Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakłócenia CB Radia

Featured Replies

Napisano

Mam problem z zakłóceniami w CB Radiu od silnika.Jak silnik jest wyłączony wszystko jest ok, jak tylko go uruchomię to pojawiają się zakłócenia.Czy ktoś z Was miał może podobny problem i jak go rozwiązał.CB podłączyłem bezpośrednio do akumulatora

Napisano

> Mam problem z zakłóceniami w CB Radiu od silnika.Jak silnik jest

> wyłączony wszystko jest ok, jak tylko go uruchomię to pojawiają

> się zakłócenia.Czy ktoś z Was miał może podobny problem i jak go

> rozwiązał.CB podłączyłem bezpośrednio do akumulatora

No ja mam to samo, nawet podłaczyłem przez filtr specjalny ale nie ustąpiło...

Daje na "squelch'u" więcej i jeżdżę .Nie ma na to rady...

Napisano

jakie radio ? posiada filtry NB/ANL ? Ja woze Alana 87, nie ma roznicy czy silnik jest wlaczony czy jade z samego aku.

Zaklocenia glownie powoduje ukl. zaplonowy, elektr. pompa paliwa, a u znajomego uklad poziomowania reflektorów.

Zaklocenia mozesz łapac poprzez elektryke - pomóc moze filtr trifilarny na zasilaniu radia lub poprzez antene, a wtedy trudna sprawa do wyeliminowania...

Napisano

Ja mam w mojej Fce 1.6 benzyna podłączonego Unidena bezpośrednio pod akumulator i niema kompletenie żadnej różnicy czy silnik pracuje czy nie. Ponoć w dieslach sytuacja jest nieco gorsza jeśli chodzi o zakłócenia.

Jakie masz radio? Może problem leży w samym radiu (tzn jego jakości a nie tego czy jest sprawne)?

Generalnie jak już masz zakłócenia to problem ciężki do wyeliminowania małymi kosztami, możesz próbować z filtrami na zasilaniu ale najczęściej nic to nie daje.

Napisano

Mam to samo

radio to uniden 510-ratuje mnie ANL,gdzie zakłucenia są dośc dobrze wyciszane.

Jednak po wyłączeniu ANL słychac "pierdzenie" w radiu,którego częstotliwośc wzrasta wraz z obrotami silnika

zakłucenie pochodzi pewnie z alternatora,ale dopuki wszystko działa nie zamierzam tego ruszać

Napisano

Przede wszystkim trzeba sprawdzić którą drogą dostają się zakłócenia.

Najprościej zasilić radyjko z obcego akumulatora, nie podpiętego do instalacji samochodu. Jeżeli zakłócenia znikną to można kombinować z filtrami, kondensatorami itp. Jeżeli zakłócenia są nadal to wtedy walczymy z anteną.

Napisano

> Przede wszystkim trzeba sprawdzić którą drogą dostają się zakłócenia.

> Najprościej zasilić radyjko z obcego akumulatora, nie podpiętego do

> instalacji samochodu. Jeżeli zakłócenia znikną to można

> kombinować z filtrami, kondensatorami itp. Jeżeli zakłócenia są

> nadal to wtedy walczymy z anteną.

A jak walczyć z tą anteną?

Napisano

> A jak walczyć z tą anteną?

kolega nie powiedzial jakie ma radio i jaka antene.

jesli to zestaw alan 199 + alan 18-244 to krzyz na droge.

ja mam u520 i at 1000 i zadnych trzskow nie slysze nawet przy wycieraczkach. podlaczenie pod zapalniczke.

Napisano

Walka z anteną to w zależności od anteny, może być kiepski kabel, uszkodzony wtyk, przy stałej antenie słaba masa itp.

Napisano

Kolego darekgr1 jak i w którym miejscu masz zamontowaną Indianę?

Napisano

> Kolego darekgr1 jak i w którym miejscu masz zamontowaną Indianę?

