Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hella Blue light

Featured Replies

Napisano

Witam.Przymierzam sie do zakupu żarówek świecących na biało z lekkim poblaskiem niebieskiego lub fioletu.Znalazłem w internecie zarówki firmy Hella blue light.Może ktoś miał do czynienia z tymi własnie zarówkami i napisze mi czy spełnią one moje oczekiwania.Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Witam.Przymierzam sie do zakupu żarówek świecących na biało z lekkim

> poblaskiem niebieskiego lub fioletu.Znalazłem w internecie

> zarówki firmy Hella blue light.Może ktoś miał do czynienia z

> tymi własnie zarówkami i napisze mi czy spełnią one moje

> oczekiwania.Pozdrawiam

tych to nie znam, ale polecam Philips GT150

Napisano

Będą trochę gorzej świecić, ale bez porównania lepiej od zenonów czy innego badziewia. Dotychczas nie spotkałem się ze złą opinią odnośnie czegokolwiek produkowanego przez tą firmę.

Napisano

> Witam.Przymierzam sie do zakupu żarówek świecących na biało z lekkim

> poblaskiem niebieskiego lub fioletu.Znalazłem w internecie

> zarówki firmy Hella blue light.Może ktoś miał do czynienia z

> tymi własnie zarówkami i napisze mi czy spełnią one moje

> oczekiwania.Pozdrawiam

miałem te żarówki , poza dość krótką żywotnością były ok.gif

Osobiście polecam Philipsy GT 150 ok.gif

Napisano
  • Autor

> miałem te żarówki , poza dość krótką żywotnością były

> Osobiście polecam Philipsy GT 150

Czy w tych żarówkach hella blue light widać lekki poblask niebieskiego?Czy tylko czysta biel zlosnik.gif

Napisano

> Czy w tych żarówkach hella blue light widać lekki poblask

> niebieskiego?Czy tylko czysta biel

Obawiam się, że zadałeś niewłaściwe pytanie wink.gif Powinieneś raczej zapytać:

"Czy w tych żarówkach hella blue light widać cokolwiek w czasie deszczu lub na mokrym asfalcie?"

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

W moich dawnych Zenonach kiepsko było widać hehe.gif.Ale myśle że w firmowych produktach powino być ok wink.gif

Napisano

> W moich dawnych Zenonach kiepsko było widać .Ale myśle że w

> firmowych produktach powino być ok

Tu nie chodzi o "firmowość" tylko o zwykłą fizjologię i optykę. W deszczu i na mokrym oko ludzkie widzi najlepiej jeśli przedmioty są oświetlone światłem żółtym. Nie wiem czy pamiętasz czasy sprzed dwudziestu paru lat, kiedy na szosach królowały maluch i kredensy 125p. Jeżeli któryś z nich miał zamontowane światła przeciwmgłowe (śmieszne były, bo montowało się ję nie na dole zderzaków ale na nich, przed grillem, no i były wielkie i okragłe) to szkła w tych lampach były żółte.

Im bardziej widmo przesuwa sie w kierunku niebieskiego tym gorzej widzimy. Przy białym jeszcze pół biedy ale niebieskie to porażka.

Zrozumiałe, bo natura wyposarzyła nas w przyrząd do patrzenia i dostosowała go do warunków jakie panują: światło słoneczne, które też nie jest białe ale żółtawe, więc im bardziej światło zblizone do słonecznego tym lepiej widzimy.

Pozdroofka

Napisano

> Tu nie chodzi o "firmowość" tylko o zwykłą fizjologię i optykę. W

> deszczu i na mokrym oko ludzkie widzi najlepiej jeśli przedmioty

> są oświetlone światłem żółtym. Nie wiem czy pamiętasz czasy

> sprzed dwudziestu paru lat, kiedy na szosach królowały maluch i

> kredensy 125p. Jeżeli któryś z nich miał zamontowane światła

> przeciwmgłowe (śmieszne były, bo montowało się ję nie na dole

> zderzaków ale na nich, przed grillem, no i były wielkie i

> okragłe) to szkła w tych lampach były żółte.

> Im bardziej widmo przesuwa sie w kierunku niebieskiego tym gorzej

> widzimy. Przy białym jeszcze pół biedy ale niebieskie to

> porażka.

