Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaz w Astra classic I - 60 KM MID

Featured Replies

Napisano

Witam

W związku z tym,że zmienia mi się miejsce pracy na dalsze od domu planuje załozyc instalacje gazową.

Mieszkam w Łodzi i proszę o nakierowanie na łódzkie lub podłódzkie firmy zajmujace się tym fachem, cieszace sie dobra opinią.

Moze jakaś podpowiedć co do rozwiazań dla mnie i nazwy solidnych firm instalacji gazowych montowanych pod maską.

Wtrysk jednopunktowy, zbiornik w kole zapasowym.

Podpowiedzcie.

Napisano

> Witam

> W związku z tym,że zmienia mi się miejsce pracy na dalsze od domu

> planuje załozyc instalacje gazową.

> Mieszkam w Łodzi i proszę o nakierowanie na łódzkie lub podłódzkie

> firmy zajmujace się tym fachem, cieszace sie dobra opinią.

> Moze jakaś podpowiedć co do rozwiazań dla mnie i nazwy solidnych firm

> instalacji gazowych montowanych pod maską.

> Wtrysk jednopunktowy, zbiornik w kole zapasowym.

> Podpowiedzcie.

II generacja do tego silnika bedzie idealna. Wybierz jakis dobry komputer, ale przede wszystkim gazownika. Przed zalozeniem instalacji wymien filtr powietrza, swiece i kable WN. U Ciebie w silniku jest chyba kopulka, wiec warto wiedziec czy tam tez jest okej. Wszystko to po to, zeby w przypadku, gdy samochod bedzie sie dziwnie zachowywal na LPG, gazownik nie mogl zwalac na auto.

Napisano

> II generacja do tego silnika bedzie idealna. Wybierz jakis dobry

> komputer, ale przede wszystkim gazownika. Przed zalozeniem

> instalacji wymien filtr powietrza, swiece i kable WN. U Ciebie w

> silniku jest chyba kopulka, wiec warto wiedziec czy tam tez jest

> okej. Wszystko to po to, zeby w przypadku, gdy samochod bedzie

> sie dziwnie zachowywal na LPG, gazownik nie mogl zwalac na auto.

dokladnie, podpisuje sie pod poradami kolegi, u mnie gazownik zwalal na wszystko na co tylko mogle;) byle nie na siebie;)

Napisano

> Witam

> W związku z tym,że zmienia mi się miejsce pracy na dalsze od domu

> planuje załozyc instalacje gazową.

> Mieszkam w Łodzi i proszę o nakierowanie na łódzkie lub podłódzkie

> firmy zajmujace się tym fachem, cieszace sie dobra opinią.

> Moze jakaś podpowiedć co do rozwiazań dla mnie i nazwy solidnych firm

> instalacji gazowych montowanych pod maską.

> Wtrysk jednopunktowy, zbiornik w kole zapasowym.

> Podpowiedzcie.

Cześć,

Najlepsza firma w tej branży w Łodzi to www.nagaz.pl

Kiedy ja zakładałem LPG to mieli dość wysokie ceny, około 1900 pln. Zdecydowałem się na montaż w innym bardzo dobrym według opinii zakładzie GABI Autoservice, wtedy za 1800 dawali kompletną instalkę Landi Renzo z butlą w kole i czujnikiem temperatury. Montaż fachowy, estetyczny, wspólnie ustalaliśmy, w którym miejscu chcę mieć przełącznik, robili autko kilka godzin, przy odbiorze wszystko pokazali, objaśnili, odpowiedzieli na pytania itp. zapewniali, że autko będzie chodzić bardzo dobrze, nie będzie z nim problemów, ani, że LPG nie będzie śmierdzieć w środku, zrobiłem już 10 tys km "na gazie" i jestem bardzo zadowolony, nic się nie dzieje złego, silnik chodzi bez zająknięcia, nie gaśnie, nie szarpie, nie wariują obroty, pali mało (1.6i - 7,5-8,5-9 llpg/100km) i nie odczuwa się spadku mocy na LPG w porównaniu z noPB.

Także polecam, w tym tygodniu jadę do nich na przegląd.

Jedyna rzecz jaka mnie wkurzyła, to to, że kilka dni po tym jak zamontowałem LPG, ta pierwsza firma obniżyła cenę w związku z promocją na 1500 + 100 zł za butlę w kole, instalacja również Landi Renzo.

PS. Firma nr 1 - NAGAZ jest importerem instalek LR i np. firma nr 2 - GABI Autoservice sprzedaje instalki z homologacją tej pierwszej firmy, czyli swojej konkurencji smile.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Dziekuję bardzo za podpowiedzi. Też dzisiaj znalazłem firmę NAGAZ na ulicy 1 Maja 47 w Łodzi.

