Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tuning Diesla

Featured Replies

Napisano

podjedź na jaką hamownie to popatrzymy na wykresik zlosnik.gif wtedy będzie jasne zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

orientuje sie ktos gdzie jest jakas niedroga hamownia we wrocku??

Napisano

a tego to nie wiem, pytaj na regionalnym ok.gif

Napisano
  • Autor

a ile taka przyjemnosc by mniej wiecej kosztowała?

Napisano

podejrzewam, że w granicach 100-120-150zł

Napisano

> podejrzewam, że w granicach 100-120-150zł

W toruniu 80, jeśli bedzie grupa 4-5 aut to po 50

Napisano
  • Autor

kurde, to kto jest z wrocka lub okolic z isuzem pod maską, to sie wspolnie wybierzemy i porownamy, co jakie ustawienia dają, bedzie taniej

Napisano

a moze mi ktos napisac jaki jest koszt tego zabiegu... wink.gif

co trzeba kupic;) najlepiej z linkami do aukcji smile.gif

no i czy robic to wg tego opisu Corst 1.5 TD ??

Napisano

> a moze mi ktos napisac jaki jest koszt tego zabiegu...

> co trzeba kupic;) najlepiej z linkami do aukcji

> no i czy robic to wg tego opisu Corst 1.5 TD ??

Ja kupiłem Manometr i obudowe u tego samego gościa za ok 80 zl. Do tego zaworek w sklepie zoologicznym za 2 zl .Oprócz tego jeszcze 25 zl na wężyki i zaciski. Można kupić bardziej profesjonalny zaworek za ok 70 - 100 zl. Tak więc max to jakieś 250 zl.

Opierałem się na opisie Corsy ale na razie nie ruszałem pompy wtryskowej po za zwiększeniem dawki o 1/4 obr. Cisnienie mam ustawione na 0,8. waytogo.gif Powodzenia.

Napisano

> kurde, to kto jest z wrocka lub okolic z isuzem pod maską, to sie

> wspolnie wybierzemy i porownamy, co jakie ustawienia dają,

> bedzie taniej

jak juz tylko zrobie autko to z checia sie wybiore, nawiasem bardzo chcialbym zobaczyc na zywca Twoja astre grinser006.gif

Napisano
  • Autor

WItam ponownie, pogrzebałem jeszcze troche i obecnie mam ustawione 0.9bar i dawka 1/2 obrotu, smiga stabilnie, bardzo ładnie ok.gif, troche dymi, ale nie aż tak strasznie. Porównywałem dzisiaj z passatem b5 kombi ojca z TDI 110KM pod maską i z całą stanowczością stwierdzam że astra teraz idzie lepiej niz pasek, nie ma porównania. Tuning udany i to z dużą nawiązką, na razie tak zostanie, więcej go nie pałuje z tą mocą, wystarczyło mi żeby dorównywał paskowi, a sie okazuje że idzie lepiej icon_eek.gif. Jednak biorąc pod uwage to że pasek jest sporo ciezszy od astry (astra kombi - ok 1200kg, psaek kombi ok 1500kg), to moge na oko powiedziec, ze teraz napewno mam przynajmniej te 100KM pod maską w astrze. Pasek dość dobrze zbiera sie z najnizszych obrotów, ale potem idzie plynnie jak benzyna i nie czuc tego powera co u mnie, a astra wtedy własnie zaczyna wgniatać w fotel. No cóż Panowie, nic więcej dodąć, nic ująć, isuzu the best ok.gifok.gifok.gif. Jak jakis miesiac temu porownywalem astre z paskiem to pasek byl zdecydowanie mocniejszy, to było to co wtedy bardzo chciałem miec, a teraz... mam nawet więcej niż chciałem! devil.gifbrawo.gifbow.gif20.GIF

Niedługo pożycze kamere, nakrece film jak astra idzie, jak pieknie sie wyprzedza, jak fajnie pali gume na dwójce i wrzuce go na youtube.

A i szykujcie sie Panowie z wrocka i okolic to razem wyskoczymy na hamownie food.gif.

Napisano
  • Autor

O, a co to temat umarł?