> Zrozumiałe, bo natura wyposarzyła nas w przyrząd do patrzenia i

> dostosowała go do warunków jakie panują: światło słoneczne,

> które też nie jest białe ale żółtawe, więc im bardziej światło

> zblizone do słonecznego tym lepiej widzimy.

> Pozdroofka

ok lelek nie powiem masz racje jezeli chodzi o ta barwe swiatla, ale powiedz mi jak odniesiesz sie do prawdziwych Xenonow, chyba nie wmowisz mi ze swieca na zolto i dlatego sa o wiele lepsze od halogenowych, czy "moc" swiatla wytwarzana przez xenon w pelni rekompensuje barwe ?

Napisano

> ok lelek nie powiem masz racje jezeli chodzi o ta barwe swiatla, ale

> powiedz mi jak odniesiesz sie do prawdziwych Xenonow, chyba nie

> wmowisz mi ze swieca na zolto i dlatego sa o wiele lepsze od

> halogenowych, czy "moc" swiatla wytwarzana przez xenon w pelni

> rekompensuje barwe ?

Nawet niebedę próbował Ci wmawiać, że świecą na żółto grinser006.gif

Z całą pewnością "moc" ma tu kluczowe znaczenie. A poza tym światło jest białe a nie "robione na białe przez dodanie niebieskiego" jak w zenonach. I jeszcze jedna przyczyna: świało lampy wyładowczej jest bliższe słonecznemu niż światło zwykłych żarówek halogenowych w związku z tym oko lepiej na nie reaguje (bo jak napisałem wcześniej natura dopasowała je do światła słonecznego). Myslę, że idealna żarówka byłaby taka, której widmo światła byłoby identyczną kopią widma słonecznego. Lampa wyładowcza jest najbliższa ideałowi ze wszystkich żarówek.

Pozdroofka

Napisano

> Nawet niebedę próbował Ci wmawiać, że świecą na żółto

> Z całą pewnością "moc" ma tu kluczowe znaczenie. A poza tym światło

> jest białe a nie "robione na białe przez dodanie niebieskiego"

> jak w zenonach. I jeszcze jedna przyczyna: świało lampy

> wyładowczej jest bliższe słonecznemu niż światło zwykłych

> żarówek halogenowych w związku z tym oko lepiej na nie reaguje

> (bo jak napisałem wcześniej natura dopasowała je do światła

> słonecznego). Myslę, że idealna żarówka byłaby taka, której

> widmo światła byłoby identyczną kopią widma słonecznego. Lampa

> wyładowcza jest najbliższa ideałowi ze wszystkich żarówek.

> Pozdroofka

A tak dla dokładności, to poza barwą światłą, ważna jest jego "temperatura" (wyrażona w Kalwinach). Zenony są niebieskie bo mają niebieski filtr, a Xenony dają niebiałe świtło o wysokiej temp (coś okołeo 8000K, a to ponad 2x tyle co halogenowe), tylko poświata jest niebieskawa.

Sam nie miałem tych żarówek, ale kolega miał i przy kiepskiej pogodzie lepiej widać na żarówkach tej samej klasy (jakieś +60%, np tungsram), ale bez niebieskiego.

Napisano

> A tak dla dokładności, to poza barwą światłą, ważna jest jego

> "temperatura" (wyrażona w Kalwinach).

Dobrze prawisz tylko trochę "obok" wink.gif Światło nie ma temperatury a to co podają w Kelvinach to temperatura ciała, które rozgrzane do danej temperatury dałoby światło o takim widmie jak badane. Im bardziej gorące ciało tym bardziej widmo światła przesuwa sie w kierunku niebieskiego i nadfioletu. Dowód jest prosty: rozgrzewaj pręt żelazny. Najpierw bedzie emitował podczerwień więc"światło" niewidzialne dla człowieka a odczuwalne jedynie jako ciepło, przy dalszym ogrzewaniu będzie coraz bardziej gorące i długość fali emitowanego promieniowania się skróci czyli przesunie w stronę światła widzialnego. Aż zacznie świecić wiśniowo, później czerwono, dalej żółto aż w końcu na biało (chemicy mówią nawet: temperatura białego żaru). Dalsze ogrzewanie spowodowałoby to, że przestałbyś widzieć że świeci ale za to promieniowałby ultrafioletem.