Akurat mają jakąś promocję bo instalacja przekreślona z 1900 na 1500 do końca lutego.

W cennniku +100 zł za zbiornik w kole ale są tam jeszcze jakieś wskaźniki poziomu gazu i inne fidrygałki.

Link do cennika : http://www.nagaz.pl/cenniki/

Może mi ktoś objaśni to:

PEŁNE WSKAZANIE POZIOMU GAZU W ZBIORNIKU: 100,00 zł

EMULATOR WSKAZANIA PALIWA: 100,00 zł

EMULATOR OBD: 250,00 zł

KLAPA ANTYSTRZAŁOWA W KOLEKTORZE SSĄCYM: 150,00 zł

"KOMINEK" 200,00 zł

To ile w sumie by mnie to kosztowało ?

1500+100+ co jeszcze ?

Napisano

> Witam

> Dziekuję bardzo za podpowiedzi. Też dzisiaj znalazłem firmę NAGAZ na

> ulicy 1 Maja 47 w Łodzi.

> Akurat mają jakąś promocję bo instalacja przekreślona z 1900 na 1500

> do końca lutego.

> W cennniku +100 zł za zbiornik w kole ale są tam jeszcze jakieś

> wskaźniki poziomu gazu i inne fidrygałki.

> Link do cennika : http://www.nagaz.pl/cenniki/

No to to jest właśnie ta firma, o której pisałem, ponoć nr 1 w regionie.

> Może mi ktoś objaśni to:

> PEŁNE WSKAZANIE POZIOMU GAZU W ZBIORNIKU: 100,00 zł

Nie warto, gazownik z Polnej 7, gdy mi to proponował, a ja go w prost spytałem czy warto i czy dokładnie wskazuje, to odpowiedział mi krótko, że nie. Z resztą takie same zdania są tu na forum, LPG w żaden wskaźnik w LPG nie będzie dokładny...

> EMULATOR WSKAZANIA PALIWA: 100,00 zł

To chyba takie coś, dzięki któremu wskazanie poziomu LPG będziesz miał na normalnym wskaźniku paliwa, oczywiście kiedy przełączysz na paliwo, wskazuje ilość paliwa.

> EMULATOR OBD: 250,00 zł

niewiem.gif

> KLAPA ANTYSTRZAŁOWA W KOLEKTORZE SSĄCYM: 150,00 zł

klapka, która otwiera się w momencie ewentualnego strzału i dzięki temu nie rozrywa Ci np. obudowy filtra powietrza

> "KOMINEK" 200,00 zł

niewiem.gif

> To ile w sumie by mnie to kosztowało ?

> 1500+100+ co jeszcze ?

Ja nie mam chyba żadnych z tych dodatków, auto ani razu nie strzeliło i nie miało nawet zamiaru, dodatkowe wskaźniki LPG są bardzo niedokładne, nawet ten z diodą rezerwy potrafi róznie wskazywać, tu polegasz tylko na liczniku lilometrów, tym "dziennym"

Wszelkie bajery moim zdaniem to strata kasy, liczy się fachowy montaż, dobry komp sterujący, dobra regulacja i markowe i sprawdzone podzespoły instalacji, Astra z tym silnikiem na prawdę nie jest wymagająca w tej kwestii smile.gif

Napisano

> klapka, która otwiera się w momencie ewentualnego strzału i dzięki

> temu nie rozrywa Ci np. obudowy filtra powietrza

> Ja nie mam chyba żadnych z tych dodatków, auto ani razu nie strzeliło

> i nie miało nawet zamiaru,

===========================

Ja bym sobie darował tą klapke .Masz 8V ,a standardowo i dosyć często strzela w 16V .Mi nie strzeliło ani razu od 130tkm na gazie ,czyli od zamontowania smile.gif

Napisano
  • Autor

Czyli dla mnie kompletna instalacja to 1600 zł brutto na dzień dzisiejszy w NAGAZ ?

To już cały koszt ?

Czy po takim założeniu trzeba jechać na przegląd aby wbili odpłatnie instalację do dowodu rejestracyjnego. Bo potem przy każdym corocznym przeglądzie płaci się więcej (ile ?)

Czyli ta włoska instalacja będzie dla mnie OK bez żadnych bajerów , która to generacja i czym sie one różnią?

A czy kontrola poziomu gazu to jest gdzieś widoczna (jakiś manometr na butli w kole ?, diodki na przełączniku czy tylko pozostaje kalkulator w głowie z ilością przejechanych kilometrów.

