Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wezwanie na policje [FOTORADAR]

Featured Replies

Napisano

W charakterze świadka.

Wczoraj przyszło mi takowe wezwanie w charakterze światła w wykroczeniu zarejestrowanym przez fotoradar dnia 19.12.2006r. o godzinie 11:31 w Chorzowie.

W związku z datą popełnienia wykroczenia chciałem się dowiedzieć co z tym zrobić? Już dobrze ponad miesiąc a o ile się nie mylę to tylko w 30dni można dać mandat...

Druga sprawa dostałem tylko takie wezwanie bez zdjęcia.

Napisano

> W charakterze świadka.

> Wczoraj przyszło mi takowe wezwanie w charakterze światła w

> wykroczeniu zarejestrowanym przez fotoradar dnia 19.12.2006r. o

> godzinie 11:31 w Chorzowie.

> W związku z datą popełnienia wykroczenia chciałem się dowiedzieć co z

> tym zrobić? Już dobrze ponad miesiąc a o ile się nie mylę to

> tylko w 30dni można dać mandat...

> Druga sprawa dostałem tylko takie wezwanie bez zdjęcia.

Po 30 dniach Sąd Grodzki, a fotke zobaczysz na Policji - o kolorowej mozesz zapomniec zlosnik.gif

Napisano

> W charakterze świadka.

30 dni od ujawnienia zdazenia/wykroczenia, znaczy wykroczenie z 19.12 a zdjecia z foto wywołane 20.01 i wszystko jest ok znaczy sie przyznasz i masz mandat a jak nie to SG bo 30 dni biegnie od 20.01

Napisano

> W charakterze świadka.

Sąd Grodzki- nic strasznego w sytuacji przekroczenia terminu. Postępowanie jeśli się na to godzisz w trybie nakazowym, posiedzenie bez konieczności Twojego udziału. Sadu nie obowiązuje taryfikator więc możesz z policjantem uzgodni propozycje kary nizsza niż w taryfikatorze.

Napisano
  • Autor

> 30 dni od ujawnienia zdazenia/wykroczenia, znaczy wykroczenie z 19.12

> a zdjecia z foto wywołane 20.01 i wszystko jest ok znaczy sie

> przyznasz i masz mandat a jak nie to SG bo 30 dni biegnie od

> 20.01

ale te zdjęcia z tego co mi się wydaje to są cyfrowe i ich się nie wywołuje. Z tego co mówisz wynika że równie dobrze za 10lat mogli by mi wysłać to wezwanie bo akurat wywołali

Napisano

> ale te zdjęcia z tego co mi się wydaje to są cyfrowe i ich się nie

> wywołuje. Z tego co mówisz wynika że równie dobrze za 10lat

> mogli by mi wysłać to wezwanie bo akurat wywołali

Chodzi o czas wyjęcia dysku z fotoradaru, on nie jest on-line hehe.gif

Zadzwon i zapytaj policial.gif czy nie są w ramach akcji protestasyjnej skłonni cię jedynie pouczyc. W Łodzi jest teraz promo brawo.gif

Napisano
  • Autor

okazało się że zdjęcie jest "wyjęte" 30 stycznia LOL i pan policjant do końca lutego musi załatwić sprawę. Na fotce widać tylko auto i rejestrację. W związku z tym mogę ? powiedzieć że nie wiem kto prowadził i obejdzie się bez punktów? i właściciel samochodu będzie musiał zapłacić mandat?

Napisano

> okazało się że zdjęcie jest "wyjęte" 30 stycznia LOL i pan policjant

> do końca lutego musi załatwić sprawę. Na fotce widać tylko auto

> prowadził i obejdzie się bez punktów? i właściciel samochodu

> będzie musiał zapłacić mandat?

lektura nr 1

a lepiej to

Napisano
  • Autor

na zdjęciu widać jeszcze kawałek ciężarówki.... chamy zdjęcie zrobili od lewej strony 2pasmowej drogi... i po prawej widać cześć tej ciężarówki jej rejestracja jest zasłonięta moim autem czy w związku z tym zdjęcie nie powinno być odrzucone? 131KMH na 100dozwolone...