Bylem dzisiaj na autostradzie A4. Przegonilem asterke troche. Predkosc max do ktorej mozna jeszcze w miare dynamicznie jezdzic to 160, do tej predkosci to idzie jak burza, potem zaczynają sie schody crazy.gif, doturla sie do 170 i na tym koniec, silnik zwlania i przyspiesza, tzn. pulsuje. Więcej za cholere nie chce isc, obnize mu to cisnienie i zobaczymy.

Sądze że u kolegi Patrick juz samo zgniecenie tego grzybka pozwolilo osiagnac wiecej, ja tego nie ruszałem i to pewnie dlatego hmm.gif.

Napisano

> O, a co to temat umarł?

> Bylem dzisiaj na autostradzie A4. Przegonilem asterke troche.

> Predkosc max do ktorej mozna jeszcze w miare dynamicznie jezdzic

> to 160, do tej predkosci to idzie jak burza, potem zaczynają sie

> schody , doturla sie do 170 i na tym koniec, silnik zwlania i

> przyspiesza, tzn. pulsuje. Więcej za cholere nie chce isc,

> obnize mu to cisnienie i zobaczymy.

> Sądze że u kolegi Patrick juz samo zgniecenie tego grzybka pozwolilo

> osiagnac wiecej, ja tego nie ruszałem i to pewnie dlatego .

Może tuninngowcy nie mają czasu na dłubanie albo temat ich przerósł .Ja muszę sobie narazie odpuścić właśnie z braku czasu.

Napisano

a ja odpuszczam bo nie mam kasy no i jeszcze pał mi chyba czujnik temperatury bo wskazówka nawet się nie chce unieść

Napisano

Ja co miałem napisać to już napisałem hehe.gif

Ja jedynie musze sprawdzić ile mi teraz pali po przykręceniu kurka, bo póki co to mam 300mil i wskazówka dotarła do czerwonego pola....100mil mniej przy dynamicznej jeźdźie....

Wczoraj jechaliśmy z żoną na dwa auta-ona Omą ja isuzu-ruchu nie było więc trochę nas poniosło cfaniak.gif zdarzyło się nawet 170 wink.gif i o dziwo nawet mnie nie odstawiła za bardzo. A w koncu udało mi sie ją wyprzedzic biglaugh.gif ale to tylko dlatego ze ona sie nie odwazyła wyprzedzac i ją ubiegłem nono.gifmodliłem sie tylko zeby zadnej speed camery nikt nie ustawił bo byśmy mieli fotki że hej trophy.gif Jak dojechałem do domu to z piec minut ją jeszcze na wolnych potrzymałem co by ostygła i wiatrak sie pare razy zdarzył właczyc,a z klocków sie dymiło...Oj co tam czasem mozna troche sobie popuscic biglaugh.gif

A propo hamulców, to odnosze wrazenie ze skutecznosc mają w isuzu gorsza jak hamulce w 1.4. Wiem, że isuzu jest ponad 100kg ciezsza i to czuc, ale w koncu ta ma tez chyba wieksza powierzchnie tarczy no i wentylowane. A gdy hamuje z duzej predkosci bardzo ostro to czuje jak skutecznosc w miare hamowania spada. Przy koncu gdy hamulce juz sa naprawde gorace to juz jest nie mozliwe zablokowanie kół na asfalcie. Klocki wymieniałem w lato, płyn chyba tez był wymieniany ok roku temu, bo poprzedni własciciel pompe zmieniał wiec nie sadze zeby satry płyn wlano.

Jak to u Was wygląda? układ bez ABS.

Napisano

Odnośnie tych hamulców, to przed chwilą przeprowadziłem test i coś mam nie tak :

Auto rozgrzane, Suchy, nie śliski asfalt(gruboziarnisty) hamulce rozgrzane, 100km/h pedał z całej siły w podłoge-przednie koła nie blokują się! Tylne tak! zostawiają dwa wielkie ślady na asfalcie i kupe dymu! aż wyszedłem sprawdzić czy to na pewno tylne koła spaliły gume...

Nastepnie rozpędzam się do 60 km/h i to samo....Hmm o co chodzi?

Jeźdźiłem wieloma autami, ale takie coś mam pierwszy raz...

