Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra jedzie do pracy

Featured Replies

Napisano

Witam, mam rozwozić moim samochodem przesyłki kurierskie, ale jeszcze się na tą pracę nie zdecydowałem bo... nie wiem co na to moja astra icon_rolleyes.gif Biorę do samochodu 40 paczek które rozwoze po mieście w około 6godz i teraz pytanie czy takie gaszenie i odpalanie silnika 40 razy dziennie codziennie może mieć negatywny wpływ na samochód, czy na rozgrzanym silniku nie robi już to wrażenia? I nie chodzi mi o najbliższe dni tylko powiedzmy rok, dwa lata...

Pozdr!

Napisano

> Witam, mam rozwozić moim samochodem przesyłki kurierskie, ale jeszcze

> się na tą pracę nie zdecydowałem bo... nie wiem co na to moja

> astra Biorę do samochodu 40 paczek które rozwoże po mieście w

> około 6godz i teraz pytanie czy takie gaszenie i odpalanie

> silnika 40 razy dziennie codziennie może mieć negatywny wpływ na

> samochód, czy na rozgrzanym silniku nie robi już to wrażenia? I

> nie chodzi mi o najbliższe dni tylko powiedzmy rok, dwa lata...

> Pozdr!

dobry olej ... akumulator

a rozrusznik nie jest drogi smile.gif

Napisano

Mój kolega jest listonoszem. W pracy co prawda nie jeździ astrą ale uno. Kiedyś mi mówił że odpala auto kilkadziesiąt razy dziennie. W ciągu 2 lat wymienił rozrusznik, moduł zapłonowy i kilka razy kable WN.

Napisano

sporo pali przy takiej jeździe. Mało widuje się opelków np jako taksówki, i do innych celów.

A nie wie ktoś z Was ile płacą za reklamę na samochodzie? Pytam z ciekawości.

Napisano

> około 6godz i teraz pytanie czy takie gaszenie i odpalanie

> silnika 40 razy dziennie codziennie może mieć negatywny wpływ na

> samochód, czy na rozgrzanym silniku nie robi już to wrażenia?

Spokojnie, jezdzilem swoja asterka 3 miesiace robiac 20-25 wizyt dziennie w sklepach...teraz mam sluzbowke ale poprzdnie miesiace wspominam bardzo milo:)) - zero awarii .Polecam jednak sprawdzic aku oraz stan rozrusznika i skrzyni biegow.

Jesli to jest OK , to nie martw sie ! waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Mój kolega jest listonoszem. W pracy co prawda nie jeździ astrą ale

> uno. Kiedyś mi mówił że odpala auto kilkadziesiąt razy dziennie.

> W ciągu 2 lat wymienił rozrusznik, moduł zapłonowy i kilka razy

> kable WN.

A co z silnikiem, czy jemu też się dostanie?

Po mieście jakieś 50km i conajmniej 40 razy odpalać...chyba zrezygnuję z tej pracy, szkoda mi samochodu, miałem nadzieję że ciągłe odpalanie mu nie zaszkodzi a astra ma już 176tys przejechane

Napisano

Nie przesadzaj, auto jest po to aby jezdziło a nie stało. Przeanalizuj zarobek jaki mozesz wyciągnąc z roboty i wydatki. Z tego co wiem to ustawowo jest ustalona kwota jaka pracodawca powinien zwracac za kazdy km przejechany (chyba cos kolo 70 gr). Jezeli jest cwaniaczkiem nie placi za amortyzacje auta to odpusc, nie bedziesz przecierz dokładał do jego interesu. Wszystko zalezy od tego ile wyjdzie na czysto. Pozdrawiam

Napisano

autko musi na siebie zarobić, jeżeli po odliczeniu kosztów paliwa i materiałów eksploatacyjnych (oleje, płyny , klocki ) jeszcze ci zostanie pare groszy na ewentualną naprawę i dla ciebie to możesz wchodzić w ten interes, oczywiście licząc za okres rozliczeniowy cały rok.

Wtedy będziesz wiedział ile wydasz na paliwo, przeglądy, materiały eksploatacyjne i ewentualnie zabezpieczys rezerwę finansową na naprawę samochodu.

Reasumując od siedmiu lat robię podobne rzeczy i wychodzę różnie kiedyś było lepiej, teraz każdy będzie próbował cię wyślizgać, takie czasy a oni nie prowadzą interesu dla przyjemności tylko dla zysku.

Napisano

dostanie po tylku takze:

klamka

zamek

wlacznik swiatel

bok siedzenia od wsiadania i wysiadania

daj sobie na luz biglaugh.gif

zartowalem wink.gif

samochod jest od tego aby jezdzic wiec lap robote jak dobra i nie marudz

Napisano

no ja od siebie dodam jeszcze tylko sprzęgło, a co do boczków siedzeń to kup sobie jakies "futerały" grinser006.gif

Napisano

Witaj,

Jeśli chodzi o sam silnik, to nie powinien na tym ucierpieć. Zakładając, że paczkę będziesz dostarczał 5-7 minut po wyjściu z autka, to silnik przez ten czas nie powinien wystygnąć. Fakt, musisz mieć sprawny akumulator i rozrusznik może po pewnym czasie się zbuntować (ale nie musi) - jednak koszt naprawy, bądź wymiany nie jest wielki, a w autku z takim przebiegiem jest bardziej prawdopodobne, że zepsuje się nawet przy normalnej jeździe.

Ja bym się nie wahał, oczywiście jeśli warunki finansowe byłyby dla mnie korzystne.

Napisano

Znam to uczucie, kiedy się pieści autko, doposaża, serwuje najlepsze oleje i płyny.Jak go narażać na takie techniczne katowanie icon_eek.gif. Jednak trzeba trzeźwo spojrzeć na życie i na te kilkaset kilogramów żelastwa. Zarabiać trzeba, rodzina ma swoje potrzeby, a samochód to tylko samochód.Od kiedy można go kupić za sumę, którą jestem sobie w stanie łatwo wyobrazić nie traktuję już go jak przedmiot kultu w rodzinie 893goodvibes.gif

Napisano

Przez 1,5 roku rozwoziłem pizze Skoda Favorit smile.gif. Średnio robiłem ok. 200 kursów w miesiącu. Rozusznik nie był wymieniany, w zasadzie nic szczególnego się nie działo.

Także spokojnie.

Pzdr!

Napisano

Witam.

Pracowałem kiedyś w firmie kurierskiej i chociaż sam kurierem nie byłem to od kolegów nie słyszałem o jakiś większych problemach z autami pod warunkiem, że auto jest dobrze przygotowane.

PS. Z tego co gdzieś wyczytałem to najwięcej samochodów firmowych to właśnie Astry (w tej chwili Astry II).

Pozdro

Napisano

ja w tamtym roku woziłem paczki z Avonu i jakoś nie zauważyłem, żeby astra jakoś protersowała. Czasami robiłem 80 adresów dziennie i normalne, że za każdym razem gasiłem i odpalałem samochód. Nie była to praca na codzień, ale mimo wszystko dużo woziłem tych paczek. Za 100 adresów byłem zarobiony na czysto 300pln (bez umowy itd), więc się połacało, bo za kilka dni mogłem kupić np. drugi silnik smile.gif

Jak poznacz dokładnie teren to nawet mniej km będziesz robił i bardziej będziesz auto oszczędzał.

Powodzenia życze

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi, w takim razie mogę dzwonić z odpowiedzią i jutro jade do pracy smile.gif A martwie się o astre bo to moja pierwsza praca w sumie i jak zmarnuje to auto to nowego nie kupię.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.