Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[foto] samozaplon dzis - jak to sie kurde dzieje? czemu?

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj na rogu Polnej i Zoli w wawie zapalil sie sam z siebie Passat. (jakies fotki beda ponizej).

Dlaczego samochody dostaja samozaplonu? Co im odbija? Ja nie moge. Stoi sobie i sru, pali sie. Jak byc pewnym ze moje auto kiedys tez takiego numeru nie odstawi?

Ten akurat ma widoczny jak wol parownik. Strazacy cos do siebie nawet krzyczeli ze "to od gazu". No ale co? Mial zly dzien i postanowil sie zapalic?

278101374-p1.jpg

278101379-p2.jpg

278101382-p3.jpg

post-44276-14352477249671_thumb.jpg

Napisano

Zwarcie w instalacji.... wyciek gazu, wyciek paliwa.... Naprawde dużo nie potrzeba aby sie zapaliło...

Krawiec

Napisano

Ładnie się zapalił frown.gif

Ciekawe jaka przyczyna...gdyby się gaz ulatniał, to od czego by się zapaliło hmm.gif

A wiesz czy auto było zimne czy po jeździe się zapaliło?

Napisano

> Dlaczego samochody dostaja samozaplonu? Co im odbija? Ja nie moge.

> Stoi sobie i sru, pali sie.

Nic nie dzieje się bez przyczyny.

Aby powstał pożar musi być "odpowiednia" temperatura.

Napisano
  • Autor

> Ciekawe jaka przyczyna...gdyby się gaz ulatniał, to od czego by się

> zapaliło

> A wiesz czy auto było zimne czy po jeździe się zapaliło?

nie wiem.. ale wydaje sie ze wlasciciel przyszedl juz "na gotowe", bo strazacy lomami sie do niego dobierali - podejrzewam ze juz zimne bylo.

Napisano
  • Autor

> Zwarcie w instalacji.... wyciek gazu, wyciek paliwa.... Naprawde

> dużo nie potrzeba aby sie zapaliło...

parownik od razu przy akumulatorze - moze to jest "klucz" do zagadki?

Napisano

niekoniecznie od gazu. rownie dobrze mógł się aq zagotować i wybuchnąć

Napisano

> Dzisiaj na rogu Polnej i Zoli w wawie zapalil sie sam z siebie

> Passat. (jakies fotki beda ponizej).

> Stoi sobie i sru, pali sie. Jak byc pewnym ze moje auto kiedys

> tez takiego numeru nie odstawi?

> Ten akurat ma widoczny jak wol parownik. Strazacy cos do siebie nawet

> krzyczeli ze "to od gazu". No ale co? Mial zly dzien i

> postanowil sie zapalic?

wystarczy,ze spadnie z ktoregoś zacisku kabel prądowy altek >rozrusznik >aku,zewrze sie z masą i gotowe...

Nieważne,czy LPG,czy benzyna,czy też "wspaniała" gnojówka...palą się plastiki i guma

Napisano

> wystarczy,ze spadnie z ktoregoś zacisku kabel prądowy altek

> Nieważne,czy LPG,czy benzyna,czy też "wspaniała" gnojówka...palą się

> plastiki i guma

Znajomemu zapaliła się Łada w czasie jazdy i zanim przyjechali strażacy spłonęła doszczętnie.Za przyczynę uznali zwarcie w instalacji elektr.

Napisano

> parownik od razu przy akumulatorze - moze to jest "klucz" do zagadki?

sądzę,ze ten klucz nie pasuje do tejże zagadki...

Napisano

znam przypadek bliskiej osoby gdzie spalil sie w nocy taki sam pasek 2.0 w automacie z instalacja gazowa

został gruz

Napisano

Mial zly dzien i postanowil sie zapalic?

Tak to bywa w starych samochodach - przeciera sie izolacja przewodow, komora silnikowa zapaskudzona olejem a do tego instalacja gazowa - czasem wystarczy reszta ciepla z kolektora wydechowego zeby cos takiego sie zapalilo...

Napisano

świeżo złożony z dwóch niemieckich szrotów grinser006.gif (ale to tak na marginesie) a do tego z instalką LPG zakładaną u jakiegos praktykanta z samochodówki albo Pana Miecia w stodole i takie są skutki grinser006.gif

Napisano

az sie boje bo moje ostatnio ma dziurke w kopulce gaznika ktora przepalilo i lipa bo mi sie zaczela smazyc mata spod maski crazy.gif teraz juz wiem ze trzeba szybko z tym zrobic tongue.gif

Napisano

No i jest powód screwy.gif nie ważne, ze mogło dojść do zwarcia w instalacji, ma gaz i juz wszystko jasne.

Napisano

> parownik od razu przy akumulatorze - moze to jest "klucz" do zagadki?

Ale co to ma do rzeczy ? Akurat w parowniku to niewiele jest do palenia się. Węze gumowe i membrana w środku jakieś duperele z tworzywa.

