Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczka tylna (wszystkie astry F)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Ostatnio trochę pada i wpadł mi pewien pomysł do głowy. Czy da się jakoś prosto za pomocą przekaźnika zrobić coś co widziałem w focusie? Mam na myśli coś takiego, że w momencie jak mam włączone przednie wycieraczki i wrzucam wsteczny to tylna włącza mi się automatycznie i pracuje do momentu wyłączenia biegu. Elektronikiem nie jestem, ale może się da? Jak myślicie?

Napisano

troche niezrozumiałe jest to co napisałeś. Właściwie to tylniej wycieraczki używam podaczas 30 km jazdy 2-3 razy.

Napisano
  • Autor

> troche niezrozumiałe jest to co napisałeś. Właściwie to tylniej

> wycieraczki używam podaczas 30 km jazdy 2-3 razy.

To napiszę to w punktach. Może będzie jaśniej.

Chodzi mi o automat który załączy tylną wycierczke podczas cofania (wrzucenia wstecznego)

1. Jadę sobie normalnie i pada deszcz więc mam włączone przednie wycieraczki.

2. Właśnie się zatrzymałem i zamierzam cofnąć (przednie wycieraczki wciąż pracują)

3. Wrzucam wsteczny i po wrzuceniu wstecznego dodatkowo załącza się tylna wycieraczka.(Pracuje przód i tył)

4. Cofnąłem i wrzucam "jedynkę", więc wyłączenie wstecznego ma powodować wyłączenie tylnej wycieraczki.

Oczywiście przez cały ten czas mam wyłączoną wajchę od tylnej wycieraczki.

Mam nadzieję, że będzie bardziej zrozumiale. smile.gif

Napisano

trzebaby było podpiąć zasilanie wycieraczki pod światła cofania hmm.gif ale jak niewiem.gif niech się kącikowe elektropstryczki głowią grinser006.gif Lelek i Charly do tablicy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> trzebaby było podpiąć zasilanie wycieraczki pod światła cofania ale

> jak niech się kącikowe elektropstryczki głowią Lelek i

> Charly do tablicy

No dobrze, czyli wiemy, że wtedy wycieraczka będzie się zawsze włączać po włączeniu wstecznego, a teraz potrzeba nam jeszcze czegość pomiędzy tym połączeniem, co będzie przewodziło prąd, ale tylko jak będą włączone przednie wycieraczki. Myślę, że tu może być przekażnik, ale niewiem jaki. Założmy dochodzi do niego prąd po włączeeniu przednich wycieraczek i zaczyna zwierać połączenie w którym pojawi się napięcie dopiero po włączeniu wstecznego. wink.gif Chyba dobrze kombinuje. Muszę tylko przemyśleć jakieś przeciwieństwa, czy na przykład włączenie tylnej wycieraczki normalnie nie spowoduje mi zapalenie świtateł cofania zeby.GIF

Właśnie mi przyszedł "problem do głowy".

Jeśli będę miał włączone przednie wycieraczki i włącze tylnią, to wtedy zapalą mi się światła wstecznego frown.gif Czyli potrzebna jest jeszcze dioda?? Dobrze myślę...

Napisano

no to google w dłoń o szukaj schematu focusa, będziesz miał wszystko jak na dłoni biglaugh.gif

Napisano

> trzebaby było podpiąć zasilanie wycieraczki pod światła cofania

Można wpiąć się cewką przekażnika do złącza X6 (pod osłona progu, słupek kierowcy), kolor biało-czarny, pin 14 (drugi koniec cewki oczywiście do masy). Do styku "stałego, 30" w przekaźniku zapodać "+" po stacyjce (też ze złącza X6, tylko wybrać jakiś gruby bo spory prąd plynie. Można wybrać czarno-fioletowy, pin 9. Zabezpieczony jest bezpiecznikiem 30A, wystarczy smile.gif ) a ze styku zwiernego pociagnąć przewód do przewodu niebieskiego (1,5 mm2) też w złączu X6, pin 17.

Powinno działać. Z tym, że oryginalnie wycieraczka tylna ma przekaźnik czasowy. Przy takim podłączeniu będzie chodzić non-stop.