Sorki że ja tu o hamulcach, ale przy podrasowywaniu to ważny element...

Napisano

Astry chyba tak mają moja też dziwnie bierze raz bym się nawet przejechał było po deszczu i trzeba było zahamować ostro to tył zablokował i zaczęło mnie ściągać.

Ogólnie to hamulce są bardzo słabe i trzeba mocno cisnąć, mam układ też bez ABS

Napisano

Wracając do tuningu to ja osiągam 1,2 atm bez podkręcania dawki i nic się nie dzieje znaczy nic nie faluje nic nie szarpie.

Tyle, że ja nieco inaczej skonstruowałem "oszukiwanie" zaworu, między turbem a zaworem nie stosowałem trojaka z upustem powietrza tylko wstawiłem zawór spełnia on swoje zadanie a nie ma strat powietrza.

Na razie nie podkręca dawki paliwa ponieważ trochę nie mam czasu się w to bawić a po drugie to dość dużo km robię i jeśli spalanie podniesie mi się o 1L to miesięcznie wyjdzie fortuna. Ale jak będzie ciepło to na pewno pomajsterkuję przy pompie.

Acha ile wasze auta palą bo moja przy jeździe tak powiedzmy do 120 km/h w trasie spala około 52L na 1000 km czyli 5,2 L średnio

Napisano
  • Autor

> Wracając do tuningu to ja osiągam 1,2 atm bez podkręcania dawki i nic

> się nie dzieje znaczy nic nie faluje nic nie szarpie.

Na postoju masz tyle czy w czasie jazdy? dziwnie dużo jak bez podkrecania dawki hmm.gif

....a propo membrany znalazlem ciekawy filmik:

Napisano
  • Autor

witam ponownie, poszalalem dzisiaj troche na autostradzie jechalem z max predkoscią 180km/h przez jakies 5 minut, szyciej sie nie dalo, bo strasznie wiatr wiał i czuć było mocny opór powietrza, mimo wszystko odpuscilem bo temperatura niebezpiecznie wzrosla ponad 100C, ale najdziwniejsze jest to ze sie wentylator nie właczył icon_eek.gif, o co chodzi kurde hmm.gif, jak dojechalem do domu to mialem wskazowke prawie ze pod czerwonym polem ok 102C, chlodnica jak ja dotknalem to napewno nie miala 100C, była gorąca ale nie parzyła, a jak odkrecilem korek od zbiorniczka, to woda wykipiała od razu. O co biega?? Termostat wymienialem przeciez niedawno. A moze wskaznik zle pokazuje? Jak dotknalem obudowy termostatu to parzyła bardzo, nie dalo sie potrzymac ręką, czyzby termostat sie przytykał? Dodam ze normalnie w czasie jazdy po miescie, mimo ze podkrecony to bardzo zadko przekracza 90C. Czyzby pompa nie wyrabiała już przetaczac odpowiednio duzo wody zeby nadazyc chlodzic tak "nadwyrężony" silnik??? Mam obecnie wyregulowane tak ze cisnienie doladowania jest równo 0,9 bar ale na 5 biegu przy predkosci ok 170km/h, czyli max 0,9bara, w czasie normalnej jazdy jest max ok 8,5bar, dawka odkrecona o 1/2obr. Po miescie smiga pięknie, ale w trasie sie przegrzewa jak widać hmm.gif.

A tym czasem znalazlem ciekawą animacje prezentującą na czym polega dzialanie membrany:

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=55547

post-44004-14352481301887_thumb.jpg

Napisano

Oczywiście w czasie jazdy

na postoju dochodzi tylko do 0.5 atm ale w czasie jazdy jak mu przyduszę to do 1.2 dochodzi

Apropo tego linku do golfa ciekaw jestem czy w naszyj pompie jest podobne rozwiązanie, przekonam sie o tym we wtorek

