Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tuning Diesla

Featured Replies

Napisano

A jak podniesc cisnionko w 2.0 DTL astra G? Moze sie nie da bo sterowanie silnika jest elektroniczne?

Napisano

> A jak podniesc cisnionko w 2.0 DTL astra G? Moze sie nie da bo

> sterowanie silnika jest elektroniczne?

jesli jest sterowany elektronicznie to sie robi modyfikacje softu, ale w tym przypadku chyba nie jest.

Napisano

Teraz ta łatwiejsza część. Patrząc na silnik od przodu. Pod kolektorem wydechowym znajduję się turbosprężarka. Po jej prawej stronie znajduje się wąż biegnący od regulatora ciśnienia doładowania (taka metalowa okrągła puszka). Trzeba odczepić ten wąż jeden koniec z góry drugi od dołu. Jak już mamy go w rękach to trzeba przeciąć go i wmontować w to przecięte miejsce zawór upustowy

to cytat z tego pliku pdf o corsie i jej 1.5TD ale nie rozumiem na jakiej zasadzie jest regulowane ciśnienie doładowania w naszych astrach i gdzie jest ten zawór regulujący ciśnienie może ktoś mi to łopatologicznie wyjaśni.........tam jest takie zdjęcie :

278460299-bez%A0tytu%B3u.GIF

ale w naszych astrach jest inaczej

278460299-1.jpg

i od dołu

278460299-2.jpg

i jeszcze pompa wtryskowa wygląda na taką samą jak w 1,5TD z corsy

278460299-3.jpg

no i gdzie ma być wpięty w astrze ten zaworek wie ktoś grinser006.gif

post-18825-14352479354893_thumb.jpg

Napisano

> jesli jest sterowany elektronicznie to sie robi modyfikacje softu,

> ale w tym przypadku chyba nie jest.

Jest, ja mam robionego chipa w X20DTL

Napisano

> Jest, ja mam robionego chipa w X20DTL

no i wszystko jasne

Napisano

> Jest, ja mam robionego chipa w X20DTL

X17DTL też można chipować ok.gif, ale chyba tylko w G.

A ile kolega zapłacił za soft i ile KM przybyło?

U mnie kosztowałoby to z 1500 PLN, a oczekiwany wzrost mocy byłby na poziomie 20 KM. Nie wiem czy gra jest warta świeczki i ile taki silniczek by pochodził.

kukucz:

ale nie rozumiem na jakiej zasadzie jest regulowane ciśnienie doładowania w naszych astrach i gdzie jest ten zawór regulujący ciśnienie może ktoś mi to łopatologicznie wyjaśni.........tam jest takie zdjęcie

Najpewniej chodzi o tzw. BLOW-OFF'a, a wygląda tak jak to ktoś tam opisał (metalowa puszka).

Jak działa? Podobno otwiera się, gdy zostanie osiągnięte zbyt duże ciśnienie doładowania - co by nie rozpierdzielić czegoś. Słyszałem, że warto mieć sprawny ten zawór zlosnik.gif dlatego zaleca się czasami "przeciągnąć" TD jak jakąś rajdówkę.

278460653-trubo_cos.JPG

278460653-turbo_zew.JPG

post-77038-14352479355522_thumb.jpg

Napisano

znalazłem taką fotkę

moje pytanie jest takie w jakim celu wstawia się zaworek blow of między turbinę a zawór upustowy ciśnienia skoro zawór fabryczny i tak "wybije" przy 0,65 bar ?? jaka jest konstrukcja zaworu blow off?? czy on całkowicie zamyka dopływ powietrza do zaworu fabrycznego i przejmuje kontrolę nad ciśnieniem z turbiny >>??<<

278461111-170063550.jpg

post-18825-14352479357899_thumb.jpg

Napisano

Być może wprowadziłem w błąd - oczywiście niechcąco blagam.gif z tym nazewnictwem BLOW OFF, ale takie coś usłyszałem od magika, więc wychodzę z założenia, że się zna i wie co mówi grinser006.gif.

