Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WoA - astra Oberona !

Featured Replies

Napisano

Się coś ostatnio Maki ostro wziął do pracy............ claps.gifclaps.gifclaps.gif

Napisano

Dziekuje za umieszczenie mojego astrolota w galerii 893goodvibes.gif20.GIF

czolem

Oberon

Napisano

> Dziekuje za umieszczenie mojego astrolota w galerii

> czolem

> Oberon

looks good waytogo.gif

w końcu to hatchback, szkoda, że nie czarny palacz.gif

pytanko - czemu masz pomarańczowe kierunki? sam zmieniałeś??

Napisano

> looks good

> w końcu to hatchback, szkoda, że nie czarny

> pytanko - czemu masz pomarańczowe kierunki? sam zmieniałeś??

Niewiem własnie czemu grinser006.gif niby rocznikowo jest ok i powinien miec biale zlosnik.gif

Kupilem go juz z takimi wiec nie ja zmienialem... Ale co dziwne samochod wyglada na 1 lakier (liczne rysy o tym swiadczą itp) i powiem ze objezdzilem wiele gield (cale wakacje szukalem jej) bo to bylo dla mnie priorytetem by był nieprzestawiony i nie chodzil bokiem (co tez mam )

Moze ktos wie co to za wersja i np czy powinna miec halogeny albo zderzak w kolorze nadwozia??

moze mial jakies lekkie bum (albo jakis wandal zbil) a moze po prostu ktos wymienil na takie bo mu sie podobały niewiem.gifconfused.gif

Ps. mi się narazie podoba w pomaranczach i poki co nie zamierzam ubierac go w biale

czolem

Oberon

Napisano

> Mamy te same motorki może wyścig na 1/4 mili?

> Pozdrawiam!

Jak przyjedziesz do Gda to sie pomysli ... ;893goodvibes.gif

czolem

Oberon

Napisano

> Jak przyjedziesz do Gda to sie pomysli ... ;

Zapraszasz na wakacje cool.gif

Napisano

> Zapraszasz na wakacje

Zapraszam do zwiedzania Gdanska 893goodvibes.gif

Napisano

> Zapraszam do zwiedzania Gdanska

Byłem ze 2 razy smile.gif Ładne miasto.

Napisano

> Niewiem własnie czemu niby rocznikowo jest ok i powinien miec biale

> Kupilem go juz z takimi wiec nie ja zmienialem... Ale co dziwne

> samochod wyglada na 1 lakier (liczne rysy o tym swiadczą itp) i

> powiem ze objezdzilem wiele gield (cale wakacje szukalem jej) bo

> to bylo dla mnie priorytetem by był nieprzestawiony i nie

> chodzil bokiem (co tez mam )

> Moze ktos wie co to za wersja i np czy powinna miec halogeny albo

> zderzak w kolorze nadwozia??

> moze mial jakies lekkie bum (albo jakis wandal zbil) a moze po

> prostu ktos wymienil na takie bo mu sie podobały

> Ps. mi się narazie podoba w pomaranczach i poki co nie zamierzam

> ubierac go w biale

> czolem

> Oberon

Wlasciciele Hond czesto zmieniaja kierunki na pomaranczowe, tzw. ambery firmy Vision i to jest niezly lans. Mysle, ze komus moglo tak sie bardziej podobac.

Napisano

> Wlasciciele Hond czesto zmieniaja kierunki na pomaranczowe, tzw.

> ambery firmy Vision i to jest niezly lans. Mysle, ze komus moglo

> tak sie bardziej podobac.

Mozliwe

A jakie są orginalnie montowane ?? (firma oznaczenia jakies?) i jakie były montowane w tych do 95 roku (firma oznaczenia?)

bo temat ten mnie nurtuje od pewnego czasu ...a ze na dniach bede zmienial zarowki w swiatłach to przyjze im sie dokladniej 893goodvibes.gif

czolem

Oberon

Napisano

> a moze po

> prostu ktos wymienil na takie bo mu sie podobały

W wymianie z pomarańczowych na białe i odwrotnie jest pewien haczyk wink.gif

W pomarańczowych żarówki są biale a w białych pomarańczowe. To każdy wie zlosnik.gif Ale nie w kolorze problem wink.gif