Jakie macie metody na moment tankowania ?

Napisano

> Czyli dla mnie kompletna instalacja to 1600 zł brutto na dzień

> dzisiejszy w NAGAZ ?

> To już cały koszt ?

> Czy po takim założeniu trzeba jechać na przegląd aby wbili odpłatnie

> instalację do dowodu rejestracyjnego. Bo potem przy każdym

> corocznym przeglądzie płaci się więcej (ile ?)

> Czyli ta włoska instalacja będzie dla mnie OK bez żadnych bajerów ,

> która to generacja i czym sie one różnią?

> A czy kontrola poziomu gazu to jest gdzieś widoczna (jakiś manometr

> na butli w kole ?, diodki na przełączniku czy tylko pozostaje

> kalkulator w głowie z ilością przejechanych kilometrów.

> Jakie macie metody na moment tankowania ?

====================

Musisz się zgłosić do wydziału komunikacji z papierami od NAGAz ,aby ci wbili do karty wozu ,że masz instalacje.

Płacisz więcej na przeglądzie ( chyba 180 zł za całość).

Po zamontowaniu i przejechaniu z 500 km powinieneś podjechać na regulacje i wtedy ci dobrze powinni doregulować instalke.

Jeżeli masz bongo-m (astra 8V ) to będziesz miał tylko diode z rezerwą ,jak bingo-s ( 16V) to powinieneś mieć zielone diody pojemności gazu w zbiorniku ,ale standardowo ,to są błędne obliczenia i patrz wtedy na licznik ,a nie na diody.

Wskaznik masz też na butli ,ale przecież nie będziesz zaglądał do bagażnika wink.gif

"Jakie macie metody na moment tankowania ? " - co miałeś na myśli ???

Napisano
  • Autor

Mam rozumieć, że po 500 km przegląd jest u instalatora (coś kosztuje - jakie są zwyczaje) ?

A w wydziale komunikacji ponoszę jakieś koszty za stempelek ?

Ja mam 8V więc bedę miał przy przełączniku tylko sygnalizację o rezerwie. Czy to wystarcza ?

"Jakie macie metody na moment tankowania ? " - co miałeś na myśli ???

Chodzi o to jak oceniacie ,że trzeba juz dotankować gaz ?, tylko po diodzie rezerwy czy liczycie jakoś przejechane kilometry zerując po zatankowaniu do pełna (tak się tankuje?) licznik dzienny ?

Na ile km mi taki pełny zbiornik mi wystarczy do zapalenia rezerwy i ile moge przejechac na rezerwie? Ile litrów jest w zbiorniku ?

Czy gaz wysysa się do końca czy są inne metody.

Napisano

jeżeli autko ja w tytule to :

> PEŁNE WSKAZANIE POZIOMU GAZU W ZBIORNIKU: 100,00 zł

i tak nie można na tym polegać - imo nie warto

> EMULATOR WSKAZANIA PALIWA: 100,00 zł

to chyba podpięcie pod wskaźnik na desce - jw

> EMULATOR OBD: 250,00 zł

nie dotyczy naszych autek

> KLAPA ANTYSTRZAŁOWA W KOLEKTORZE SSĄCYM: 150,00 zł

jw

> "KOMINEK" 200,00 zł

jw

> To ile w sumie by mnie to kosztowało ?

> 1500+100+ co jeszcze ?

nic, no może poza przypilnowaniem gazownika 270751858-jezyk.gif

jedziesz na montaż, dostajesz papiery z którymi jedziesz do WK

wbijają do DR, karty i zostawiają sobie ksero homologacji.

z papierków to wszystko ...

Przy przeglądzie do DR dodatkowo 50zł.

Mój sposób na tankowanie, licznik dzienny - pali ok 10L - wiem że na butli zrobie ok 300km - tankuje w okolicach 250km na liczniku dziennym. Po dobiciu do pełna reset i jazda do następnych 250km wink.gif

Napisano

> Na ile km mi taki pełny zbiornik mi wystarczy do zapalenia rezerwy i

> ile moge przejechac na rezerwie? Ile litrów jest w zbiorniku ?

> Czy gaz wysysa się do końca czy są inne metody.

=================================

Zależy od "buta" wink.gif Zresztą jak będzie ci gaz się kończył ,to poczujesz jak ci słabnie i będzie zwalniał .

Mi gaz w kole wystarcza na jakieś 450 km .Resetuje licznik po tankowaniu i w droge.