Napisano
  • Autor

Dobra Panowie chwila prawdy, posiedzialem dzisiaj (mimo że swięta - nie wytrzymałem wink.gif ) troche przy aucie, zapaliłem i tak sobie chodził aż sie nagrzał, okazuje sie ze wentylator wlacza sie rowno przy 100C, myslalem ze pierwszy bieg u mnie nie dziala, ale tam nie ma zadnych dwuch biegow, nie ma zadnego rezystora, jest tylko jeden bieg. Wziąłem ksiazke od vectry z tym samym silnikiem i okazuje sie ze czujnik termiczny wentylatora zalacza sie tylko i wylacznie przy temp 100C, nie ma 2 biegow, wiec z tego wynika ze etzold sie myli w swojej ksiazce od astry. Czyli jednak prawidlowo wszystko u mnie dziala, a juz sie wystraszylem ze cos mam nie tak i mi sie silnik gotuje, kiedys tak mi temperatura nie rosla i praktycznie nigdy wentylator mi sie nie wlaczal, widac teraz po podkreceniu szybciej osiaga temperature, jaką powinien miec diesel.

Napisano

Właśnie apropo temp. to jaką macie bo ja jak kupiłem auto to nie było w nim termostatu nikt nie wiedział jaki założyć dopiero w n-tym sklepie mieli taki termostat.

Temperatura waha się od 92 do 96 nawet jak mu dam popalić.

Jaką temperaturę pokazują wasze wskaźniki podczas normalnej jazdy?

Napisano

Po pierwsze primo to nie wolno odkrecac korka zbiornika wyrownawczego przy rozgrzanym silniku bo w układzie jest nadcisnienie i mozna sie popazyc (nawet w instrukcji obłsugi o tym pisza).

Po drugie primo to ze schematu elektrycznego wynika ze były stosowane 3 warianty co do załaczania wiatraka, jeden z nich ma tylko 1 bieg. Ale w isuzu zdaje sie ze były tylko układy z 2 biegami (ale moge sie mylic). Jesli czujnik w chłodnicy ma u Ciebie 3 piny to masz układ dwu biegowy (rezystor jest przykrecony do wzmocnienia miedzy grilem-zderzakiem a chłodnica, na forum duzo ludzi pisało ze nie działa u nich I bieg). II bieg załacza sie przy ok 100* wiec masz prawidłowo, I bieg u mnie nie działa wiec nie wiem kiedy powinien sie właczyc.

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze primo to nie wolno odkrecac korka zbiornika wyrownawczego

> przy rozgrzanym silniku bo w układzie jest nadcisnienie i mozna

> sie popazyc (nawet w instrukcji obłsugi o tym pisza).

tak wiem, ale ja to przez szmate odkrecalem, takze spokojna glowa wink.gif

> Po drugie primo to ze schematu elektrycznego wynika ze były stosowane

> 3 warianty co do załaczania wiatraka, jeden z nich ma tylko 1

> bieg. Ale w isuzu zdaje sie ze były tylko układy z 2 biegami

> (ale moge sie mylic). Jesli czujnik w chłodnicy ma u Ciebie 3

> piny to masz układ dwu biegowy (rezystor jest przykrecony do

> wzmocnienia miedzy grilem-zderzakiem a chłodnica, na forum duzo

> ludzi pisało ze nie działa u nich I bieg). II bieg załacza sie

> przy ok 100* wiec masz prawidłowo, I bieg u mnie nie działa wiec

> nie wiem kiedy powinien sie właczyc.

właśnie zacząłem ten temat drążyc tu, bo wszystko to jakies dziwne z tym chlodzeniem hmm.gif: http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Board=astra&Number=278717694&page=0&fpart=all

Napisano

> Właśnie apropo temp. to jaką macie bo ja jak kupiłem auto to nie było

> w nim termostatu nikt nie wiedział jaki założyć dopiero w n-tym

> sklepie mieli taki termostat.

> Temperatura waha się od 92 do 96 nawet jak mu dam popalić.

> Jaką temperaturę pokazują wasze wskaźniki podczas normalnej jazdy?