> Zenony są niebieskie bo

> mają niebieski filtr,

Dokładnie tak i mają udawać, że są"gorętrze".

> a Xenony dają niebiałe świtło o wysokiej

> temp (coś okołeo 8000K)

I tu dotarłeś do sedna. smile.gif Sprawdź w google jaką temperaturę ma fotosfera słoneczna a co za tym idzie w jakim fragmencie widma jest jego światło. Okaże się, że całkiem niedaleko prawdziwych xenonów smile.gif Poza tym tak gorace ciało jak fotosfera słońca powinna emitować sporo ultrafioletu. To też prawda, przecież opalasz się na plaży smile.gif

Czyli potwierdza się to co napisałem wyżej:

"Myslę, że idealna żarówka byłaby taka, której widmo światła byłoby identyczną kopią widma słonecznego. Lampa wyładowcza jest najbliższa ideałowi ze wszystkich żarówek."

Pozdroofka

Napisano

> A tak dla dokładności, to poza barwą światłą, ważna jest jego

> "temperatura" (wyrażona w Kalwinach)...

Hmmm, wydaje mnie sie, ze barwa swiatla jest jednoznacznie zwiazana z jego temperatura hmm.gif

Napisano

> Hmmm, wydaje mnie sie, ze barwa swiatla jest jednoznacznie zwiazana z

> jego temperatura

Zgadza się, co chciałem wykazać w poście nad Twoim wink.gif

Jeszcze jeden argument:

Człowiek przez lata, codziennie patrzy na świat. A widzi go tylko dlatego, że światło słoneczne odbija się od przedmiotów i trafia do naszych oczu. Dlatego przyzwyczaił się do wyglądu przedmiotów takich jak są oświetlone światłem słonca. Każda zmiana tego oświetlenia powoduje, że widzimy gorzej bo nie jesteśmy przyzwyczajeni. Dowód? Napewno każdy z nas był w tzw "Gabinecie strachu". Cały trick polega na tym, ze poustawiali nam rózne przedmioty w zamknietym pomieszczeniu i oświetlili świałem np czerwonym. Czujemy się niepewnie bo to co widzimy odbiega od normalnego wyglądu, nie widzimy szczegółów i odczuwamy to jako strach. Ale wystarczy pootwierać okna i wpuścić światło słonca, kiedy te strachy wydają się śmieszne bo możemy widzieć w taki sposób do jakiego przywyklismy smile.gif

To samo jest z widzeniem przez szybę samochodu. Jeżeli damy żarówki o widmie zblizonym do słonecznego będziemy czuć się komfortowo i powiemy, że mamy świetne żarówki bo widzimy wszystko. Ale im bardziej światło żarówki będzie odbiegało od słonecznego tym oko nasze będzie widziało gorzej. Dlatego zwykła żarówka halogenowa ma przewagę nad zenonami bo mimo wszystko jej światło jest bardziej zblizone do słonecznego niż sztucznie podrasowane (czytaj podniebieszczone) światło zenonów.

Co innego żarówki, które nie zniebieszczają światła za pomocą niebieskiej bańki ale podwyższają temperaturę żarnika aby przesunać widmo w kierunku niebieskiego, czyli te wszystkie +30% czy +50%

Pozdroofka

Napisano

raz miałem zamontowane ala xeony za 40zł. hehe.gif Po tygodniu założyłem spowrotem zwykłe żarówki. Nie polecam taniego gówna. Jak kupować to tylko albo dobrej firmy albo wcale.

a'la xeonom mówimy NIE! To samo tyczy się postojówek led, i innym doczepianym halogenom przy grilach sick.gif

Napisano

> raz miałem zamontowane ala xeony za 40zł. Po tygodniu założyłem

> spowrotem zwykłe żarówki. Nie polecam taniego gówna. Jak

> kupować to tylko albo dobrej firmy albo wcale.

> a'la xeonom mówimy NIE! To samo tyczy się postojówek led, i innym

> doczepianym halogenom przy grilach

Ja mam "doczepiane" soczewki przeciwmgłowe, co prawda do zderzaka, nie grila, ale jakoś nie nażekam, sprawdzają się podczas deszczu i mgły.