Mam hatchbacka 5d i na tylnej klapie na górze jest ta plastikowa "lotka". Jest ona przykręcona śrubami od wewnętrznej strony klapy. Wykręciłem właśnie tą lewą śrubkę, zrobiłem w plastikowym "lotko-spojlerze" dziurę na wylot i tam wsadziłem antene. Miejsce jest idealne, przy otwarciu klapy do końca antena delikatnie kładzie się przez środek relinga (chyba to reling, taki plastikowy pasek). Jeśli się nie myle to takie same mocowanie masz tutaj: klik , ale to jest astra 3d i chyba troszke inaczej tam to jest, ale generalnie na tym się wzorowałem.

Napisano

Dzięki za info, ja wywaliłem antenę od radia i indiana siedzi w oryginalnym otworze. Dołożyłem spliter antenowy i oba radyjka działają.

Pozdrawiam

Napisano

> Dzięki za info, ja wywaliłem antenę od radia i indiana siedzi w

> oryginalnym otworze. Dołożyłem spliter antenowy i oba radyjka

> działają.

Możesz gdzieś wrzucić zdjęcia. Jak wygląda to mocowanie? Nie było żadnych problemów, nie trzeba było rozwiercać dziury?

Napisano

Otworek był za duży, musiałem dać podkładkę pod antenkę, problemów nie było. Antenka nie wygląda na CB, i nie kusi. Zdjęcia wrzucę troszkę później (muszę umyć autko smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Zdjęcie1

post-61294-14352475824831_thumb.jpg

Napisano

Zdjęcie2

post-61294-14352475825486_thumb.jpg

Napisano

> Zdjęcie2

aaaa.... tylko ty masz sedana, nie zwróciłem na to wcześniej uwagi w podpisie, myślałem, że też htb. W htb dziura na antenę jest bardziej z boku i tam by kiepsko chyba było z montażem.

Napisano

No tak się złożyło że to sedan smile.gif. Z antenką próbowałem na wszystkie sposoby, magnesówka, na uchwycie i te moje rozwiązanie jest według mnie najlepsze. Bardzo dobry zasięg CB, i jednocześnie antena nie rzuca się w oczy "złym ludziom". Kabel od anteny nie przechodzi przez żadne uszczelki (drzwi, klapa itp), a antenkę w sumie łatwo zdemontować.

Napisano

http://img40.imagevenue.com/img.php?image=28746_DSC05129_122_364lo.JPG

http://img129.imagevenue.com/img.php?image=28753_DSC05138_122_400lo.JPG

http://img41.imagevenue.com/img.php?image=28760_DSC05140_122_365lo.JPG

http://img155.imagevenue.com/img.php?image=28738_DSC05125_122_364lo.JPG

Tak to wygląda u mnie. Głośnik dodatkowy mam nad głową zaraz za oświetleniem w podsufitce. Antena to AT-1000 montowana na stałe w tylnej części dachu. Po włączeniu filtrów NB i ANL nie ma mowy o żadnych zakłuceniach. Po wyłączeniu jest delikatne popierdywanie które wcale nie przeszkadza.Dobry montaż anteny to w 80 % eliminacja zakłuceń. Dobra masa + dobra przeciwaga dla anteny ,jaką jest dach dobry filtr w radyjku i zakłucenia spadaja do 0-era.

Napisano

Czytam panowie wasze posty i mam pytanko .Co warto kupić ,tak powiedzmy do 400 zł ( zestaw CB ) .Ostatnio zaoszczędziłem z 200 zł na kierowcy z CB ( on przychamował i ja za nim ) ,a za zakrętem stali panowie niebiescy wink.gif Jestem laikiem w kwestii CB ,dziur nie chce wiercić na antenę .