Prędzej szukałbym uszkodzeń w instalacji elektrycznej (może tu coś gazownicy kiepsko zaizolowali). Nie można też wykluczyć ,że zapaliło się coś na silniku/ wydechu i zajęła się jakaś mata wygłuszająca. Po masce i komorze widać ,że waliło dymem i ciepłem w miarę równomiernie. Podejrzewam ,ze gdyby ogireń "szedł" po komorze z jednej strony to lakier na masce byłby mocno opalony po tej stronie.

Napisano

Pewne są dwie rzeczy: śmierć i podatki.

Po pierwsze przy zgaszonym silniku zapłon może pochodzić od rozgrzanego silnika (kolektora) lub instalacji elektrycznej która jako jedyna ma "potencjał" energetyczny gdy silnik nie pracuje.

Co do pierwszego to nie ignorować dziwnych zapachów w aucie. W autach z wtryskiem pompa jest z reguły w baku i cały układ paliwowy jest pod ciśnieniem jeżeli na odcinkach gumowych są jakieś drobne nieszczelności to paliwo może "siknąc" cieńką strużką a nie kapać i wtedy tryśnie akurat tam gdzie wycelowana jest nieszczelność (gorący układ wylotowy blisko silnika).

Co do drugiego to nie stosować partyzantki w instalacji elektrycznej. Bezpieczniki takie jakie zostały przewidziane a w dokładanych układach adekwatne do obciążenia.

Bezpiecznik jak najbliżej zasilania. Dwa razy widziałem instalację pod wzmacniacz w której bezpieczniki 100 A były montowane obok wzmacniacza w bagażniku "bo fajnie wygadają" a cały gruby kabel zasilający nie był zabezpieczony. Więc jeżeli zwarcie nastąpi gdzieś w okolicy fotela bo kabel się o niego ocierał przypadkowo i przetarła się instalacja to w najlepszym przypadku akumulator padnie a w najgorszym powstanie z tego drutu wielka grzałka z palącą sie izolacją albo jakaś gąbka zajmie się w miejscu iskrzenia kabla z karoserią.

> krzyczeli ze "to od gazu".

Modne to ostatnio, modne.

>No ale co? Mial zly dzien i

Jakbyśmy mogli przewidzieć wypadki to byśmy nawet tego słowa nie znali. Straż pożarna rozwijała by węże zanim się świeczka przewróci, a lekarz przyjeżdżał by do nas mówiąc "Dzień dobry za 30 minut złamie Pan sobie nogę także przygotuje gips tymczasem"

Napisano

mogl sie gaz ulatniac , lub benzyna wyciekac (wtedy masz opary)

powiedzmy ze cos zle styka na kablu napieciawym.

alarrm - pobiera prad

zegarek - pobiera prad

jakies male zwarcie itp.

Wystarczy wtedy mala iskra i pozar gotowy.

Napisano

do zwarcia w "niemodyfikowanych" instalacjach elektrycznych samochodu które skutkują pożarem dochodzi najczęściej w okolicy rozrusznika lub alternatora albo na przewodach dochodzących do tych urządzeń . Często są to przetarcia izolacji o elementy drgające w czasie pracy silnika lub w miejscach , gdzie przewody są mocowane opaskami do elementów silnika lub karoserii . Takie zwarcie pociąga za sobą przepływ wieloamperowych prądów a wydzielające się wtedy ciepło topi izolację , plastki lub powoduje po prostu powstanie płomienia i pożar jest gotowy .

Napisano
u mnie pod robotą też się ten model passata zapalił parę miechów temu...
Napisano

Ja w ubiegłym roku przez zwarcie w klaksonie też straciłbym auto angryfire.gif Na szczęście spadek napięcia uruchomił alarm i w porę doleciałem do auta... Na prawdę dużo nie brakowało crazy.gif Cała izolacja wiązki się stopiła i dymiła aż miło... Być może też później słyszałbym od strażaków że to przez gaz screwy.gifscrewy.gifscrewy.gif

Napisano

> u mnie pod robotą też się ten model passata zapalił parę miechów

> temu...

pierwsze Peugeoty 307 też ulegały samozapłonom zlosnik.gif . Dopiero jak sfajczyło się bodajże 50 sztuk firma zaczęła wzywać właścicieli do serwisu zlosnik.gif

Napisano

> pierwsze Peugeoty 307 też ulegały samozapłonom . Dopiero jak

> sfajczyło się bodajże 50 sztuk firma zaczęła wzywać właścicieli

> do serwisu

i długo nie chcieli się przyznać że to wada fabryczna angryfire.gif

Napisano

> pierwsze Peugeoty 307 też ulegały samozapłonom . Dopiero jak

> sfajczyło się bodajże 50 sztuk firma zaczęła wzywać właścicieli

> do serwisu

passaty mamy dopiero trzy......ale takich starych nie wezwą chyba... zlosnik.gif.. grinser006.gif...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.