Napisano

> "Jakie macie metody na moment tankowania ? " - co miałeś na myśli ???

> Chodzi o to jak oceniacie ,że trzeba juz dotankować gaz ?, tylko po

> diodzie rezerwy czy liczycie jakoś przejechane kilometry zerując

> po zatankowaniu do pełna (tak się tankuje?) licznik dzienny ?

Ja na początku tankowałem od pełna do zera, na LPG możesz wyjeździć gaz do końca bez skutków ubocznych. Tankowałem tak, bo chciałem ocenić spalanie gazu, teraz tankuję przed końcem, lub wtedy kiedy jestem przy dobrej stacji.

> Na ile km mi taki pełny zbiornik mi wystarczy do zapalenia rezerwy i

> ile moge przejechac na rezerwie? Ile litrów jest w zbiorniku ?

> Czy gaz wysysa się do końca czy są inne metody.

Zasięg zależy od spalania i od wielkości zbiornika, ja mam zbiornik 34 l, wchodzi w niego ok. 28 l i robię na tym od 330 do 370 km.

Jeśli chodzi o przeglądy, to na Polnej 7 pierwszy po 500 km jest darmowy, a następne co 10 tys km kosztuje na zmianę raz 50 zł, a raz 80 - tu wymiana filtra gazu...

Napisano
  • Autor

> Ja na początku tankowałem od pełna do zera, na LPG możesz wyjeździć

> gaz do końca bez skutków ubocznych. Tankowałem tak, bo chciałem

> ocenić spalanie gazu, teraz tankuję przed końcem, lub wtedy

> kiedy jestem przy dobrej stacji.

A jak spalę gaz do końca to przełaczam na benzynę i jadę dalej a nie staję w "polu" smile.gif ??

> Jeśli chodzi o przeglądy, to na Polnej 7 pierwszy po 500 km jest

> darmowy, a następne co 10 tys km kosztuje na zmianę raz 50 zł, a

> raz 80 - tu wymiana filtra gazu...

Te przeglądy są obowiązkowe czy robi się tylko dla siebie (dobrego samopoczucia siebie i instalacji) ?

Za 50 zet to co robią regukację, kontrolę szczelności ?

a za 80 dodatkowa wymiana filtra gazu ?

Napisano

> A jak spalę gaz do końca to przełaczam na benzynę i jadę dalej a nie

> staję w "polu" ??

tak

Napisano

Wiec bedziesz mial instalke 2 generacji. Oprocz butli w kole nie sa potrzebne zadne dodatkowe bajery. Nie wiem co rozumiec pod haslem emulacja OBD2, Moze zeby checkow nie wywalal ??

Ja doplacalem za klape antywybuchowa umieszczona na rurze dolotowej 50zl - jeszcze sie nie przydala pomimo 16V.

Po dwoch tankowaniach powinienes wiedziec kiedy mniej wiecej musisz zatankowac. Ponoc jezdzenie do konca na butli nie jest wskazane, bo potem auto juz smiga na ubogiej mieszance. Ile zrobisz km to zalezy od ustawienia instalacji i tego jaka butle bedziesz mial w kole. Ja mam butle 42litry, wchodzi jakies 36 litrow gazu i jest to dla mnie malo troche, bo tankuje co 300km.

Pierwszy przeglad instalki jest darmowy, przewaznie po 1000km. Potem to juz cena okolo 30zl co 10000km.

Po zalozeniu instalki masz miesiac czasu na wbicie w dowod rejestracyjny i karte pojazdu instalacji. Musisz wziasc ze soba wyciag ze swiadectwa homologacji i 6zl na znaczek.

Napisano

> A jak spalę gaz do końca to przełaczam na benzynę i jadę dalej a nie

> staję w "polu" ??

Zawsze możesz dalej jechać na benzynce, jeśli ją masz w baku oczywiście smile.gif

Tak robiłem na początku, ale za dużo jej schodziło, a przecież nie o to chodzi przy instalacji LPG, więc teraz jak mam już nie za wiele gazu w butli i przejeżdżam koło pewnej stacji, to zatankuję sobie do pełna.

> Te przeglądy są obowiązkowe czy robi się tylko dla siebie (dobrego

> samopoczucia siebie i instalacji) ?

Instalka ma 2 lata gwarancji i warunkiem jej utrzymania są właśnie okresowe przeglądy co 10 tys. km. Jeśli nie chcesz na nie jeździć, nie musisz, ale tracisz wtedy gwarancję. Wydaje mi się, że instalacji LPG nie powinno się zostawiać tak sobie, aż się coś zepsuje, co jakiś czas trzeba zmienić filtr, sprawdzić wyniki na kompie, sprawdzić szczelność, czy spuścić kondensat z reduktora

> Za 50 zet to co robią regukację, kontrolę szczelności ?