Niemniej jednak ze strony [LINK] wynika, iż zawór ten okreslnay jest jako by-pass.

U mnie jest identycznie jak na tamtym rysunku. Od tego zaworu idzie pręt metalowy, więc wychodzi na to, że upuszcza trochę ciśnienia na wylocie spalin.

Napisano

blow-off mozna zamontowac w silnikach doladowanych benzynowych, w silnikach diesla motuje sie bleed valve grinser006.gif

Napisano

> znalazłem taką fotkę

> moje pytanie jest takie w jakim celu wstawia się zaworek blow of

> między turbinę a zawór upustowy ciśnienia skoro zawór fabryczny

> i tak "wybije" przy 0,65 bar ?? jaka jest konstrukcja zaworu

> blow off?? czy on całkowicie zamyka dopływ powietrza do zaworu

> fabrycznego i przejmuje kontrolę nad ciśnieniem z turbiny >>??

wstawia się zawór "bleed valve", który upuszcza trochę powietrza tak więc "oszukuje" zawór fabryczny zaniżając ciśnienie które do niego dochodzi.

Napisano

> X17DTL też można chipować , ale chyba tylko w G.

> A ile kolega zapłacił za soft i ile KM przybyło?

> U mnie kosztowałoby to z 1500 PLN, a oczekiwany wzrost mocy byłby na

> poziomie 20 KM. Nie wiem czy gra jest warta świeczki i ile taki

> silniczek by pochodził.

Ja zapłaciłem 1700 zł jednak muszę zrobić jescze dodatkowe strojenie. Na razie momemnt mam ze 185 Nm zrobiony na prawie 240 Nm, a moc tylko 92KM Ale to kwestia prawdopodobnie złej przepływki.

Napisano
20 KM za 1500 PLN to dobry stosunek wzrost/cena a przy dobrze zrobionym programie silnikowi nic sie nie stanie
Napisano

> 20 KM za 1500 PLN to dobry stosunek wzrost/cena a przy dobrze

> zrobionym programie silnikowi nic sie nie stanie

Czy byłby dobrze zrobiony życie by pokazało. Nie chiałbym wpakować 1,5 kPLN w auto a po 3 miesiącach szukać silnika, bo tamtem się rozpadł. Co do samej ceny to generalnie nie wiem czy to jakaś atrakcja. W sumie wychodzi po 75 PLN/1 KM - zależy jak na to spojrzeć.

Prawdę powiedziawszy wolałbym taką kaskę albo dołożyć do nowego auta a to sprzedać i mieć standardowo np. 110 KM zlosnik.gif albo kupić sobie komplet alusów do obecnego pojazdu grinser006.gif

W kwesti tego zaworu bleed valve to on zmniejsza ciśnienie powietrza doładowania czy też spalin napędzających turbinę?

Napisano

Nie wiem jak 1.7 ale 2.0 zdaje sie ze nie ma tego zaworu upuszczajacego.

Napisano

> Ja zapłaciłem 1700 zł jednak muszę zrobić jescze dodatkowe strojenie.

> Na razie momemnt mam ze 185 Nm zrobiony na prawie 240 Nm, a moc

> tylko 92KM Ale to kwestia prawdopodobnie złej przepływki.

Ale patrząc teraz z perspektywy czasu warto było włożyć taką kasę? Czy ta dodatkowa moc jest rzeczywiście odczuwalna? Jak długo już jeżdzisz po chipie i czy masz jakiekolwiek problemy z tym związane? No i jak ze spalaniem?

Napisano

> Ale patrząc teraz z perspektywy czasu warto było włożyć taką kasę?

> Czy ta dodatkowa moc jest rzeczywiście odczuwalna? Jak długo już

> jeżdzisz po chipie i czy masz jakiekolwiek problemy z tym

> związane? No i jak ze spalaniem?

