Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Centralny zamek

Featured Replies

Napisano

Witam,mam pytanie,jak uaktywnic kontrolke od centralnego zamka we wskaznikach by swiecila podczas zamknietego CZ?

Posiadam miejsce w skrzynce na ten bezpiecznik,nie mam zarowki we wskaznikach ale miejsca na nia jest no i sam CZ nieoryginalny tylko dokladany.Samo zamykanie uaktywniane jest przez nacisniecie pedału hamulca jednak sam przerobilem na przycisk.Jezeli to co pisze jest do wykonania to prosze o informacje.Pozdrawiam

Napisano

> Witam,mam pytanie,jak uaktywnic kontrolke od centralnego zamka we

> wskaznikach by swiecila podczas zamknietego CZ?

> Posiadam miejsce w skrzynce na ten bezpiecznik,nie mam zarowki we

> wskaznikach ale miejsca na nia jest no i sam CZ nieoryginalny

> tylko dokladany.Samo zamykanie uaktywniane jest przez

> nacisniecie pedału hamulca jednak sam przerobilem na

> przycisk.Jezeli to co pisze jest do wykonania to prosze o

> informacje.Pozdrawiam

Że co??? jaka kontrolka???????

Napisano

> Witam,mam pytanie,jak uaktywnic kontrolke od centralnego zamka we

> wskaznikach by swiecila podczas zamknietego CZ?

Też sobie dodałem tę kontrolkę ale nie podłączałem. Prawdę mówiąc to trochę zapomniałem o niej i kiedy kombinowałem rozłączalne połaczenie kontrolek z instalacją (coby można było zegary wyjąć) policzyłem, że bedę podłączał 9 sztuk i zapodalem 9-pinowe złącze COM komputera. Dopiero podczas montażu dopatrzylem się tej kontrolki zlosnik.gif

Pomyslę jak ją podlączyć i dam znaka.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Też sobie dodałem tę kontrolkę ale nie podłączałem.

>

> Pomyslę jak ją podlączyć i dam znaka.

> Pozdroofka

Chociaz jeden ktory ma tez taka kontrolke.Dzieki i poczekam.

Ja nie dodawałem nic bo juz taka mialem jak kupilem auto.

Napisano

Moja koncepcja jest taka:

Sterownik zamka wysyła do siłowników "+" do otwierania a "-" do zamykania. Skoro kontrolka ma reagować na stan "zamknięty" to na siłowniku w tym momencie jest "-". Trzeba więc kontrolkę podlączyć tak:

"+po stacyjce" ----- kontrolka ------ pin 10, przewód czarno-czerwony 1,5 mm2 w złączce w drzwiach kierowcy"

Oczywiście najpierw wykonaj próbę zanim zaczniesz ciąć przewody wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Kuchnia,a ja myslalem ze mam CZ sterowany + hmm.gif

Napisano

> Ja nie dodawałem nic bo juz taka mialem jak kupilem auto.

Aaaa... to Ty masz ją w standardzie. Ja dodawałem. To musisz zrobić tak: wyjmij zegary i zobacz czy jest żarówka w miejscu gdzie powinna być. Jeżeli nie ma to sprawdź czy są kontakty w miejscy gdzie powinna być żarówka. Jeśli nie ma to musisz dodać żarówkę i dolutować kable tak jak pisałem w poście wyżej (po uprzednim sprawdzeniu czy mam rację)

Jeżeli kontakty są to trzeba sprawdzić, że kontakty mają swój drugi koniec czyli są doprowadzone ścieżki do złącza. Pamiętaj, że oba kontakty mają mieć dojścia do złącza: jeden do pinu nr 9 (+ po stacyjce) jeżeli moja koncepcja jest słuszna lub do masy (pin nr 4 złącza) jeżeli nie mam racji smile.gif. Drugi kontakt musi mieć dojście do pinu, który będzie nim sterował. Jeżeli kontakty oba mają dojście ścieżkami do złącza to na koniec sprawdź czy we wtyczce jest przewód.

Więc miernik w rączkę i do dzieła wink.gif

Z tymi kontaktami to różnie jest. U mnie jest kotrolka p-mgłowych tylnych, są kontakty, dochodzą ścieżki od nich do złącza a we wtyczce nie ma przewodu smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Ok,poniedzialem bedzie dniem ogledzin.

Napisano

> Kuchnia,a ja myslalem ze mam CZ sterowany +

Zaraz, zaraz... To trochę nie tak.

