Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

studzenie turbiny - JTD

Featured Replies

Napisano

Witam,

Szukalem jakis postow w tym temacie, ale nic nie znalazlem, wiec postanowilem sie zapytac ;-)

Jak studzicie turbine przed wylaczeniem silnika? Jak dlugo? Czy jesli przez ostatni kilometr przed zatrzymaniem i zgaszeniem auta jedzie sie bardzo wolno, np. po osiedlu na bardzo niskich obrotach (1-1,5tys) to czy to wystarczy? Czy dlugosc studzenia powinna byc uzalezniona od dlugosci/intensywnosci jazdy czy zawsze trzeba odczekac tak samo dlugo?

Dzieki z gory!

Napisano

> Witam,

> Szukalem jakis postow w tym temacie, ale nic nie znalazlem, wiec

> postanowilem sie zapytac ;-)

> Jak studzicie turbine przed wylaczeniem silnika? Jak dlugo?

po ostrej jeździe zwłaszcza w lato trzeba odczekać z 2 - 3 min , teraz przy normalnej jeździe kilkadziesiąt sekund jest aż za nadto

> Czy jesli

> przez ostatni kilometr przed zatrzymaniem i zgaszeniem auta

> jedzie sie bardzo wolno, np. po osiedlu na bardzo niskich

> obrotach (1-1,5tys) to czy to wystarczy?

przy obrotach poniżej 1.5 tys. nie powinno się jeździć , chyba że hamujesz silnikiem

Napisano
  • Autor

Ostatni kilometr przed domem mam z górki, wiec autko sie toczy na biegu, ale bez gazu. Stad takie niskie obroty. 270751858-jezyk.gif

Po prostu zastanawiam sie czy w takiej sytuacji konieczne jest dodatkowe studzenie po zatrzymaniu.

Napisano

koszt studzenia niewielki a mozna uniknac wielu klopotow, niepotrzebnych napraw. ja zawsze studze turbinke. w tym czasie zazwyczaj se palacz.gif albo ogarniam jakies smieci z auta smile.gif auto zdrowe i ja zadowolony smile.gif

Napisano

> przy obrotach poniżej 1.5 tys. nie powinno się jeździć , chyba że

> hamujesz silnikiem

jeżeli wolno zapytać to dlaczego nie ?

Napisano

> przy obrotach poniżej 1.5 tys. nie powinno się jeździć , chyba że

> hamujesz silnikiem

no wlasnie...dlaczego???

Napisano

> jeżeli wolno zapytać to dlaczego nie ?

głównie ze względu na przeciążenia układu korbowo-tłokowego , zwłaszcza jak się zapomnisz i ostro depniesz na gaz na wyższym biegu przy tak niskiej prędkości obrotowej

Napisano

Najprostrze - jak termostat uruchomi wentylator... To jest zarazem najbezpieczniejsze dla turbiny...

Napisano

> Witam,

> Szukalem jakis postow w tym temacie, ale nic nie znalazlem, wiec

> postanowilem sie zapytac ;-)

> Jak studzicie turbine przed wylaczeniem silnika? Jak dlugo? Czy jesli

> przez ostatni kilometr przed zatrzymaniem i zgaszeniem auta

> jedzie sie bardzo wolno, np. po osiedlu na bardzo niskich

> obrotach (1-1,5tys) to czy to wystarczy? Czy dlugosc studzenia

> powinna byc uzalezniona od dlugosci/intensywnosci jazdy czy

> zawsze trzeba odczekac tak samo dlugo?

> Dzieki z gory!

Ja zwykle zmieniam biegi przy 2200-2500 obr. Przy dojeździe na parking jadę przez około 30 sekund (obroty do 2000 max) i zaraz potem gaszę auto. I wydaje mi się że to wystarczy, bo jazda na wolnych obrotach też wystudzi turbinę......