Otóż żarówki białe ZAZWYCZAJ są BA15S a pomarańczowe BA15. Mowię "zazwyczaj", bo czasem można trafić białe BA15 a pomarańczowe BA15S. Gdzie haczyk? Ano w pipkach na cokole wink.gif

BA15S jest "symetryczna" a BA15 "asymetryczna". Różnicę przedstawia obrazek:

chrom_21w_03.jpg

Życzę szcześcia temu, kto spróbuje znaleść pomarańczową SYMETRYCZNĄ wink.gif a białą ASYMETRYCZNĄ. Na allegro i w sklepach tuningowych. wink.gif Popytajcie w normalnych sklepach, stacjach benzynowych dla testu. Jak ktoś trafi to na 99% będą to komplety pakowane w blister, tak jak to robią firmy tuningowe.

Oczywiście da się na siłe wcisnąć symetryczną w oprawkę asymetrycznej i odwrotnie. Można też podpiłować pipek, żeby łatwiej wchodziła w oprawkę ale lubi sobie wtedy przestać kontaktować i nagle okazuje się że nie mamy kierunkowskazu.

Jeżeli ktoś ma pomarańczowe kierunkowskazy oryginalne, to na 100% ma oprawki przewidziane na żarówki symetryczne. Chcąc zapodać sobie białe lampy trzeba się liczyć z tym, że albo wymieni się też oprawkę na niesymetryczną albo będzie wciskało się na siłą żarówkę do niepasującej oprawki albo będzie szukać nietypowej żarówki pomarańczowej symetrycznej. Ja wybralem wariant ostatni smile.gif Dorwałem takie w sklepie typu "Ogród i dom" na stoisku z akcesoriami tunningowymi.

Można więc sprawdzić czy ma się kolor lamp oryginalny czy ktoś zmieniał: trzeba sprawdzić oprawkę żarówki. Jeżeli jest symetryczna to na bank lampy oryginalnie były żółte. Oczywiście trzeba też sprawdzić czy nie ma łączeń przewodów - ktośmógł wymienić oprawki wink.gif

Żeby jeszcze namieszać, są też żarówki BA15D. Są symetryczne ale jeden pipek jest wyżej spineyes.gif

Pozdroofka

Napisano

Hmmm na to bym nie wpadł zeby po zarowkach patrzyc orginalnosc kierunkow waytogo.gif bardziej myslalem ze po napisie typu (valeo dla leflektorów ...a wlasnie reflektory mam Valeo(bodajrze) oby dwa wiec chyba orginały)

W piatek pojade do domu bo bede wymienial zarowki na BVision w Reflektorach to się przyjze dokladnie kierunkom

Czyli rozumiem ze jezeli na kablach nie ma jakis łączen to montowanie bedzie jak dla symetrycznej wtedy orginal inaczej kombinowane ?

dzieki za wyczerpujaca info 20.GIF

A jeszcze jedno mnie nurtuje : czy reflektory w Fkach przed 95 i po 95 były inne prawda? To znaczy ze jak kierunki są kąbinowane to powinny odstawac jakos czy cos ? dobrze mysle ?

czolem

Oberon

Napisano

Skoro jesteśmy przy kierunkowskazach grinser006.gif

Każdy wie, jak kiepsko wyglądają pomarańczowe żarówki w bialych kloszach wink.gif Ich problem to to, ze właśnie wyglądają zlosnik.gif Chciałoby się coby były niewidoczne.

No i lelek udał się na allgero w calu nabycia drogą zakupu żarówek, które miałyby lustrzaną bańke przez co stają się niewidoczne w kloszu. Zakupił takie:

chrom_21w_01.jpg

5zł sztuka.

Jeden wyraz je określa: KUPA. Owszem są niewidoczne w lampie ale po włączeniu też... zlosnik.gif Jeżeli można sobie wyobrazić istnienie czarnego koloru światłą to ich jest właśnie pomarańczowe z domieszką czarnego smile.gif Inaczej mówiąc efekt jest taki jakby klosz był okopcony sadzą i światło ledwo się przebijało. Kiedy stanęło się przed autem to jeszcze było jako tako. Ale wystarczyło stanąć tak ze 45* od osi auta kierunkowskaz przestawał być widoczny. Jednym słowem im więcej lustra tym mniej światła zlosnik.gif Te już są troche lepsze:

KLIK

10 zł za sztukę ale też kupa.