> a za 80 dodatkowa wymiana filtra gazu ?

+ jak byłem teraz po 10 tys, to sprawdzali jeszcze poprawność mocowania elementów i połączeń z układem chłodzenia, gość dokręcił wszystkie opaski, nakrętki, spuścił kondensat i podpiął centralkę pod kompa i wzbogacił trochę mieszankę, nie grzebał za dużo, najpierw spytał jak się auto zachowuje, czy są jakieś problemy, oczywiście nie było, więc tylko działania kontrolno serwisowe.

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj w NAGAZ w Łodzi. Bardzo miły pan objasnił mi co i jak. Powiedział,ze żadne bajery do mojej "fury " nie są potrzebne oprócz kontrolki rezerwy. O wskaznikaj zuzycia gazu wypowiedział sie tez na NIE okreslajac jako mało dokładne.

Czas instalacji ok 6 godzin, Koszt całkowity 1600 zł ze zbiornikiem w kole z legalizacja za 10 lat.

Koszt legalizacji to 350 zł (jedna firma w Łodzi) a nowy zbiornik to 450 zł + wbudowane zawory 300 zł.

> Wiec bedziesz mial instalke 2 generacji. Oprocz butli w kole nie sa

> potrzebne zadne dodatkowe bajery. Nie wiem co rozumiec pod

> haslem emulacja OBD2, Moze zeby checkow nie wywalal ??

> Ja doplacalem za klape antywybuchowa umieszczona na rurze dolotowej

> 50zl - jeszcze sie nie przydala pomimo 16V.

U mnie ta klapa jest nie potrzebna.

> Po dwoch tankowaniach powinienes wiedziec kiedy mniej wiecej musisz

> zatankowac. Ponoc jezdzenie do konca na butli nie jest wskazane,

> bo potem auto juz smiga na ubogiej mieszance. Ile zrobisz km to

Efekt kończenia się gazu to słabniecie silnika ze względu na małe ciśnienie gazu. Podobno czuc pod pedałem gazu.

> zalezy od ustawienia instalacji i tego jaka butle bedziesz mial

> w kole. Ja mam butle 42litry, wchodzi jakies 36 litrow gazu i

> jest to dla mnie malo troche, bo tankuje co 300km.

Potwierdzam 42 litry "tankowanie" do 80% pojemnosci a przebieg około 300 km.

> Pierwszy przeglad instalki jest darmowy, przewaznie po 1000km. Potem

> to juz cena okolo 30zl co 10000km.

Tak, a co 30 tys 60 zł dzieki wymianie filtrów celulozowych.

> Po zalozeniu instalki masz miesiac czasu na wbicie w dowod

> rejestracyjny i karte pojazdu instalacji. Musisz wziasc ze soba

> wyciag ze swiadectwa homologacji i 6zl na znaczek.

Tez potwierdzam...6 zł ....luksus wink.gif

A na rezerwie ile się przejedzie..ile to litrów zostało ?

Dziekuje wszytkim za pomoc, chyba,że ktos chce jescze dodać coś interesujacego o co sie nie zapytałem ze wzgledu na brak znajomości tematu.

Acha, polecano dobre stacje gazowe w Łodzi ale które wink.gif

Czy gdzies jest jakis spis łódzkich napełniaczny ?

Czy gaz moze być tak samo "chrzczony" jak benzyna ?

Sorki ,że tak długo ale może przyda sie innym "gazo-żółtodziobom" grinser006.gif

Napisano

Dodam jeszcze tylko, że mi przy 8v i instalce Landi Renzo jeszcze nigdy nie strzelił i nie zaświecił się check engine. A komp samej instalki zapamiętuje ustawienia nawet podczas odłączenia akumulatora, uważam, że jest to ważne i nie musimy po każdym braku prądu jeździć na regulację

Napisano
  • Autor

>> Instalka ma 2 lata gwarancji i warunkiem jej utrzymania są właśnie

> okresowe przeglądy co 10 tys. km. Jeśli nie chcesz na nie

> jeździć, nie musisz, ale tracisz wtedy gwarancję. Wydaje mi się,

> że instalacji LPG nie powinno się zostawiać tak sobie, aż się

Tak, masz całkowitą rację...na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać tym bardziej,że sa to niewielkie pieniadze.

Na przegladzie corocznym Państwo zabierze za nic dodoatkowo 80 zł. Czy coś sprawdzają ?