Napisano

> na zdjęciu widać jeszcze kawałek ciężarówki.... chamy zdjęcie zrobili

> od lewej strony 2pasmowej drogi... i po prawej widać cześć tej

> ciężarówki jej rejestracja jest zasłonięta moim autem czy w

> związku z tym zdjęcie nie powinno być odrzucone? 131KMH na

> 100dozwolone...

hmm.gif i te 131 km/h ciężarówka jechała- lipa pomysł

nie wdając się w szczegóły typu szerokokatnośc obiektywu, szerokośc wiązki radaru i obszar objety fotką wyzwolona przez konkretny pojazd

Napisano

> na zdjęciu widać jeszcze kawałek ciężarówki.... chamy zdjęcie zrobili

> od lewej strony 2pasmowej drogi... i po prawej widać cześć tej

> ciężarówki jej rejestracja jest zasłonięta moim autem czy w

> związku z tym zdjęcie nie powinno być odrzucone? 131KMH na

> 100dozwolone...

powinno być odrzucone . Takie zdjęcie świadczy o braku znajomości zasad obsługi radarowych urządzeń pomiarowch tego co zdjęcie przysłał czerwona.gif. Nawet w instrukcji obsługi zwykłej suszarki jak byk stoi żeby nie mierzyć prędkości pojazdowi w pobliżu którego znajduje się inny a zwłaszcza taki o większej powierzchni odbijającej wazniak.gif.

Takie zdjęcie nie będzie też dowodem w sądzie bo nie można jednoznacznie wskazać sprawcy , jednak stwierdzona prędkość wskazuje bardziej na pojazd mniejszy zlosnik.gif

ps.zobacz czy wyraźnie widać twarz kierującego

Napisano
  • Autor

> ps.zobacz czy wyraźnie widać twarz kierującego

nie widać, widać jedynie szybe

Napisano

> Sadu nie

> obowiązuje taryfikator więc możesz z policjantem uzgodni

> propozycje kary nizsza niż w taryfikatorze.

czy ktoś mógłby to potwierdzić?

Napisano

> nie widać, widać jedynie szybe

bardzo dobrze ok.gif , jako świadek oświadczasz , że NIE PAMIĘTASZ kto kierował . I koniec smirk.gif .

Napisano

> czy ktoś mógłby to potwierdzić?

ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW

z dnia 24 listopada 2003 r.

w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń

(Dz. U. z dnia 8 grudnia 2003 r.)

Sąd nie karze mandatem karnym lecz orzeka grzywnę jako karę samoistną lub dodatkową. Nie wiąże go to rozporządzenie, jak sam mogłeś się przekonac czytając tytuł rozporządzenia

Napisano

> I zostajesz za to ukarany grzywną przez Sąd

jak ktos ma prawie full punktow, to mu to wisi i powiewa zlosnik.gif

M.

Napisano

> bardzo dobrze , jako świadek oświadczasz , że NIE PAMIĘTASZ kto

> kierował . I koniec .

Tak na dobra sprawę jest to prosty sposób a przedewszystkim skuteczny. Zasłaniając sie niepamięcią i zeznawając to na protokół przesłuchania świadka świadomie naruszasz art. 233 Kodeksu Karnego, a to jest przestępstwo. Ale weź to udowodnij niewiem.gif Jeżeli tego ci sie nie udowodni

wówczas zostaniesz ukarany mandatem karnym w wys. od 20 do 500zł z art. 65par2 kodeksu wykroczeń. Zaznaczam, że w żadnym wypadku nie namawiam do łamania prawa nono.gif

Napisano

> 30 dni od ujawnienia zdazenia/wykroczenia, znaczy wykroczenie z 19.12

> a zdjecia z foto wywołane 20.01 i wszystko jest ok znaczy sie

> przyznasz i masz mandat a jak nie to SG bo 30 dni biegnie od

> 20.01

Jesteś zasadniczo w błędzie, data liczy się od popełnienia wykroczenia, a w żadnym wypadku od daty jego ujawnienia.

Napisano

> Sadu nie

> obowiązuje taryfikator więc możesz z policjantem uzgodni

> propozycje kary nizsza niż w taryfikatorze.

Bzdura, policjanta obowiązuje taryfikator i nie może w tym przypadku uprzedzić niezawisłości Sądu.

Napisano

> sam to przerabiałeś, czy piszesz to co slyszałeś?

przerabiałem , 1x osobiście , 1x doradzałem bliskiej osobie-zdjęcie było nieczytelne , wykroczenie ujawnione prawie 3 m-ce po zrobieniu zdjęcia a samochód ma 3 użytkowników smirk.gif

Poza tym dość często jestem wzywany przez sąd rejonowy(powody pominę zlosnik.gif) właśnie jako świadek "w sprawie" więc wiem mniej wiecej co świadek może a za co może zostać ukarany skromny.gif.

