Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiedy Halogeny ???

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko kiedy mozna jezdzic z wlaczonymi halogenami przednimi?? Mam fabryczne halogeny i sie zastanawiam czy moge je miec wlaczone razem ze swiatlami mijania w dzien/wieczorem??

Napisano

> Mam pytanko kiedy mozna jezdzic z wlaczonymi halogenami przednimi??

> Mam fabryczne halogeny i sie zastanawiam czy moge je miec

> wlaczone razem ze swiatlami mijania w dzien/wieczorem??

Przy ograniczonej widocznosci spowodowanej mgla, opadami atmosferycznymi itp mozna uzywac swiatel przeciwmglowych przednich a przy ograniczeniu widocznosc ponizej 50m rownierz przeciwmglowego tylnego. Zarowno w dzien jak i w nocy.

Dodatkowo na drodze kretej oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi mozna uzywac przednich swiatel przeciwmglowych rownierz przy normalnej pogodzie, ale jedynie od zmierzchu do switu czyli krotko mowiac po ciemku wink.gif

Jedyne czego niewiem i nigdy nie udalo mi sie dowiedziec to co to sa odpowiednie znaki drogowe

Jesli ktos wie o co z tym chodzi to prosze o info.

Napisano

Ich nazwa to reflektory przeciwmgielne. Więc odpowiedź na pytanie już masz. W dzień to w sumie mi to wisi czy gość z naprzeciwka czy z tyłu jedzie na włączonych (wiem wiem, świetnie wtedy auto wygląda - prawie jak tir). Ale po ciemku bez skrupułów walę długimi albo przeciwmgielnymi z tyłu. I skutkuje i nagle wszyscy wiedzą o co mi chodzi. Czyli wiedzą że źle robią ale estetyka auta zwycięża nad rozsądkiem.

Obruszonych informuję że sam halogenów nie mam więc nie oślepiam zlosnik.gif Światła mam dobrze ustawione i używam homologowanych żarówek 55/60.

Napisano

Opady atmosferyczne to także deszcz - a wtedy halogeny dla jadących z naprzeciwka to skalpel w oko!

Napisano

Kodeks Drogowy czytal... zlosnik.gif

Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:

1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany:

a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie

Napisano

> Jedyne czego niewiem i nigdy nie udalo mi sie dowiedziec to co to sa

> odpowiednie znaki drogowe

> Jesli ktos wie o co z tym chodzi to prosze o info.

Jest to tabliczka T-5 umieszczona lacznie ze znakiem A1, A2, A3 lub A4... ok.gif

Napisano

ja halogeny zakładam jak mgła, deszcz... albo jak popier**** po autostradzie jakoś szybciej od innych, żeby mnie inni widzieli jakos bardziej od pozostałych... zlosnik.gif

Napisano

> Bedzie wojna czy sie wszyscy wypalili po ostatnich dyskusjach?

niby dlaczego ma być TA WOJNA ? yikes.gifhehe.gif

Napisano

> Ja juz sie tlumaczenia nie podejmuje

no to nie... uzbroj_zlo.gif ja sie za to boozing.gif i koniec kropka skromny.gif

Napisano

ale sie dzis nawku....alem na halogenowcow w duzym deszczu na naszych super waskich dziurawych drogach wrrr.gif

Napisano

> Opady atmosferyczne to także deszcz - a wtedy halogeny dla jadących z

> naprzeciwka to skalpel w oko!

Moze. Ale takie mamy przepisy i zabronic nikomu w takich warunkach na przeciwmglowych jezdzic nie mozesz.

Napisano

> Moze. Ale takie mamy przepisy i zabronic nikomu w takich warunkach na

> przeciwmglowych jezdzic nie mozesz.

Oślepiać też przepisy zabraniają (prznajmniej moje wink.gif )

A jak mrugnę to jakoś wszyscy gaszą ok.gif

Napisano

ostatnio zuważyłem, że lachony lecą na zapalone halogeny przy dobrej widoczności w nocy i za dnia... wiec coś w tym musi byc hmm.giftongue.gif

Jak gość z na przeciwka mi jedzie w nocy przy dobrej widoczności na halogenach to wspomagam się długimi

a jak jedzie za mną wystaczy wrzucić przeciwmgłowe tylne... zawsze skutkuje biglaugh.gif

Napisano

> Oślepiać też przepisy zabraniają (prznajmniej moje )

> A jak mrugnę to jakoś wszyscy gaszą

trafi kosa na kamień... (zn. na mnie hehe.gif )

Napisano

> Jak gość z na przeciwka mi jedzie w nocy przy dobrej widoczności na

> halogenach to wspomagam się długimi

Ja też, skoro ktoś może mnie oślepiać to ja też mogę jego.

> a jak jedzie za mną wystaczy wrzucić przeciwmgłowe tylne... zawsze

> skutkuje

U mnie to nie działa, w aucie mam 2 przeciwmgłowe z tyłu i ani razu nie zauważyłem efektu - potrafił taki imbecyl jechać za mną 20-30km i nic, w końcu zjechał do siebie na wioske.