Zanim zacznie się ciąć przewody proponuję zrobić testa: włączyć stacyjkę i zapodać "+" do pinu 17 złącza X6 (przewód niebieski 1,5mm2) Jeżeli tylna wycieraczka ruszy i bedzie pracować w miarę normalnie - prawdopodobnie bez przerw między wachnięciami i taka praca zadowoli kolegę KamRut'a wink.gif ciąć.

Tylko ciekawe czy silnik wycieraczki wytrzyma ciągłą pracę. wink.gif

Mam też drugą koncepcję:

Nie dawać przekaźnika tylko wpiąć się w przewód biało-czarny, pin 14 złącza X6 i pociągnąć do wyłącznika wycieraczek, konkretnie do przewodu czarno-żółtego, wyjście nr 7 przełącznika wycieraczek. Wycieraczka powinna pracować tak jak normalnie czyli wachnięcie - przerwa - wachnięcie.

Oczywiście przed operacją wpinania się w przewody proponuję zrobić testa: przy wlaczonej stacyjce zapodać "+" do przewodu czarno-żółtego wyłącznika wycieraczek. Jeśli wycieraczka będzie pracować normalnie - można się wpinać.

EDIT:

W drugim przykładzie zapalą się światła cofania przy normalnym włączemiu tylnej wycieraczki zeby.GIF

Za wszelkie uszkodzenia firma Lelek Electrics nie odpowiada.. grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> no to google w dłoń o szukaj schematu focusa, będziesz miał wszystko

> jak na dłoni

Za wysterowanie pracy wycieraczek w Focusie odpowiada moduł funkcji czasowych tzw. GEM i to z niego idzie sygnał na wycieraczkę, czyli po włączeniu wstecznego układ podaje cyklicznie sygnał na przekaźnik tylnej wycieraczki.

A jak chcesz to schemat mogę wrzucić, ale za wiele to nie pomoże. zlosnik.gif

Napisano

...ciach...

> Za wszelkie uszkodzenia firma Lelek Electrics nie odpowiada..

> Pozdroofka

dobra a teraz z polskiego na nasze crazy.gif

a zresztą , grinser006.gif jak Cię znam, to za miesiąc albo szybciej zapodasz manual ze schematem jump.gif

Napisano

> ale tylko jak będą włączone przednie wycieraczki.

No tak, po co ma się włączać tył, skoro nie pada deszcz smile.gif

Mała poprawka do mojego opisu. Zamiast:

Do styku "stałego, 30" w przekaźniku zapodać "+" po stacyjce (też ze złącza X6, tylko wybrać jakiś gruby bo spory prąd plynie. Można wybrać czarno-fioletowy, pin 9. Zabezpieczony jest bezpiecznikiem 30A, wystarczy )

Powinno być:

Do styku "stałego, 30" w przekaźniku zapodać przewód wpięty w niebieski (1,5 mm2) w wyłączniku wycieraczek (styk 53E)

Oczywiście najpierw test:

Stacyjka wlączona, wycieraczki przednie włączone, ciągniemy przewód ze styku 53E wyłącznika wycieraczek i zapodajemy do przewodu niebieskiego złącza X6, pin 17

Jeżeli wycieraczka tylna ruszy - jest OK. Powinna pracowac bez przerw.

Napisano

> Za wysterowanie pracy wycieraczek w Focusie odpowiada moduł funkcji

> czasowych tzw. GEM i to z niego idzie sygnał na wycieraczkę,

> czyli po włączeniu wstecznego układ podaje cyklicznie sygnał na

> przekaźnik tylnej wycieraczki.

> A jak chcesz to schemat mogę wrzucić, ale za wiele to nie pomoże.

no to lipa 270751858-jezyk.gif w takim razie czekamy na manual Lelka grinser006.gif

Napisano

> No tak, po co ma się włączać tył, skoro nie pada deszcz

zawsze można zapodać przełącznik "sucho/mokro" hahaha.gif

reszty nie komentuję bo się nie znam grinser006.gif

Napisano

albo styknie drugi przekaźnik, którego cewa załączająca będzie podpięta pod włącznik wycierałek przednich zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

>

> Oczywiście najpierw test:

> Stacyjka wlączona, wycieraczki przednie włączone, ciągniemy przewód

> ze styku 53E wyłącznika wycieraczek i zapodajemy do przewodu

> niebieskiego złącza X6, pin 17

> Jeżeli wycieraczka tylna ruszy - jest OK. Powinna pracowac bez

> przerw.

