Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z ABS, rozwiazanie

Featured Replies

Napisano

Od momentu zakupu turbo klekota dziwnie zachowywaly sie hamulce. Otoz raz przy hamowaniu braly bardzo ostro, raz pedal zlosnik.gif zachowywal sie kulturalnie i nalezycie jak przystoi... No a ostatnio, to juz wogole hamulce zglupialy... Od predkosci ponizej 70km/h przy hamowaniu non stop wlaczal sie ABS. Szybko wiec udalem sie do zaprzyjaznionego warszatatu kol. Jarka Krupy w Piasecznie w celu znalezienia przyczyny... W sumie przyczyny byly dwie, gdyz klekotowi nalezaly sie nowe okladziny hamulcowe oraz bebny wink.gif ale o tym pozniej biglaugh.gif

Po rozebraniu okazalo sie, ze "zabki" czytnika ABS-u na piaście zupelnie sie wytarly spineyes.gif i uklad zupelnie glupial. Nie bylo innego wyjscia jak kupno nowej i wywalenie 190zeta sick.gif Dla przykladu taka sama piasta, ale bez tych zabkow kosztuje polowe mniej screwy.gif no ale coz, za wygody trzeba placic zlosnik.gifhehe.gifzlosnik.gif

Teraz hamulce dzialaja rewelacyjnie, a i ABS dziala tylko wtedy gdy nalezy... 893goodvibes.gif893goodvibes.gif893goodvibes.gif

Ponizej male foto story, a'la bravo girl zlosnik.gifoink.gifzlosnik.gif

fot.1

Zaczynamy od podniesienia autka i odkrecenia kolka...

272422711-oo1.JPG

fot.2

...coby oejrzec brend new sztuken hamulcen by brembo made zlosnik.gif

272422711-oo2.JPG

fot.3

a tak wyglada nowa piasta ok.gifok.gifok.gif

272422711-oo3.JPG

fot.4

i od pupa.gif strony hehe.gif

272422711-oo4.JPG

fot.5

zdejmujemy dekielek...

272422711-oo5.JPG

fot.6

...odkrecamy piastę ok.gif

272422711-oo6.JPG

fot.7

zakladamy nową piastę zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif i wszystko gotowe !

272422711-oo7.JPG

fot.8

Ponizszy obrazek przedstawia sprawną piastę, ale z popsutym wieńcem ząbkowym ABS-u hehe.gif

272422711-oo8.JPG

fot.9

i zblizonko 893goodvibes.gif

272422711-oo9.JPG

That's all Folks... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Dziekuje za uwage clown.gif

Napisano
  • Autor

Masz z tyłu okładziny brembo????Czy to tylko taki rotfl.gif Jeżeli to naprawdę brembo uzbroj_zlo.gif to ile takie okładziny kosztują????Zgóry dzięki za info bow.gif

Napisano

Ale dziwne rozwiązanie czujnika ABS boje_sie.gif

Krawiec

Napisano

A ile twoj bolid ma juz przejechane, zo toto tak sie wytarlo??? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> A ile twoj bolid ma juz przejechane, zo toto tak sie wytarlo???

108 tysiecy turbo klekotowych kilometrow 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Ale dziwne rozwiązanie czujnika ABS

> Krawiec

dokladnie... Makaroniarze po raz kolejny udawadniaja, ze potrafia oryginalnie konstruowac auta zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Myslalem, ze przy ABSie daja tarcze z tylu

tia... wpysk.gif

roznia sie tylko okladziny hamulcowe, inne sa do 8v z abeesem, inne do 16v z abeesem, a jeszcze inne do jtd z abeesem screwy.gif

Napisano

miałem to samo ale naszczescie na gwarancji 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Masz z tyłu okładziny brembo????Czy to tylko taki Jeżeli to

> naprawdę brembo to ile takie okładziny kosztują????Zgóry

> dzięki za info

okladziny sa oczywiscie fiutowskie, a brembo to sa bebny w cenie 100zeta za sztuke / dla porownania w ASO kosztuja ok. 130zete grinser006.gif /

Napisano
  • Autor

> miałem to samo ale naszczescie na gwarancji

a przyczyna tkwi w lapce hamulca recznego sick.gif

Napisano

Nie... makaroniarze udowodnili ze tak potrafia konstruować auta, aby zarobić na czesciach...