Napisano
  • Autor

dzieki, dzieki smile.gif

troche mi ulzylo, bo myslalem ze trzeba zawsze odczekac z minutke. Swoja droga wlasnie mi stuknelo 180tys, a turbo smiga dalej ;-) ciekawe ile jeszcze wytrzyma... W kazdym razie czytajac posty o naprawach turbo stwierdzam z duma ze calkiem niezly przebieg juz wytrzymala. waytogo.gif

Napisano

> zazwyczaj se albo ogarniam jakies smieci z auta auto zdrowe i

> ja zadowolony

Auto zdrowe, ale Ty od tych palacz.gif to juz chyba nie bardzo biglaugh.gif Ja wolę pub2.gif Lepsze waytogo.gif

Ja studzę ok 20-40s , zależy kiedy i jak jeżdzę i turbo ma 191kkm

Napisano

Stala odpowiedz ---> na cos trzeba umrzec...ja lubie i pub2.gif i palacz.gifsmile.gif nie pale w aucie wiec jak wracam do domu pluca kaza mi jechac szybciej, stad chlodzenie turbiny jest potrzebne wink.gif

Zrobisz jak zechcesz ale ja wole to minutke czy dwie odczekac a byc spokojnym wink.gif

Napisano

Nie przesadzajcie z tą długością czekania na ostudzenie turbiny.Jest ona konstrukcyjnie przystosowana do krańcowo różnych temperatur.Cały widz polega na tym,że po wyłączeniu silnika przestaje płynąć przez nią olej który służy do smarowania łożysk,turbina się jeszcze kręci/kilkadziesiąt tysięcy obr/min a smarowania nie ma/ a jeszcze w małym stopniu/przecież przepływ oleju nie jest tam duży/ do chłodzenia.Po szybkiej jezdzie autostradowej wystarczy max. 30 sekund i można silnik wyłączyć.A po jezdzie miejskiej nie ma potrzeby robić takich cudów.Poza tym na zdrowy rozum trwałość części która ma takie obroty nie może być nieskończona/chyba że w ciężarówkach ale tam obroty są mniejsze/

Napisano

Ja nie mogę zaczaić zasady działanie turbiny.

Niech ktoś mi wskaże błąd w moim toku rozumowania (proszę!!!!):

+ Turbina rozpoczyna pracę w momencie uruchomienia silnika.

+ Przy wyższych obrotach silnika turbina kręci się szybciej bo musi więcej powietrza wtoczyć do cylindrów.

+ W BBM-ach jest chyba napędzana spalinami.

+ Jadę wolno i na niskich obrotach = czyli wytwarzam mało spalin.

+ Więc jeśli po forsownej jeździe jadę dość wolno i na niskich obrotach to turbina nie ma zbytnio czym być napędzana (bo spalin jest stosunkowo mało) i powinna dość szybko wytracić prędkość........

+ Skoro duża ilość spalin napędza turbinę to ich mała ilość powinna ją spowolnić hmm.gif

Więc czemu ona tak długo wytraca prędkość??

Wyjaśnijcie gdzie się mylę.......

Dzięki z góry.

Napisano

Ano prawie masz rację... Turbina kręci się napedzana spalinami - i kręci się swobodnie - czyli z bardzo małymi oporami - stąd tez jej dość długie hamowanie. Może szybko stanąć jak już łożyska dostana w du... - ale wtedy i sprawność i żywotność turbiny nie jest zbyt długa... To własnie "zasady" dobrej eksploatacji turbiny oraz w bardzo dużej mierze jakość oleju decydują o jej żywotności ...

Napisano

Witam

zaczne od porady w ASO :

- Panie w tych JTD to najlepiej przed ruszeniem z 5 minut poczekać, żeby turbo sie nasmarowalo, a po jezdzie odczekac z 10minut na wolnych by sie wystudzila.......

wniosek - jadac za miasto 10km (powiedzmy 5 minut) musialbym stracic pol godziny hehehe zeby z samochodu wysiasc

zdaniem mojego mechanika - to nie kolo zamachowe, smigielko wazy z pare deko wiec jak zwolnisz obroty silnika - predkosc wytraci prawie od razu - byle nie gasic silnika na wysokich obrotach - ale tego chyba nikt nie robi

U znajomego w Multipli turbina sobie lekko świszczy ( a po wymianie na nową ) i jak gasi silnik to turbinka momentalnie przestaje swiszczec - takze nie przesadzajmy z tym czekaniem i jak ktos chce miec spokoj to 30sek na bank wystarczy - wolniej leca spaliny - to zwalniaja obroty turbiny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.