No ok, ale to spowoduje prace tylnej wycieraczki bez przerwy przy włączeniu przednich. A mi chodzi o to, że zamiast przełącznika sucho/mokro itp. taka informacja powinna byc podawana zsygnału przednich wycieraczek. Jak zaraz zrobię prosty schemat, tylko niewiem gdzie trzeba byłoby go wpiąć. confused.gif

278121291-schemacik.JPG

No i lelek mnie wyprzedził. wink.gif

post-59441-14352477384515_thumb.jpg

Napisano

> a zresztą , jak Cię znam, to za miesiąc albo szybciej zapodasz

> manual ze schematem

Schemat będzie zaraz smile.gif

Najpierw założenia:

Układzik ma załączać tylną wycieraczkę po spełnieniu dwóch warunków:

1. Przednia wycieraczka włączona

2. Właczone światło cofania

Światło cofania ma być odseparowane od wycieraczki aby włączenie jej nie zaświecała światła cofania.

Separatorem będzie przekaźnik włączony tak:

278121313-aut1.jpg

Styki przekaźnika mają załączać obwód wycieraczki tylnej i jest dylemat. Niestety bez testów się nie obejdzie... Styk "30" zasilić trzeba napięciem, które pojawia się TYLKO kiedy wycieraczka przednia jest włączona.

Są dwa rozwiązania:

Wysokoprądowe:

Podać napięcie wprost na silnik tylnej wycieraczki. Wtedy będzie wahała się bez przerw między wahnięciami. Z tym, że trzeba ją zasilić pełnym pradem silnika. Do tego jak się wydaje nadaje się styk 53E wyłącznika wycieraczek z którego wychodzi niebieski przewód 1,5 mm2. Trzeba tylko sprawdzić czy jest na nim napięcie ciągłe po włączeniu wycieraczki przedniej. Ciągłe, czyli bez przerw np. na wachnięcia wycieraczki przedniej. Jeżeli jest to trzeba je podać przekaźnikiem na przewód niebieski w złączu X6, pin 17. Schemat będzie wyglądał tak:

278121313-aut2.JPG

Niskoprądowe:

Trzeba podać napięcie na przekaźnik wycieraczki tylnej. Wtedy będzie pracować z przerwami między wahnięciami czyli tak jakbyśmy normalnie włączyli wajchę.

Prąd jaki trzeba podac na styk "30" nie musi być o dużym natężeniu bo będzie sterował tylko przekaźnikiem a nie wprost silnikiem. Do tego oczywiście nadaje się przewód z poprzedniego przykładu (styk 53E wyłącznika wycieraczek, niebieski) o ile test wykazał, ze jest na nim ciągłe napięcie. Może być też czarno-zółty wyłącznika wycieraczek, pin oznaczony "I" jeżeli test wykaże, że na nim również jest ciągłe napięcie po włączeniu przednij wycieraczki. Prąd ten zapodajemy na pin 53H wyłącznikla świateł, przewod czarno-żółty. Schemat wtedy wygląda tak:

278121313-aut3.JPG

Oczywiście najpierww trzeba sprawdzić czy:

1. po zapodaniu napięcia na 53H wył. wyc wycieraczka tylna ruszy i będzie maiał przerwy między wahnięciami

2. po zapodaniu napięcia na niebieski w złączu X6 wycieraczka ruszy i bedzie praca bez przerw

3. Czy na 53E wył. wyc. pojawia sie ciągłe napięcie po włączeniu wycieraczki przedniej

4. Czy na I wył. wyc. pojawia sie ciągłe napięcie po włączeniu wycieraczki przedniej

W zależności od wyników testów wybrać odpowiedni wariant.

Pozdroofka

post-36940-14352477385032_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Schemat będzie zaraz

> Najpierw założenia:

> Układzik ma załączać tylną wycieraczkę po spełnieniu dwóch warunków:

> 1. Przednia wycieraczka włączona

> 2. Właczone światło cofania

> Światło cofania ma być odseparowane od wycieraczki aby włączenie jej

> nie zaświecała światła cofania.

> Separatorem będzie przekaźnik włączony tak:

> Styki przekaźnika mają załączać obwód wycieraczki tylnej i jest

> dylemat. Niestety bez testów się nie obejdzie... Styk "30"

> zasilić trzeba napięciem, które pojawia się TYLKO kiedy

> wycieraczka przednia jest włączona.