Przecież czujnik ABS (jako wkoncu odpowiedzialny za bezpieczeństwo jadących samochodem) powinien być tak zrobiony aby jego pad powodował wylaczenie systemu ABS, a nie jego głupienie na zasadzie koło sie kreci a ABS myśli ze nie...

Krawiec

Napisano
  • Autor
coz, trzeba jednak wybaczyc makaroncom... Zapomnialem dodac, iz po przejechaniuok. 5-6km komp wylaczal abees, i zapalala sie kontrolka... blush.gif
Napisano

No niestety Fabia TDi też ma bebny z tyłu sick.gif chodź pierwsza seria z początku produkcji miała tarcze...

A teraz tylko wersja z silnikiem 2.0 ma...

Krawiec

Napisano
  • Autor
tarcze, to tarcze... Pamietam jak to bylo w polufce... Hamulce brzytewka, choc i te w Punto sa nawet nawet... biglaugh.gifok.gif
Napisano

> tarcze, to tarcze...

Eee tam cfaniaczek.gif - z tyłu w normalnym aucie nie ma to absolutnie żadnych zalet praktycznych, no może poza wyglądem - jeśli są alufelgi grinser006.gif Siła hamowania tyłu w porównaniu z przodem i tak jest mizerna, poza tym dochodzi problem z hamulcem ręcznym...

Chyba że mówimy o serwisowaniu - tarcze i klocki zdecydowanie łatwiej się wymienia niż bębny i okładziny zlosnik.gif

Napisano

> tia...

> roznia sie tylko okladziny hamulcowe, inne sa do 8v z abeesem, inne

> do 16v z abeesem, a jeszcze inne do jtd z abeesem

Tia, wiem coś o tym. Dla mnie ściągali szczęki z Krakowa, bo tylko tam były takie, które na 100% pasują do 16V z ABS'em.

Podobno co Punto to inna szczęka zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Jako ciekawostke powiem, że do Punto II jest 7 lub 8 rodzajów szczęk zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Jako ciekawostke powiem, że do Punto II jest 7 lub 8 rodzajów szczęk

To jeszcze nic skromny.gif, w PII FL jest dokładnie 28 różnych wersji zespołu przełączników zespolonych przy kierownicy (chodzi o te gałeczki pod kierownicą) - to jest dopiero czad hahaha.gif

Napisano

> Eee tam - z tyłu w normalnym aucie nie ma to absolutnie żadnych

> zalet praktycznych, no może poza wyglądem - jeśli są alufelgi

> Siła hamowania tyłu w porównaniu z przodem i tak jest mizerna,

> poza tym dochodzi problem z hamulcem ręcznym...

Warto, dla samego wygladu warto! waytogo.gif

> Chyba że mówimy o serwisowaniu - tarcze i klocki zdecydowanie łatwiej

> się wymienia niż bębny i okładziny

A to druga niezaprzeczalna zaleta zlosnik.gif.

Napisano

Zastanawia mnie po jaka cholere...

Krawiec

Napisano

Nie mam zielonego pojęcia.

VW potrafi jeden rodzaj szczęki zastosować w 5 modelach aut, a Fiat w jednym modelu 7 rodzajów szczęk screwy.gifscrewy.gifscrewy.gif

Napisano

oo to dobrze wiedziec tez musze sprawdzic lozyska w takim razie bo mam podobne objawy. Rozumiem ze wszystkie lozyska trzeba sprawdzic i czy bez zdejmowania ich widac czy zabki sa zjechane??

Napisano

> oo to dobrze wiedziec tez musze sprawdzic lozyska w takim razie bo

> mam podobne objawy.

W wersji tarczowej tez jest takie rozwiazanie z tylu? confused.gif

Napisano

> Zastanawia mnie po jaka cholere...

Wersja ze wspomaganiem i bez wspomagania (Actual) - to 2 możliwości.

Wersja ze sterowaniem radiem w kierownicy/bez sterowania - to już 4.

Wersja z czujnikiem deszczu/bez czujnika deszczu - to już robi się 8 wariantów.

Wersja z tempomatem/bez tempomatu - to 16 mozliwości.

Z/bez vehicle dynamic control - 32 możliwości.