Ale znalazłem dobre żarówki. Ich szkło nie jest lustrzane jak powyżej ale przypomina powierzchnię bańki mydlanej - przeźroczyste i delikatnie mieniące się kolorami. Jak mówię: znalazłem ale nie kupiłem. Cóż mnie odstraszyło od takiego wypasu? Ano cena, uwaga: 80 zł komplet zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Czyli rozumiem ze jezeli na kablach nie ma jakis łączen to montowanie

> bedzie jak dla symetrycznej wtedy orginal inaczej kombinowane ?

Jeżeli oprawka symetryczna to żarówki powinny być białe czyli klosze pomarańczowe spineyes.gif Czyli odpowiedź brzmi TAK. smile.gif

> A jeszcze jedno mnie nurtuje : czy reflektory w Fkach przed 95 i po

> 95 były inne prawda? To znaczy ze jak kierunki są kąbinowane to

> powinny odstawac jakos czy cos ? dobrze mysle ?

Inne, ale różniły się ksztalem "od strony grilla". Od strony kierunkowskazów są takie same - pionowe. W związku z tym kierunkowskazy białe i żólte są takie same jeśli chodzi o kształt. Zobacz na atrapy po i przed FL, widać że po FL lampy są bardziej skośne od strony grilla (fota zapożyczona z forum wink.gif )

278338669-atrapyastrafja2.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352478673831_thumb.jpg

Napisano

Hmm z tego co widac i z tego co pamietam reflektory pasują idealnie wiec raczej są po 95 (a dokladnie chyba po polowie 94) ... Tak sie teraz zastanawiam ze mialem dodawane elektryczne szyby wiec moze ktos ztjuningowal na pomarancz i kierunki hmm choc szału nie ma bo są najzwyczajniej zwykłe 893goodvibes.gif niewątpliwie niebawem bede grzebał w światłach to przyobserwuje i rozwiąze ten problem zakrecony.gif

dzieki za info waytogo.gif

Napisano

Kierunki mam firmy Britax made in England

Ktos ma takowe? bo z netu wyczytałem ze w Vectrach były montowane chyba confused.gif

a lampy Carello

Zarówek nie sprawdzalem jeszcze cfaniak.gif

Napisano

> Czyli rozumiem ze jezeli na kablach nie ma jakis łączen to montowanie

> bedzie jak dla symetrycznej wtedy orginal inaczej kombinowane ?

Dziś musiałem zweryfikować swoje poglądy zlosnik.gif

Właśnie widziałem w sklepie biale kierunki i były z oprawką żarówki w komplecie. Oprawka była asymetryczna czy pasuje do standardowej żarówki pomarańczowej, którą można kupić w normalnym sklepie.

Pozdroofka

Napisano

> Dziś musiałem zweryfikować swoje poglądy

> Właśnie widziałem w sklepie biale kierunki i były z oprawką żarówki w

> komplecie. Oprawka była asymetryczna czy pasuje do standardowej

> żarówki pomarańczowej, którą można kupić w normalnym sklepie.

i ile to kosztowalo??

Napisano

> i ile to kosztowalo??

Lampa 28 zł sztuka. Żarówka 3 zł sztuka.

Pozdroofka

Napisano

> Dziś musiałem zweryfikować swoje poglądy

> Właśnie widziałem w sklepie biale kierunki i były z oprawką żarówki w

> komplecie. Oprawka była asymetryczna czy pasuje do standardowej

> żarówki pomarańczowej, którą można kupić w normalnym sklepie.

a nie mówiłem? skromny.gif

Napisano

Widze ze wątek powrócił tak wiec mam symetryczne ale jak sie przygladałem to bez cięcia elektryki mozna wymienic oprawke wiec taka metoda nic nie daje frown.gif

czy w Astrach byly montowane kierunki firmy Britax made in England??

Napisano

> mam symetryczne ale jak sie

> przygladałem to bez cięcia elektryki mozna wymienic oprawke wiec

> taka metoda nic nie daje

Zgadza się. Wystarczy zdjąc wtyczkę zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Dziekuje za umieszczenie mojego astrolota w galerii

> czolem

> Oberon

moja moze bedzie podobna biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.