Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś się zaciera może pompa wodna??

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj popadało i zauważyłem że coś jest nie tak z moim autkiem. Jak wpadłem w kałuże poczułem jak mi silnik przyhamował coś pisknęło i było już ok. Zdarzyło się tak dwa razy i zauważyłem jeszcze że zwolnił silnik nawiewu i po krótkim pisku przyspieszył. Wygląda na to że coś co napędza pasek wieloklinowy musi stawać bo daje taki opór że czuć na samochodzie. musi tez zwalniać alternator bo spada napięcie i zwalnia silnik dmuchawy.

Więc moje pytanie brzmi co to może być? może już ktoś się z tym spotkał??

Alternator praktycznie wykluczony bo w wakacje padły mi w nim diody prostownicze i stabilizator napięcia i musiałem dać 200pln za części więc sprawdzony. pozostaje rolka napinacza, pompa wodna i pompa od klimy. Dodam że ten problem zauważyłem już w zeszłym roku na jesieni ale zdarzyło się tylko raz i zapomniałem o sprawie.

Mam przeczucie że to pompa wodna coś odwala ale nie wiem czy ją wymieniać czy naprawiać i jakie są koszta takiej zabawy.

Napisano

Eeeetam, zaraz pompa... Zalało pasek wodą i się poslizgał troche.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

ślizgać się poślizgał ale zastanawia mnie czemu przy tym ślizganiu jest uczucie jakby ktoś mi ręczny zaciągną?? Morze teraz troszkę przesadziłem ale jest takie przyhamowanie silnikiem. Skoro to jest normalny objaw to ok i nie marudzę więcej.

Pozdrawiam.

Napisano

masz założoną osłonę paska od strony prawego nadkola?

Napisano

> Musiałbym spojrzeć zaraz pójdę i obejrzę

zobacz czy od strony prawego koła widać obudowę rozrządu czy koło pasowe hmm.gif

Napisano
  • Autor

Od strony prawego koła w nadkolu jest osłona z tworzywa pewnie o nią chodzi.

Napisano

> Od strony prawego koła w nadkolu jest osłona z tworzywa pewnie o nią

> chodzi.

o nią chodzi , w przypadku jej braku większa jest szansa na uszkodzenie altka po wjechaniu w kałużę

Napisano

> ślizgać się poślizgał ale zastanawia mnie czemu przy tym ślizganiu

> jest uczucie jakby ktoś mi ręczny zaciągną??

nie wiem dlaczego ale to normalne jak woda dostanie sie na pasek - ten zapiszczy a autkiem szarpnie jakby za ręczny pociągnąć. Nie wiem skąd to szarpniście ale tak jest ok.gif

Napisano

Może chodzi o to, że jak się wjeżdża w kałużę to hamuje opór wody wink.gif

Napisano

> Może chodzi o to, że jak się wjeżdża w kałużę to hamuje opór wody

nie rób z nas już takich "młotków" frown.gif

nie nie - to nie to. Takie szarpnięcie (jakby przyhamowanie) jest odczuwalne tylko w momencie zapiszczenia paska.

Napisano

Po prostu spadek napięcia.

Napisano
  • Autor

> Po prostu spadek napięcia.

Tylko troszkę intrygujące bo przecież to silnik spalinowy a nie elektryczny to teoretycznie spadek napięcia do obrotów i mocy silnika nie powinien mieć nic wspólnego skoro iskra jest i nie gaśnie. ale nic to jak odbiorę wypłatkę kolejną to sobie ten pasek wymienię i przy okazji sprawdzę czy wszystko ok.

Właśnie wróciłem bo miałem małą sprawkę i co ciekawe zapiszczał mi pasek tuż po odpaleniu silnika to o wodzie nie ma mowy.

Pozdrawiam.

Napisano

> Właśnie wróciłem bo miałem małą sprawkę i co ciekawe zapiszczał mi

> pasek tuż po odpaleniu silnika to o wodzie nie ma mowy.

to go po prostu troszke podciągnij i przestanie piszczeć nawet jak dostanie wody

Napisano

> ślizgać się poślizgał ale zastanawia mnie czemu przy tym ślizganiu

> jest uczucie jakby ktoś mi ręczny zaciągną??

Ja tam mam takie wrażenie zawsze jak wjadę z impetem w większą kałużę... cóż astry do pływania nie były projektowane grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.