Jeźdżę dopiero niecałe dwa miesiące. Spalanie w sumie się nie zmieniło, a większy moment odczuwam w trasie przy wyprzedzaniu. Ogólnie nie jestem do końca zadowolony z wydanych pieniędzy ale jak pisałem wcześniej muszę zrobić jeszcze dodatkowe strojenie po wymianie przepływomierza i myślę, że będzie ok.

Napisano

> W kwesti tego zaworu bleed valve to on zmniejsza ciśnienie powietrza

> doładowania czy też spalin napędzających turbinę?

Zawór bleed valve wpina się w rurkę doprowadzającą powietrze od turbosprężarki do regulatora doładowania. Wypuszcza on część powietrza, co prowadzi do zmniejszenia ciśnienia sterującego regulatorem doładowania , a przez to ciśnienie doładowania wzrasta.

Napisano

Witam

Tak czytam wasze posty i sie zastanawiam nad tym ... confused.gif przypomina mi to podkrecanie procków grinser006.gif przy zasmieconym rejestrze systemu operacyjnego

Ja bym proponowal sprawdzic czy faktycznie macie tyle ile fabryka wam dala podejrzewam ze co 2 silnikowi cos dolega a to np EGR puszcza a to wtryski leja a to zawory, a to pierscienie w koncu nie sa to nowe samochody a wiekszosci ma juz deko lat crazy.gif

czolem

Oberon

Napisano

> Ja bym proponowal sprawdzic czy faktycznie macie tyle ile fabryka wam

> dala podejrzewam ze co 2 silnikowi cos dolega a to np EGR

> puszcza a to wtryski leja a to zawory, a to pierscienie w koncu

> nie sa to nowe samochody a wiekszosci ma juz deko lat

> czolem

To jest raczej oczywiste, że przed wywaleniem kasy na chipowanie nalezy konkretnie prześwietlić auto. U mnie raczej jeszcze długa droga do tego, żeby zdecydować się na takie "podkręcenia" auta, ale sprawdzenie paramatrów fabrycznych już mam za sobą i ku mojemu zdziwieniu mam więcej koni niż przewidzileli panowie z OPLA IThankYou.gifyay.gif

...albo hamownia sie popsuła grinser006.gif

Oczywiście pozostaje przy opcji pierwszej yay.gif

Napisano

> To jest raczej oczywiste, że przed wywaleniem kasy na chipowanie

> nalezy konkretnie prześwietlić auto. U mnie raczej jeszcze długa

> droga do tego, żeby zdecydować się na takie "podkręcenia" auta,

> ale sprawdzenie paramatrów fabrycznych już mam za sobą i ku

> mojemu zdziwieniu mam więcej koni niż przewidzileli panowie z

> OPLA

> ...albo hamownia sie popsuła

> Oczywiście pozostaje przy opcji pierwszej

Wiesz jednak sama hamownia nie daje do końca odpowiedzi czy wszystko jest OK. Ja przed czipowaniem też maiłem hamowany silnik i wyszło, że trzyma parametry fabryczne a nawet ma bonus. Jednak efekty czipowania nie są do końca zadowalające, gdyż prawdopodoobną przyczyną jest przepływomierz, który przy standardowych nastawach doładowania dawał sygnał ok, jednak po czipie już nie "nadąża" za resztą i zamiast 100KM mam 92 KM.

Napisano

> manual cześć pierwsza - założenie bleed valve

> http://www.att-tuning.tar.pl/viewtopic.php?t=6233

Opisz dokładnie z czego to zrobiłeś (chodzi mi o MBC - na att mało danych)? Mam ochote zajechać mój silnik bo przydałaby mu się kapitalka wink.gif

A i napisz jeszcze jaki masz czujnik ciśnienia doładowania? Wszak bez tego nie wyregulujemy ciśnienia.

