Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dopuszczalne przebicia na kablach WN

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich,

Czy jest cos takiego jak dopuszczalne przebicia na kablach ?

Czy tez jakiekolwiek pojawiajace sie blyski chocby malutkie juz

dyskfalifikuja takie kable WN ?

Pytam bo wlasnie kupilem nowe kable JanMor no i wlasnie

w nocy na kablu ktory styka sie z obudowa silnikia mozna

zaobserwowac od czasu do czase lekka blyszczaca poswiate.

Kable do d.. czy jednak jest to norma ?

Napisano

> Witam Wszystkich,

> Czy jest cos takiego jak dopuszczalne przebicia na kablach ?

> Czy tez jakiekolwiek pojawiajace sie blyski chocby malutkie juz

> dyskfalifikuja takie kable WN ?

> Pytam bo wlasnie kupilem nowe kable JanMor no i wlasnie

> w nocy na kablu ktory styka sie z obudowa silnikia mozna

> zaobserwowac od czasu do czase lekka blyszczaca poswiate.

> Kable do d.. czy jednak jest to norma ?

Chyba norma, jeżdziełm juz na 2 zestawach, oba świeciły, ale tylko na jednych było strzelanie

Napisano

> Witam Wszystkich,

NIe za bardzo to jest norma. Świece wymieniłeś? Ważny jest też odstęp elektrod. Za duży, zwłaszcza na gazie, będzie powodował indukowanie się w obwodzie wtórnym zbyt dużego napięcia, a w konsekwancji zwiększenie tendencji do przebić.

Napisano

> Witam Wszystkich,

Absolutnie niedopuszczalne są przebicia na przewodach-uwierz mi jako praktykowi wysokich napięć w energetyce.

zastosuj jakąkolwiek izolację , nawet na nowych kablach, cvzy to będą nieprzewodzace dystanse, czy dodatkowa izolacja, czy koszulki izolacyjne nałozone na kable czy po prostu takie ułozenie kabli aby nie stykały sie z metalowymi częściami silnika-powietrze też jest izolatorem

Tak na marginesie to ja na jednych kablach jeżdzę już 50kkm i mam zamiar przejeżdzić na nich co najmniej jeszcze raz tyle, chyba że rozpadną sie ze starości

P.S. mam gaz

pozdro

Napisano

> Witam Wszystkich,

Proponuje je zareklamować, bo nie jest to norma. Masz instalke gazową? Jeśli masz to niedługo przekonasz się co powodują przebicia na przewodach WN grinser006.gif

Napisano

na opakowaniu niektórych producentów jest napisane że "świecące" kable nie są objawem ich zepsucia i prawda jest taka że dopóki iskry Ci nie skaczą po kablach a tylko "świeci" i nic się nie dzieje (wypadanie zapłonu, prychanie, kichanie itd...) to wszystko jest ok.

info ze strony sentecha:

Quote:

UWAGA:

Świecenie i iskrzenie przewodów widoczne w ciemności niekoniecznie musi być powodem "przebicia" kabla i jego złego funkcjonowania. Specyficzna konstrukcja przewodu powoduje, że powietrze wokół niego ulega silnej jonizacji i występują zewnętrzne wyładowania elektryczne. Takie wyładowania nie powodują porażenia elektrycznego ("przewody nie kopią").

Napisano

Dla mnie osobiście trochę dziwne, bo przecież na "świecenie" idzie jakaś część enegrii iskry, a to na pewno dobre zjawisko nie jest.

Napisano

> Dla mnie osobiście trochę dziwne, bo przecież na "świecenie" idzie

> jakaś część enegrii iskry, a to na pewno dobre zjawisko nie

> jest.

dziwne ale tak jest, może przez to że teraz w większości są silikonowe przewody a napięcie jest większe, w każdym bądź razie dopóki nie ma "gwiezdnych wojen" pod maską a tylko od czasu do czasu widać że przewód "świeci" to nie ma się czym przejmować...

Napisano

Piszą prawdę na stronce Sentecha ok.gif To jest normalne przy tych przewodach - kupiłem nowe Sentechy, założyłem je a pod maską miałem dyskotekę grinser006.gif Lanos zaczął strzelać na gazie, pojawiło się szarpanie silnika i nierówna praca na biegu jałowym. Po wymianie na orginalne przewody nie było żadnych przebić (żadnej dyskoteki pod maską) i wszystkie w/w objawy ustąpiły. Podsumowując: imo przebicia na kablach WN nie są normalne

Napisano

Quote:

Podsumowując: imo przebicia na kablach WN nie są normalne

rozróżnij przebicie od "świecenia"...

u mnie jakoś świeciły "innej firmy" a nic się pozatym nie działo czyli auto chodziło jak ta lala...

Napisano

> rozróżnij przebicie od "świecenia"...

> u mnie jakoś świeciły "innej firmy" a nic się pozatym nie działo

> czyli auto chodziło jak ta lala...

Zgadza się ok.gif - odniosłem się do przebić kabli WN a nie ich świecenia, ponieważ autor tego wątku wyraźnie pyta o "dopuszczalne przebicia kabli WN" .

