Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mgła a TIRy i Autokary - krajowa 92

Featured Replies

Napisano

Dziś na trasie mgła była taka, że widoczność ograniczała się do max 30metrów, jadę sobie spokojnie obserwując jak co jakiś czas wyłaniają się na przeciwnym pasie kolejne światła, a tu nagle ku mojemu zaskoczeniu widzę pojawiające się wielkie reflertory... Ciarki mi przeszły po plecach (droga krajowa 92 1 pas w każdą stronę i brak pobocza)... hamowanie, pisk opon, auto już prawie stoi... na czołówkę walił autobus PKS (złom jakiś) i wyprzedzał osobowe auto. Na moje szczęście w czas mnie zobaczył, zahamował jakoś i na żyletki wrócił na swój pas cudem nie spychając osobówki do rowu, a ja uniknąłem czołówki z tym barachłem...

Postulat: może już czas by na polskich drogach wprowadzić większę restrykcje związane z wyprzedzaniem przez tiry, autokary itp. oraz większe kary za łamanie takich przepisów, skoro nie mamy odpowiednich dróg. Coś należy zrobić, bo dziś ja najadłem się strachu, ale ludzie w autobusie wszyscy patrzyli przez okna i wyglądali na ZIELONYCH ZE STRACHU... sciana.gif

Napisano

na glupote lekarstwa ani przepisu nie ma...

Napisano
  • Autor

> na glupote lekarstwa ani przepisu nie ma...

To może jeśli nie można leczyć to należy amputować, czyli odbierać takim kierowcom uprawnienia do zawodowego prowadzenia pojazdów, przecież oni ciągle się spieszą (co jestem w stanie zrozumieć) ale są granice... a jak już się wypadek zdarzy to szukają winy w stanie technicznym...

Napisano

> To może jeśli nie można leczyć to należy amputować, czyli odbierać

> takim kierowcom uprawnienia do zawodowego prowadzenia pojazdów,

jak? przez glosowanie?

mogles zadzwonic po busted.gif

moze jakby gosc wylapal pare mandatow to w pracy by mu po premii pojechali albo jakby to nie pomoglo to moze by zwolnili...

inna sprawa ze trzeba miec w glowie poukladane zeby zawodowo wozic ludzi... i to powinny zalatwiac testy psychologiczne przy przyjeciu do pracy (i byc moze podczas uzyskiwania uprawnien)

Napisano

> moze jakby gosc wylapal pare mandatow to w pracy by mu po premii

ciekawe czy wie co to premia?

> pojechali albo jakby to nie pomoglo to moze by zwolnili...

o ile sie orientuje to dopuki nie zaszla szkoda w mieniu (uszkodzenie pojazdu - i to nie kazde) kierowca placi mandat i firma nic o zdazeniu nie wie

Napisano

bo oślepnąć można! Jesli ktos ma problem z dowidzeniem samochodzu do kilkudziesieciu metrów do przodu, to moze niech idzie do okulisty, a nie wali innym po gałach...

Napisano

> bo oślepnąć można! Jesli ktos ma problem z dowidzeniem samochodzu do

> kilkudziesieciu metrów do przodu, to moze niech idzie do

> okulisty, a nie wali innym po gałach...

co to ma wspolnego z tym watkiem?

Napisano

A co to ma do rzeczy? mod.gif

mar00ha

Napisano

> A co to ma do rzeczy?

> mar00ha

1. mgła

2. poza terenem zabudowanym pojawiajacy sie niedoswietlony autobus, czyli swego rodzaju paradoks, gdy w mieście trafiamy na samych oświetlonych w ogóle bez potrzeby...

ot takie moje przemyślenia... Jesli nadal nie pasują, to...hmmmm... hasiok ?