Napisano

> chyba nie jesteś zły/

Bez przesady, niby za co ok.gif

Napisano

> Opisz dokładnie z czego to zrobiłeś (chodzi mi o MBC - na att mało

> danych)? Mam ochote zajechać mój silnik bo przydałaby mu się

> kapitalka

Sam MBC zrobiony jest z kawałka 6kąta miedzianego 14mm, dokładnie teraz nie podam wymiarów, musze jeszcze go wyjąć więc wszystko zmierze i postaram się wklepać co i jak. Ale dopiero w przyszłym tyg.

> A i napisz jeszcze jaki masz czujnik ciśnienia doładowania? Wszak bez

> tego nie wyregulujemy ciśnienia.

Czujnik mam AutoGauge czy jakoś tak, do 2bar'ów 20.GIF, zamontowany już od 2 lat

Napisano

wszystko ok tylko mam jedno pytanko czy upuszczanie powietrza tym zaworem jest ok? czy nie lepiej by było założyć coś takiego ??

278482734-turbo.JPG

i teraz pewnie jedni mi napiszą że blow- off jest w benzynie albo i nie ale liczy się zasada działania a to jak mniemam jest chyba tak sterowane

post-18825-14352479509492_thumb.jpg

Napisano

> Sam MBC zrobiony jest z kawałka 6kąta miedzianego 14mm, dokładnie

> teraz nie podam wymiarów, musze jeszcze go wyjąć więc wszystko

> zmierze i postaram się wklepać co i jak. Ale dopiero w przyszłym

> tyg.

Prosimy również o dodatkowe fotki jak to dokładnie jest wykonane. Myślę, że informacja gdzie i za ile można skompletować taki zaworek też będzie przydatna.

> Czujnik mam AutoGauge czy jakoś tak, do 2bar'ów , zamontowany już od

> 2 lat

Daj fotkę jak masz go zamontowanego. Prośba do wszystkich astromaniaków: pokażcie jak u siebie zamontowaliście wskaźnik.

> wszystko ok tylko mam jedno pytanko czy upuszczanie powietrza tym

> zaworem jest ok? czy nie lepiej by było założyć coś takiego ??

> i teraz pewnie jedni mi napiszą że blow- off jest w benzynie albo i

> nie ale liczy się zasada działania a to jak mniemam jest chyba

> tak sterowane

Z tego co ja tutaj widzę to na rysunku jest zawór MBC typu pressure ale brakuje mu kulki ze sprężynką. Jego działanie ma na celu zapobieganie wcześniejszemu otworzeniu się WG, otwiera się dopiero przy osiągnięciu odpowiedniego ciśnienia. Skutek jest taki, że turbina dużo szybciej wkręca się na obroty a co za tym idzie wzrost momentu obrotowego (ale pewnie odbija się to na żywotności turbiny).

Tak sobie gdybając to zastosowanie takiego zaworka jak na rysunku może opóźnić czas otwierania się WG (fabrycznie otwiera się na pewno liniowo od lekkiego uchylenia do max otwarcia a nie 0 - zamknięty, 1 - przy ciśnieniu 0.7 otwarty)ale może też odnieść odwrotny skutek, wszak wiadomo że zmniejszenie średnicy przewodu powoduje wzrost ciśnienia. Trzebaby przetestować czy dałoby się w ten sposób podnieść ciśnienie doładowania ale po co skoro są sprawdzone metody.

Z Blow offem to nie ma zbyt wiele wspólnego. Blow off faktycznie tylko w benzynie albo w silniku z przepustnicą i nie służy do regulacji - po co on jest nie będę pisał bo wystarczy chwila w google wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> najlepszego w dniu urodzin

Dzięki pub2.gif

Napisano
  • Autor

cos widze ze temat ucichl, a tym czasem zaczynam przymierzac sie do podkrecenia swojego motoru, jednak widze ze bedzie problem z dostaniem sie do pompy crazy.gif, orientuje sie ktos czy trzeba odkrecac kolektor?