Instalacja wygląda tak:

Sygnał pilota wyzwala centralkę np. autoalarmu i ona zapodaje + (w moim przypadku - ) dwoma przewodami na centralkę zamka. Centralka zamka wysyła albo "+" albo "-" do siłownikow aby ja zamknąć lub otworzyć w zależności w jakim stanie są w danym momencie.

Krótko mowiąc masz sterowany "plusem" ale nie zamek tylko jego centralkę.

Nie wiem czy jasno wytłumaczylem ale od tych przewodzików dzisiejszych to mnie już głowa boli zlosnik.gif Poza tym zauważyłem, ze już chyba czas na emeryturę bo mi na wzrok pada wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Zaraz, zaraz... To trochę nie tak.

> Instalacja wygląda tak:

> Sygnał pilota wyzwala centralkę np. autoalarmu i ona zapodaje + (w

> moim przypadku - ) dwoma przewodami na centralkę zamka.

> Centralka zamka wysyła albo "+" albo "-" do siłownikow aby ja

> zamknąć lub otworzyć w zależności w jakim stanie są w danym

> momencie.

> Krótko mowiąc masz sterowany "plusem" ale nie zamek tylko jego

> centralkę.

> Nie wiem czy jasno wytłumaczylem ale od tych przewodzików

> dzisiejszych to mnie już głowa boli Poza tym zauważyłem, ze już

> chyba czas na emeryturę bo mi na wzrok pada

> Pozdroofka

No dobra niech i tak bedzie dla mnie to magia jest i tak,w kazdym razie jak uporam sie z ta kontrolka to dam tez znac,chyba ze Kolega mnie uprzedzi

Napisano

> chyba ze

> Kolega mnie uprzedzi

Nie uprzedzi bo nie chce mi się znów rozbebeszać zegarów. Muszę się najpierw nacieszyć tym co mam smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Witam

Centralny zamek przeważnie jest sterowany impulsowo. Centralka autoalarmu podaje impuls masy (ok.0,7 sek) na przewód zamykania lub otwierania. Sterownik centralnego zamka podaje napięcie 12 volt na siłowniki również w sposób impulsowy, a przy zamykaniu i otwieraniu zmienia polaryzację. Raczej ciężko będzie wysterować z tego kontrolkę.

Można spróbować wykorzystać masę sterującą z siłownika master, która w pozycji zamknięty utrzymuje się cały czas.

Napisano

> Centralny zamek przeważnie jest sterowany impulsowo. Centralka

> autoalarmu podaje impuls masy (ok.0,7 sek) na przewód zamykania

> lub otwierania. Sterownik centralnego zamka podaje napięcie 12

> volt na siłowniki również w sposób impulsowy, a przy zamykaniu i

> otwieraniu zmienia polaryzację.

Czyżbym napisał coś innego...? wink.gif

> Raczej ciężko będzie wysterować

> z tego kontrolkę.

A jednak.. wink.gif Spójrz na schemat, na element K37 - sterownik zamka. Zwróć uwagę na dwa przekaźniki. Jaki potencjał utrzymuje się PO ZAMKNIĘCIU zamków na pinie nr 8 centralki? wink.gif

Dlatego twierdzę, że to co napisałem wyżej na temat wpinania się w pin 10, czarno-czerwony przewód jest właściwe.

Pozdroofka

Napisano

W stanie otwartym na pinie 8 również będzie masa, przekaźniki działają impulsowo 0,7 sekundy i powracają do położenia spoczynkowego- wtedy na silnikach silowników z obu stron jest masa. Dlatego twierdzę że wpinanie się pod pin 10 jest niewłaściwe bo zarówno przy otwartym zamku jak i przy zamkniętym kontrolka będzie świecić.

A co z zamkami dokładanymi?

Pozdrawiam

Napisano

Sorki że piszę post pod postem ale nie mogę edytować poprzedniego.

Proponuję podpiąć kontrolkę do przewodu brązowo czerwonego, pin 8 (według moich schematów) w złączu x 31.

Pozdrawiam

Napisano

> Proponuję podpiąć kontrolkę do przewodu brązowo czerwonego, pin 8

> (według moich schematów) w złączu x 31.

Trzeba by to sprawdzić, bo możliwe że masz rację. Jeżeli dobrze myslę, to wyłącznik krańcowy w siłowniku ustawia na tym pinie masę tylko wtedy gdy jest w pozycji "zamknięty"

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.