> Są dwa rozwiązania:

> Wysokoprądowe:

> Podać napięcie wprost na silnik tylnej wycieraczki. Wtedy będzie

> wahała się bez przerw między wahnięciami. Z tym, że trzeba ją

> zasilić pełnym pradem silnika. Do tego jak się wydaje nadaje się

> styk 53E wyłącznika wycieraczek z którego wychodzi niebieski

> przewód 1,5 mm2. Trzeba tylko sprawdzić czy jest na nim napięcie

> ciągłe po włączeniu wycieraczki przedniej. Ciągłe, czyli bez

> przerw np. na wachnięcia wycieraczki przedniej. Jeżeli jest to

> trzeba je podać przekaźnikiem na przewód niebieski w złączu X6,

> pin 17. Schemat będzie wyglądał tak:

> Niskoprądowe:

> Trzeba podać napięcie na przekaźnik wycieraczki tylnej. Wtedy będzie

> pracować z przerwami między wahnięciami czyli tak jakbyśmy

> normalnie włączyli wajchę.

> Prąd jaki trzeba podac na styk "30" nie musi być o dużym natężeniu bo

> będzie sterował tylko przekaźnikiem a nie wprost silnikiem. Do

> tego oczywiście nadaje się przewód z poprzedniego przykładu

> (styk 53E wyłącznika wycieraczek, niebieski) o ile test wykazał,

> ze jest na nim ciągłe napięcie. Może być też czarno-zółty

> wyłącznika wycieraczek, pin oznaczony "I" jeżeli test wykaże, że

> na nim również jest ciągłe napięcie po włączeniu przednij

> wycieraczki. Prąd ten zapodajemy na pin 53H wyłącznikla świateł,

> przewod czarno-żółty. Schemat wtedy wygląda tak:

> Oczywiście najpierww trzeba sprawdzić czy:

> 1. po zapodaniu napięcia na 53H wył. wyc wycieraczka tylna ruszy i

> będzie maiał przerwy między wahnięciami

> 2. po zapodaniu napięcia na niebieski w złączu X6 wycieraczka ruszy i

> bedzie praca bez przerw

> 3. Czy na 53E wył. wyc. pojawia sie ciągłe napięcie po włączeniu

> wycieraczki przedniej

> 4. Czy na I wył. wyc. pojawia sie ciągłe napięcie po włączeniu

> wycieraczki przedniej

> W zależności od wyników testów wybrać odpowiedni wariant.

> Pozdroofka

Moim zdaniem rozwiązanie niskoprądowe jest lepsze, tyle że trzeba sprawdzić czy jest tam stałenapięcie. Niewiem jak są sterowane przednie wycieraczki. Może jest tak, że po włączeniu jest stałe napięcie, które daje ciągłą pracę wycieraczki przedniej oraz jakiś kabeł który jeśli wysyła napięcie do przekażnika powoduje przerywaną pracę tejże wycieraczki. Gdyby tak było to rozwiązanie niskoprądowe byłoby ok.

Napisano

> albo styknie drugi przekaźnik, którego cewa załączająca będzie

> podpięta pod włącznik wycierałek przednich

No można i tak, ale łatwiej zasilić tylną wycieraczkę napięciem które samo siępojawia kiedy włącza się przednia wycieraczka. Tylko tak jak napisałem - trza potestować skąd to napięcie wziąć. Mam dwie koncepcje ale bez testów się nie obejdzie. Ja nie bedę robił, mi to niepotrzebne zlosnik.gif Właśnie siedzimy (oczywiście wirtualnie a nie osobiście zlosnik.gif) z kolegą Sebo_M i ustalilismy, że jak pada to się włącza tylną wycieraczkę na stałe żeby widzieć co się dzieje z tyłu podczas jazdy a nie tylko podczas cofania smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Jeśli dobrze rozumiem, to w złączu x6 w przewodzie koloru biało czarnego płynie + po włączeniu świateł cofania. co da napięcie na przekaźnik który spowoduje zmostkowanie pracy wycieraczki przedniej i tylnej, tyle że każda z nich powinna pracować na swoim przekaźniku. Logicznie rzecz ujmując, jak będę cofał i włącze sobie TYLKO tylną wycieraczkę to zacznie też pracować przednia. Czyli przydałaby się tutaj jednak dioda, która bez problemu powinna wytrzymać przy założeniu, że przekaźnik zmostkuje + wycieraczek podawanych na ich przekaźniki. wink.gif Dobrze to rozumiem? Może się elektroniki trochę nauczę...

