Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co grozi za

Featured Replies

Napisano

Odjechanie z miejsca zdarzenia.

A mianowice jakiś gościu stuknął w moje auto na parkingu i odjechał. Straty z mojej strony to rozwalony zderzak i lampa. Mam świadka i numery rejestracyjne, sprawa zgłoszona na policji.

Napisano

> Odjechanie z miejsca zdarzenia.

> A mianowice jakiś gościu stuknął w moje auto na parkingu i odjechał.

> Straty z mojej strony to rozwalony zderzak i lampa. Mam świadka

> i numery rejestracyjne, sprawa zgłoszona na policji.

Wiesz w sytuacji gdy on byl jedyna osoba bioraca udzial w zdazeniu to chyba niema obowiazu pozostac na miejscu zdarzenia. Bo i niby na co mialby czekac.

Moze np zaraz po tym co sie stalo pojechal zglosic to na policje.

Napisano

Super , że masz swiadka tylko co on zezna, a co powie miszcz confused.gif Jak przyzna że widział kolizję to dodatkowy OPR a jak nie to tylko

miszczu mandat za sprawstwo kolizji jeśli sie przyzna i pare procent zwyzki w OC

Zyczę Ci aby autko figurowało w ewidencji na tego co jechał, a nie właściciela sprzed 5- ciu lat, a na obecnego nie ma wyjścia bo np którys z kolejnych którzy go nie przerejestrowali na siebie jest teraz na saksach

Napisano

> Moze np zaraz po tym co sie stalo pojechal zglosic to na policje.

Z cala pewnoscia tak wlasnie postapil ok.gif.

...

hehe.gifrotfl.gifhahaha.gif

Napisano

Ucieczka z miejsca wypadku, traktowana jest jak jazda pod wpływem alkoholu, ale to nie był wypadek hmm.gif

Jak busted.gif szbko dojdzie gościa i będzie miał widoczne ślady na samochodzie to będzie ok.gif

Napisano

> Wiesz w sytuacji gdy on byl jedyna osoba bioraca udzial w zdazeniu to

> chyba niema obowiazu pozostac na miejscu zdarzenia. Bo i niby na

> co mialby czekac.

> Moze np zaraz po tym co sie stalo pojechal zglosic to na policje.

kodeks cywilny Cię obliguje do naprawienia szkody, wiec albo czekasz na użytkownika albo w inny sposób ustalasz jego tożsamośc np. tel busted.gif

KC Art. 415. Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia. KC Art. 442. § 1. Roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym ulega przedawnieniu z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jednakże w każdym wypadku roszczenie przedawnia się z upływem lat dziesięciu od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wyrządzające szkodę

Napisano

> kodeks cywilny Cię obliguje do naprawienia szkody, wiec albo czekasz

> na użytkownika albo w inny sposób ustalasz jego tożsamośc np.

> tel

Naprawic szkode to jedno. A czekac na miejscu zdazenia to drugie.

Czyli pojechac i zglosic sprawe na policji niemozna?

Napisano

gdyby chciał by go znaleziono to mógł zostawić nr tel za wycieraczką i tyle. (wiem bo mi się taki świstek zadżyło mieć+wszystko dogadałem klijent nawet nie protestował zapłacił)

co do czekania na miejscu zdażenia to trochę absurs, gdybyś wyjechał np. na tycdziń naa wczasy to klijent musiaby rozbić przy TYwoim aucie namiot

z mojego doświadczenia pierwszy ruch,(ale to zależy od Szefa w-łu Komunikacji) jedziesz do wydziału komunikacji niech ustalą gościa jego nr telefonu i niech on do ciebie zadzwonie dajesz mu na to powiedzmy kilkka godzin, jeżeli nie ma go w ewidenci to zgłaszasz na Pol i juz

pozdr

Napisano

> Naprawic szkode to jedno. A czekac na miejscu zdazenia to drugie.

> Czyli pojechac i zglosic sprawe na policji niemozna?

Można pojechac na policję, do najbliższej parafii dac w ogłoszeniach albo w lokalnej prasie hehe.gif

tylko

jeden szkopół

zwykle ogólne warunki ubezpieczenia OC stanowią

Uciekinier traci OC

Uciekając z miejsca kolizji, kierowca automatycznie pozbawia się prawa do pokrycia spowodowanych przez siebie strat przez ubezpieczenie OC. W razie złapania za wszystko będzie musiał zapłacić z własnej kieszeni. Poszkodowani otrzymają wprawdzie odszkodowanie z polisy OC sprawcy, jednak firma ubezpieczeniowa ma prawo zażądać od niego zwrotu całej wypłaconej sumy na zasadzie regresu. Dlatego znacznie lepiej zaczekaç na powrót osoby poszkodowanej. Ewentualnie tel 997, ogłoszenie w radiowężle galeri handlowej itp. namacalne dowody szczerych i czystych intencji.

inaczej

mogą Ci potem nie uwierzyc w dobre chęci yikes.gif

Pozostac musisz tylko na miejscu wypadku, jesli chodzi o odpowiedzialnośc karną oczywiście

Napisano

jakieś dwa-trzy lata temu gość na parkingu mi lekko stuknął mercem w błotnik (ja tego nie wiedziałem ale znajomy handlujący warzywami przy parkingu widział i spisał numery), sprawa się ciągła około roku bo gość tłumaczył się, że to nie możliwe, że to nie on a policja była u niego w tym samym dniu wieczorem i miał świeże ślady po naprawianiu swojego zdesia zeby.GIF cwaniak jakiś, na szczęście kasę wypłacili a ja z tym jeżdżę do dzisiaj bo jakoś nie przeszkadza mi to zbytnio wink.gif

Napisano

Dorwą go, nie bój żaby, ustal zeznania ze świadkiem hahaha.gif

Napisano

> Z cala pewnoscia tak wlasnie postapil .

> ...

Dlaczego to jest śmieszne? Czyżbyś uważał, że każdy Polak to cwaniak cfaniaczek.gif

Napisano

> Dlaczego to jest śmieszne? Czyżbyś uważał, że każdy Polak to cwaniak

Kazdy Polak wybiera prostsze i wygodniejsze rozwiązanina. Zamiast jechac zadzwoniłby na policial.gif

Napisano

Nie tak dawno to przerabiałem.

1.Zadzwoniłem na policję, spisali protokół.

2.U mnie sprawa była bardziej skomplikowana bo świadek pomylij jedną cyfrę rejestracji, ale doszli jaki to samochód.

3.Policja po namierzeniu gościa pewnie zadzwoni do Ciebie z pytaniem, że sprawca chce pokryć koszty naprawy, żeby nie tracić znizki OC.

4.Tu wybierasz albo szybka forsa od gościa, albo do miesiąca z ubezpieczalni. (bezszkodowo lub gotówkowo).

Napisano

> gdyby chciał by go znaleziono to mógł zostawić nr tel za wycieraczką

> i tyle. (wiem bo mi się taki świstek zadżyło mieć+wszystko

> dogadałem klijent nawet nie protestował zapłacił)

miałeś szczęście, że klient miał swój honor i postąpił waytogo.gif

Napisano

> Dorwą go, nie bój żaby, ustal zeznania ze świadkiem

Dokladnie tak wlasnie bedzie i tak go znajda... mnie koles pod blokiem urwal kiedys lusterko swoim super rzechem... niestety mial go bardzo charakterystycznego i widziala go sasiadka przez okno... pech i godzinke pozniej kolo siedzial w radiowozie i sie plaszczyl...

pozdr.

M.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.