Jak sam napisałes jest wskaznik temp. a nie miernik wiec nie ma mozliwosci okreslic temp. z dokladnoscia do 1 stopnia. Jakie masz oznaczenia temp. na wskazniku ? Jesli masz 90* i 110* to wskazowka powinna byc w okolicy 90* przy normalnej jezdzie

Napisano

U mnie tez pierwszy bieg nie dzialal i wiatrak wlaczyl mi sie moze ze dwa razy i to po godzinnym postoju w korku przy 30st upale.Wskazowka tuz powyzej 100st. Jednak po wymianie pompy znacznie szybciej osiagal te temperature-stara pompa miala o wiele wieksze lopatki-az mialem obawy po sciagnieciu starej i porownaniu czy na pewno mam dobra. W kazdym razie przy wtyczce od wlacznika w chlodnicy zmostkowalem przewod wolnego biegu z szybkim i teraz wiatrak wlacza sie gdy wskaznik jest tuz po za 95st. Planuje zrobic jeszcze dodatkowy wlacznik reczny w kabinie.

Napisano
  • Autor

> U mnie tez pierwszy bieg nie dzialal i wiatrak wlaczyl mi sie moze ze

> dwa razy i to po godzinnym postoju w korku przy 30st

> upale.Wskazowka tuz powyzej 100st. Jednak po wymianie pompy

> znacznie szybciej osiagal te temperature-stara pompa miala o

> wiele wieksze lopatki-az mialem obawy po sciagnieciu starej i

> porownaniu czy na pewno mam dobra. W kazdym razie przy wtyczce

> od wlacznika w chlodnicy zmostkowalem przewod wolnego biegu z

> szybkim i teraz wiatrak wlacza sie gdy wskaznik jest tuz po za

> 95st. Planuje zrobic jeszcze dodatkowy wlacznik reczny w

> kabinie.

no ale zgodnie ze schematami (jakie oglądam własnie) nic nie da takie zwarcie wolnego biegu z szybkim w moim wypadku, wowczas jak pierwszy bieg bedzie sie zalaczal, to wentyaltor od razu bedzie sie krecil na max, więc takie cos jest bez sensu raczej, gdy ma sie sprawny rezystor hmm.gif

a jeszcze zapytam, co masz wlane plyn czy wode??

Napisano

Oczywiście płyn-nie uznaje wody w układzie.

No jeśli Ci działa wolny, to ok. U mnie nie działał. Choc szczerze powiedziawszy to ja i tak wole żeby mi sie załączał wczesniej. Te 96 teraz to i tak za późno. Tak 92, to juz by było ok. Oczywiscie temperatury ze wskaźnika. Nawet myślałem żeby dać włącznik termiczny z innego auta, ale po zastanowieniu, stwierdziłem, że nie ma co inwestowac w to auto, jeśli nie trzeba.

Napisano
  • Autor

Wymienilem dzisiaj pompe wody, jak spuszczalem z chlodnicy wode to sie pieniła jak woda z mydlem. Teraz silnik duzo slabiej sie grzeje, normalna temp teraz to 80C, a jak porajduje to ledwie przekracza 90C, wczesniej normalna byla 90C a po docisnieciu but.gif 100C, mam wrazenie ze ta stara pompa slabiej tloczyla, miala troche inne lopatki, bardziej kanciaste i powycinane, ale nie byla zatarta, i wygladala ladnie w srodku, ale napewno byla nieszczelna bo ciekla czasami i pewnie mieszala powietrze z wodą, dlatego sie pieniła, ta nowa pompa ma innie lopatki, wszystkie bardziej lite, rozmiarowo to samo, ale mniej kanciaste, byc moze mniejsze zawirowania są przez to, teraz jakby lepiej pompuje, to widac nawet w zbiorniczku ze woda sie leje mocniej powrotem, wentylator jeszcze ani razu mi sie na niej wlaczyl, bo nie doszlo nawet do 90C, mysle ze powinno byc juz ok.gif, poczekamy zobaczymy, fakt ze dzisaj jest troche zimno, to moze lepiej sie schlada, zobaczymy za pare dni, jak by cos dalej sie dzialo to napisze. pozdr.

