Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tuning Diesla

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Cały czas na 0.95 bara i 1/2 obrotu na pompie

to teraz zwieksz dawke i cisnienie

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...
Napisano

dobra Panowie jak możecie to wypowiedzcie się jak się trzymają Wasze silniczki po tych modyfikacjach wink.gif trochę czasu już minęło odkąd pierwsza osoba pochwaliła się że podkręciła ten silnik - pewnie też sporo km przejechaliście zeby.GIF

interesuje mnie jaki mieliście przebieg przed zmianami, ile już mniej więcej km zrobiliście i jak się trzymają Wasze silniczki

Proszę podzielcie się doświadczeniami i waszymi spostrzeżeniami, podajcie plusy i minusy tej operacji

Przymierzam się do podkręcenia silniczka ale trochę się boje czy pompa wtryskowa i turbina dadzą sobie radę no i cały silnik zeby.GIF mam już przebieg 254tyś i nie wiem czy to nie trochę za dużo na takie zabawy.

no i nie za bardzo wiem jak i gdzie dokładnie podłączyć wskaźnik doładowania :/

Napisano

> dobra Panowie jak możecie to wypowiedzcie się jak się trzymają Wasze

> silniczki po tych modyfikacjach trochę czasu już minęło odkąd

> pierwsza osoba pochwaliła się że podkręciła ten silnik - pewnie

> też sporo km przejechaliście

> interesuje mnie jaki mieliście przebieg przed zmianami, ile już mniej

> więcej km zrobiliście i jak się trzymają Wasze silniczki

> Proszę podzielcie się doświadczeniami i waszymi spostrzeżeniami,

> podajcie plusy i minusy tej operacji

> Przymierzam się do podkręcenia silniczka ale trochę się boje czy

> pompa wtryskowa i turbina dadzą sobie radę no i cały silnik mam

> już przebieg 254tyś i nie wiem czy to nie trochę za dużo na

> takie zabawy.

> no i nie za bardzo wiem jak i gdzie dokładnie podłączyć wskaźnik

> doładowania :/

Przejechane około 15000 i dalej jeździ ok.gif minimalnie większe spalanie, obecny przebieg według licznika to 182000 , a w realu to dodać by trzeba jeszcze z 200000 sick.gif

Napisano

no na razie plusy zeby.GIF chętnie bym się z Tobą spróbował jaka jest różnica w przyśpieszeniu wink.gif wpadnij kiedyś na spota AKP do bydgoszczy zeby.GIF

Napisano

> no na razie plusy chętnie bym się z Tobą spróbował jaka jest różnica

> w przyśpieszeniu wpadnij kiedyś na spota AKP do bydgoszczy

Chętnie, ale narazie brak czasu. Czasami bywam w bydzi ale ostatni bardzo rzadko zlosnik.gif

A za około rok będe miał już bliżej. Tyle że teraz zaczynam dłubać drugie autko zlosnik.gif

Napisano

Mam pewne zastrzezenia co do tego tuningu. Skrecenie sruby od zaworu upustowego to jest tuning na krótko. Zawor ten pelni role ogranicznika ale nie cisnienia a ogranicznika obrotow turbawki. Rurbina ma max obrotuy okolo 120 tys czyli jakies 11 razy szybsze od malego flexa. Kazdy mechanik powie ze turbina sie sypnie po takim zabiegu. Zwiekszenie dawki na pompie to nie zaszkodzi, jedynie wzrasta toksycznosc spalin. Oczewiscie tuning ten jest odczuwalny jedynie na wysokich obrotach bo na niskich i srednich bedzie bez zmian. Lepszym rozwiazaniem jest zmiana turbo na wieksze-wydajniejsze z innym wiatrakiem ma walku.

Napisano

zmiana turbo może i tak ale zawsze wcześniej można wykończyć starą turbinę wink.gifno i zauważ że na takim ustawieniu parę osób już jeździ na takim ustawieniu i na razie nic się nie dzieje.

Zauważ że w chiptuningu też nie zmieniają turbiny i nic się nie dzieje. a podniesienie z 0.6 na 0.9bar nie jest aż tak wielkie

dziś kupiłem miernik ciśnienia o skali 0-2.5bar jak będzie trochę więcej kaski dokupię mbc przewody i do dzieła

jak możecie to bardzo chętnie dowiem się jakiej średnicy wewnętrznej przewody muszę kupić żeby to wszystko po podłączać

Napisano

Tu nie chodzi o to ze skrecenie tej sruby podniesie cisnienie tylko ze drastycznie wzrosna jej obroty, ktorych dlugo nie wytrzyma. Zrobienie chipa-wgranie mowych map polega tez na przesunieciu tego "odciecia turbiny". A co do tego ze sie nic nie dzije to polecam poczytac jak kolega na ATT zachipowal astre G 1.7 i jak mu pourywalo korbowody.

