Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamiana śrub na szpilki.

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie klik. Przymierzam sie do zakupu i montażu takiego zestawu. Nie będe musiał mieć dwóch kpl. śrub, łatwiej będzie zamontować dystanse, tylko zastanawia mnie jaką długość szpilek zamówić???

Bo do letnich alu mam dłuższe śruby niż do alu zimowych a nie chce żeby szpilki jakoś nadmiernie wystawały.

Jakie długości szpilek proponujecie??? Dystans jaki chce założyć to 15 mm.

Napisano

> Jak w temacie klik. Przymierzam sie do zakupu i montażu takiego

> zestawu. Nie będe musiał mieć dwóch kpl. śrub, łatwiej będzie

> zamontować dystanse, tylko zastanawia mnie jaką długość szpilek

> zamówić???

> Bo do letnich alu mam dłuższe śruby niż do alu zimowych a nie chce

> żeby szpilki jakoś nadmiernie wystawały.

> Jakie długości szpilek proponujecie??? Dystans jaki chce założyć to

> 15 mm.

zmierz dlugosc sruby co masz do alu i taka zamow smile.gif mniej wiecej, na zimowkach beda troche wystawac al enie za duzo. Pamietaj ze na dystansach bardzij obciaza sie lozysko idea.gif

Napisano

jakos nie jestem duzym zwolennikiem szpilek ale rob jak chcesz. ja dodam ze mialem dwa auta ze szpilkami - buick lesabre 95' i chevy blazer 4x4 89' w obu autach sie urwaly szpilki. w pierwszym 3 a w drugim 2. mam teraz 3 auta ze srubami i jeszcze sie nie zazylo zebym musial cos kombinowac

Napisano

> Jak w temacie klik. Przymierzam sie do zakupu i montażu takiego

> zestawu. Nie będe musiał mieć dwóch kpl. śrub, łatwiej będzie

> zamontować dystanse, tylko zastanawia mnie jaką długość szpilek

> zamówić???

> Bo do letnich alu mam dłuższe śruby niż do alu zimowych a nie chce

> żeby szpilki jakoś nadmiernie wystawały.

> Jakie długości szpilek proponujecie??? Dystans jaki chce założyć to

> 15 mm.

Korzystasjąc z posta o podobnym temacie mam pytanko: Czy dojazdówkę przykręce śrubami do alu czy nie i ewentualnie jake powinny być do niej śruby.

Napisano
  • Autor

> Korzystasjąc z posta o podobnym temacie mam pytanko: Czy dojazdówkę

> przykręce śrubami do alu czy nie i ewentualnie jake powinny być

> do niej śruby.

Jak dokręciłem dojazdówkę śrubami do letnich alu, to oprócz wulkanizacji koła czekała na mnie wymiana piasty ( w zestawie piasta + łożysko bo tak się wymienia ). Po wkręceniu śrub od letnich fabrycznych alu, do kółka dojazdowego łeb śruby wyatawał poza piastę przedniego koła, i śrubę co nieco skosiło, do tego stopnia, że po wykręceniu piasta nadawała się na złomowanie.

Napisano
  • Autor

> zmierz dlugosc sruby co masz do alu i taka zamow

No właśnie długość śruby czy długość gwintu na tejże niewiem.gif

> dystansach bardzij obciaza sie lozysko

Coś za coś zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jakos nie jestem duzym zwolennikiem szpilek ale rob jak chcesz. ja

> dodam ze mialem dwa auta ze szpilkami - buick lesabre 95' i

> chevy blazer 4x4 89' w obu autach sie urwaly szpilki. w

> pierwszym 3 a w drugim 2. mam teraz 3 auta ze srubami i jeszcze

> sie nie zazylo zebym musial cos kombinowac

Zdecydowanie łatwiej wymienić szpilkę, niż piastę z łozyskiem...

Napisano

> Korzystasjąc z posta o podobnym temacie mam pytanko: Czy dojazdówkę

> przykręce śrubami do alu czy nie i ewentualnie jake powinny być

> do niej śruby.

W CC Sporting, ktore w serii bylo na alufelgach, zapas byl stalowy, a piasta (tzn otwory na sruby) byla pogrubiona, w celu zamontowania tego kola na srubach od alu.

Jesli w Twoim Bravo w serii byly alu, to zapas pewnie jest tez przystosowany do dluzszych srub. Jak felgi byly stalowe, to wraz z lewarkiem i zapasem powinienies wozic 4 sruby do felg stalowych.

Napisano

hehe "sportowe szpilki" ciekawe ile KM dodają...... hehe.gif

Napisano

> W CC Sporting, ktore w serii bylo na alufelgach, zapas byl stalowy, a

> piasta (tzn otwory na sruby) byla pogrubiona, w celu

> zamontowania tego kola na srubach od alu.

> Jesli w Twoim Bravo w serii byly alu, to zapas pewnie jest tez

> przystosowany do dluzszych srub. Jak felgi byly stalowe, to wraz

> z lewarkiem i zapasem powinienies wozic 4 sruby do felg

> stalowych.

Mam wersję HLX tak że alu były seryjnie, ale czy na zapasie była dojazdówka ta która jest w tej chwili czy jakieś inne koło to niestety nie wiem.