Napisano

> cos widze ze temat ucichl, a tym czasem zaczynam przymierzac sie do

> podkrecenia swojego motoru, jednak widze ze bedzie problem z

> dostaniem sie do pompy , orientuje sie ktos czy trzeba odkrecac

> kolektor?

z tego co u siebie widzialem to niekoniecznie lecz dostep do pompy jest mocno ograniczony. mozna sprobowac tez od dolu, bo jest lepsze dojscie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Wiec tak, przymierzalem sie do podkrecania, przeczytalem wszystkie linki jednak z tego co widze u siebie to bez wyciagnia silnika nic sie nie da zrobic, byc moze w corsie są latwiejsze dojscia, ale w astrze to jest przerabane, do tego czopka pod ktorym jest ta srobka regulacyjna da sie dostac ale czopek jest zblokowany i nie ma mozliwosci go sciagnąc, za malo miesjca na uzycie kombinerek nawet, ten czopek u mnie jest duzo wiekszy niz w tej corsie, o górnej pokrywce na pompie to nawet nie ma mowy, trzeba sciągac kolektor, ale to tez nie jest takie łatwe, jest poprostu za malo miejsca na dostanie sie do dolnych srub kolektora ktore to zasłania wlasnie pompa, do tego gdyby nawet udalo sie to odkrecic to trzebaby wymienic uszczelke kolektora, bo napewno sie porwie, takze bez sciagniecia kolektora sie nie da, zeby to bylo takie proste jak w corsie to bym to zrobil, no ale co tu duzo pisać, zeby sie do tego wszystkiego dobrac to trzeba by wyciagnąć silnik, lub przynajmniej go unieść o połowe do góry, śmiem teraz wątpic w to co piszą niektorzy ze udalo im sie podkrecic ten silnik w astrze, w kazdym razie ja daje za wygraną, wcale nie wyglada to tak różowo jak piszą. Oglądałem silnik z vectry i tam by to było dużo dużo prościej, tam jest kolektor wychylony do góry i dostęp do pompy swobodny, w astrze całą zabawe psuje właśnie ten nieszczęsny kolektor.

Napisano

a nie sciagales kolektora...? wbrew pozorom nie ma z tym problemu, przynajmniej u mnie. ostatnio moje wtryski przechodzily regulacje i wszystko przebieglo bezproblemowo ok.gif

Napisano
  • Autor

> a nie sciagales kolektora...? wbrew pozorom nie ma z tym problemu,

> przynajmniej u mnie. ostatnio moje wtryski przechodzily

> regulacje i wszystko przebieglo bezproblemowo

no ja nie wiem, ale chyba mamy inne silniki, zeby u mni sciagnac kolektor to trzeb odkrecic 8 srub z czego 4 górne te mniejsze to nie problem, ale dolne te wieksze poprostu dostep do nich jest zerowy crazy.gif

Napisano

> Wiec tak, przymierzalem sie do podkrecania, przeczytalem wszystkie

> linki jednak z tego co widze u siebie to bez wyciagnia silnika

> nic sie nie da zrobic, byc moze w corsie są latwiejsze dojscia,

> ale w astrze to jest przerabane, do tego czopka pod ktorym jest

> ta srobka regulacyjna da sie dostac ale czopek jest zblokowany i

> nie ma mozliwosci go sciagnąc, za malo miesjca na uzycie

> kombinerek nawet, ten czopek u mnie jest duzo wiekszy niz w tej

> corsie,

Da sie sciagnąć, ale juz go nie uzyjesz. Ja u siebie poprostu przebilem go srubokretem i powoli rozcinalem. ok.gif

