Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakładać czujnik temp. czy nie?

Featured Replies

Napisano

Mam w Felicji Nokolausa bez czujnika temp. który przełącza na gaz.

Przełączanie na gaz odbywa się przy spadku obrotów.

Pytałem swojego gazownika, to mi odradził ten czujnik.

Mówi, że wiele osób, które tak mają,

ptrzyjeżdżają do niego, żeby im go odpiął.

To rozsądny gość, więc nie mam powodów,

żeby tak całkiem mu nie wierzyć...

A jakie jest Wasze zdanie?

Napisano

Też nie mam tego czujnika, ale jestem nim zainteresowany cool.gif Tak więc liczymy na porady. Pozdro cool.gif

Napisano

> Mam w Felicji Nokolausa bez czujnika temp. który przełącza na gaz.

> Przełączanie na gaz odbywa się przy spadku obrotów.

> Pytałem swojego gazownika, to mi odradził ten czujnik.

> Mówi, że wiele osób, które tak mają,

> ptrzyjeżdżają do niego, żeby im go odpiął.

> To rozsądny gość, więc nie mam powodów,

> żeby tak całkiem mu nie wierzyć...

> A jakie jest Wasze zdanie?

Ja kupiłem swojego Lanosa z odłączonym termistorem więc po pierwszej przygazówce jechałem na LPG. Samochod chodził dobrze nawet gdy po nocnym 30 stopniowym mrozie przełączył się chwile po uruchomieniu.

Powiem tak-oszczędność na noPb duża-mogłem miesiącami jej nie tankować ale doszło do tego że w zbiorniku miałem mase paliwa kiepskiej jakości-zatarła się pompka a wcześniej fatalnie zaczął jeździć na benzynie.

Po tym wszystkim zalożyłem termistor i teraz każdego ranka kilka minut jade na noPb-raz na ok miesiąc dotankowuje za 50PLN i skończyły się problemy z jazdą na benzynce i jestem zadowolony.

Więc jestem za termistorem.

Napisano

> teraz każdego ranka kilka

> minut jade na noPb-raz na ok miesiąc dotankowuje za 50PLN i

> skończyły się problemy z jazdą na benzynce i jestem zadowolony.

Ja ten sam efekt uzyskuje bez termistorka wink.gif

tzn mam ustawione że na gaz przechodzi przy iluś tam obr. i staram się nie przekraczać tych obr (np 3tys) - proste i skuteczne wink.gif

> Więc jestem za termistorem.

jest to pewne ułatwienie, choć nie konieczne.

ps moja instalka jest prościutka i bierze sygnał z kabelka owiniętego na przewodzie WN, w praktyce nie wiem czemu, ale na zimnym i tak się nie chce przełączyć na lpg hmm.gif

Napisano

ja wlasnie rozwazam odlaczenie czujnika, na gaz przelacza sie dopiero po rozgrzaniu do 20 stopni... teraz potrzba na to 0,5 - 1 km, ale zima moze byc gorzej a na samym poczatku schodzi jednak sporo benzyny...

Napisano

witam

w moim mietku czujnik temp. tak został założony że zimą nie miał szans sie nagrzać nawet po 20km. został wyłączony bo tylko na koszty mnie naciągał. ponad 100kkm jeżdże bez tego wynalazku i jest ok.

pozdrawiam 30.GIF

Napisano

Mój gazownik mówił mi że zakładają taki czujnik w 2 przypadkach na 100, ale ja się uparłem że chcę mieć i mi założył i wcale tego nie żałuję, a oto co można tym zyskać i stracić.

Zyski:

- oszczędność membran reduktora - szczególnie w zimie, gdyż zanim przełączy się na gaz musi się chociaż trochę nagrzać (znacznie wydłuża to czas pomiędzy wymianami membran),

- szybsza rotacja benzyny w baku - trzeba co prawda częściej tankować, ale nie skrapla się przez to tyle wody w baku i pompka mniej dostaje w kość,

- nie trzeba specjalnie przełączać żeby przejechać trochę na benzynie - pomaga to w utrzymaniu układu paliwowego w należytym stanie (zwłaszcza w wielopunkcie gdzie lubią wysiadać wtryskiwacze gdy mało pracują na noPB)

Wady:

- większe zużycie benzyny - szczególnie zimą gdy przełączenie następuje znacznie później (prawie nie zauważalne gdy auto jest garażowane),

Dobrym rozwiązaniem jest dołożenie sobie układu podgrzewającego płyn w silniku po zapaleniu i wyłaczenie podgrzewania gdy silnik osiągnie 50C, jest z tym trochę roboty ale dodatkowo zyskujemy szybciej działanie ogrzewania.

Co co osób które to wyłączają to z reguły dlatego, że muszą wydawać więcej na paliwo i nie interesuje ich to że szybciej zużyje się reduktor, potem mówią że "gaz to zło", ja osobiście polecem czujnik temperatury, jedyna moja uwaga to dobrze wyregulować temperaturę przełączania i jada będzie w zimie taka sama jak w lecie.

Napisano

Imho bez sensu zakładać czujnik temperatury, po co bawić się w dodatkowe koszty? - lepiej ustawić przełączanie na gaz przy ok. 3000 tyś. obrotów i starać się nie przekraczać tej wartości na zimnym silniku i dopiero po jego rozgrzaniu przełączyć na gaz.

Napisano

> Imho bez sensu zakładać czujnik temperatury, po co bawić się w

> dodatkowe koszty? - lepiej ustawić przełączanie na gaz przy ok.

> 3000 tyś. obrotów i starać się nie przekraczać tej wartości na

> zimnym silniku i dopiero po jego rozgrzaniu przełączyć na gaz.

a co ma zaznaczenie czy ustawisz na 3000tyś.poprostu zamiast 20-nastaw na 10 stopnij i wyidzie na to samo.a tak na marginesie to i tak na gazie jezdzisz taniej niz na Bp nielubie ludzi co chca oszczedzac na oszczedzaniu szkoda wam troszke Bp na odpałke gdyby niewymyslono ins.gaz. jezdzili byscie chyba rowerami albo kom.miejska cool.gif

Napisano

> a co ma zaznaczenie czy ustawisz na 3000tyś.poprostu zamiast

> 20-nastaw na 10 stopnij i wyidzie na to samo.a tak na marginesie

> to i tak na gazie jezdzisz taniej niz na Bp nielubie ludzi co

> chca oszczedzac na oszczedzaniu szkoda wam troszke Bp na odpałke

> gdyby niewymyslono ins.gaz. jezdzili byscie chyba rowerami albo

> kom.miejska

Hehe..........dobre ok.gif Jak mam ustawić na 10 stopni jak nie mam czujnika temperatury wink.gif A tak na marginesie - dlaczego piszesz do mnie jak do osoby trzeciej - czasy "towarzyszów" niestety już dawno mineły grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.