Napisano

> mogles zadzwonic po

> moze jakby gosc wylapal pare mandatow to w pracy by mu po premii

> pojechali albo jakby to nie pomoglo to moze by zwolnili...

hehe.gif893goodvibes.gif

telefon szefa do kierowcy:

- musisz jechać drive.gif

- ale mi się właśnie tacho skończyło sleeping_2.gif

- jakie tacho, nie wiesz co trzeba zrobić? shhh.gif

- ale tam są ADRy i nie mieszczę się na wyłączeniu... bbq.gif

- to niech ci załadują przy kabinie pad.gif

Swoją drogą jechałem dzisiaj naczepą i głównie lewym pasem (na drodze dwujezdniowej o dwóch pasach w każdym kierunku), bo większość ludzi paraliżu dostała icon_eek.gif

Tak się tylko jeszcze zastanawiam, jak autor wątku zdołał zobaczyć twarze pasażerów w autobusie, z którym się minął na "żyletke" hehe.gifclaps.gifhmm.gif

Napisano

> telefon szefa do kierowcy:

> - musisz jechać

> - ale mi się właśnie tacho skończyło

> - jakie tacho, nie wiesz co trzeba zrobić?

> - ale tam są ADRy i nie mieszczę się na wyłączeniu...

> - to niech ci załadują przy kabinie

> Swoją drogą jechałem dzisiaj naczepą i głównie lewym pasem (na drodze

> dwujezdniowej o dwóch pasach w każdym kierunku), bo większość

> ludzi paraliżu dostała

A może poprostu oni mieli wyobraźnie i zdolność przewidywania ?

Czy taki ciągnik to nie powinien przypadkiem jechać prawym pasem ?

Większość miszczów pisze z pogardą o ostrożnych kierowcach i przeważnie im się udaje ale ktoregoś niezbyt pięknego dnia nagle szczęście ich opuszcze i kogoś rozjeżdżają , jest masakra i płacz ale to tylko wina złych warunków atmosferycznych, no przecież mgła była nie ? pad.gif

> Tak się tylko jeszcze zastanawiam, jak autor wątku zdołał zobaczyć

> twarze pasażerów w autobusie, z którym się minął na "żyletke"

Autobus jest długi więc jest czas żeby kogoś zobaczyć, początek mógł być na żyletke ale potem odsoczył ile się dało do skrajni drogi więc jeszcze zdążył zobaczyć, może ma lepszy refleks od miszcza ?

Napisano

moge ci dokladnie opisac goscia jaki by we mnie wjechal... wyprzedzal wyjezdzajac mi na czolowke

zaczalem hamowac, odbilem jak najbardziej w prawo w miedzyczasie wydajac z siebie gromkie "o kur..."

a goscia bym poznal spineyes.gif

Napisano

> restrykcje związane z wyprzedzaniem przez tiry, autokary itp.

W tym przypadku rodzaj pojazdu nie ma nic do sprawy. We mgle jak zobaczysz światła z naprzeciwka to masz 3-5 sek i mijasz auto. Jak dojedziesz do kogoś wolniejszego to pozostaje jazda za nim lub ....... . No własnie i masz na to te 5 sek. max, niestety są tacy co podejmują takie ryzyko. Szkoda tylko że zamiast tego nie zjadą na jakąś stacje z kolekturą i ne zaryzykują swojego np tysiąca złotych w kupon lotto. Widać pieniędzy szkoda a życia nie :/

Ps. ciekawe jakie są stratystyki wypadków "na czołówke" w tej mgle confused.gif

Napisano

> Ps. ciekawe jakie są stratystyki wypadków "na czołówke" w tej mgle

pewnie duze... dlatego w trasie warto we mgle wlaczyc przednie halogeny.. zawsze jest szansa ze taki gosc co wyprzedza zauwazy Cie chwile wczesniej

Napisano

> pewnie duze... dlatego w trasie warto we mgle wlaczyc przednie

> halogeny.. zawsze jest szansa ze taki gosc co wyprzedza zauwazy

> Cie chwile wczesniej

1-2 sek wczesniej (ze wskazaniem bardziej na 1), czasem pozwoli to wyprzedzającemu sie wycofać.

BTW Co powoduje że ludzie podejmują takie ryzyko , to tak jakby próbować przeskoczyć znak stop na skrzyżowaniu bez widoczności na boki a na to nikt raczej sie nie decyduje.