Oczywiście wiele wariantów wyposażenia odpada w przypadku wersji Actual, stąd liczba kombinacji jest mniejsza. Do tego dochodzi rozróżnienie pomiędzy wersjami Sporting i Emotion a całą resztą. hmm.gif W sumie gdyby wyposażenie dodatkowe nie było często ograniczone do konkretnych wersji, to tych kombinacji mogłoby być więcej smile.gif

Dział logistyki nie ma chyba u Fiata lekkiego chleba hahaha.gif

Napisano

opis usterki podobny do mojego , ale u mnie nigdy kontrolka abs sie nie zaswiecila frown.gif , co znaczy "zabki" na czytniku paska abs , na zdjeciu nowego lozyska nie ma zabkow , zgadnie z Twoja instrukcja doszedlem do punktu na zdjeciu , nie udalo mi sie rozebrac lozyska bo moj klucz 32 sie gial a zabezbieczona sruba nie chciala sie ruszyc frown.gif , moj pasek czytnika wyglada jak na zdjeciu , dziwne jest to ze te poprzeczne kreseczki to pyl , ktory bez problemu schodzi . Czy takie lozysko kwalifikuje sie do wymiany ? Dodam ze lozysko lewgo kola wyglada jak lozysko prawego kola . Z gory serdeczne dzieki . Rabi moj Guru bow.gifbow.gifbow.gif

Napisano
  • Autor

Poniewaz te zabki, tosa pod tym paskiem... jak przejedziesz palcem, to powinienes je wyczuwac...

sprawdz jeszcze drugie lozysko, moze na tym drugim jest cos nie tak niewiem.gif

Napisano
  • Autor
Niestety, aby sprawdzic lozysko, trzeba je wykrecic, ale to na prawde piec minut roboty! ok.gif
Napisano
  • Autor

> W wersji tarczowej tez jest takie rozwiazanie z tylu?

no pewnie, ale zapewne lozysko inne ok.gif

Napisano
  • Autor

> Złota rączka?

si, si! zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Tia, wiem coś o tym. Dla mnie ściągali szczęki z Krakowa, bo tylko

> tam były takie, które na 100% pasują do 16V z ABS'em.

> Podobno co Punto to inna szczęka

> Jako ciekawostke powiem, że do Punto II jest 7 lub 8 rodzajów szczęk

dokladnie! screwy.gifscrewy.gifscrewy.gif

Napisano
  • Autor

> Zastanawia mnie po jaka cholere...

> Krawiec

zeby bylo ciekawiej zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie mam zielonego pojęcia.

> VW potrafi jeden rodzaj szczęki zastosować w 5 modelach aut, a Fiat w

> jednym modelu 7 rodzajów szczęk

dokladnie. Klocki tylne w mojej bylej polokokcie pasowaly rowniez do passata, golfa i transportera zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

jakby to nie mialo najmniejszego znaczenia, to w mocniejszych wersjach tez montowaliby bebny zamiast tarcz.

Tarcze to tarcze i juz waytogo.gif

Napisano
A co ci tak wyfrezowało wieniec ??? blush.gif
Napisano
  • Autor

> A co ci tak wyfrezowało wieniec ???

lapka hamulca recznego crazy.gif

Napisano

> lapka hamulca recznego

Papatrz Pan jaki chitrus blush.gif

Napisano
  • Autor

> Papatrz Pan jaki chitrus

no wlasnie no.gif

jak za duzo naciagnieszlinke, to sie tak wlasnie robi crazy.gif

Napisano

> jakby to nie mialo najmniejszego znaczenia

Jeśli chodzi Ci o skuteczność hamulców - w takich autach, o jakich mówimy, nie ma. smile.gif

> Tarcze to tarcze i juz

Przy czterech tarczach np. łatwiej jest zrealizować ABS - z resztą w przypadku innych aut koncernu Fiata dość często wygladało to właśnie tak, że tarcze z tyłu miała właśnie wersja z ABS-em, a ta bez ABS-u - bębny. Najwyraźniej projektując Punto konstruktorzy uznali, że nie pójdą na łatwiznę i zrobią ABS z bębnami hehe.gifhahaha.gif

Napisano

> Najwyraźniej projektując Punto

> konstruktorzy uznali, że nie pójdą na łatwiznę i zrobią ABS z

> bębnami

A HGTa nie ma z tylu tarcz? hmm.gif

Napisano

> A HGTa nie ma z tylu tarcz?