278121408-278121313-aut3.jpg

post-59441-14352477386073_thumb.jpg

Napisano

> Może jest tak, że po włączeniu jest stałe

> napięcie, które daje ciągłą pracę wycieraczki przedniej oraz

> jakiś kabeł który jeśli wysyła napięcie do przekażnika powoduje

> przerywaną pracę tejże wycieraczki.

Patrząc na schemat wydaje się, że jest tak, to przekaźnik reguluje to jaka jest szybkość wycieraczki w pracy ciągłej i przerywanej, wyłącznik jedynie ustawia odpowiednio przekaźnik. Dlatego proponowalem wpinanie się PRZED przekaźnikiem czyli wprost do wyłącznika wycieraczek. Tak jak mówię, trza potestować.

Generalnie sterowanie cewką dodatkowego przekaźnika jest napewno OK - włączenie światła cofania załączy go, natomiast trzeba potestowaćską wziąć napięcie i gdzie je podać.

Pozdroofka

Napisano

> jak będę cofał i

> włącze sobie TYLKO tylną wycieraczkę to zacznie też pracować

> przednia.

Zaraz, zaraz... Przecież sam powiedziałeś, że urządzenie ma zadziałać kiedy będzie włączona przednia wycieraczka. Skoro tak, to nie możesz teraz pisac, że włączysz sobie TYLKO tylną. smile.gif Nie zmieniaj założeń w trakcie pracy zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Patrząc na schemat wydaje się, że jest tak, to przekaźnik reguluje to

> jaka jest szybkość wycieraczki w pracy ciągłej i przerywanej,

> wyłącznik jedynie ustawia odpowiednio przekaźnik. Dlatego

> proponowalem wpinanie się PRZED przekaźnikiem czyli wprost do

> wyłącznika wycieraczek. Tak jak mówię, trza potestować.

> Generalnie sterowanie cewką dodatkowego przekaźnika jest napewno OK -

> włączenie światła cofania załączy go, natomiast trzeba

> potestowaćską wziąć napięcie i gdzie je podać.

> Pozdroofka

OK. W takim razie jak coś wykombinuje, to dam znać na forum. Postaram się znaleźć trochę czasu w przyszłym tygodniu na sprawdzenie tego jakie te napięcia są podawane. We włączniku wycieraczek nie ma żadnego "przerywacza" więc myślę, że za to wszystko jest odpowiedzialny przekaźnik jednej i drugiej wycieraczki.

Pomysł dałem na forum, gdyż spodobało mi się to w focusie. Wrzucając wsteczny podczas deszczu i pracy przednich wycieraczek nie musiałem myśleć o włączeniu tylnej. Robił to za mnie. Co prawda w czasie cofania nie korzstam tylko z szyby i lusterka wstecznego, ale też i bocznych. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zaraz, zaraz... Przecież sam powiedziałeś, że urządzenie ma zadziałać

> kiedy będzie włączona przednia wycieraczka. Skoro tak, to nie

> możesz teraz pisac, że włączysz sobie TYLKO tylną. Nie zmieniaj

> założeń w trakcie pracy

Tak tak. Urządzenie ma działać dokładnie jak pisałem, ale chodzi mi o przewidzenie co się stanie jak włącze ją ręcznie (tylną) i włącze wsteczny wink.gif Przecież taka sytuacja może się zdażyć i czy się nic nie spali?

Napisano

> Tak tak. Urządzenie ma działać dokładnie jak pisałem, ale chodzi mi o

> przewidzenie co się stanie jak włącze ją ręcznie (tylną) i

> włącze wsteczny Przecież taka sytuacja może się zdażyć i czy

> się nic nie spali?

W takiej sytuacji po wlączeniu światła cofania i ręcznie tylnej wycieraczki (przednia nie jest włączona) w obu wariantach: wysoko- i niskoprądowym, ruszy wycieraczka przednia. Ruszy "jakoś" bo trudno mi przewidzieć czy bedzie to szybka czy wolna praca ciągła. Możliwe, że nie ruszy tylko załączy się jej przekaźnik a że wyłącznik wycieraczki będzie w pozycji "0" nie popłynie prąd na silnik. To tez trzeba sprawdzić bo od tego zależy, zakładajac że zastosujesz diode, jaka będzie ta dioda. Jeżeli będzie to wariant wysokopradowy to gdy silnik przedniej jednak ruszy, trzeba będzie zastosować sporą diodę na duży prąd. Alternatywą dla niej bedzie przekaźnik tak jak proponuje kolega AstraC.