Napisano

> Tak, masz całkowitą rację...na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać

> tym bardziej,że sa to niewielkie pieniadze.

> Na przegladzie corocznym Państwo zabierze za nic dodoatkowo 80 zł.

> Czy coś sprawdzają ?

ooo tak

powinni - homologację zbiornika, szczelność i chyba spaliny

w praktyce, u mnie spisują tylko nr z homo butli

ps na przegląd trzeba wziąść papiery od instalki

Napisano

> Czy gdzies jest jakis spis łódzkich napełniaczny ?

> Czy gaz moze być tak samo "chrzczony" jak benzyna ?

================================

Może być i jest chrzczony.Proponuje omijać szerokim łukiem stacje "no name" i tankować tylko na np.shell ,orlen itp.

Na stacjach "no name" nieraz się zdarzało,że samochodzik spalił 20 L na 100 km .Po prostu dodają więcej propanu ,bo jest tańszy od butanu.

Napisano

> Byłem dzisiaj w NAGAZ w Łodzi. Bardzo miły pan objasnił mi co i jak.

> Powiedział,ze żadne bajery do mojej "fury " nie są potrzebne

> oprócz kontrolki rezerwy. O wskaznikaj zuzycia gazu wypowiedział

> sie tez na NIE okreslajac jako mało dokładne.

> Czas instalacji ok 6 godzin, Koszt całkowity 1600 zł ze zbiornikiem w

> kole z legalizacja za 10 lat.

> Koszt legalizacji to 350 zł (jedna firma w Łodzi) a nowy zbiornik to

> 450 zł + wbudowane zawory 300 zł.

> U mnie ta klapa jest nie potrzebna.

Wiem dlatego napisalem "nie przydala sie pomimo 16V" wink.gif Chyba, ze w pewnym momencie bedziesz mial bardzo uboga mieszanke i iskra zniknie to moze strzelic, ale nie masz przeplywomierza, wiec bez stresow wink.gif

> Efekt kończenia się gazu to słabniecie silnika ze względu na małe

> ciśnienie gazu. Podobno czuc pod pedałem gazu.

To tez wiem wink.gif Czuc pod pedalem gazu, jednak zdarza mi sie tak, ze samochod jezdzi calkowicie normalnie, a o konczeniu sie gazu dowiaduje sie jesli pociagne go powyzej 5,5 tys obr. Przy calkowitym braku LPG silnik nie moze przekroczyc na 5tce 3,5 tys obr.

> Potwierdzam 42 litry "tankowanie" do 80% pojemnosci a przebieg około

> 300 km.

Ty powinienes zrobic na butli 400km wink.gif

> Tak, a co 30 tys 60 zł dzieki wymianie filtrów celulozowych.

> Tez potwierdzam...6 zł ....luksus

> A na rezerwie ile się przejedzie..ile to litrów zostało ?

> Dziekuje wszytkim za pomoc, chyba,że ktos chce jescze dodać coś

> interesujacego o co sie nie zapytałem ze wzgledu na brak

> znajomości tematu.

Z ta rezerwa to jest tak... Sposob sygnalizacji rezerwy zalezy od komputera. Rezerwe mozesz sobie sam ustawic w momencie, gdy w butli masz taka ilosc LPG przy jakiej chcialbys, aby ja sygnalizowalo.

W miejscu gdzie ustawiasz rezerwe znajdziesz takze wskaznik napelnienia butli smile.gif ale niestety dostep jest troche niewygodny.

> Acha, polecano dobre stacje gazowe w Łodzi ale które

> Czy gdzies jest jakis spis łódzkich napełniaczny ?

> Czy gaz moze być tak samo "chrzczony" jak benzyna ?

> Sorki ,że tak długo ale może przyda sie innym "gazo-żółtodziobom"

Z Łodzi nie jestem, ale gaz tankuje tylko i wylacznie na Shell. Kiedys czasem tankowalem na Statoil, ale na tamtej stacji wchodzi mi 3 litry mniej do butli, a samochod pali tyle samo w przypadku obu stacji. Do tego Shell ma dobra cene - 1,89 trzymaja juz chyba od miesiaca, a na Statoil zawsze kilkanascie groszy drozej. Poeksperymentujesz i bedziesz wiedzial, gdzie tankowac wink.gif

Co do chrzczenia to jest podobnie jak z benzyna - zatankujesz kiepski gaz to mniej na nim przejedziesz o ile wogole pojedziesz.

Napisano

> ================================

> Może być i jest chrzczony.Proponuje omijać szerokim łukiem stacje "no

> name" i tankować tylko na np.shell ,orlen itp.