o górnej pokrywce na pompie to nawet nie ma mowy, trzeba

> sciągac kolektor, ale to tez nie jest takie łatwe, jest poprostu

> za malo miejsca na dostanie sie do dolnych srub kolektora ktore

> to zasłania wlasnie pompa, do tego gdyby nawet udalo sie to

> odkrecic to trzebaby wymienic uszczelke kolektora, bo napewno

> sie porwie, takze bez sciagniecia kolektora sie nie da, zeby to

> bylo takie proste jak w corsie to bym to zrobil, no ale co tu

> duzo pisać, zeby sie do tego wszystkiego dobrac to trzeba by

> wyciagnąć silnik, lub przynajmniej go unieść o połowe do góry,

> śmiem teraz wątpic w to co piszą niektorzy ze udalo im sie

> podkrecic ten silnik w astrze, w kazdym razie ja daje za

> wygraną, wcale nie wyglada to tak różowo jak piszą. Oglądałem

> silnik z vectry i tam by to było dużo dużo prościej, tam jest

> kolektor wychylony do góry i dostęp do pompy swobodny, w astrze

> całą zabawe psuje właśnie ten nieszczęsny kolektor.

co do kolektora zgodze sie ze dojscie jest tragiczne, z tego wzgledu narazie pompa nie byla młotkowana.

W chwili obecnej Moja astra została podkręcona o 1/4 obrotu na pompie i ciśnienie zostało zwiększone do 0,95 bara. Pomyka to całkiem przyjemnie, Vectra A 1.8 dziś na trasie nie dała rady i została z tyłu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Da sie sciagnąć, ale juz go nie uzyjesz. Ja u siebie poprostu

> przebilem go srubokretem i powoli rozcinalem.

> o górnej pokrywce na pompie to nawet nie ma mowy, trzeba

> co do kolektora zgodze sie ze dojscie jest tragiczne, z tego wzgledu

> narazie pompa nie byla młotkowana.

> W chwili obecnej Moja astra została podkręcona o 1/4 obrotu na pompie

> i ciśnienie zostało zwiększone do 0,95 bara. Pomyka to całkiem

> przyjemnie, Vectra A 1.8 dziś na trasie nie dała rady i została

> z tyłu

no cóż pobawie sie jeszcze, choć wcale to nie jest takie proste, nie wiem czemu ale u mnie ta zatyczka jest sporo wieksza niz na zdjęciach i wygląda bardzo solidnie, więc łatwo nie bedzie crazy.gif

zastanawia mnie po co to sie młotkuje wogóle? przeciez ta membarna idzie w dół a nie w góre hmm.gif, jest doładowanie to pcha membarne w dół i zwieksza sie dawka, a ten dzyndzelek to po co jest?, mysle ze nic on nie daje, prędzej da cos usunięcie tego kółka pod membraną, ale dostęp makabryczny sick.gif

Napisano

> no cóż pobawie sie jeszcze, choć wcale to nie jest takie proste, nie

> wiem czemu ale u mnie ta zatyczka jest sporo wieksza niz na

> zdjęciach i wygląda bardzo solidnie, więc łatwo nie bedzie

> zastanawia mnie po co to sie młotkuje wogóle? przeciez ta membarna

> idzie w dół a nie w góre , jest doładowanie to pcha membarne w

> dół i zwieksza sie dawka, a ten dzyndzelek to po co jest?, mysle

> ze nic on nie daje, prędzej da cos usunięcie tego kółka pod

> membraną, ale dostęp makabryczny

dlatego podarowałem sobie młotkowaie pompy, podkreciłem na srubie i tez jeździ ok.gif

Napisano

> no ja nie wiem, ale chyba mamy inne silniki, zeby u mni sciagnac

> kolektor to trzeb odkrecic 8 srub z czego 4 górne te mniejsze to

> nie problem, ale dolne te wieksze poprostu dostep do nich jest

> zerowy

mamy chyba te same z filtrem powietrza nad kolektorem, wystarczy ze odkrecisz te gorne sruby i pciagniesz kolektor w gore bodajrze, jest on na wsuwke... no trudno mi to wytlumaczyc ale nie ma z tym zadnego problemu, sprobuj! ok.gif

Napisano

> Koleżeństwo, czy TO jest to i nada się do x17dtl?