Aha i wracając do tematu podkrecania, scignąłem sie dzisiaj z octavią tdi na autostradzie, podsumuje tylko krotko, przy 160km/h poprostu wymiękła, do 160 szla rowno ze mną, ale przypomne ze mam kombi a octavia byla zwykla, powyzej 160 zostala w tyle, jak mialem 180 to byla juz daleko w tyle, wiecej astrolot nie leci, 5 bie, ok 4500obr i koniec, nie che wiecej sie rozpedzic, w kazdym razie mi to w zupelnosci wystarczy, jak na astre to i tak juz bardzo duza predkosc, zadko kiedy mozna tak docisnąć, ale od czasu do czasu troche adrenaliniki sie przydaje wink.gif, zeby nie zapomniec do czego sluzy autostrada cool.gif, dla mnie bardziej jednak liczy sie przypieszenie, jak przewiozlem ojca co to jezdzi swoim paskiem i smial z mojego łopla, to teraz wymiękł wink.gif, zaczął marudzić że sie sie boi tak ze mną jezdzic, teraz juz nic nie powie ze jego pasek idzie lepiej hehe.gif. ok.gifok.gifok.gif

Napisano

A mnie dziś objechało CC grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A mnie dziś objechało CC

hehe.gif jak to mozliwe niewiem.gif

Napisano
  • Autor

krociutki filmik z vectrą z podkreconym isuzu

Napisano

> jak to mozliwe

Bo to szyybkie "seryjne" CC 900 było grinser006.gif

1.1 z wałkiem od punto + większa przepustnica i brak środka poza 2 kubłami ok.gif

Napisano

> krociutki filmik z vectrą z podkreconym isuzu

>

Jedno wiem, seryjny IC to kupa i szybko się gotuje, Konieczna jest wymiana ok.gif

Napisano

> Jedno wiem, seryjny IC to kupa i szybko się gotuje, Konieczna jest

> wymiana

Jego wymiary same za siebie mówią frown.gif Standardem, do którego duuużo mu brakuje jest IC z Iveco ,tylko jak go upchnąć.

Napisano
  • Autor

Wiecie panowie, ja sprawdzilem temperature IC po ostrej jezdzie i sie okazuje ze jest zimny, więc wychodzi na to że nie jest wcale taki zły, jak komus mało to najprosciej moze sobie zrobic wlacznik wentylatora w kabinie, tak jak kolega Patrick. Sądze ze to bedzie lepsze niz montowanie wiekszego IC ktory tylko powiekszy turbodziure.

Napisano

> Wiecie panowie, ja sprawdzilem temperature IC po ostrej jezdzie i sie

> okazuje ze jest zimny, więc wychodzi na to że nie jest wcale

> taki zły, jak komus mało to najprosciej moze sobie zrobic

> wlacznik wentylatora w kabinie, tak jak kolega Patrick. Sądze ze

> to bedzie lepsze niz montowanie wiekszego IC ktory tylko

> powiekszy turbodziure.

Jednak pozostane przy swoim, większe IC (wstepnie wymiarami dobrze by pasowało z BMW 2.5 - 3.0 TD)

Poza tym bedzie wodotrysk zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jednak pozostane przy swoim, większe IC (wstepnie wymiarami dobrze by

> pasowało z BMW 2.5 - 3.0 TD)

> Poza tym bedzie wodotrysk

Ja gdzies czytalem w jakiejs gazecie tuningowej jak sobie facet w mitsubichi evo zalozyl wiekszy IC i z braku miejsca zamocował go na spodzie, tak ze byl zwrocony do dołu i lekko tylko nachylony do przodu, to ponoc zdawalo egzamin, ale to chodzilo bardziej o zmniejszenie temp. powietrza bo na standardowym IC mial za turbiną cos kolo 50C, z wiekszym IC w zimie wyszlo mu ok 0C, a w lecie 30C, jak dobrze pamietam. Ale to bylo auto sportowe, mocno wyzylowane. Jak znajde ten artykol to zeskanuje i zapodam tu.

Napisano

> Ja gdzies czytalem w jakiejs gazecie tuningowej jak sobie facet w

> mitsubichi evo zalozyl wiekszy IC i z braku miejsca zamocował go

> na spodzie, tak ze byl zwrocony do dołu i lekko tylko nachylony

> do przodu, to ponoc zdawalo egzamin, ale to chodzilo bardziej o

> zmniejszenie temp. powietrza bo na standardowym IC mial za

> turbiną cos kolo 50C, z wiekszym IC w zimie wyszlo mu ok 0C, a w

> lecie 30C, jak dobrze pamietam. Ale to bylo auto sportowe, mocno

> wyzylowane. Jak znajde ten artykol to zeskanuje i zapodam tu.