Napisano

> BTW Co powoduje że ludzie podejmują takie ryzyko , to tak jakby

> próbować przeskoczyć znak stop na skrzyżowaniu bez widoczności

> na boki a na to nikt raczej sie nie decyduje.

imho brak wyobrazni

Napisano

> imho brak wyobrazni

Nie wierze, jak miniesz 2-3 auta to wiesz jaki masz czas na manewr a pomimo to..... . Myśle że to raczej nasza polska mentalność "jakoś to będzie". A w razie nieszczęscia " no przecie wszyscy tak robią a i ja dzisiaj ze 20 razy więc dlaczego nie udało sie 21"

Ps. wczoraj zrobiłem 800 km i dało sie znależć "dziury we mgle" żeby bezpiecznie wyprzedzić ok.gif

Napisano

> Nie wierze,

zapytaj sie ludzi czemu wyprzedzaja na przejsciach dla pieszych... zaloze sie ze wiekszosc odpowiedzi bedzie w stylu "przeciez to nic takiego"

natomiast wyprzedzanie gdy nic nie widac we mgle mozna porownac do:

wyjezdzanie komus pod kola na lewoskrecie (wyjezdzaja jak nic nie widza)

wyprzedzanie pod gore

wyprzedzanie na zakretach

itd...

ludzie nie mysla.. jakby myslenie bolalo

nie mysla i nie przewiduja tego co moze sie stac

wiekszosc mlodych ludzi robiacych prawo jazdy zachowuje sie jakby grali w gre komputerowa... jak cos zrobia nie tak to sie zresetuje i po sprawie

a przywalenie w cos lub kogos czyms co jest rozpedzone i ma ponad tone masy to juz nie jest taka bajka...

Napisano

Kolega pisze o tirach i autobusach we mgle , wczoraj wracałem drogą 10 mgła że jechało się w kolumnie 30 km/h sznur samochodów widoczność na 1 samochód wszyscy jadą jak po sznurku wiadomo nie pogonisz hu....wo ale dla wszystkich ale i tak znalazło się kilku baranów bo tak ich trzeba nazwać w osobówkach że zaczęli wyprzedzać i wciskać się na siłę stwarzając zagrożenie i niema tu reguły czy to kierowca tira , autobusu, czy osobówki , BARANY SĄ WSRÓD NAS ,

Napisano
  • Autor

> telefon szefa do kierowcy:

> - musisz jechać

> - ale mi się właśnie tacho skończyło

> - jakie tacho, nie wiesz co trzeba zrobić?

> - ale tam są ADRy i nie mieszczę się na wyłączeniu...

> - to niech ci załadują przy kabinie

> Swoją drogą jechałem dzisiaj naczepą i głównie lewym pasem (na drodze

> dwujezdniowej o dwóch pasach w każdym kierunku), bo większość

> ludzi paraliżu dostała

Jak byś był pasażerem autobusu, który nagle we mgle wyprzedza i równie nagle ostro hamuje i meandruje po lewym (przeciwnym) pasie ruchu to ciekawe czy byś dalej ze stoickim spokojem konsumował kanapkę...

A widziałem co się dzieje ponieważ podczas takich manewrów NIE ZAMYKAM OCZU i przynajmniej próbuję zachować zimną krew...

PS. może ty w takich przypadkach jesteś po drugiej stronie i oglądasz świat z "góry" mając przy tym w głębokim poważaniu innych uczestników ruchu???

Napisano

odpowiem Ci prywatnie - mnie też krew zalewa jak walczę z ciężarówkami na drodze

a teraz służbowo - przesyłki muszą być na czas. Bo klient ma w głębokim położeniu warunki na drodze alien.gif

Napisano

> ot takie moje przemyślenia... Jesli nadal nie pasują, to...hmmmm...

> hasiok ?

Jest OK - mar00ha zaraz odpocznie i da spokój.

Napisano

> bo oślepnąć można! Jesli ktos ma problem z dowidzeniem samochodzu do

> kilkudziesieciu metrów do przodu, to moze niech idzie do

> okulisty, a nie wali innym po gałach...

dokładnie ok.gif ogolnie nie powinno sie właczać halogenow jak nie ma mgły !!!! dlaczego nie moza tego pojąć confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.