Nadać to może i się nada, ale po co przepłacać.

MBC

Wskaźnik turbo

Jak poszukasz to jeszcze taniej wyjdzie, a MBC mozna zrobić samemu ok.gif

Napisano

> Nadać to może i się nada, ale po co przepłacać.

> MBC

> Wskaźnik turbo

> Jak poszukasz to jeszcze taniej wyjdzie, a MBC mozna zrobić samemu

ostatnio byłem w sklepie tuning-studio który sprzedaje części też na allegro i kolo za MBC walnął cenę ok 95zł wink.gif więc troszkę taniej

Napisano

> Witam, czy ktos z was spotkał się z tematem tuningu silnika Isuzu?

> Wyczytałem gdzieś że ten motor ma spore możliwości w tej kwestii.

> Szczerze powiem że katuje go już od dłuższego czasu na max jego

> możliwościach i nie daje sie skubaniec zajechać . Chciałbym się

> wkręcić na rajdy diesli i poszaleć troche , w gruncie rzeczy to

> żaden problem. Jezli chodzi o dostanie sie tam, to znajomy

> jezdzi tam hondą crx, to by mnie wspomógł zapewne w tym teamcie,

> ale trzeba by mieć mocniejszy silnik, bo te 82KM to trochu za

> mało, a moment obr to nie wszystko. W gre wchodzi oczywiscie

> kupno astry HB z tym motorem. Prosiłbym o wszelkie informacje na

> ten temat. Ponoć realne jest osiągnięcie bez większych przeróbek

> 110KM.

Po przemyśleniach i przeczytaniu tego co udał mi się znaleźć w internecie na temat tuningu postanowiłem i ja spróbować . Zacznę od wskaźnika ciśnienia ,by sprawdzić jakie ono jest przed "operacją". Jako "bleed valve" posłuży mi to .Znalazłem też taki ładny , ale po co przepłacać. Nie wiem jak szybko się z tym uporam, ale postaram się udokumentować moje działania i podzielić się wrażeniami na forum.

Napisano

prez8s , nie pisz, że się nie da skoro nie robiłeś tego. Mnie też się to wydawało nie mozliwe dopóki nie zabrałem się za to, Podałem wczesniej link na inne forum astry, gdzie opisałem dokładnie wszystko, ale po krótce napisze jeszcze raz jak to u mnie było:

Regulacja maksymalnej dawki paliwa:

Do tego kapturka którym zakryta jest sruba maksymalnej dawki paliwa dostaniesz sie z kombinerkami bez problemu-ja jak pierwszy raz zerknąłem to też się wydawało nie wykonalne. Kapturek zszedł bez żadnego problemu. Później go zgubiłem wiec zastąpiłem zakrętką ze zwykłego plastikowego markera-pasuje jak z tamtąd.

Dekielek na pompie:

Ja ściągnąłem, zmłotkowałem i założyłem bez sciągania kolektora z filtrem powietrza. Dałem rade, ale nie polecam żeby ktoś się za to brał-chyba że ma zreczne palce duzo czasu i cholernie dużo cierpliwości. Duzo prosciej jest ściągnąć kolektor.

O ile odkręcic jeszcze bylo prosto, o tyle wkręcenie śrubek to tragedia. Jak juz gwint załapie to jest ok-ale zanim to nastąpi...Dużo przekleństw i zadrapan na rekach powstanie wink.gif Czwartą śrubkę udało mi sie załozyc dopiero z pomocą drugiej osoby-jedna trzymała klucz oczkowy ze śrubą nad otworem, druga śrubokretem starała się dociskać srubkę od góry zeby -po pierwsze srubka ustała prosto a po drugie grzechotka na oczkowym kluczu zadziałała(jesli nie ma oporu grzechotka nie przeskoczy). Nie zrobiłbym tego bez płaskiego oczkowego klucza z grzechotką.

