Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panel słoneczny do akumulatora -czy ktoś ma to cudo?

Featured Replies

Napisano

Ciekawe czy to wogole daje rezultaty czy pic na wode zakrecony.gif

Napisano

> Panel słoneczny ładowarka akumulator-czy ktoś to ma to w swojm

> bravolocie ja ma zawsze kłopoty z zapaleniem tym bardziej ze mam

> kilka urządzen co chronią mi samochód 24 na dobe to link do

> allegro

> antares: poprawiłem linka

fajny bajer....tylko szkoda że aby akku coś poczuł musiałbyś go ładować chyba z miesiąc ofkoz całyczas na słońcu.... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

facet mówi ze daje 120mA pełnym nasłonecznieniu ,ja tylko licze zeby mi dało ok 70mA to mi całkowicie wystarczy do mojej elektroniki ,a w końcu problemy z akumulatorem są zimą traci do 40% swojej pojemnośći ,tym bardziej ze autko stoij pod chmurką.

Napisano

Ciekawe ile mA da ci jak przysypie sniegiem pirzednia szybe.

P.S. Chociaż w tą zime ci to nie grozi hahaha.gif

Napisano
  • Autor

Jak będe go miał to go przetestuje,ale z tego co wiem to niepotrzebuje do pracy bezpośredniego działania promieni słonecznych dlatego mi wystarczy w półmroku 70mA.

Napisano

> Panel słoneczny ładowarka akumulator-czy ktoś to ma to w swojm

> bravolocie ja ma zawsze kłopoty z zapaleniem tym bardziej ze mam

> kilka urządzen co chronią mi samochód 24 na dobe to link do

> http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=155089503

Zastanow sie, dlaczego firmowo nie montuja takich gowien - bo to nic nie daje.

Nie daj sie naciagac frajerom na byle gowno.

Oto moje zdanie na temat tego urzadzenia.

pzdr

Rostek

P.S

a poza tym - gniazdko zapaliniczki nie jest na stale polaczone z plusem i minusem, wiec musialbys chyba przerabiac gniazdko zapalniczki.

Napisano

> a poza tym - gniazdko zapaliniczki nie jest na stale polaczone z

> plusem i minusem, wiec musialbys chyba przerabiac gniazdko

> zapalniczki.

Hehe, a u mnie jest polaczone na stale zlosnik.gif

Strasznie mnie denerwowalo ze gdy gasilem silnik to ladowarka przestawala mi ladowac telefon. Teraz mam gniazdko caly czas pod napieciem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Hehe, a u mnie jest polaczone na stale

> Strasznie mnie denerwowalo ze gdy gasilem silnik to ladowarka

> przestawala mi ladowac telefon. Teraz mam gniazdko caly czas pod

> napieciem

Bo je przerobiles - ale firmowo nie bylo.

pzdr

Rostek

Napisano

Ludzie - nie dajcie się nabierać na tego rodzaju wynalazki. Spójrzcie na parametry fotoogniw. Jeśli maksymalne napięcie wyjściowe na fotoogniwach wynosi 12 V to w jaki sposób akumulator będzie doładowywany, skoro jego nominalne napięcie wynosi też 12 V. Wiadomo, że prąd ładowania akumulatora zależy od różnicy napięć pomiędzy urządzeniem ładującym, a napięciem na zaciskach akumulatora. Gdyby nawet częściowo rozładowany akumulator miał napięcie niższe niż 12 V to i tak prąd ładowania z fotoogniw będzie za mały, aby go skutecznie doładować. Stosowanie tego rodzaju urządzenia miałoby sens, gdyby powierzchnia fotoogniw wynosiła kilka metrów kwadratowych, co gwarantowałoby możliwość poboru prądu ok. 3 - 4 A, a napięcie wyjściowe byłoby na tyle wyższe, że zapewniałoby utrzymanie na zaciskach akumulatora regulowanego automatycznie napięcia w granicach 13,8 - 14,4 V. Niestety jedyną receptą, aby bez problemu odpalić auto jest sprawny akumulator, alternator, regulator napięcia i rozrusznik, a w przypadku gdy akumulator ulegnie częściowemu rozładowaniu (np. przez pozostawione przez dłuższy czas oświetlenie kabiny), to ratunkiem jest porządny prostownik zasilany z sieci, albo gdy uda się odpalić silnik - dłuższa jazda

Napisano

Zastosować to by pomogło w przy zapalaniu w zimę jest IMHO bez sensu. Akumulator naczęściej pada przez noc, i rano nie można zapalić. Noc = brak światła, chyba żeby stanąć pod naprawdę baaardzo jasną lampą, która by dawała 0,7kW energi na 1m^2 wink.gif

Napisano

> Zastosować to by pomogło w przy zapalaniu w zimę jest IMHO bez sensu.

> Akumulator naczęściej pada przez noc, i rano nie można zapalić.

Jeśli akumulator w zimie pada w ciągu 1 nocy, to niestety nadaje się on na złom. Można go "reanimować" różnymi sposobami, ale jest to dobre dla tych, którzy przed uruchomieniem auta lubią pobawić się w zgadywankę niewiem.gif - zapali, czy nie

> Noc = brak światła, chyba żeby stanąć pod naprawdę baaardzo

> jasną lampą, która by dawała 0,7kW energi na 1m^2

Tylko gdzie znaleźć taką lampę hehe.gif

Napisano

Dokladnie. Nawet jesli output U bedzie wynosil ponad 14V to po podlaczeniu do aku, spadek napiecia moze obnizyc U o kilka V - takie ogniwa sa zbyt slabe!

Napisano

A przy rozruchu pobór prądu wyssie fotoogniwa przez wtyczkę od zapalniczki i zrobi się czarna dziura na podszybiu... hehe.gif

Napisano

Ty, to jest dobry pomysl na szybki montaz szyberdachu zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.