Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprężyna poszła się czesac?!

Featured Replies

Napisano

Witam Was ponownie,

dziś znów niemiła niespodzianka. Od kiedy to w cywilizowanych samochodach pękają sprężyny?? Chyba że... nie wole nie kończyc biglaugh.gif ASiO mi zaśpiewało 380 zeta za cześci i pewnie ze stówe za robocizne, Stilo bedzie na poniedziałek. Nie miałem wyboru, musiałem u nich zostawic bo praktycznie nie dało się jechac, wyglądało jakbym miał obniżone zawieszenie, np Eibach...

A stało się jak wyjeżdżałem z zaspy na parkingu, bo **** ciec parkingowy (nb strzeżony parking) nie mógł ruszyc d. i odsnieżyc. Więc był głuchy trzask i... mój zły humor angryfire.gif

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że poprzedni właściciel coś z tymi spręzynami nie za dobrze się obchodził, ale żeby tak?

Żałuje że nie pojechałem na Toruńską do Euromobilu (zniżki dla kącikowiczów), ale to daleko i jeszcze coś gorzej by się zwaliło frown.gif

Czy ktoś z was miał taki problem? Jeśli tak, to jak z naprawa, musze patrzyc ASiO na ręce, czy nie ma tam za dużo rzeczy do popsucia?

No i na zlot się nie wybiorę, ehh Stilo. Nie mówiąc o kasie na naprawe...

Napisano
  • Autor

> Proponuje zapoznać sie z watkiem o pekajacych spreżynach

okej sorki, bede sprawdzał archiwum, ale pierwsza myśl - "to jest tak nieprawdopodobne, że w archwum nie ma"...

Napisano

raczej nie przez odsniezanie smile.gif ja musze 350m2 parkingu odsniezac a Stilo oczywiscie jak Stilo jest bardzo w tym pomocne smile.gif ostatnio myslalem aby jakis plug zamontowac smile.gif jednak zdecydowalem sie na zakup odsniezarki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Wczoraj ASiO jak przyjmowało auto to nie zająknęło się na temat akcji nawrotowej. Dziś jak im sam telefonicznie powiedziałem o akcji nr 5044 to okazało się że "sprawa jest nam znana"... oj nieładnie nono.gif ale okazało się, że "w poniedziałek rozpatrzymy pana przypadek jak będzie kierownik i zobaczymy"... teraz zastanawiam się, co wymyślą żeby zwalic winę za usterkę na mnie? a jeśli się okaże, że mi to zrobią w ramach akcji to chyba pójdę do Canossy aby odpokutowac wszystkie złe rzeczy jakie powiedziałem na temat ASiO i FAP. Mam jednak przeczucie, że to mi nie grozi devil.gif

EDIT: godz 11.30

Dobrze sie spodziewalem. angryfire.gifangryfire.gif sprawdzili numer nadwozia i oczywiście okazało się ze nie podlega akcji nawrotowej. co więcej powiedział ze modele 5d benzynowe sa najbardziej zagrożone, podczas gdy w mediach niemieckojęzycznych jest jak wół ze bardziej zagrożone są diesle. nie wiecie czy jest możliwośc, abym sam sprawdził gdzieś czy mój model podlega czy nie? na eperze nie bedzie. to przeciez k***a nie jest przypadek ze mi strzeliła ta ****ona sprężyna akurat jak na drogach jest sól!!!!

EDIT godz 13.50

HA! oto co znalazłem na anglojęzycznym forum Stilo:

"Fiat have just released a recall to do with the front springs on all stilo's from start to chassis 00644197.

If you dont receive a letter and your chassis number is below the above then contact your local dealer.....

Just thought I'd let you know.."

W skrócie: wszystkie stilo o numerze nadwozia niższym od podanego podpadają pod akcję!