Napisano
  • Autor

Witam panowie, ja jezdze caly czas tak, nic sie nie dzieje, czasami jak dam ostro po garkach to fajną chmure czarnego dymu za sobą zostawie wink.gif, ale tak pozatym jesli chodzi o spalanie to wzroslo, jednak jak sie nie depcze za czesto to mozna to uznac za nie wielki wzrost, co moge ododoac jeszcze, polecam, podkrecajcie bo naprawde sie przydaje zapas momentu pod butem zwlaszcza przy wyprzedzaniu ciągu aut.

Napisano

czytałem na att ale to astra g w końcu tam bardziej oszczędzali na podzespołach wink.gif

no i zastanawia mnie jedna rzecz. Ten silnik 1.7 DTi z astry g o mocy 75koni to zmodyfikowane nasze isuzu które ma w serii 82KM. mało tego ten silnik ma jeszcze spory zapas. Tak więc na ile ten koleś miał podkręcone to DTI że mu pourywało korbowody.

Podkręcajac nasze isuzu zwiększamy ciśnienie na turbinie tak więc doprowadzamy ja do szybszego zużycia no i podniesione ciśnienie może spowodować wydmuchanie uszczelek np UPG. Do tego rozkręcamy dawkę paliwa co obciąża wtryski i pompę wtryskową.

Sam silnik ma dość duży potencjał i dlatego zastanawia mnie dlaczego w astrze g doszło do takiej usterki? na myśl przychodzi mi jedno - oprócz podniesienia mocy w tamtym silniku przesunięto odcięcie co najbardziej przyczyniło się do pourywania korbowodów gdyż po przesunięciu odcięcia silnik pracował na wyższych obrotach max i to go zapewne wykończyło, natomiast przy naszych modyfikacjach opisywanych tu na forum nie ingerujemy w odcięcie przez co jesteśmy mniej narażeni na zniszczenie silnika bo po modyfikacjach silnik tylko szybciej wkręca się na obroty a ich granica zostaje ta sama

Napisano

> czytałem na att ale to astra g w końcu tam bardziej oszczędzali na

> podzespołach

> no i zastanawia mnie jedna rzecz. Ten silnik 1.7 DTi z astry g o mocy

> 75koni to zmodyfikowane nasze isuzu które ma w serii 82KM. mało

> tego ten silnik ma jeszcze spory zapas. Tak więc na ile ten

> koleś miał podkręcone to DTI że mu pourywało korbowody.

> Podkręcajac nasze isuzu zwiększamy ciśnienie na turbinie tak więc

> doprowadzamy ja do szybszego zużycia no i podniesione ciśnienie

> może spowodować wydmuchanie uszczelek np UPG. Do tego rozkręcamy

> dawkę paliwa co obciąża wtryski i pompę wtryskową.

> Sam silnik ma dość duży potencjał i dlatego zastanawia mnie dlaczego

> w astrze g doszło do takiej usterki? na myśl przychodzi mi jedno

> - oprócz podniesienia mocy w tamtym silniku przesunięto odcięcie

> co najbardziej przyczyniło się do pourywania korbowodów gdyż po

> przesunięciu odcięcia silnik pracował na wyższych obrotach max i

> to go zapewne wykończyło, natomiast przy naszych modyfikacjach

> opisywanych tu na forum nie ingerujemy w odcięcie przez co

> jesteśmy mniej narażeni na zniszczenie silnika bo po

> modyfikacjach silnik tylko szybciej wkręca się na obroty a ich

> granica zostaje ta sama

Może poprostu koleś pałował na maksa, turbulum puściło olej i nakreciło silnik do momentu aż korby wyszły bokiem.

Nie czytałem topicu na ATT, ale podobny wątek był na forum mastersa z audi któremu korby wyszły blokiem pad.gif

Napisano

> czytałem na att ale to astra g w końcu tam bardziej oszczędzali na

> podzespołach

> no i zastanawia mnie jedna rzecz. Ten silnik 1.7 DTi z astry g o mocy

> 75koni to zmodyfikowane nasze isuzu które ma w serii 82KM. mało

> tego ten silnik ma jeszcze spory zapas. Tak więc na ile ten

> koleś miał podkręcone to DTI że mu pourywało korbowody.

