Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Montaż nowego silnika krokowego.

Featured Replies

Napisano

Kupiłem nowy silnik krokowy. Odłączyłem akumulator przed podłączeniem. Po włączniu silnika mimo wielu prób, dodawania gazu w celu rególacji skoku obraty sa powyżej 2000. Po wymontowaniu tego silnika zauwżzyłem, że grzybek jest albo w takim samym położeniu jak przed montażem albo jeszcze bardziej schowany (w starym silniku grzybek sporo wystaje). Co jest grane. Czy silniczek nie dostaje sygnału?

Napisano

Nie wiem, czy w Astrach F jest tak samo, ale u mnie po włożeniu zworki na złączu diagnostycznym w celu odczytania kodów błyskowych, silniczek krokowy wysuwa i chowa grzybek. W ten sposób można sprawdzić, czy dochodzą do niego wszystkie sygnały i czy jest sprawny elektrycznie.

A jeśli u ciebie obroty jałowe są za wysokie, to oznacza, że silniczek nie może bardziej przymknąć kanału - może kupiłeś zły model, z za krótkim grzybkiem? A może potrzeba przeczyścić powierzchnię styku gniazda i grzybka oraz kanał łączący gniazdo silniczka krokowego z gardzielą przepustnicy?

A może masz uszkodzenie związane z czujnikiem temperatury silnika lub powietrza? Wtedy ECM będzie zawsze starał sie utrzymywać wyższe obroty... Wybłyskaj sobie kody, może są w pamięci ECM jakiś błędy?

Pozdr.

Napisano

> Kupiłem nowy silnik krokowy. Odłączyłem akumulator przed

> podłączeniem. Po włączniu silnika mimo wielu prób, dodawania

> gazu w celu rególacji skoku obraty sa powyżej 2000. Po

> wymontowaniu tego silnika zauwżzyłem, że grzybek jest albo w

> takim samym położeniu jak przed montażem albo jeszcze bardziej

> schowany (w starym silniku grzybek sporo wystaje). Co jest

> grane. Czy silniczek nie dostaje sygnału?

zmostkuj piny w złączu diagnostycznym jak do odczytu usterek , włącz zapłon , otwórz maskę i będziesz słyszał jak silnik krokowy otwiera i zamyka kanał obejściowy .

Może to pomoże mu "ułożyć się" ; po tym odpal silnik i poczekaj do załączenia wentylatora

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, czy w Astrach F jest tak samo, ale u mnie po włożeniu

> zworki na złączu diagnostycznym w celu odczytania kodów

> błyskowych, silniczek krokowy wysuwa i chowa grzybek. W ten

> sposób można sprawdzić, czy dochodzą do niego wszystkie sygnały

> i czy jest sprawny elektrycznie.

> A jeśli u ciebie obroty jałowe są za wysokie, to oznacza, że

> silniczek nie może bardziej przymknąć kanału - może kupiłeś zły

> model, z za krótkim grzybkiem? A może potrzeba przeczyścić

> powierzchnię styku gniazda i grzybka oraz kanał łączący gniazdo

> silniczka krokowego z gardzielą przepustnicy?

> A może masz uszkodzenie związane z czujnikiem temperatury silnika lub

> powietrza? Wtedy ECM będzie zawsze starał sie utrzymywać wyższe

> obroty... Wybłyskaj sobie kody, może są w pamięci ECM jakiś

> błędy?

> Pozdr.

Czy moża to sprawdzać na wyjętym silniczku (tylko podłączonym do wiązki)?

Napisano
  • Autor

poczekaj do

> załączenia wentylatora

To akurat jest niemożliwe, mnie się włacza wentylator może 3 razy w roku przy dużym upale i w korku (termostat nowy, nadmuch grzeje OK).

Napisano

> Czy moża to sprawdzać na wyjętym silniczku (tylko podłączonym do

> wiązki)?

mozna, tylko nie odpalaj wtedy silnika smile.gif po wlozeniu nowego powinien sam sie ustawic, przynajmniej u mnie tak bylo.

Napisano

> wiązki)?

TAK. Prosisz kogos by wlaczyl zaplon i patrzysz czy ten bolec sie porusza. Nastepnie wkrecasz go i odpalasz silnik na chwile a nastepnie gasisz i tak 3 razy. Powinien sie nastawic.

Napisano

> wiązki)?

Jak wyżej - można z pomocą drugiej osoby włączającej zapłon. A to dlatego, że grzybek będzie się wysuwał tak długo, aż nie napotka oporu gniazda, a jesli gniazda brak, to wypadnie razem ze sprężynką... Musisz "robić" za gniazdo i ograniczać palcem wysuw grzybka. Pozdr.