czekam ok.gif

Napisano

Przepraszam za lamerskie pytanie ale podpowiedzcie, gdzie właściwie wpinam wężyk od dodatkowego "zegara" wskaźnika ciśnienia doładowania - w wężyk łączący turbinę z regulatorem ciśnienia (przed moim zaworem upustowym oszukującym regulator ), czy w wężyk łączący kolektor dolotowy z pompą wtryskową?Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

>...czy w

> wężyk łączący kolektor dolotowy z pompą wtryskową?Pozdrawiam

tak

ale na twoim miejscu to bym lepiel nie żyłował tego silnika, oplowskie silniki 1.7td są bardzo słabe, czesto padają same z siebie, są po prostu liche, znajomy mial takową astre z tym silnikiem, przebig 212tys km, ciagle jakies problemy z nią mial, głownie z pompą, w koncu poszedl mu blok, wyremontowal ją, choc po remoncie i tak nie bylo rewelacji, sprzedał ją i zapomniał, nie radze go tuningować nono.gif, newralgicznych czesci do niego brakuje, obecnie wiecej jest do isuzu niz do oplowskiego, ponosisz większe ryzyko poprostu, jak ci sie spodoba i zaczniesz kręcic wysoko, to mozesz szybko pozegnac sie z silnikiem, te motory nie są przystosowane do energicznej jazdy.

Napisano

to narazie jesteś pierwszą osobą, która tak twierdzi, nie przypominam sobie w historii kącika jakichś super poważnych awarii w 1.7TD GM ok.gif

Napisano
  • Autor

> to narazie jesteś pierwszą osobą, która tak twierdzi, nie przypominam

> sobie w historii kącika jakichś super poważnych awarii w 1.7TD

> GM

oj, a ja pamietam i to mnostwo tego bylo, pokazalbym Ci tylko ta szukajka jest jak zwykle do bani pad.gif

nie tak dawno temu ktos pisal ze chce zrobic swapa na isuzu, bo juz nie ma sił, pamietasz?, bylo takich tematow sporo

Napisano

o i z Isuzu bywały problemy... GM'owski silnik zadbany też działa bez problemów ok.gif

Napisano
  • Autor

> o i z Isuzu bywały problemy... GM'owski silnik zadbany też działa bez

> problemów

to fakt tez były z isuzu, ale glownie z osprzetem, typu alternator, chlodnica, itd.. z oplowskimi to z tego co pamietam byly powazniejsze problemy, typu pompy wtr, bloki, upg, turbiny, branie oleum, dym na bialo, problemu z zapalniem, zaowry egr, itd.. pamietam pamietam dobrze, bylo tego sporo, choc i w isuzu zdazaly sie takze awarie powazne typu pęknięta glowica, ale stosunkowo zadko, nie ma silinkow niezawodnych, jedne są lepsze inne gorsze, oplowskiego mimo wszystko nie radze podkrecac, widzialem co u znajomego sie działo, jak sprzedal astre to przyzekl sobie ze nigdy wiecej opla. Nie twierdze ze sie rozleci od razu, ale ostrzegam, bo tutaj ryzyko jest nieco większe.

Napisano

jest większe bo choćby nie ma IC - może podnieść temp. spalania mieszanki, a to już może mieć wpływ na głowice, zawory, UPG - takie moje zdanie

Napisano

> jest większe bo choćby nie ma IC

Oj w GM jest IC i dodatkowa chłodnica oleju nie wspominając o chłodnicy układu wspomagania grinser006.gif.

Napisano
  • Autor

w kazdym razie przyznam ze jestem bardzo ciekaw ile podkrecony dtl wytrzyma i jak sie spisze w porownaniu z isuzem? hmm.gif

Napisano

> w kazdym razie przyznam ze jestem bardzo ciekaw ile podkrecony dtl

> wytrzyma i jak sie spisze w porownaniu z isuzem?

W A II ten motorek można zmodyfikować ingerując w sterowanie do około 80-90 KM. To i pewnie w tym też coś można zdziałać. A jak długo to pojeździ to zależy tylko od obecnego stanu pacjenta. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.