Napisano

doczytaj się w druku bardzo drobnym maczkiem ile dają gwarancji na świecenie takiej żarówki. Kiedyś kubiłem OSRAM COOL LIGHT H7 55W - faktycznie - super białe światło, widoczność lepsza. Zapłaciłem prawie 75 pln. Po pół roku przepaliła sie jedna a miesiąc po niej druga. Na pudełku w którym woziłem na zapas poprzednie zwykłe H7 doczytałem się, że gwarantowany czas świecenia to 5000h czyli niewiele ponad ł roku no.gif bardzo bardzo drobnym maczkiem

Napisano
  • Autor

Hmm to jak to jest z żarówkami Hella czy Osram polepszają widoczność na drodze czy nie ?Czy lepsze są od seryjnych żarówek od Astry?Jeszcze jedno czy te Osram Cool blue dają lekki poblask niebieski ? zlosnik.gif

Napisano

> Hmm to jak to jest z żarówkami Hella czy Osram polepszają widoczność

> na drodze czy nie ?

jest lepsza widoczność drogi przed samochodem , jest jakby mniej niedoświetlonych miejsc ok.gif

Czy lepsze są od seryjnych żarówek od

> Astry?

tak ale mają krótszą żywotność

Jeszcze jedno czy te Osram Cool blue dają lekki poblask

> niebieski ?

raczej sinobiały spineyes.gif

Test żarówek Philips BV i "fabrycznych" jest na WoA w dziale testy o tu

Napisano

mają tak krótką gwarancje bo włókno(o ile pamietam chyba dwukrotnie skręcona spiralka) jest cieńsze od normalnych co powoduje większy opór prądu i bardziej nagrzewa je co powoduje intensywniejsze światło ale i skraca ich żywotność .a co do żółtego światła to mam przeciwmgielne (orginalne)i świecą lepiej niż białe bo żółte się tak nie rozprasza na kropelkach wody czytaj mgle

Napisano
  • Autor

> A jakie są seryjne żarówki w Astrze

W dziale Test żarówek jest napisane że w Astrach seryjne żarówki to Philips Premium wink.gif

Napisano

A co powiecie na żarówki typu Azzurro( sa to żarówki barwy "delikatnie zółtej z poblaskiem fioletowym).??

Napisano
  • Autor

> A co powiecie na żarówki typu Azzurro( sa to żarówki barwy

> "delikatnie zółtej z poblaskiem fioletowym).??

Bardzo orginalne zestawienie żółto fioletowe hehe.gif

Napisano

Witam,

Wtrącę się bo gdzieś padło słowo "poświata" - tak ale zależna jest od konstrukcji lampy - jeżeli jest soczewkowa poświata występuje gdyż na brzegach soczewki mimo woli światło (czy żarówki czy lampy wyładowczej typu "xenon") jest rozszczepiane //głównie chodzi o ukierunkowanie światła i nadanie odpowiedniego pola świecenia dlatego soczeki mają odpowiednią budowę i miejscami są grubsze/cieńsze a także mają różne krzywizny powodujące rozszczepianie światła - najczęściej objawia się to taką poświatą o barwie światłą rozjechanej ku niebieskości i dalej//. Zwróćcie uwagę na światłą xenonowe Volvo - używają najprawdopodobniej lamp wyładowczych D2R czyli do lamp z reflektorem (lustem do odbicia i ukierunkowania światła a nie z soczewką do której pasują lampy np. D2S) i Volvo nie ma już "poświaty" xenonowej typowej dla lamp soczewkowych. Aby bardziej uzmysłowić poświatę za przykład niech posłuży Fiat Punto, który ma lampy soczewkowe i klasyczne żarówki a mijając go z naprzeciwka jest taka "poświata" a'la Xenon choć barwa samego głównego strumienia światła jest bardziej "żółta" niż w xenonach. Zastanawiam sięczy chodzi tu o jakość świecenia, która niewątpliwie w lampach xenonowych jest lepsza czy o efekt lamp soczewkowych xenonowych - trudny do uzyskania o ile niemożliwy przy lampach reflektorowych.

Pozdrawiam

CALV

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.