Chyba zaczne wtedy przestawiać lustera tak żeby się odbijało mu prosto w oczy.

Napisano

> Ja też, skoro ktoś może mnie oślepiać to ja też mogę jego.

> U mnie to nie działa, w aucie mam 2 przeciwmgłowe z tyłu i ani razu

> nie zauważyłem efektu - potrafił taki imbecyl jechać za mną

> 20-30km i nic, w końcu zjechał do siebie na wioske.

Wczoraj miałem taki przypadek ale ciekawszy, bo p-mgielne zblokowane ze swiatłami głównymi.

Gość po włączeniu moich z tyłu pięknie odsunął sięna dystans. Potem po jakich 10km nawet wydawało się, że zrozumiał bo po kilku moich cyklach włącz wyłącz wyłączył swoje. Ale kiedy tylko stracił mnie z oczu bo sznurek przyspieszył, to jak ponownie mnie dogonił już miał z powrotem włączone i wolał jechać w czerwonym blasku niż wyłączyć.

Widoczność była dobra jak ktoś ma czystą szybę, bo mimo silnego deszczu (który pogarsza oślepianie) widać było na kilometry.

Zintegrowane p-mgielne to zło (w złych rękach) . Moim zdaniem świecą w lusterka znacznie gorzej niż punktowce nad jezdnią.

Napisano

Powiem to tak - jak mnie ktoś z naprzeciwka oslepia, to walę długimi. I nie obchodzi mnie czy on ma włączone drogowe, przeciwmgielne czy po prostu źle ustawione mijania. Oslepiać innych nie wolno i kropka. Jeżeli to robi - daję mu/jej to do zrozumienia mrugając długimi. Zazwyczaj pomaga (ale nie w przypadku gdy ma źle ustawione, ale przynajmniej przez chwilę poczuje się tak jak ja). Jeżeli ktoś oślepia z tyłu - włączam przeciwmgielne. Jeżeli nie skutkuje - daję do góry lusterko i staram sie oddalić od idioty. Jeżeli nadal siedzi na ogonie - zwalniam i daję się wyprzedzić. A potem pomagam mu oświetlać drogę zlosnik.gif Oczywiście są to przypadki skrajne (aczkolwiek wcale nie rzadkie niestety), zazwyczaj pomaga mrugnięcie, bo każdemu może sie zdarzyć zapomnieć wink.gif

Napisano

> Powiem to tak - jak mnie ktoś z naprzeciwka oslepia, to walę długimi.

> I nie obchodzi mnie czy on ma włączone drogowe, przeciwmgielne

> czy po prostu źle ustawione mijania. Oslepiać innych nie wolno i

> kropka. Jeżeli to robi - daję mu/jej to do zrozumienia mrugając

> długimi.

Jakas inna statystyke chyba prowadze, bo jak walne dlugimi to zazwyczaj widze w lusterku swiecace sie stopy (mysla, ze przed suszarka ostrzegam). Podobnie przy mignieciu w celu "zapal chlopie swiatla".

PS. Tak, znam roznice pomiedzy miganiami ostrzegajacymi i pouczajacymi wink.gif

Napisano

> Jakas inna statystyke chyba prowadze, bo jak walne dlugimi to

> zazwyczaj widze w lusterku swiecace sie stopy (mysla, ze przed

> suszarka ostrzegam). Podobnie przy mignieciu w celu "zapal

> chlopie swiatla".

O tak też bywa wink.gif Najśmieszniejsze gdy mrugam do człowieka jadącego bez świateł a ten podnosi łapkę i dziękuje za ostrzeżenie hahaha.gif ale świateł nie włączy, bo po co wink.gif

Napisano

> O tak też bywa Najśmieszniejsze gdy mrugam do człowieka jadącego bez

> świateł a ten podnosi łapkę i dziękuje za ostrzeżenie ale

> świateł nie włączy, bo po co

Dokladnie to mam na mysli skromny.gif Raczke widac niestety tylko jak jest jasno, ale to moze i dobrze bo uderzenie glowa w kierownice nie zawsze dobrze dla mnie sie konczy wink.gif

Napisano

> trafi kosa na kamień... (zn. na mnie )

Ha! Pojedynek mistrzów!!

a sorry mała ogląda Cartoon Network i tak mi się samo napisało hehe.gifwink.gif

Napisano

> Ha! Pojedynek mistrzów!!

> a sorry mała ogląda Cartoon Network i tak mi się samo napisało

jakbym miał to w zasadzie też bym sobie pooglądał... boozing.gif

Napisano

> O tak też bywa Najśmieszniejsze gdy mrugam do człowieka jadącego bez

> świateł a ten podnosi łapkę i dziękuje za ostrzeżenie ale

> świateł nie włączy, bo po co

Ja zauważyłem trochę inną prawidłowość w moich stronach - jak mrugam facetowi, że nie ma świateł to zawsze albo prawie zawsze włączy i podziękuje, za to jak mrugam kobiecie - nawet jak robie to przez 200m, to reakcji nie ma żadnej, albo pukanie sie w czoło...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.