Napisano

> Czytam panowie wasze posty i mam pytanko .Co warto kupić ,tak

> powiedzmy do 400 zł ( zestaw CB ) .Ostatnio zaoszczędziłem z 200

> zł na kierowcy z CB ( on przychamował i ja za nim ) ,a za

> zakrętem stali panowie niebiescy Jestem laikiem w kwestii CB

> ,dziur nie chce wiercić na antenę .

http://www.allegro.pl/item140078593_cb_radio_tti_tcb_770_gratis_wysylka_wtyk_fvat.html

http://www.allegro.pl/item140604043_antena_magnetyczna_sirio_ml_145_kielce.html

Z tego zestawu będziesz zadowolony w 100% i nie musisz nic wiercić jak nie chcesz. Chociaż dla mnie montaż anteny powinien być na stałe. Antena to antena, a nie jakieś tam wynalazki na magnesach. wink.gif

Napisano

> Czytam panowie wasze posty i mam pytanko .Co warto kupić ,tak

> powiedzmy do 400 zł ( zestaw CB ) .Ostatnio zaoszczędziłem z 200

> zł na kierowcy z CB ( on przychamował i ja za nim ) ,a za

> zakrętem stali panowie niebiescy Jestem laikiem w kwestii CB

> ,dziur nie chce wiercić na antenę .

Jeśli chodzi o radyjko to popytaj, poszukaj po allegro Unidena 510 lub 520. Są one wycofane z obrotu, ale czasem uda sie coś kupić, trzeba tylko popytać, poszukać. Jest to naprawde dobre radio. Poszukaj w zakończonych aukcjach, popisz maile, może ktoś jeszcze ma. Ja tak kupiłem niedawno Unidena 510 za 280zł. Co do anteny to ważna jest długość - szukaj czegoś w okolicy 120-170cm. Ja osobiście polecam Indiane którą mam, mocujesz ją na stałe praktycznie bezkolizyjnie zarówno w htb jak i sedan(popatrz pare postów wcześniej w tym wątku), co do kombi to nie wiem. Ja mam taki zestaw i jestem naprawde zadowolony (wyniosło mnie wszystko 370zł) - jedyny mankament to brak RF Gain w moim radiu - praktycznie uniemożliwia to używanie radia w mieście (dużym mieście). Ale Uniden 520 już ma RF Gain i jego polecam - chociaż jak w mieście będziesz mało używał radia to starczy U510.

Napisano

> No tak się złożyło że to sedan . Z antenką próbowałem na wszystkie

> sposoby, magnesówka, na uchwycie i te moje rozwiązanie jest

> według mnie najlepsze. Bardzo dobry zasięg CB, i jednocześnie

> antena nie rzuca się w oczy "złym ludziom". Kabel od anteny nie

> przechodzi przez żadne uszczelki (drzwi, klapa itp), a antenkę w

> sumie łatwo zdemontować.

A jeszcze pytanko, bo widze, że masz Unidena. Gdzie masz zamontowane radio. Ja swoje zamontowałem od strony pasażera od spodu półeczki która jest pod schowkiem, ale chyba będę musiał to zmienić bo strasznie niewygodnie się kręci gałkami podczas jazdy. Patent z montażem w miejsce popielniczki odpada bo mam klimę i jest większa nagrzewnica i tam radyjko się nie mieści.

Napisano

> http://www.allegro.pl/item140078593_cb_radio_tti_tcb_770_gratis_wysylka_wtyk_fvat.html

> http://www.allegro.pl/item140604043_antena_magnetyczna_sirio_ml_145_kielce.html

> Z tego zestawu będziesz zadowolony w 100% i nie musisz nic wiercić

> jak nie chcesz. Chociaż dla mnie montaż anteny powinien być na

> stałe. Antena to antena, a nie jakieś tam wynalazki na

> magnesach.

=======================

Radyjko nie szumi i nie zbiera zakłóceń z instalacji elektrycznej ? czytam posty i nie chce mieć szumiącego radia .Za porady dzięki z góry smile.gif

Napisano

> =======================

> Radyjko nie szumi i nie zbiera zakłóceń z instalacji elektrycznej ?

