Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nstalacja elektryczna

Featured Replies

Napisano

pytanie glownie skierowane do kolegi lelka, ale jak ktos wie to niech pisze 270751858-jezyk.gifP a wiec:

Chce zainstalowac sobie gniazdko w bagazniku, bo lodowka lezy sobie w garazu, a na lato wypas sprawa, ale nie lubie tych kabli platajaych sie po calym samochodzie.

1 w jaki sposob przeprowadziles przewody do bagaznika (czy prog to dobre miejsce??)

2 skad mozna zlapac staly (+) , najlepiej jak by byl w okolicy uchwytu do otwierania maski (w miare dobrze dostepny no i zeby mozna bylo spokojnie podlaczyc sobie jakis spory odbiornik )

no i ewentualnie jak to kolega zrobil skad złapal staly (+)

Napisano

> pytanie glownie skierowane do kolegi lelka, ale jak ktos wie to niech

> pisze P a wiec:

> Chce zainstalowac sobie gniazdko w bagazniku, bo lodowka lezy sobie w

> garazu, a na lato wypas sprawa, ale nie lubie tych kabli

> platajaych sie po calym samochodzie.

> 1 w jaki sposob przeprowadziles przewody do bagaznika (czy prog to

> dobre miejsce??)

> 2 skad mozna zlapac staly (+) , najlepiej jak by byl w okolicy

> uchwytu do otwierania maski (w miare dobrze dostepny no i zeby

> mozna bylo spokojnie podlaczyc sobie jakis spory odbiornik )

> no i ewentualnie jak to kolega zrobil skad złapal staly (+)

Masz hak holowniczy w autku ? hmm.gif

Napisano

> pytanie glownie skierowane do kolegi lelka, ale jak ktos wie to niech

> pisze P a wiec:

> Chce zainstalowac sobie gniazdko w bagazniku, bo lodowka lezy sobie w

> garazu, a na lato wypas sprawa, ale nie lubie tych kabli

> platajaych sie po calym samochodzie.

> dobre miejsce??)

> uchwytu do otwierania maski (w miare dobrze dostepny no i zeby

> mozna bylo spokojnie podlaczyc sobie jakis spory odbiornik )

> no i ewentualnie jak to kolega zrobil skad złapal staly (+)

Ja osobiście do zasilania lodówy "+" brałem z zasilania wyłącznika oświetlenia bagażnika. Ale tylko do zasilania lodówki.

Pzdr.

Napisano

ale musiałeś ten wyłącznik w klapie odłączyc bo w innym wypadku prąd jest tylko jak klapa jest otwarta.

Moje wszystkie urządzenia el. w samochodzie podlaczalem do skrzynki z bezpiecznikami. zależy czy chcesz miec prąd tylko po przekreceniu stacyjki czy cały czas.

Napisano

> Ja osobiście do zasilania lodówy "+" brałem z zasilania wyłącznika

> oświetlenia bagażnika. Ale tylko do zasilania lodówki.

> Pzdr.

to chyba jest dobry pomysł, podłączyc sie pod oświetlenie bagażnika. chyba wszystko w asterce jest sterowane minusem(nie jestem pewein, nie chcę sie kłócić), wiec gdziekolwiek byś sie nie podłączył co świeci/działa po wyjęciu kluczyka będzie git. ewentualnie podłącz sie pod skrzynkę bezpeicznikowa, załóż bezpeicznik i będizesz miał instalację z prawdizwego zdarzenia. mozesz też pod stacyjkę. przeciągnięcie kabli progiem: gitara, jest tam sporo miejsca na kable. kombinuj, kombinuj, tylko rób zdjęcia przy podczas "robótek ręcznych", mozesz pomóc wtedy też innym:P ja ood teraz postanowiłem brać aparat ze sobą do garazu, żeby mieć wszystko "udokumentowane" wink.gif pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> pytanie glownie skierowane do kolegi lelka

Sorry, że tak późno odpisuję ale dziś ciężko pracowalem przy Asterce i pisalem manuala (wysłalem do makiego, jeśli zatwierdzi to będzie na WoA smile.gif )

> dobre miejsce??)

Próg to najlepsze miejsce smile.gif

> uchwytu do otwierania maski

Generalnie odradzam podpnanie się pod istniejący przewód zasilajacy jakieś urzadzenie. Opel montując instalację dopasował przekroje przewodów i zabezpieczenia do przewidywanych obciążeń na nich. Dopinanie się z gniazdem do któregoś z nich to nie najlepszy pomysł. Teraz myslisz sobie: a co ja bede tam podłącxał, jakieś pierdułki o małym poborze... Ale za jakiś czas zapomnisz się zapakujesz do gniazda jakis kompresor do pompowania kół i sfajczysz połowę instalacji wink.gif

Lepiej pociągnąć przewód od skrzynki bezpieczników albo wręcz z akumulatora zabezpieczając go bezpiecznikiem. Ciagniecie od akumulatora ma tę zaletę, że możesz dać go o dowolnie wielkim przekroju i dowolnie go obciążać (w granicach wytrzymałości gniazda zapalniczki oczywiście smile.gif Natomiast podłączanie się do tablicy bezpieczników powoduje to, ze dawanie przewodu grubszego niż ten oryginalnie podłaczony pod ten bezpiecznik mija się z celem, bo i tak graniczną wartość obiążenia wyznacza najcieńszy z kabli w torze: akumulator - miejsce wpięcia się.

Co do podłączania się pod oświetlenie bagażnika. Owszem, do żarówki dochodzi "+" z akumulatora ale podlączony jest przewodem o przekroju 0,75 mm2, a jego obciążalność wg tabel wynosi tylko 13A (nagrzewa się wtedy do temperatury 70* )

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.