Pozdroofka

Napisano

Pewnie że się da... podobnie jak to żeby przy chamowaniu mrygały awaryjne a przy klaksonie - długie... pytanie tylko... PO CO? niewiem.gifmlot.gif

Napisano

> przy chamowaniu mrygały

> awaryjne a przy klaksonie - długie

Podpuszczasz mnie...? grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Podpuszczasz mnie...?

> Pozdroofka

Kto wie wink.gif

Zauważyłem, że lubisz rozwiązywać takie zagadki i produkować mniej lub bardziej przydatne gadżety grinser006.gif

Gdyby sprzężyć włącznik awaryjnych z prędkościomierzem i pedałem hamulca (siła nacisku) 893goodvibes.gif

A może jakiś wyłącznik bezwładnościowy domowej roboty yikes.gif

Co Ty na takie wyzwanie icon_eek.gif

PS. Ten gadżet wydaje się całkiem uzasadniony - kto w sytuacji awarynego hamowania ma czas myśleć o włączniu świateł awaryjnych - ja nie blush.gif

Napisano

> Pewnie że się da... podobnie jak to żeby przy chamowaniu mrygały

> awaryjne ... pytanie tylko... PO CO?

Żeby ktoś Ci nie zaparkował w bagażniku - moim zdaniem im więcej światła z tyłu podczas AWARYJNEGO hamowania tym bezpieczniej.

PS. Ja mam taki wynalazek z awaryjnymi - przyjechało takie od Niemca.

Działa TYLKO przy bardzo ostrym hamowaniu - po takiej imprezie awaryjne mrugają jeszcze przez 20 sekund.

Napisano

> Zauważyłem, że lubisz rozwiązywać takie zagadki i produkować mniej

> lub bardziej przydatne gadżety

zlosnik2.gif

> A może jakiś wyłącznik bezwładnościowy domowej roboty

> Co Ty na takie wyzwanie

O widzisz... A może by tak: rurka plastikowa zatkana z obu stron korkami. W srodku jakaś nieprzewodzaca ciecz oraz pewna ilość rtęci. Przez jeden korek przewleczone do wnętrza rurki dwa przewody, wewnatrz rurki już bez izolacji. Rurka nachylona jest pod pewnym dobranym kątem do góry końcem gdzie są przewody. Rtęć siłą grawitacji jest na drugim końcu rurki. Kiedy depnie się ostro w pedał bezwładność przetoczy rtęc do końca gdzie są przewody i zewrze obwód.

Ciecz nieprzewodząca jest po to aby hamować przepływ rtęci w sytuacjach "normalnych" np.: podczas zjazdu z górki.

grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Pewnie że się da... podobnie jak to żeby przy chamowaniu mrygały

> awaryjne a przy klaksonie - długie... pytanie tylko... PO CO?

Niestety nie miałem na myśli dziwnych innych pomysłów, a tylko to co zobaczyłem w focusie i mnie zaskoczyło. Było to moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie.

Napisano

> Niestety nie miałem na myśli dziwnych innych pomysłów, a tylko to co

> zobaczyłem w focusie i mnie zaskoczyło. Było to moim zdaniem

> bardzo dobre rozwiązanie.

Jest jeszcze jeden prosty sposób na wycieraczkę, kupić Focusa zlosnik2.gif

Napisano

> A może by tak: rurka plastikowa zatkana z obu stron

> korkami. W srodku jakaś nieprzewodzaca ciecz oraz pewna ilość

> rtęci. Przez jeden korek przewleczone do wnętrza rurki dwa

> przewody, wewnatrz rurki już bez izolacji. Rurka nachylona jest

> pod pewnym dobranym kątem do góry końcem gdzie są przewody. Rtęć

> siłą grawitacji jest na drugim końcu rurki. Kiedy depnie się

> ostro w pedał bezwładność przetoczy rtęc do końca gdzie są

> przewody i zewrze obwód.