> czytam posty i nie chce mieć szumiącego radia .Za porady dzięki

> z góry

Do tradycyjnych szumofonuów zaliczamy Alany 100,100+ ,199

ale mażna je tak zmodernizować tanim kosztem ,ze niewiele odbiegają od Unidena. Z Unidenem to teraz jest ciężko.Zabrano mu Homologację i nie jest sprowadzany.Te linki które ci podałem powinny odpowiadać twoim wymogą.Jedyne dobre rozwiazanie w tej chwili. Odsyłam do lektury ,jak tam poczytasz to napewno wybierzesz coś dla siebie.

wink.gif

http://www.cb-radio.pl/phpBB/index.php?sid=d3d2f906b5056733b20361c401eb56e4

Napisano

Witam radyjko mam po lewej stronie pod klapką bezpieczników, podłączone na stałe, trzeba się przyglądać żeby wypatrzeć. Gruszkę mam przewieszoną przez rączkę w drzwiach. Dostęp do gałek jest OK. przez kierownicę słabo widoczny wyświetlacz, ale i tak większość czasu jeżdżę na 19 także to nie przeszkadza i gruszka pod ręką.

Jak chcesz to napisz i jutro w dzień zrobię fotki.

Pozdrawiam

Napisano

> Do tradycyjnych szumofonuów zaliczamy Alany 100,100+ ,199

> ale mażna je tak zmodernizować tanim kosztem ,ze niewiele

> odbiegają od Unidena. Z Unidenem to teraz jest ciężko.Zabrano mu

> Homologację i nie jest sprowadzany.Te linki które ci podałem

> powinny odpowiadać twoim wymogą.Jedyne dobre rozwiazanie w tej

> chwili. Odsyłam do lektury ,jak tam poczytasz to napewno

> wybierzesz coś dla siebie.

> http://www.cb-radio.pl/phpBB/index.php?sid=d3d2f906b5056733b20361c401eb56e4

==================================

A jak się sprawdza taka antenka na magnes ? nie rysuje lakieru ?

Napisano

> Witam radyjko mam po lewej stronie pod klapką bezpieczników,

> podłączone na stałe, trzeba się przyglądać żeby wypatrzeć.

> Gruszkę mam przewieszoną przez rączkę w drzwiach. Dostęp do

> gałek jest OK. przez kierownicę słabo widoczny wyświetlacz, ale

> i tak większość czasu jeżdżę na 19 także to nie przeszkadza i

> gruszka pod ręką.

> Jak chcesz to napisz i jutro w dzień zrobię fotki.

> Pozdrawiam

Tak, bardzo bym poprosił fotki, bo szukam jakiegoś pomysłu gdzie przenieść moje radio. Jak dla mnie to też tylko mocowanie na stałe, ale w takim miejscu żeby nie było zbyt widoczne... Nie mam zamiaru zabierać radia co noc, a mieszkam na osiedlu także ryzyko jest...

Napisano

> A jak się sprawdza taka antenka na magnes ? nie rysuje lakieru ?

No właśnie z tym jest problem, większość magnesów rysuje... Może nie sam magnes ale piasek czy kurz który jest na dachu w momencie zakładania anteny.

Ludzie radzą sobie z tym w ten sposób, że naklejają na dach przeźroczysty okrągły kawałek folii i na to stawiają antenę. Dodatkowym plusem jest to, że zawsze masz antene dokładnie w tym samym miejscu na dachu i jak już ją raz dobrzez zestroisze to jest duże prawdopodobieństwo, że za każdym razem jak ją postawisz to będzie w tym samym miejscu a co za tym idzie tak samo dobrze zestrojona (dla strojenie ma znaczenie miejsce zamocowania anteny). Nie wiem jakie masz nadwozie, ale jeśli nie kombi to polecał bym jednak mocowanie na stałe anteny Indiana, antena wygląda jak radiowa i nie rzuca się w oczy. Jeśli masz htb to jedyne w czym wiercisz dziure to plastikowy "spojler" na klapie, a jak masz sedana to nie wiercisz żadnej dziury tylko wkładasz w miejsce zwykłej anteny radiowej. Na zamiennik dla anteny radiowej masz wiele sposobów (spliter, antena wewnętrzna itp itpd)

Napisano

> klapie, a jak masz sedana to nie wiercisz żadnej dziury tylko

> wkładasz w miejsce zwykłej anteny radiowej. Na zamiennik dla

> anteny radiowej masz wiele sposobów (spliter, antena wewnętrzna

> itp itpd)

================

Mam sedana i nie chce pozbywać się anteny elektrycznej (kwestia przywiązania ) wink.gif też wolałbym mocowaną na stałe ,ale kumpel mnie przestrzegał ,żę jak złodzieje wypatrzą ,to "na bank" się włamują ( jemu już 3 razy się włamywali) .Dlatego zamienił na antene na magnes i ma spokój.