> Na stacjach "no name" nieraz się zdarzało,że samochodzik spalił 20 L

> na 100 km .Po prostu dodają więcej propanu ,bo jest tańszy od

> butanu.

nie chce rozpętywać wojny, ale ja nie widzę wielkiej róznicy w gazie noname a "firmówkami", a ze spalaniem 20L/100km przez zły gaz nigdy się nie spotkałem - na gazie mamy zrobione ponad 150kkm. Przeważnie tankuje na sprawdzonej stacji noname,

ale w wakacje śmigając po PL, pod wpływem opinii podobnych do Twoich tankowałem tylko na firmówkach, do czasu aż zatankowałem na BP (chyba w Kłodzku) gazik wyraźnie słabszy frown.gif

potem olałem i tankowałem gdzie popadnie - bez problemowo

więc OCB ?

moje autko jest nie wrażliwe na kiepski gazik ? czy mam szczęście?

Napisano

> =================================

> Zależy od "buta" Zresztą jak będzie ci gaz się kończył ,to poczujesz

> jak ci słabnie i będzie zwalniał .

> Mi gaz w kole wystarcza na jakieś 450 km .Resetuje licznik po

> tankowaniu i w droge.

witam.

ile ci pali asterka lpg?

mam ten sam silnik chciałem porównać.

w zeszłym roku łykała w granicach 9/100 teraz 10 mało frown.gif

Napisano

> nie chce rozpętywać wojny, ale ja nie widzę wielkiej róznicy w gazie

> noname a "firmówkami", a ze spalaniem 20L/100km przez zły gaz

> nigdy się nie spotkałem - na gazie mamy zrobione ponad 150kkm.

> Przeważnie tankuje na sprawdzonej stacji noname,

> ale w wakacje śmigając po PL, pod wpływem opinii podobnych do Twoich

> tankowałem tylko na firmówkach, do czasu aż zatankowałem na BP

> (chyba w Kłodzku) gazik wyraźnie słabszy

> potem olałem i tankowałem gdzie popadnie - bez problemowo

> więc OCB ?

> moje autko jest nie wrażliwe na kiepski gazik ? czy mam szczęście?

===================

To chyba masz kolego szczęście.Nie spotkałem się jeszcze ,aby na markowej stacji dostać gaz i aby mi spalił 20 L /100km ,a na "no name" to się trafia ,trafiało i pewnie będzie trafiać.Wystarczy poczytać wątki z "gaz na ulicach" i opis sławnej stacji LPG w okolicach Wawy ,gdzie podczas czyszczenia zbiornika z trefnego gazu ,wylatywał proszek (chyba rdza).

Nie zawsze się to trafia ,ale właściciel jednej stacyjki chce zarobić ,więc proporcej gazu są troche inne.

Napisano

> ===================

> To chyba masz kolego szczęście.Nie spotkałem się jeszcze ,aby na

> markowej stacji dostać gaz i aby mi spalił 20 L /100km ,a na "no

> name" to się trafia ,trafiało i pewnie będzie trafiać.Wystarczy

> poczytać wątki z "gaz na ulicach" i opis sławnej stacji LPG w

> okolicach Wawy ,gdzie podczas czyszczenia zbiornika z trefnego

> gazu ,wylatywał proszek (chyba rdza).

> Nie zawsze się to trafia ,ale właściciel jednej stacyjki chce zarobić

> ,więc proporcej gazu są troche inne.

ja takie stacje omijam z daleka.

Raz w trasie mnie przycisło i musiałem zatankować.

cena normalna, zawsze wchodziło 36 max tam weszło 40 z groszami. Około 360 zrobie przeważnie a sie zdziwiłem jak po 250 km buuuuuuuuuuuuu. A zę auto nie miało powera nie wspomne.

ale dobrze zę to badziewie wogóle wyjechać sie dało zlosnik.gif

Napisano

> witam.

> ile ci pali asterka lpg?

> mam ten sam silnik chciałem porównać.

> w zeszłym roku łykała w granicach 9/100 teraz 10 mało

=========================

Troche mniej mi pali ,bo w granicach 8L/100 km .Ale biorąc pod uwage ,że jest zima i troche się nagrzewa na benzynce ,to może brać i 8,5 .Jezdze przeważnie 30% miasto i 70 % poza miastem, i staram się nie jezdzić powyżej 3500 obr .