Plastikowego kółka nie znalazłem, ale nie było na tyle miejsca żeby móc wyciągnąć tłoczek razem z membraną i sprawdzić dokładnie. Jeden użytkownik sąsiedniego forum, też sciągnał dekielek bez sciągania kolektora i też wydało mu sie że nie ma kółka. Nie dał rady zakręcić czwartej śrubki więc po tygodniu ściągnął kolektor i odkręcił dekielek jeszcze raz. Tym razem kółko znalazł i je usunął. Stwierdził że nie zauwazył żadnej zmiany po tym zabiegu.

Tak po za tym to myślę, że całą zabawe z dekielkiem można sobie odpuścić i poprostu zwiększyć ciśnienie turbiny i dawkę paliwa na śrubie i gwarantuje, że różnica będzie znaczna-u mnie tak było więc dlaczego i u was ma być inaczej.

Zawór bleed valve: Okazało się że mój zawór jest tak długi jak oryginalny przewód z pompy do fabrycznego regulatora w który miałem go wpiąc. Ponieważ dojście koszmarne, kupiłem metr przewodu paliwowego gumowego, cybanty i nóz do tapet. Rozciałem oryginalny przewód ile sięgnąłem(żeby go łatwiej było ściągnąć), rozwaliłem oryginalne cybanty(nie było łatwo z tym dojsciem) i założyłem metrowy przewód, zakręciłem nowe cybanty. Przewód wyprowadziłem powyżej wentylatora chłodnicy, tam rozciąłem i włozyłem bleed valve. Przytwierdziłem plastikowymi opaskami samozaciskowymi do osłony wentylatora. Tak jest zncznie prościej i do wykonania i do regulacji.

Obok bleed valve, rozciałem jeszcze raz przewód i wpiąłem trójnik z przewodem gumowym od manometru-przewód ten poprowadziłem do przejscia wiązki kabli do kabiny(obok zbiorniczka wyrównawczego). W osłonie gumowej zrobiłem dziurke i przepchnąłem węzyk do kabiny. Podłączyłem do zegara umieszczonego przy lewym słupku. Zasilanie wziąłem ze schowka. Umiesciłem z lewej strony(kierownice mam z prawej) bo na prawą by mi oryginalny przewód gumowy od zegara nie sięgnął, a nie miałem nic do przedłuzenia. Docelowo planuje dać go na prawy słupek. U was będzie OK tak jak ja mam teraz grinser006.gif

Lekko nie było, ale przesadnie cięzko też nie. Trzeba sobie zarezerwować pogodną sobote, troche polezec pod autem, troche na silniku i wszystko zroicie ok.gif

Na dowód, że sciągnąłem dekiel bez ściągania kolektora-fotka słaba, ale coś widać:

1894e28bbd402e22m.jpg

A tu reszta fotek:

http://patrick-omega.fotosik.pl/albumy/140729.html

Ja jestem bardzo zadowolony z przeróbki ok.gifpalacz.gif tak wiele za tak nie wiele grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Do Patrick

No ja probowalem ten kapturek sciagnąc, ale za cholere nie schodzi, kombinerki zagięte, srubokręty, itd nie dają rady, jakby tam wiertarka podeszla to bym to rozwiercil, ale jest cholernie ciasno, myśle że jeszcze raz do tego podejde, być może teraz po przemysleniach, pierdzielne to jakims ostrym, cienkim przecinakiem bo mnie to już strasznie irytuje crazy.gif

A ciekaw jestem ile koni Ci przybyło?? Może na jakąś hamownie sie wybierzesz ?? grinser006.gif

Napisano

A ja się zastanawiam po co płaszczyć ten grzybek przecież ta membrana ma za zadania zwiększać dawkę paliwa przy większym ciśnieniu doładowania. Może mi ktoś wyjaśni co to da a i jeszcze jedno do ilu bar podkręcacie ciśnienie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.