Napisano

> Mam sedana i nie chce pozbywać się anteny elektrycznej (kwestia

> przywiązania ) też wolałbym mocowaną na stałe ,ale kumpel mnie

> przestrzegał ,żę jak złodzieje wypatrzą ,to "na bank" się

> włamują ( jemu już 3 razy się włamywali) .Dlatego zamienił na

> antene na magnes i ma spokój.

No tak, ryzyko jest.... też miałem ten dylemat. Dlatego moim zdaniem jedyna antena która pod tym kątem się nadaje to Indiana bo praktycznie to co ją odróżnia od radiowej to długość - chociaż w niektórych francuzach też są takie długie anteny. Ale jeśli nie chcesz się pozbywać radiowej to faktycznie magnes, tutaj zdecydowanie polecam anteny ML-145 (Sirio, Midland), zresztą ktoś pare postów wcześniej już ci ją polecał. Brat miał właśnie tą, a później ją złamał i teraz ma jakieś IC-100 - w porównaniu do ML-145 to straszne badziewie.

Napisano

> No tak, ryzyko jest.... też miałem ten dylemat. Dlatego moim zdaniem

> jedyna antena która pod tym kątem się nadaje to Indiana bo

> praktycznie to co ją odróżnia od radiowej to długość - chociaż w

> niektórych francuzach też są takie długie anteny. Ale jeśli nie

> chcesz się pozbywać radiowej to faktycznie magnes, tutaj

> zdecydowanie polecam anteny ML-145 (Sirio, Midland), zresztą

> ktoś pare postów wcześniej już ci ją polecał. Brat miał właśnie

> tą, a później ją złamał i teraz ma jakieś IC-100 - w porównaniu

> do ML-145 to straszne badziewie.

================================

Dzięki za odpowiedzi.W takim wypadku czeka mnie podłączanie za tydzień w sobote nowego CB .

Pozdrawiam

Napisano

Witam nowego kolegę z Kędzierzyna!

Napisano

> Witam nowego kolegę z Kędzierzyna!

======================

nie jestem z Kędzierzyna .

Napisano
  • Autor

> Jakie masz radio? Może problem leży w samym radiu (tzn jego jakości a

> nie tego czy jest sprawne)?

> Generalnie jak już masz zakłócenia to problem ciężki do

> wyeliminowania małymi kosztami, możesz próbować z filtrami na

> zasilaniu ale najczęściej nic to nie daje.

Moje radio to Cobra 19 DX + antena Hustler

Napisano

Witam

Kol. darekgr1 obiecane fotki

post-61294-14352475838683_thumb.jpg

Napisano

I jeszcze jedna

post-61294-14352475839299_thumb.jpg

Napisano

> Moje radio to Cobra 19 DX + antena Hustler

No to masz problem smile.gif

Generalnie najgorszy zestaw jaki mogłeś wybrać i obawiam się, że niestety, ale jesteś skazany na szumy. Możesz kombinować z filtrami itp., ale moim zdaniem niewiele to da.

Napisano

> No to masz problem

> Generalnie najgorszy zestaw jaki mogłeś wybrać i obawiam się, że

> niestety, ale jesteś skazany na szumy. Możesz kombinować z

> filtrami itp., ale moim zdaniem niewiele to da.

Nie jest znowu taki zły. Gorszy by był : ALAN 100+ i antena Midland 244-18 gorszego badziewia jush nie ma.

Napisano

> Nie jest znowu taki zły. Gorszy by był : ALAN 100+ i antena Midland

> 244-18 gorszego badziewia jush nie ma.