Napisano

> staram się nie jezdzić powyżej 3500 obr .

spróbuje sie na to przestawić tongue.gif

tak sie nauczyłem dynamicznie jeździc bo non stop firmowymi sie lata autkami. A tam sie nie leje to Sandał.

i tak potem wsiadam do mojego i tak samo robie frown.gif

Napisano

> spróbuje sie na to przestawić

> tak sie nauczyłem dynamicznie jeździc bo non stop firmowymi sie lata

> autkami. A tam sie nie leje to Sandał.

> i tak potem wsiadam do mojego i tak samo robie

======================

Każdy jezdzi jak chce wink.gif ja preferuje ekonomicznie .

Napisano

> ======================

> Każdy jezdzi jak chce ja preferuje ekonomicznie .

najpierw postaram sie panować nad sobą, a potem

podepnę do kompa i zmniejsze sobie tryb jazdy na ekonomiczna.

moze cos pomoże zlosnik.gif

Napisano

> podepnę do kompa i zmniejsze sobie tryb jazdy na ekonomiczna.

Hm, sam masz taki bajerek, czy mowisz tu o serwisowaniu u gazownikow?

Napisano

> Hm, sam masz taki bajerek, czy mowisz tu o serwisowaniu u gazownikow?

=======================

Jaki bajerek ? Kupujesz "kabel: na allegro ,a tutaj masz program do modyfikacji ustawień Kliken

Napisano
  • Autor

Dziekuję wszystkim za szczegółowe wyjaśnienia. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony poziomem forum z którego czasem korzystam.

Jeszcze raz wielkie brawa i podziękowania. brawo.gif

Pewnie pojawią sie jeszcze pytania bo "ugazowiam" Asterke w najbliższą sobotę.

Napisano

> Jaki bajerek ? Kupujesz "kabel: na allegro ,a tutaj masz program do

> modyfikacji ustawień

No wlasnie kabel & soft okreslam mianem bajerka hehe.gif A czy duze sa szanse na uwalenie sobie insgtalacji? Ew sa jakies przystepne instrukcje obslugi do takiego oprogramowania?

Napisano

> No wlasnie kabel & soft okreslam mianem bajerka A czy duze sa

> szanse na uwalenie sobie insgtalacji? Ew sa jakies przystepne

> instrukcje obslugi do takiego oprogramowania?

kabelek kupiłem z alledrogo.

program ze strony kme.

Skopać nic nie skopiesz tak od razu.

Ja zrobiłem tak odpaliłem program wszystko działało ok - zapisałem te oryginalne działając ustawienia do pliku i potem możesz kombinować zlosnik.gif

Jak masz Bingo -M to spoko

Rozpracowałem programik przy pomocy kolegów z forum ;D

Jak bedziesz pozrebował coś pisz jak tylko bede miał chwilke służ pomocą zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

===========================

Masz tam instrukcje.Zresztą ,zawsze możesz "zrzucić" konfiguracje do pliku ,a jak coś będzie nie tak po twoich ustawieniach ,to importujesz ustawienia z pliku i masz to samo ,co przed modyfikacjami.

Napisano

Bajerkiem bym kabla nie nazwal. Jesli wiesz co trzeba zmienic w sofcie i da to efekty to juz nie bajerek 270751858-jezyk.gif W moim przypadku kabel plus program do autronika bardzo sie przydal. Po zalozeniu instalki auto nie jezdzilo na benzynie. Po trzech tygodniach walki u gazownika (spoko koles wink.gif ) Zaczalem szukac w necie i znalazlem co mam zrobic zeby.GIF Kabel pozyczylem od kumpla, kupilem przejsciowke USB/COM i teraz chodzi i na benzynie i na gazie zeby.GIF

Napisano

Jesli mozna zapisywac bierzace ustawienia to nie ma strachu. Zobacze sobie jaki mam sterownik w samochodzie i cos pomysle nad kablem, przydaloby sie cos pokrecic, zeby mniej palil... A przy takim kabelku sporo jest elektroniki, w tej skrzyneczce? Moze daloby rade zrobic to chalupniczo dla wlasnej satysfakcji palacz.gif

Napisano

> Jesli mozna zapisywac bierzace ustawienia to nie ma strachu. Zobacze

> sobie jaki mam sterownik w samochodzie i cos pomysle nad kablem,

> przydaloby sie cos pokrecic, zeby mniej palil... A przy takim

> kabelku sporo jest elektroniki, w tej skrzyneczce? Moze daloby

> rade zrobic to chalupniczo dla wlasnej satysfakcji

Pewnie taki interfejs to nic skomplikowanego smile.gif Ja jeszcze instalki nie regulowalem, ale wszystkie dodatkowe bajery opanowalem zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.