Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie działa oświetlenie bagażnika

Featured Replies

Napisano

Hej, mam kombi 95r i nie zapala mi się lampka bagażnika. Żarówka jest dobra. Co mam zrobić żeby zaczęła świecić?

Jeszcze zapytam o styl jazdy, otóż poprzednie auto mialem ze słabym silnikiem i przy 80-90km/h na 5 biegu miałem ok 2500obr, a teraz mam poniżej 2000obr. Czy lepiej jechać na 4 biegu i mieć powyżej 2tys czy włączać 5 bieg?? Chodzi o to co lepsze dla silnika i kiedy mniej spalę paliwa

pozdrawiam

Napisano

> Hej, mam kombi 95r i nie zapala mi się lampka bagażnika. Żarówka jest

> dobra. Co mam zrobić żeby zaczęła świecić?

Bylo tego sporo na forum.

Sprawdz czy nie wylamal sie pin w 9-pinowym zlaczu ktore znajduje sie kolo tylniej lampy. Chodzi o srodkowy pin, u mnie on skorodowal .

Napisano

> Bylo tego sporo na forum.

> Sprawdz czy nie wylamal sie pin w 9-pinowym zlaczu ktore znajduje sie

> kolo tylniej lampy. Chodzi o srodkowy pin, u mnie on skorodowal

> .

Koło lewej czy prawej lampy? Ja mam ten sam problem, doszedłem tylko do tego że nie mam masy i dlatego nie świeci, ale jak podłączyłem masę w inne miejsce to świeciła cały czas, a za bardzo nie chce mi się przeprowadzać nowego przewdou do wyłącznika w klapie, troszkę dużo rozkręcania plastików.

Napisano

Patrzac od tylu samochodu to bedzie lewa lampa (ta po stronie kierowcy). Mialem ten sam problem (pin we wtyczce po prostu zostal w gniazdku i nie kontaktowal). Nie bardzo bylo to jak rozgrzebac, wiec zrobilem obejscie kawalkiem przewodu smile.gif.

Napisano

> Koło lewej czy prawej lampy? Ja mam ten sam problem, doszedłem tylko

> do tego że nie mam masy i dlatego nie świeci, ale jak

> podłączyłem masę w inne miejsce to świeciła cały czas, a za

> bardzo nie chce mi się przeprowadzać nowego przewdou do

> wyłącznika w klapie, troszkę dużo rozkręcania plastików.

Zgadza sie panie kolego wlasnie ten pin jest odpowiedzialny za mase, kostka znajduje sie kolo lampy po stonie kierowcy, daje 99% ze jak rozlaczysz kostke to w srodku bedzie pusto, a powinien byc pin ;D, ja zrobilem obejscie i jest ok, ale tez sie nameczylem - teraz sie smieje ze to pierdola hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Zgadza sie panie kolego wlasnie ten pin jest odpowiedzialny za mase,

> kostka znajduje sie kolo lampy po stonie kierowcy, daje 99% ze

> jak rozlaczysz kostke to w srodku bedzie pusto, a powinien byc

> pin ;D, ja zrobilem obejscie i jest ok, ale tez sie nameczylem

> - teraz sie smieje ze to pierdola

Dzięki, nie sądziłem że to może być taka błacha przyczyna, może coś mi się tam poluzowało bo wożę w tym boczku parę rzeczy, poupychanych na wcisk żeby nie latały.

Napisano

> Zgadza sie panie kolego wlasnie ten pin jest odpowiedzialny za mase,

> kostka znajduje sie kolo lampy po stonie kierowcy, daje 99% ze

> jak rozlaczysz kostke to w srodku bedzie pusto, a powinien byc

> pin ;D, ja zrobilem obejscie i jest ok, ale tez sie nameczylem

> - teraz sie smieje ze to pierdola

Panowie nie mogę rozłączyć tej kostki 9 pinowej (przewód masowy jest koloru brązowo-białego bodajże w pinie nr 5 jak się nie mylę w samym środku kostki), jak się do niej dobrać, bo mam zaśniedziałe styki w niej i chciałem je przeczyścić, mam tam też małą kostkę i tak sobie myślę że ona jest do głośników, jesli się mylę to napiszcie do czego ona jest, bo tam też mam przewód brązowo-biały.

Napisano

> Panowie nie mogę rozłączyć tej kostki 9 pinowej (przewód masowy jest

> koloru brązowo-białego bodajże w pinie nr 5 jak się nie mylę w

> samym środku kostki), jak się do niej dobrać, bo mam

> zaśniedziałe styki w niej i chciałem je przeczyścić, mam tam też

> małą kostkę i tak sobie myślę że ona jest do głośników, jesli

> się mylę to napiszcie do czego ona jest, bo tam też mam przewód

> brązowo-biały.

Mozesz potraktowac ta koste np wd-40 a jak nie to najprosciej zrobic przelotke z jednej strony kostki na druga. Oczywiscie tylko srodkowy kabel (zreszta i tak prawdopodobnie bedzie to koniecznoscia,nawet jak uda Ci sie odpiac koste ) cool.gif

Napisano

> Mozesz potraktowac ta koste np wd-40 a jak nie to najprosciej zrobic

> przelotke z jednej strony kostki na druga. Oczywiscie tylko

> srodkowy kabel (zreszta i tak prawdopodobnie bedzie to

> koniecznoscia,nawet jak uda Ci sie odpiac koste )

Ok. dzięki. A ty u siebie rozpiołeś ta kostkę? Ona jakaś dziwna jest, u mnie jest jakaś czarno szara.

