mogl podpisac oswiadczenie o rezygnacji z OC (najczesciej powinien zrobic to na formularzu firmy ubezp.) - wtedy dostaniesz zwrot za pozostala czesc okresu oplaconej skladki (z potraceniem 30 dni)

Napisano

A jeśli sprzedałem auto z opłaconą składką na rok, a wykorzystałem tylko miesiąc i kupujący nic mi nie podpisywał o OC to mogę iść do TU tylko z umową sprzedaży po zwrot niewykorzystanego okresu?

Napisano

> A jeśli sprzedałem auto z opłaconą składką na rok, a wykorzystałem

> tylko miesiąc i kupujący nic mi nie podpisywał o OC to mogę iść

> do TU tylko z umową sprzedaży po zwrot niewykorzystanego okresu?

NIE, chyba ze jestes pewien, ze kupujacy fure umowe wypowiedzial...bo jesli nie zwrotu i tak nie dostaniesz...

pozdr.

M.

Napisano

> nie

> jeśli kupujacy nie opłaci kolejnej raty, to umowa wygasa...

BZDURA... umowe trzeba jawnie wypowiedziec stosownym pismem inaczej sie zdziwisz dostajac ladne pismo z prosba o uregulowanie naleznosci... poniewaz umowa OBOWIĄZKOWEGO OC posiadacza pojazdu jest wazna 1 rok a składka jest rozbijana na raty i nie ma nic wspolnego z okresem odpowiedzialnosci towarzystwa... Dodatkowo jesli nie zostanie wypowiedziana w przewidzianym do tego trybie jest automatycznie przedluzana na kolejny rok...

pozdr.

M.

Napisano

> NIE, chyba ze jestes pewien, ze kupujacy fure umowe wypowiedzial...bo

> jesli nie zwrotu i tak nie dostaniesz...

> pozdr.

> M.

No to co, kupiec będzie na moim nazwisku popierdzielał???

Napisano

> No to co, kupiec będzie na moim nazwisku popierdzielał???

Oczywiscie...

obecnie masz obowiazek dac kolesiowi oryginal polisy OC wraz z jedna kopia umowy kupna- sprzedazy...i rozwiazania sa nastepujace: 1. dodatkowo koles moze napisac Ci oswiadczenie, ze wypowiada umowe w trybie przewidzianym ustawa czyli 30 dni od daty zakupu (na tej podstawie dostajesz zwrot jesli sie nalezy) lub do konca jej trwania jesli jest mniej niz 30 dni...

2. koles jezdzi na "Twoim OC" i musi zglosic do TU ze auto kupil celem rekalkulacji skladki znowu nie pozniej jak owe magiczne 30 dni lub do konca trwania polisy...

A w Twoim dobrze pojetym interesie jest isc z umowa K-S do TU i zglosic im fakt sprzedazy auta albo ze zwrotem skladki jesli kolo napisal oswiadczenie i czas trwania polisy jest odpowiednio dlugi...

lub bez zwrotu kasy ale celem unikniecia niemilych pism z wezwaniem do zaplaty za kolejny rok ubezpieczenia auta ktorego sie juz nie ma...

pozdr.

M.

Napisano

a co jeżeli zakupiłem autko z polisa na kilka miesiecy ale okazało sie że sprzedający nie opłacił ostatniej raty kto ma za to zapłacić???

Napisano

> a co jeżeli zakupiłem autko z polisa na kilka miesiecy ale okazało

> sie że sprzedający nie opłacił ostatniej raty kto ma za to

> zapłacić???

Teoretycznie jesli nie oplacil w terminie powinien zaplacic sprzedajacy... ale pewnie w praktyce obciaza Ciebie potem sobie dochodz tego od sprzedajacego... Zalezy co masz tez wpisane w umowie K-S, ze dostales wazna i oplacona polise... potwierdzona kwitkami z TU... oplat rat nie robi sie "na gebe". Druki rat sa drukami scislego zarachowania tak jak polisy podlegaja ewidencji itd.

Poza tym wystepujac do towarzystwa o rekalkulacje skladki w ciagu tych 30 dowiesz sie czy polisa byla oplacona czy tez nie i jak nie bedziesz ubezpieczenia kontynuowal powinni obciazyc sprzedajacego. Ale to juz sa moje gdybania nie znam niestety na tyle dokladnie procedur obowiazujacych w TU

pozdr.

M.

Napisano

Nabywca ma 30 dni na rezygnację z OC sprzedającego. Może kontynuować ubezpieczenie (korzystać z ubezpieczenia sprzedającego). W tym wypadku obowiązek opłacenia składki należy do sprzedającego. Tak jak to wspomiałeś w Swoim poście umowę zawiera się na rok a opłata ratalna jest tylko umową cywilną między TU a zawierajacym umowę.

Napisano

Więc nie płacę bo mi wyszło że mam dopłacić 90 za 1 mc juz nawet nie hahah

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.