Nie no daj spokój... nie każdy jest CB-audiofilem. Mam alana 100+ i nie narzekam. właśnie w astrze G - to kwestia anteny -jej rodzaju , montażu, poprawności strojenia, "masowania" itp. radio w mniejszym stopniu ma wpływ na jakość - choć faktycznie alan 100+to dolna półka. Kwestia że jest szumofonem to bardziej "mit" który wolimy potwierdzać bo tak lubi większość. A może to radio i antena potrzebująwiększej poprawności montażu/zestrojenia? Mi raczej szumy nie przeszkadzają w tym radiu (antena Alan 9 plus) ale też nie skręcam squel. na maxa aby nic nie słyszeć... czasem to kwestia indywidualna ale szczerze szkoda mi kasy na presidenta (niby "markowy" uniden) a do tego wyznaję zasadę chyba słuszną: do określonego budżetu tańsze radio i dobra (zapewne droższa) antena - daje lepszy efekt niż odwrotnie... a już napewno złe zestrojenie i montaż zniweczy efekt w najlepszym sprzęcie. Czasem trzeba długo szukać miejsca na antenę aż się znajdzie. A jeżeli chcemy antenę umieścić w miejscu gdzie się kiepsko "stroi" to już inny problem, że będą szumy i zakłócenia - coś za coś...

Pozdrawiam i zapraszam z tym tematem na forum CB RADIO / GPS - tam się chyba lepiej nadaje...

CALV

Napisano

> Nie no daj spokój... nie każdy jest CB-audiofilem. Mam alana 100+ i

> nie narzekam. właśnie w astrze G - to kwestia anteny -jej

> rodzaju , montażu, poprawności strojenia, "masowania" itp. radio

> w mniejszym stopniu ma wpływ na jakość - choć faktycznie alan

> 100+to dolna półka. Kwestia że jest szumofonem to bardziej "mit"

> który wolimy potwierdzać bo tak lubi większość. A może to radio

> i antena potrzebująwiększej poprawności montażu/zestrojenia? Mi

> raczej szumy nie przeszkadzają w tym radiu (antena Alan 9 plus)

> ale też nie skręcam squel. na maxa aby nic nie słyszeć... czasem

> to kwestia indywidualna ale szczerze szkoda mi kasy na

> presidenta (niby "markowy" uniden) a do tego wyznaję zasadę

> chyba słuszną: do określonego budżetu tańsze radio i dobra

> (zapewne droższa) antena - daje lepszy efekt niż odwrotnie... a

> już napewno złe zestrojenie i montaż zniweczy efekt w najlepszym

> sprzęcie. Czasem trzeba długo szukać miejsca na antenę aż się

> znajdzie. A jeżeli chcemy antenę umieścić w miejscu gdzie się

> kiepsko "stroi" to już inny problem, że będą szumy i zakłócenia

> - coś za coś...

> Pozdrawiam i zapraszam z tym tematem na forum CB RADIO / GPS - tam

> się chyba lepiej nadaje...

> CALV

Wszystko sie naprawdę zgadza co napisałeś.Ale widzę że poprostu nie miałeś doczynienia z innym radjem w twoim mobilu i cały czas masz odsłuch tylko z jednego. Jeżeli byś chociaż dzień pojeżdził np z popularnym Unidenem to mogę sie założyć że na bank już by zostało w twoim aucie. smile.gif 73.

Napisano

> Wszystko sie naprawdę zgadza co napisałeś.Ale widzę że poprostu nie

> miałeś doczynienia z innym radjem w twoim mobilu i cały czas

> masz odsłuch tylko z jednego. Jeżeli byś chociaż dzień pojeżdził

> np z popularnym Unidenem to mogę sie założyć że na bank już by

> zostało w twoim aucie. 73

A co to jest 73 ??

Napisano

73 - Pozdrawiam, do usłyszenia

Napisano

> Wszystko sie naprawdę zgadza co napisałeś.Ale widzę że poprostu nie

> miałeś doczynienia z innym radjem w twoim mobilu i cały czas

> masz odsłuch tylko z jednego. Jeżeli byś chociaż dzień pojeżdził

> np z popularnym Unidenem to mogę sie założyć że na bank już by

> zostało w twoim aucie. 73.