> Ciecz nieprzewodząca jest po to aby hamować przepływ rtęci w

> sytuacjach "normalnych" np.: podczas zjazdu z górki.

> Pozdroofka

To nie jest dobry pomysł IMHO.

Rtęć jest trująca i trudno dostępna (ktoś jest na forum chemikiem hehe.gif), ponadto wg. Twojego pomysłu po zahamowaniu chwilkę rtęć mogłaby wracać do pierwotnego położenia. Kłopotliwa byłaby także kalibracja - pomysł z kompensacją nachylenia auta poprzez dobieranie kąta rurki.

Mam inny pomysł: rurka z poruszającym się w środku magnesem, przyciskanym do tylej ścianki przez sprężynkę o możliwości regulacji napięcia (np. przez śrubkę). Na zewnątrz kontaktron.

Gwałtowne hamowanie powodowałoby przesunięcie się kuli w stronę kontaktronu, którego impuls uruchamiałby wyłącznik - teraz nie wiem jaki - nie jestem elektronikiem , chyba bistabilny (taki, w kórym wystaraczałby impuls do przejscia w stan włączony), a ten poprzez przekaźnik wpięty równolegle do wyłącznika załączałby światła awaryjne.

Wyłączenie awaryjnych - znów magnes i kontaktron do cięgna przepustnicy - naciśnięcie gazu powoduje wyłączenie.

Regulacja czułości włącznika poprzez napięcie sprężyny i zmianę masy magnesu w rurce.

Nieźle to sobie wymyśliłem co grinser006.gif

Napisano

> Rtęć jest trująca i trudno dostępna (ktoś jest na forum chemikiem ),

No trująca, ale zamknięta w rurce jest bezpieczna smile.gif Nie jest trudnodostepna, bo każdy ma w domu termometr lekarski wink.gif

> ponadto wg. Twojego pomysłu po zahamowaniu chwilkę rtęć mogłaby

> wracać do pierwotnego położenia.

A właśnie że nie.... wink.gif Toż mowię, że rurka będzie napełniona cieczą nieprzewodzącą właśnie po to, żeby rtęć była "leniwa" w rurce. Sie pomyślało o wszystkim wink.gif

> rurka z poruszającym się w środku magnesem,

> przyciskanym do tylej ścianki przez sprężynkę o możliwości

> regulacji napięcia (np. przez śrubkę).

Proponuję małą modyfikację: dwie sprężynki przymocowane z obu stron rurki a między nimi magnes. A to dlatego aby zabezpieczyć urządzenie przed tym co chciałeś wytknąć u mnie 270751858-jezyk.gif : po zahamowaniu chwilkę kulka mogłaby wracać do pierwotnego położenia. A druga sprężyna utrudniałaby ruch powrotny.

Pozdroofka

Napisano

> zahamowaniu chwilkę kulka mogłaby wracać do pierwotnego

> położenia. A druga sprężyna utrudniałaby ruch powrotny.

> Pozdroofka

I o to chodzi - aby kulka/magnes na moment zwarła styki kontaktronu (tylko w chwili gwałtownego hamowania) i wróciła na pierwotne miejsce. Ten czas wystarczyłby na wysterowanie układu/przekaźnika trzymającego już styki zwarte do momentu rozłączenia przez naciśnięcie pedału gazu wink.gif

Napisano

> Witam wszystkich!

> Ostatnio trochę pada i wpadł mi pewien pomysł do głowy. Czy da się

> jakoś prosto za pomocą przekaźnika zrobić coś co widziałem w

> focusie? Mam na myśli coś takiego, że w momencie jak mam

> włączone przednie wycieraczki i wrzucam wsteczny to tylna włącza

> mi się automatycznie i pracuje do momentu wyłączenia biegu.

> Elektronikiem nie jestem, ale może się da? Jak myślicie?

kupujesz przekaźnik od swiatel z fiata 126p...

Sterowanie podpinasz pod przednie wycieraczki a zasilanie tylnej wycieraczki bierzesz z lampy od wstecznego....

jak najbardziej da sie zrobic...Co do dokłądniejszego opisu znajdz sobie o przekażniku do odciecia pomy paliwa albo przekaźnik swiatel domowej robty(albo jakos tak) tak czy inaczej szczególy sa tu opisane, wystarczy zmienic tylko zastosowanie.troche zabawy:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.