> Podkręcajac nasze isuzu zwiększamy ciśnienie na turbinie tak więc

> doprowadzamy ja do szybszego zużycia no i podniesione ciśnienie

> może spowodować wydmuchanie uszczelek np UPG. Do tego rozkręcamy

> dawkę paliwa co obciąża wtryski i pompę wtryskową.

> Sam silnik ma dość duży potencjał i dlatego zastanawia mnie dlaczego

> w astrze g doszło do takiej usterki? na myśl przychodzi mi jedno

> - oprócz podniesienia mocy w tamtym silniku przesunięto odcięcie

> co najbardziej przyczyniło się do pourywania korbowodów gdyż po

> przesunięciu odcięcia silnik pracował na wyższych obrotach max i

> to go zapewne wykończyło, natomiast przy naszych modyfikacjach

> opisywanych tu na forum nie ingerujemy w odcięcie przez co

> jesteśmy mniej narażeni na zniszczenie silnika bo po

> modyfikacjach silnik tylko szybciej wkręca się na obroty a ich

> granica zostaje ta sama

Wlasnie chodzi mi oto ze skrecenie tego ciegna powoduje ze nie zwiekszasz troche cisnienie tylko turbina bedzie sie wkrecac na obroty bez ograniczen. Poprostu zawor upustowy sie juz nie otwiera. Chiptunning opiera sie na zmianie mapy w ktorej otwarcie to nastepuje pozniej ale nie wcale. Mapy wgrywa sie slabe, srednie lub agresywne-ktore wiadomo wykanczaja turbawke. Widzialem juz w golfach 4 po palowaniu obie turbiny i ten po chipie mial czerwona jak otworzylismy maske. Jeszcze kiedys czytalem ze ktos tez tak robi z ta sruba ale tylko wtedy jak chce sobie poszalec ale potem wraca do poprzedniego stanu. Wydajnosc pompy okej ale co do tego triku z turbawko mam zastrzezenia. W sumie to nie moja turbawka wiec ok.gif

Napisano

a kto Ci powiedział że po tej modyfikacji nie otwiera się wcale? stosując zawór upuszczamy trochę ciśnienia wcześniej oszukując fabryczny zawór który przez to otwiera się trochę później

mbc nie wypuszcza całego ciśnienia do atmosfery pomijając fabryczny zawór. Mbc wypuści tylko trochę powietrza. nie jest w stanie w krótkim czasie oddać całego ciśnienia do atmocfery tak więc nawet przy zastosowaniu dodatkowego zaworku cisnienie w układzie i tak cały czas rośnie i w pewnym momencie seryjny zawór też się otworzy - tylko nie będzie to przy 0.65 atmosfery ale np przu 1bar. Tak więc zawrkiem upustowym zmieniamy tylko harakterystykę otwarcia głównego zaworu.

dodatkowo nawet jeśli tamten zawór by nie działał to nie spowoduje to urwania korbowodów, bo silnik zachowa swoje obroty maksymalne. Prędzej ciśnienie wydmucha uszczelki.

Do urwania korbowodów przyczyniły się zapewne za wysokie obroty silnika z powodu przesuniętego odcięcia.

Stosując mbc albo wywalisz ciśnieniem uszczelki w silniku gdy grubo przesadzisz z ciśnieniem albo wykończysz turbinę

Napisano

No tak zgadza sie. Ja ciagle pisze o astrach G lub ewentualnie TDI VW. Wy macie inaczej bo wam cisnienie doladowania otwiera zawor-jest to sprzegniete razem. W "G" niestety tak sie nie da i sugerowalem sie tym jak kilku moich znajomych tak robilo w vectrach B-czyli skrecenie na maxa wastegate. Ten wasz tuning to pamietam kiedys na ebayu byl opisany i sprzedawany byl taki zaworek do upuszczania cisnienia sterujacego( to oszukiwanie). Ogolnie to napewno kopytko troche wam wzroslo ale tylko prawie przy odcieciu(wysokie obroty) bo niestety nic to nie daje przy niskich. Ja chcialbym podniesc moment na niskich i zarazem moc wzrosnie. Jechalem kuzyna 1.9 TDI na pompowtryskach i powiem bajka-ponad 300Nm.

Napisano

aa to to się zgadza zeby.GIF ja myślałem że mówimy o akurat tej przeróbce i astrze f.

• 5 miesięcy później...
Napisano

wie moze ktos czy w taki sam sposob dam rade podkrecic silnik 1.7 DTL 68KM?

Napisano

> wie moze ktos czy w taki sam sposob dam rade podkrecic silnik 1.7 DTL

> 68KM?

Pewnie podobnie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.