Ponieważ mój numer nadwozia jest niższy to mój samochód podlega pod akcję nawrotową. I zamierzam to udowodnic tym... miłym panom biglaugh.gif napisałem maila do centrali Fiata, zobaczymy co odpiszą, teraz to już się normalnie mocno podenerwowałem angryfire.gifangryfire.gif

Napisano
  • Autor

Teraz już update'a nie zrobie bo tamten post taki długi tongue.gif

Przegryzłem się przez połowę tego wątku http://www.fiatforum.com/stilo-technical/80993-recall-service-solution-suspension-springs.html

i znalazłem co najmniej 3 Stilo z tego rocznika co mój, z tym samym silnikiem, które zostały wezwane. A te wesołki z ASiO mówią że mój nie, bo to wersja sport i ma wzmocnienia uehiehie ale jaja screwy.gif. W poniedziałek dzwonie do FAP, a na razie wymieniam obie sprężyny za 700 zeta bo jade na narty i jak mi przy 120 km/h prawa poleci to bedzie kiepsko. Potem będę dochodził zwrotu kosztów...

Napisano

> Teraz już update'a nie zrobie bo tamten post taki długi

> Przegryzłem się przez połowę tego wątku

> http://www.fiatforum.com/stilo-technical/80993-recall-service-solution-suspension-springs.html

> i znalazłem co najmniej 3 Stilo z tego rocznika co mój, z tym samym

> silnikiem, które zostały wezwane. A te wesołki z ASiO mówią że

> mój nie, bo to wersja sport i ma wzmocnienia uehiehie ale jaja .

> W poniedziałek dzwonie do FAP, a na razie wymieniam obie

> sprężyny za 700 zeta bo jade na narty i jak mi przy 120 km/h

> prawa poleci to bedzie kiepsko. Potem będę dochodził zwrotu

> kosztów...

dotyczy to rowniez abarth'ow? hmm.gif

moj nr nadwozia koczy sie na 01661X :|

Napisano
  • Autor

> dotyczy to rowniez abarth'ow?

> moj nr nadwozia koczy sie na 01661X :|

z niemiecko- i anglojęzycznych forów wynika że szczególnie narażone są diesle i abarthy bo mają inne sprężyny niż 1.2 1.4 i 1.6, nie wiem jak jest z 1.8 hmm.gif chyba mają takie jak my

EDIT i znowu mam nauczke żeby archiwum porzadnie czytac: podjarałem się że znalazłem te numery nadwozia, ale TMW już to przede mną zrobił, w końcu nie mam tu do czynienia z przypadkowymi ludźmi, w końcu to Kącik Stilo:) w końcu będę archwium czytał grinser006.gif ehhh a jutro ciąg dalszy wojny w sprawie sprężynki co se pierdutnęła oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

Witam Was i informuję, że dostałem dziś telefon z FAP. Miły pan spytał, w którym ASiO wymieniałem sprężyny. Następnie powiedział, że mam się zwrócic do owego ASiO po zwrot pieniędzy za wymianę obu sprężyn!! Na koniec dodał, że na początku przyszłęgo tygodnia owe 600 PLN powinno byc w mojej kieszeni z powrotem 270635636-JUMP2.gif. Odszczekuję zatem wszystkie złe rzeczy, które pisałem o FAP i akcji 5044 i życzę Wam równie dużo szczęścia!

Napisano

Odszczekuję zatem wszystkie złe rzeczy,

> które pisałem o FAP i akcji 5044 i życzę Wam równie dużo

> szczęścia!

Mam mieszane uczucia. Cieszę się, że Kolega z pozytywnym skutkiem rozwiązał swój problem, ale z drugiej strony akcja 5044 ma zapobiegać takim zdarzeniom, a nie dotyczyć przypadków w których już doszło do uszkodzenia sprężyny zawieszenia. Przy niekorzystnym zbiegu zdarzeń mogło być zgoła inaczej - mniej szczęśliwie - większa prędkość, uszkodzenie opony, jakieś dachowanie - nie jest to nieprawdopodobne. Jestem przekonany, że w tej sytuacji stilo stało sie produktem potencjalnie niebezpiecznym i wiedzę o tym ma Fiat ale nie FAP. Ciekawe, czy wyciągną jakieś wnioski z tego zdarzenia.

Napisano

> Ciekawe, czy

> wyciągną jakieś wnioski z tego zdarzenia.

Żadnych, nadal bedą "lecieć w głupa"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.