Masz racje, ja od kiedy wożę Alana 87 nie wyobrażam sobie innego radia na pokładzie, a z różnymi radiami miałem do czynienia przez ostatnie 15 lat smile.gif Nawet żonę przez CB poznałem w 1992 r. smile.gif

Napisano

> A co to jest 73 ??

taki slang CB, 73 = Pozdrawiam, do usłyszenia

Napisano

> 73 - Pozdrawiam, do usłyszenia

No to nie można tego powiedzieć (napisać) normalnie ??

Takie "73, 88" i inne są stosowane TYLKO w transmisji telegraficznej. W każdym innym przypadku jest to szpanerstwo.

Napisano

> No to nie można tego powiedzieć (napisać) normalnie ??

> Takie "73, 88" i inne są stosowane TYLKO w transmisji telegraficznej.

> W każdym innym przypadku jest to szpanerstwo.

nie uważam tak, wole 73 niż często słyszane na #19 "bajo"

Za to ciekawym zjawiskiem jest zanik "break" w paśmie 11 m smile.gif

Napisano

> No tak, ryzyko jest.... też miałem ten dylemat. Dlatego moim zdaniem

> jedyna antena która pod tym kątem się nadaje to Indiana bo

> praktycznie to co ją odróżnia od radiowej to długość - chociaż w

> niektórych francuzach też są takie długie anteny. Ale jeśli nie

> chcesz się pozbywać radiowej to faktycznie magnes, tutaj

> zdecydowanie polecam anteny ML-145 (Sirio, Midland), zresztą

> ktoś pare postów wcześniej już ci ją polecał. Brat miał właśnie

> tą, a później ją złamał i teraz ma jakieś IC-100 - w porównaniu

> do ML-145 to straszne badziewie.

===============================

A taki zaczep zamiast magnesu jest zły ?

Wie ktoś może ,jak nazywa się taki uchwyt do anteny ?

277842561-2.jpg

post-33580-14352475928031_thumb.jpg

Napisano

> ===============================

> A taki zaczep zamiast magnesu jest zły ?

> Wie ktoś może ,jak nazywa się taki uchwyt do anteny ?

Taki zaczep jest o wiele lepszy od magnesu, pod warunkiem oczywiście, że zostanie prawidłowo podłączony i antena będzie mieć dobrą mase.

Tyle, że w przypadku uchwytu twój podstawowy argument, czyli nie kuszenie złodziej odpada, bo jak jest uchwyt to wiadomo, że jest CB frown.gif. Jest to nawet bardziej pewne niż gdy antena jest zamocowana na stałe. Także w obliczu twojego argumentu (ale tylko i wyłącznie jego biorąc pod uwagę) to uchwyt jest gorszy.

O ile się nie myle, to jest uchwyt SF-40 (President lub jakaś inna firma). Bardzo solidny i dobry uchwyt, jedynym jego minusem jest to, że jest troche większy od innych uchwytów.

Aha, jeśli chcesz poszukać pomysłu na zamontowanie anteny i radia to polecam podejrzeć jak inni to robią tutaj: http://foto.cb.nio.pl/

Napisano

> Taki zaczep jest o wiele lepszy od magnesu, pod warunkiem oczywiście,

> że zostanie prawidłowo podłączony i antena będzie mieć dobrą

> mase.

> Tyle, że w przypadku uchwytu twój podstawowy argument, czyli nie

> kuszenie złodziej odpada, bo jak jest uchwyt to wiadomo, że jest

> CB . Jest to nawet bardziej pewne niż gdy antena jest zamocowana

> na stałe. Także w obliczu twojego argumentu (ale tylko i

> wyłącznie jego biorąc pod uwagę) to uchwyt jest gorszy.

> O ile się nie myle, to jest uchwyt SF-40 (President lub jakaś inna

> firma). Bardzo solidny i dobry uchwyt, jedynym jego minusem jest

> to, że jest troche większy od innych uchwytów.

> Aha, jeśli chcesz poszukać pomysłu na zamontowanie anteny i radia to

> polecam podejrzeć jak inni to robią tutaj:

> http://foto.cb.nio.pl/

=================================

Myślałem , że ten uchwyt można zdejmować.

Zdjęcie zaczerpnięte jest z tej strony.Mam nadzieje ,że autor mnie nie zlinczuje wink.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.