Ma. Ale pozostałe PII (nawet z ABS) mają bębny. smile.gif

Na przykład w Alfie 145/146 bębny są w wersjach bez ABS, natomiast jeśli jest ABS, to zawsze są tarcze. W przypadku Punto byłoby to zbyt proste hehe.gif

Napisano
  • Autor
wydaje mi sie, ze hamulce tarczowe lepiej odprowadzaja ciepło hmm.gif
Napisano
  • Autor

> Ma. Ale pozostałe PII (nawet z ABS) mają bębny.

> Na przykład w Alfie 145/146 bębny są w wersjach bez ABS, natomiast

> jeśli jest ABS, to zawsze są tarcze. W przypadku Punto byłoby to

> zbyt proste

zalezy jeszcze w ktorych rocznikach... te ostatnie modele to wszystkie mialy tarcze z tylu.

Napisano

> zalezy jeszcze w ktorych rocznikach... te ostatnie modele to

> wszystkie mialy tarcze z tylu.

Nie wszystkie - tylko z ABS. Po ostatnim liftingu (M.Y.'99) prawie wszystkie ten ABS miały, ale te bez ABS-u (i z mechanicznym korektorem siły hamowania) do samego końca produkcji miały bębny.

Napisano
  • Autor
ok, nie sprzeczam sie ok.gif
Napisano

> wydaje mi sie, ze hamulce tarczowe lepiej odprowadzaja ciepło

Na pewno waytogo.gif - hamulce bębnowe nie są słabsze z definicji, tylko po prostu łatwiej się przegrzewają (i dopiero po przegrzaniu przestają działać jak należy hehe.gif).

Tyle że z tyłu i tak celowo osłabia się siłę hamowania korektorem - nawet przy hamulcach bębnowych. Jeśli są jakieś problemy z wydajnością układu hamulcowego, to raczej dotyczy to hamulców przednich. hmm.gif

Duży fiat miał cztery tarcze i takie hamulce odziedziczył po nim Polonez. Dopiero później zmieniono w Poldku układ hamulcowy na zestaw Lucasa (tarcze z przodu i bębny z tyłu) - i po tej zmianie Poldki zaczęły hamować wyraźnie lepiej smile.gif

Napisano
  • Autor

tak, wiem ze wiekszosc sily hamowania przejmuja przednie hamulce ok.gifok.gifok.gif

a co do poldka, to uklad tam byl taki przestarzaly, ze nawet gdyby wsadzili tam cokolwiek, to i tak byloby lepsze od tych seryjnych czterech tarcz hahaha.gif

Napisano

> tak, wiem ze wiekszosc sily hamowania przejmuja przednie hamulce

> a co do poldka, to uklad tam byl taki przestarzaly, ze nawet gdyby

> wsadzili tam cokolwiek, to i tak byloby lepsze od tych seryjnych

> czterech tarcz

Te tylne tarcze właściwie mogłyby zostać w Poldku - cały zysk był z zupełnie nowych hamulców z przodu, bębny z tyłu to była tylko konsekwencja tego, że zaplikowano gotowe, istniejące rozwiązanie.

A żeby docenić tarcze z tyłu, to wcale nie trzeba mieć kłopotów z hamowaniem - wystarczy, jeśli na wewnętrznej stronie bębna wytrze się rowek. Wtedy okładziny haczą o krawędź bębna i nie pozwalają go zdjąć. Jak ktoś raz z czymś taki powalczył, to zawsze doceni tarcze hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Po rozebraniu okazalo sie, ze "zabki" czytnika ABS-u na lozysku

> zupelnie sie wytarly i uklad zupelnie glupial. Nie bylo innego

> wyjscia jak kupno nowego i wywalenie 190zeta Dla przykladu

> takie samo lozysko, ale bez tych zabkow kosztuje polowe mniej

> no ale coz, za wygody trzeba placic

Piasta, drogi kolego, piasta a nie łożysko. To całe ustrojstwo to się piasta nazywa. To tak, żeby komuś się nie skojarzyło, że są "łożyska z ząbkami" do ABSu... grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.