Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy jest tu jakiś znawca TID'ów.

Featured Replies

Napisano

Witam. Czy jakiś domorosły elektronik mógłby mi zaznaczyć na załączonym obrazku, który element jest odpowiedzialny za czujnik temperatury zewnętrznej. Zanabyłem ten wlasnie czujnik, podłączyłem i trzy kreski jak były tak nadal są. Wypiołem z wtyczki dwa kabelki odpowiedzialne za ten wlasnie czujnik i przylutowałem swoje kabelki(widać na zdjęciu) i nadal nic nie pokazje. Szanowny kolega Lelek, zauwazył, ze winę pewnie ponosi sam TID, wiec prosze (jesli ktos wie) poradzic co i jak sprawdzic. Z góry dzieki. mikolaj.gif

post-82364-14352476864871_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Rozumiem. Zatem musze sie przyzwyczić do tych trzech kresek, a myslałem, że będzie tak pięknie. grinser006.gif

Napisano

Jak juz masz TIDa w reku to szybciej bedzie przedzonic plytke i zobaczyc dokad ida sciezki od czujnika temperatury.

Napisano

> Pewenie bym to zrobił ale nie wiem co znaczy :

Jezeli masz miernik, to poszukaj do ktorych scalaczkow ida sciezki na plytce od zlacza czujnika temperatury.

Znajdziesz wtedy ktory uklad odpowiada za pomiar T

Napisano

> Witam. Czy jakiś domorosły elektronik mógłby mi zaznaczyć na

> załączonym obrazku, który element jest odpowiedzialny za czujnik

> temperatury zewnętrznej. Zanabyłem ten wlasnie czujnik,

> podłączyłem i trzy kreski jak były tak nadal są. Wypiołem z

> wtyczki dwa kabelki odpowiedzialne za ten wlasnie czujnik i

> przylutowałem swoje kabelki(widać na zdjęciu) i nadal nic nie

> pokazje. Szanowny kolega Lelek, zauwazył, ze winę pewnie ponosi

> sam TID, wiec prosze (jesli ktos wie) poradzic co i jak

> sprawdzic. Z góry dzieki.

Spisz sobie oznaczenia ze scalaków (jest ich tam ze 3 albo 4) wrzuć w gugla i zobacz który ma funkcję termometru. Możliwe jednak, że jest to główny chip i pewnie taniej wyjdzie kupić nowego TIDa frown.gif

Napisano

> Spisz sobie oznaczenia ze scalaków (jest ich tam ze 3 albo 4) wrzuć w

> gugla i zobacz który ma funkcję termometru. Możliwe jednak, że

> jest to główny chip i pewnie taniej wyjdzie kupić nowego TIDa

Funkcje termomometru? Owszem bywaja uklady odpowiedzialne za pomiar temperatury, jednak w tym przypadku raczej chodzi o pomiar temperatury wyskalowanej w funkcji napiecia (zmiana rezystancji czujnika)

Napisano

> Funkcje termomometru? Owszem bywaja uklady odpowiedzialne za pomiar

> temperatury, jednak w tym przypadku raczej chodzi o pomiar

> temperatury wyskalowanej w funkcji napiecia (zmiana rezystancji

> czujnika)

No ale o tym mówię, funkcja termometru to dla mnie odpowiednie skalowanie wyniku. Przecież temperatura podawana jest w stopniach a nie w woltach czy omach. Podejrzewałem raczej, że jest jakiś zewnętrzny skalibrowany scalak, który podaje do głównego chipa dane na szynie i2c. Ale jeśli jest tak jak mówisz, to pewnie niestety padł główny chip i wymiana będzie raczej nieopłacalna.

Napisano

Przecież temperatura podawana jest w

> stopniach a nie w woltach czy omach. Jestes tego pewny?

270751858-jezyk.gif

Napisano

> Przecież temperatura podawana jest w

Wiesz, wszystko można podawać w innych jednostkach, ale to dyskusja akademicka, a Ty widzę za wszelką cenę chcesz mi pokazać, że wiesz lepiej. Proszę bardzo jak dla mnie wiesz lepiej. I bynajmniej rozumiem o czym piszesz - chodzi mi właśnie o skalowanie wskazań. To że mierzone jest napięcie bądź rezystancja nie ma nic od rzeczy. Dla użytkownika wskazania są w *C a liczby przed tym znaczkiem nijak nie są wartościami napięcia ani rezystancji tylko PRZESKALOWANYMI odpowiednikami tychże.

Tak na marginesie: zastanów się ilu użytkowników potrafi na podstawie wskazania 3,625 V powiedzieć jaka jest temperatura. Ja może potrafię jak sobie sam zrobię układ i będę wiedział jakiej temperaturze ta wartość odpowiada.

Napisano

> Wiesz, wszystko można podawać w innych jednostkach, ale to dyskusja

> akademicka, a Ty widzę za wszelką cenę chcesz mi pokazać, że

> wiesz lepiej. Proszę bardzo jak dla mnie wiesz lepiej.

> Tak na marginesie: zastanów się ilu użytkowników potrafi na podstawie

> wskazania 3,625 V powiedzieć jaka jest temperatura.

peace . napewno nie mialem tego na mysli.

Nie mialem na mysli wskazan woltomierza, tylko chcialem zaznaczyc jak moze wyglada sam pomiar i jego przedstawienie.

Nie oto chodzi kto wie lepiej, bo tez moge sie mylic.

pozdrawiam pub2.gif

Napisano

1. Zmierz rezystancję czujnika razem z kablem, najlepiej w miejscu, gdzie teraz jest podlutowany (oczywiście odlutuj go od TID-a) - sprawny czujnik pokaże rezystancję w granicach 2-10 kOm, jeśli jest przerwa, to wiesz już gdzie usterka

2. Dla pewności podłącz do TID-a zamiast czujnika rezystor ok. 2000-10000 omów (2-10 kOm) - sprawny TID pokaże jakąś wartość temperatury, jeśli nie pokazuje - sprawdź omomierzem, czy na ścieżkach lub na elementach na TID-zie nie ma przerwy.

Pozdr.

Napisano

No chłopaki, tylko mi się tu nie bokser.gif Do TIDa dochodzą dwa kable, nie ma nic po drodze, na końcu znajduje się termistor NTC - 15kohm koło 0°C i 5kohm ok. 25°C. http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/opeldisp.htm - tutaj jest opisane jak to jest połączone i myślę, że trudności nie będzie w przedzwonieniu kabla. Jeśli będzie ok, przelutuj luty przy gnieździe w TIDzie i będzie wszystko. Szansa na to że poleciało coś w samym TIDzie jest jak 1:1000 albo i mniejsza.

Napisano

A ja mam pytanie dot regulacji podświetlenia. Załozyłem TIDa do opla frontery wszystko gra pięknie tylko tam nie ma seryjnego regulowania jasności, jak podłączam TID pod oświetlenie to gaśnie czy kabel od regulacji ma mieć napięcie 12V?? tak żeby TID nie gasł??

Napisano

> A ja mam pytanie dot regulacji podświetlenia. Załozyłem TIDa do opla

> frontery wszystko gra pięknie tylko tam nie ma seryjnego

> regulowania jasności, jak podłączam TID pod oświetlenie to

> gaśnie czy kabel od regulacji ma mieć napięcie 12V?? tak żeby

> TID nie gasł??

Z jakiego Opla ? Generalnie podpinasz dodatkowe +12V pod szary z zielonym paskiem, to powoduje już delikatne przygaszenie. Obniżanie napięcia na tym zacisku do 6V będzie powodowało przygaszanie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.