Napisano

> Ok. dzięki. A ty u siebie rozpiołeś ta kostkę? Ona jakaś dziwna jest,

> u mnie jest jakaś czarno szara.

Mi udalo sie ja rozpiac, kosta z tego co pamietam posiada zatrzaski/spinki czy jak to nazwac , zabespieczjace przez samorozpieciem dlatego czasem trudno to rozpiac. Potwierdzam , ze czasem sa broblemy z rozlaczeniem takich rzeczy, szczegolnie jak jest ograniczone dojscie.

Jak nie dasz rady to zrob obejscie tak jak ja zrobilem u siebie.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ja mam również problem z oświetleniem ale w astrze hatchback. Wymienilem żarówke bez skutku. Chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś rozbierał ten bok w bagażniku na którym jest umieszczona lampka??? Bo nie widze tam żadnych śrub tylko zaczepy jakieś albo cos podobnego a nie chce tego zniszczyc przy demontażu. I jeszcze jedno czy u Was rózwnież przy otwartej klapie bagażnika włącza sie oświetlenie wnętrza ?

Napisano

> Ja mam również problem z oświetleniem ale w astrze hatchback. Wymienilem żarówke bez skutku.

Sprawdź czy dochodzi "+" do oprawki żarówki. Jeżeli tak, zapodaj przewodem masę do drugiego styku.

> Chciałbym sie dowiedzieć czy ktoś

> rozbierał ten bok w bagażniku na którym jest umieszczona

> lampka???

Tak, ja przed godziną (po raz któryś z kolei zlosnik.gif) bo mi dla odmiany świeciło światełko bez przerwy zlosnik.gif Podczas montażu przyciąłem kabelek dodatkowego światełka i ciagle była na nim masa zlosnik.gif

> Bo nie widze tam żadnych śrub tylko zaczepy jakieś

> albo cos podobnego a nie chce tego zniszczyc przy demontażu.

Śrub jest kilka, trzeba je poluzować (trzymają ten plastik z głośnikiem). Reszta to zwykłe kołki plastikowe, trzeba je wyszarpać. Ja używam do tego widelczyka do tortu zlosnik.gif

Dobrze jest też odkręcić najbardziej zewnętrzną srubę trzymającą plastik tylnego pasa, bedzie łatwiej wysunąć spod niego boczek, który chcesz zdemontować.

> czy u Was rózwnież przy otwartej klapie bagażnika

> włącza sie oświetlenie wnętrza ?

Nie

Napisano

>> jeszcze jedno czy u Was rózwnież przy otwartej klapie bagażnika

> włącza sie oświetlenie wnętrza ?

Tak. lecz w sedanie

Naprawa oświetlenia polegała na regeneracji włącznika-krańcówki

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Bylo tego sporo na forum.

> Sprawdz czy nie wylamal sie pin w 9-pinowym zlaczu ktore znajduje sie

> kolo tylniej lampy. Chodzi o srodkowy pin, u mnie on skorodowal

> .

Normalnie jestem pod wrażeniem wiedzy użytkowników tego forum, już kilka razy trafna diagnoza.

Od jakiegoś czasu nie świeciło mi światło w bagażniku, dzisiaj korzystając z wolnego i w miarę ciepłego dnia postanowiłem tam zajrzeć, po przeczytaniu w archiwum tego postu od razu dorwałem się do kostki 9 pinowej. Bingo, szybko zrobiłem obejście, dokładnie zaizolowałem i lampka znów rozświetla bagażnik smile.gif

Dzięki !!!

PS. A czemu to akurat ten środkowy przewód jest trefny? Przecież na około niego są inne i z nimi jest wszystko OK, tylko zawsze ten jeden...

Napisano

> Tak. lecz w sedanie

> Naprawa oświetlenia polegała na regeneracji włącznika-krańcówki

U mnie tez tak bylo lecz teraz cos przestalo dzialac:/. Wiecie jak to naprawic ? aha teraz jak otworze klape bagaznika przy wlaczonym alarmie on mi sie nie wlaczy.Co to jest ten 'włącznik-krańcówki '?

Napisano

> U mnie tez tak bylo lecz teraz cos przestalo dzialac:/. Wiecie jak to

> naprawic ? aha teraz jak otworze klape bagaznika przy wlaczonym

> alarmie on mi sie nie wlaczy.Co to jest ten 'włącznik-krańcówki

> '?

Włącznik, a właściwie połączenie '-' lampki z masą, czyli z karoserią.

W kombi jest przykręcony na jedną śrubkę, tak jak drzwiowe. Nie wiem jak w sedanie, wykręć go, a zobaczysz jak działa. Wyczyść blaszki, wsuwkę i miejsce koło śrubki. dobrze jest też popsikać WD-40. Tam nie ma się co zepsuć, chyba, że się złamie...

Napisano

> Włącznik, a właściwie połączenie '-' lampki z masą, czyli z

> karoserią.

> W kombi jest przykręcony na jedną śrubkę, tak jak drzwiowe. Nie wiem

> jak w sedanie, wykręć go, a zobaczysz jak działa. Wyczyść

> blaszki, wsuwkę i miejsce koło śrubki. dobrze jest też popsikać

> WD-40. Tam nie ma się co zepsuć, chyba, że się złamie...

Tak, tylko sadze, ze jakby to bylo przyczyna, to swiatelko w bagazniku rowniez by sie nie swiecilo, a w bagazniku pali sie tylko w srodku kabiny NIE niewiem.gif. Sprawdzic nie zaszkodzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.