Napisano
  • Autor

Zrobiłem jak radziliście i mogłem to sprawdzić naocznie bo przypomniałem sobie, że mam zapasową część monowtrysku z przepustnicą, wkręciłem do niego silniczek i podłaczyłem wiązakę (wczęsniej zmostokowałem styki AiB i włączyłem zapłon) silniczek robił ruch ok 3 minimetrowy tam i spowrotem, nie napotykał wcześniej na opór. Później sprawdziłem oba silniczki podłaczone tylko do wiązki i oba chodzą tak samo 3 minimetry w jedną i drugą stronę, nie napotykając oporu, Na starym silniczku są mniejsze obroty tylko dlatego, że po trzpień z grzybkiem już wczęsniej wiecej wystawał.

Co jeszcze sprawdzić ? Czy jesteście pewni, że po połączeniu styków AiB silnik robi pełen zakres ruchu, a nie ten wcześniej zaprogramowany?

Napisano
  • Autor

Witam. Ponawiam pytanie bo nie wiem czy reklamować silniczek?

Napisano

> Witam. Ponawiam pytanie bo nie wiem czy reklamować silniczek?

Wydaje mi się, że podczas włączenia zapłonu (nie w trybie diagnostycznym) silniczek krokowy powinien się wysuwać tak długo, aż napotka opór i stanie. Wtedy ECM zanotuje to położenie jako "zerowe" lub "zamknięty"i od tej pory będzie je traktował jak punkt odniesienia. Podobnie jest w napędach dyskietek, jesli ręcznie przesuniemy głowicę i właczymy zasilanie: głowica będzie się cofać aż do położenia zerowego - ścieżka nr 0.

Uwaga: przy testowaniu należy w momencie włączenia zapłonu ograniczać palcami wysuw tłoczka - inaczej tłoczek i sprężynka wypadną z obudowy.

Co do ruchów tłoczka w trybie diagnostycznym to nie wiem jak są duże - ja tylko nasłuchiwałem, czy silniczek pracuje.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się, że podczas włączenia zapłonu (nie w trybie

> diagnostycznym) silniczek krokowy powinien się wysuwać tak

> długo, aż napotka opór i stanie. Wtedy ECM zanotuje to położenie

> jako "zerowe" lub "zamknięty"i od tej pory będzie je traktował

> jak punkt odniesienia. Podobnie jest w napędach dyskietek,

> jesli ręcznie przesuniemy głowicę i właczymy zasilanie: głowica

> będzie się cofać aż do położenia zerowego - ścieżka nr 0.

> Uwaga: przy testowaniu należy w momencie włączenia zapłonu ograniczać

> palcami wysuw tłoczka - inaczej tłoczek i sprężynka wypadną z

> obudowy.

> Co do ruchów tłoczka w trybie diagnostycznym to nie wiem jak są duże

> - ja tylko nasłuchiwałem, czy silniczek pracuje.

> Pozdr.

Sprawdzę i dam znać.

Napisano
  • Autor

Wszyscy piszą, że im się "wydaje", że po włączeniu zapłonu grzybek powinien się tak wysuwać, że aż wypadnie. U mnie niezależnie czy jest tryb diagnostyczny, czy też normalnie włączam zapłon (nawet po uprzednim odłaczeniu akumulatora) silnik robi ruch ok. 3 - 4 minimetry, nie ma mowy aby grzybek wypadł. Czy ktoś może potwerdzić tę informację, że grzybek powinien się wysunąć, aż do napotkania oporu?

Napisano

Silniczek nie powinien wysuwać grzybka do wypadnięcia niezależnie od trybu.

U mnie jest tak, że włączam zapłon to grzybek rusza się ok 0,5mm, natomiast w trybie diagnostycznym rusza się ok 10mm.

Możesz zrobić tak, że po wysunięciu grzybka odłączasz wtyczkę i wyłączasz zapłon. Podłączasz silniczek i włączasz zapłon. Tak kilka razy aż grzybek wysunie się na styk z gniazdem. Po tym powinno być już ok.

Napisano

> Silniczek nie powinien wysuwać grzybka do wypadnięcia niezależnie od

> trybu.

No nie byłbym tego taki pewien. Jak włączyłem tryb diagnostyczny przy wyciągniętym silniczku to chwile mi zajeło szukanie grzybka a juz nie wspominam o czasie ile mi zajeło wsadzenie go na właściwe miejsce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.