Czy śruby do alu i do stalowych felg różnią się jeszcze czymś oprócz długości?? (np kształtem łebka)

Napisano

zdecydowanie w buicku trzeba bylo zdjac paiaste zeby szpilke wcisnac a wiec zamiast miec 5 mialem 4 zlosnik.gif a jeszcze mi sie nie trafilo zebym przerwal gwint w piascie po za tym jednym przypadkiem kiedy wkrecilem zla srube o skoku 1,5 zamiast 1,25 (ale to byla tylko moja wina)

Napisano

> Mam wersję HLX tak że alu były seryjnie, ale czy na zapasie była

> dojazdówka ta która jest w tej chwili czy jakieś inne koło to

> niestety nie wiem.

> Czy śruby do alu i do stalowych felg różnią się jeszcze czymś oprócz

> długości?? (np kształtem łebka)

u mnie w hlx-ie dojazdzowka ma taki jakby dospawany oryginalnie gruby pierscien cos jak dystans, to samo mialem w fc wlasnie po to zeby mozna ja bylo przykrecic na sruby od alu

Napisano

Jaką długość maja oryginalne śruby np w bravo?bo mam alu i chcem stalowe felgi na zime przykręcic na te same śruby.Chyba jak przykręce stalową felge,obróce kołem i nic nie bedzie obcierało to znaczy ze tak moze zostać?

Napisano

> Jaką długość maja oryginalne śruby np w bravo?bo mam alu i chcem

> stalowe felgi na zime przykręcic na te same śruby.Chyba jak

> przykręce stalową felge,obróce kołem i nic nie bedzie obcierało

> to znaczy ze tak moze zostać?

u mnie są oryginalne alusy i śruby do nich mają 20mm gwint + 10m bez = 30mm mierząc od dołu stożka, natomiast śruby do kół stalowych mają 20mm gwin + 3mm bez gwintu = ok. 23mm, zatem śruby do alusów są ok.7mm dłuższe, ja w zasadzie nie sprawdzalem czy od alusów pasują do stalówke tylko kupiłem komplet do stalówek, wydaje mi sie że te od alusów byłyby za długie zwłaszcza z tyłu w bębnie, chociaz pasują suby od UNO które mają 26-27mm, ale nie wiem czy nie na styk,

ciekawostka śruby od Palio W. nie pasują niewiem.gif gwint wygląda identycznie, myslalem ze wszystkie fiaciory mają taki sam gwint chociaż a tu zonk

Napisano
  • Autor

> zdecydowanie w buicku trzeba bylo zdjac paiaste zeby szpilke wcisnac

> a wiec zamiast miec 5 mialem 4 a jeszcze mi sie nie trafilo

> zebym przerwal gwint w piascie po za tym jednym przypadkiem

> kiedy wkrecilem zla srube o skoku 1,5 zamiast 1,25 (ale to byla

> tylko moja wina)

Np. w nissanach też są szpilki wbijane, ale piasty nie trzeba zdejmować do ich wymiany. Zauważ, że zestaw do jakiego się przymierzam ma szpilki wkręcane a nie wbijane.

Napisano

to jak sie urwie to bedzie jeszcze fajniej ja z piasty wydostac zlosnik.gif o wybiciu mozesz zapomniec zlosnik.gif

Napisano

> to jak sie urwie to bedzie jeszcze fajniej ja z piasty wydostac o

> wybiciu mozesz zapomniec

haftniesz srube (dospawasz punktowo) i wykrecasz spineyes.gif albo robisz mal dziurke i wkrecasz taka specjalna srube z odwrotnym gwntem i tez wyjdzie

Choc ja uwazam ze to niepotrzebne zmieniac sruby na szpilki.. wrecz nienowoczesne rotfl.gif

Napisano

sie ma warunki to sie wszytsko wykreci zlosnik.gif i szpilke urwana z glowicy i inee tez. tak tylko napisalem ze latwiej szye wybija urwana szpile niz wykreca zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Choc ja uwazam ze to niepotrzebne zmieniac sruby na szpilki.. wrecz

> nienowoczesne

Ja uważam zupełnie odwrotnie 270751858-jezyk.gif Łatwiej obsadzić felgę i takie tam o jakich wspomniałem wcześniej.

Jak do tej pory nie padły żadne konkrety, tylko same OT. Rozumiem, że będe pierwszy, który się bawi w tego typu przeróbki.

Napisano

nie wiem jakich sie spodziewasz odpowiedzi jak nikt z nas nie ma twoich obreczy przed oczami zeby cos pomierzyc/posprawdzac. bierz miarke w reke i mierz kolego. zasada jest taka ze min. to 6 zwojow pelnych musi ci lapac

Napisano
  • Autor

zasada jest taka ze min. to

> 6 zwojow pelnych musi ci lapac

Widzisz to juz jest jakiś konkret ok.gif Z tym że szpilki będe wkręcał na zdjętej tarczy aby mięć dokładną kontrolę wizualną czy nie wystają poza piastę.

Dochodze powoli do wniosku że długość szpilki od końca tarczy to będzie 3/4 długości śruby do letnich alu + 15 mm na dystans, w ostateczności założę dystanse 10-cio mm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.