Napisano
  • Autor

> NIe za bardzo to jest norma. Świece wymieniłeś? Ważny jest też odstęp

> elektrod. Za duży, zwłaszcza na gazie, będzie powodował

> indukowanie się w obwodzie wtórnym zbyt dużego napięcia, a w

> konsekwancji zwiększenie tendencji do przebić.

Świece wymieniłem razem z kablami.

Nie mam żadnych efektow negatywnych, na gazie śmiga aż miło.

Dlatego właśnie pytam. Widzę, że nie do końca jesteście jednomyślni, ale może właśnie dlatego że mamy "świecenie" i "przebicia". Sam nie wiem do końca co jak zdefiniować ale myślę że moje kable mają aktualnie "świecenie".

icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Absolutnie niedopuszczalne są przebicia na przewodach-uwierz mi jako

> praktykowi wysokich napięć w energetyce.

> pozdro

A czy "świecenie" = "przebicie" ? niewiem.gif

Dlatego też pytam o dopuszczalne przebice, bo może świecenie

jest jakby faza wstępną zanim izolacja kabla się pogorszy a potem będzie już tylko burza pod maską?

Pozdrawiam.

Napisano

> A czy "świecenie" = "przebicie" ?

> Dlatego też pytam o dopuszczalne przebice, bo może świecenie

> jest jakby faza wstępną zanim izolacja kabla się pogorszy a potem

> będzie już tylko burza pod maską?

> Pozdrawiam.

nie, dlatego że nowe kable potrafią "świecić" od nowości tak jak było w moim przypadku i nic im nie dolegało przez cały czas użytkowania...

Napisano

To ja mam pytanie związane z tematem: jaka jest optymalna rezystancja kabli WN ?

Napisano

> Pozdrawiam.

Nie , owo świecenie jest to jonizacja powietrza pod wpływem wysokiego napięcia wewnątrz kabla i jest nieszkodliwa, przebicia będą się objawiać mikrowyładowaniami na powierzchni kabla i przebiegać w kierunku części metalowych silnika, nawet po powierzchni kabla, aż do pełnego zniszczenia struktury izolacyjnej kabla i pełnego przeskoku iskry na obudowę silnika.

Dlatego tak popularne były widoki polonezów i dużych fiatów stojących w odległości kilku metrów az dużymi kałużami-konstrukcja silnika i prowadzenie przewodów wn powodowało zalewanie ich wodą i powodowało przeskok iskry nie na swiecy a na przewodach, lekarstwem wtedy było wytarcie ich i odizolowanie od pokrywy zaworów(metalowej) na której owe przewody lezały

Napisano

> To ja mam pytanie związane z tematem: jaka jest optymalna rezystancja

> kabli WN ?

Rozumiem że chodzi Ci o rezystancję izolacji kabla WN?

Odpowiedz że jak najwyższa będzie zbyt lapidarna, ale po prostu nie wiem, na pewno jest liczona w megaomach i popularne mierniki mie będą miarodajne przy pomiarze takich izolacji

Przy takich kablach wytrzymałośc ich izolacji sprawdza się nie miernikiem ale t.zw. próbą napięciową, raczej niewykonalną w warunkach domowych a wszelkie pomiary miernikami lub induktorami są jedynie pólśrodkiem.

Napisano

Dolacze sie do zdania kolegi gijara, ale je troche rozszerze... rowniez jako praktyk wysokich napiec.

To co tutaj nazwyacie "swieceniem" to sa tzw. wyladowania koronowe powodowne jonizacja powietrza pochodzaca od ostrych krawedzi znajdujacych sie pod wysokim napieciem. Takie wyladowanie jest na krotka mete nieszkodliwe, bo nie powoduje przegrzania ani silnej erozji. "Iskrzenie" natomiast, to sa mikro luki elektryczne, ktore powoduja miejscowe stopienie materialu i silna erozje. W niektorych warunkach oba typy wyladowan jest bardzo trudno rozroznic okiem nieuzbrojonym. Luki charakteryzuja sie jednak wieksza intensywanoscia i suchymi trzaskami akustycznymi. Wyladowania koronowe za to powoduja wieksza generacje ozonu, ktory mozna wyczuc (luki tez generuja ozon) ale sa bezglosne. Oba typy powoduja zaklocenia elektromagnetyczne, ale luki dzialaja raczej w czestotliwosciach radiowych a korony w wysokich czestotliwosciach.

Podsumowujac. Oba typy wyladowan sa na dluga mete szkodliwe. Niemniej mniej sie nalezy przejmowac koronami... luki nalezy eliminowac natychmiast. Jedyna zasada jaka jest uniwersalna w obchodzeniu sie z wysokimi napieciami, to stosowac odstep tak duzy jak sie da od jakichkolwiek elementow metalowych i stosowac kable o jak najgrubszej izolacji i jak najgrubszych splotach wewnetrznych.

Pozdrawiam i zycze bezstrzalowej jazdy uzbroj_zlo.gif

drive.gif

Napisano

moje oryginalne kable też świeciły w nocy, było to raczej świecenie wew. kabla i iskry nie "skakały", jeździłem jeszcze na nich 2 lata i nic im się nie działo. Po wymianie na nowe nie widze żadnych różnic, więc stare świecące nie były złe grinser006.gif

Z ciekawości musze sprawdzić czy te nowe też świecą hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.