Napisano

> bardzo dobrze , jako świadek oświadczasz , że NIE PAMIĘTASZ kto

> kierował . I koniec .

kolego pierdoły piszesz, jako świadek

1.zostajesz pouczony o treści art 233 par 1 kk, który mowi, że za składanie fałszywych zeznań grozi kara pozbawienia wolności do lat 3.

2. jeżeli zostanie pouczony o przysługującym mu prawie wynikającym z art183 kpk, to ma jedynie prawo do uchylania się na pytania które mogą narazić jego lub osobę najbliższe na odpowiedzialność karną.

Niestey tłumaczenie sie, że nie pamięta komu uzyczył pojazd w okresie ostatniego miecha mija się z celem.

Inna sprawą jest, że to nie policjant podejmuje decyzję czy dowody w sprawie są jednoznaczne czy tez,nie wszystko zależy od sądu, który kieruje się zasadą swobodnej oceny materiału dowodowego oraz wydawaniem niezawisłych postanowień.

Nie życzę , żeby kłamswto sie wydało, ale jeżeli do tego by doszło, to ze sprawy z głupim mandatem zrobi się sprawa karna.

Trudno za błedy czasem trzeba ponieść konsekwencje IMO wydaje mi się lepiej przyznać do tego co sie zrobiło, dostać mandat i zapomnieć o wszystkim smile.gif

Napisano

> Tak na dobra sprawę jest to prosty sposób a przedewszystkim

> skuteczny. Zasłaniając sie niepamięcią i zeznawając to na

> protokół przesłuchania świadka świadomie naruszasz art. 233

> Kodeksu Karnego, a to jest przestępstwo. Ale weź to udowodnij

> Jeżeli tego ci sie nie udowodni

> wówczas zostaniesz ukarany mandatem karnym w wys. od 20 do 500zł z

> art. 65par2 kodeksu wykroczeń. Zaznaczam, że w żadnym wypadku

> nie namawiam do łamania prawa

jest jeszcze problem innej natury którego byłem świadkiem spineyes.gif, mianowicie czasem świadek zeznaje pod przysięgą . I co wtedy? hmm.gif

Napisano

> nie przysięga, a przyrzeczenie

Jako świadek przed sądem grodzkim byłem zaprzysiężony (na wniosek obwinionego czy tam oskrażonego).

To chyba była przysięga, skoro zaprzysiężony? hmm.gif

mar00ha

Napisano

> kolego pierdoły piszesz

nie stwierdzam w/w po przeczytaniu n/w zlosnik2.gif

, jako świadek

> 1.zostajesz pouczony o treści art 233 par 1 kk, który mowi, że za

> składanie fałszywych zeznań grozi kara pozbawienia wolności do

> lat 3.

> 2. jeżeli zostanie pouczony o przysługującym mu prawie wynikającym z

> art183 kpk, to ma jedynie prawo do uchylania się na pytania

> które mogą narazić jego lub osobę najbliższe na odpowiedzialność

> karną.

trzeba dodać , że demencja , skleroza , zespoły otępienne itp. u świadka nie podlegają karze cfaniaczek.gif

> Niestey tłumaczenie sie, że nie pamięta komu uzyczył pojazd w okresie

> ostatniego miecha mija się z celem.

jakim celem? Mógłbyś to uściślić?

> Inna sprawą jest, że to nie policjant podejmuje decyzję czy dowody w

> sprawie są jednoznaczne czy tez,nie wszystko zależy od sądu,

> który kieruje się zasadą swobodnej oceny materiału dowodowego

> oraz wydawaniem niezawisłych postanowień.

prawda , tylko jakim dowodem przeciw świadkowi - właścicielowi auta jest nieczytelne zdjęcie jego pojazdu , dodatkowo na tle innego , które z zasady powinno być odrzuconeniewiem.gif

> Nie życzę , żeby kłamswto sie wydało, ale jeżeli do tego by doszło,

> to ze sprawy z głupim mandatem zrobi się sprawa karna.

na podstawie w/w zdjęcia aż tak daleko się nie zajdzie cfaniaczek.gif

.

> Trudno za błedy czasem trzeba ponieść konsekwencje IMO wydaje mi się

> lepiej przyznać do tego co sie zrobiło, dostać mandat i

> zapomnieć o wszystkim

może jednak lepiej próbować minimalizować skutki swoich błędów cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

mogę chyba niepamiętać kto prowadził mam 4kierowców w domu a było to prawie 2 miesiące temu. nawet w zeszłym roku

dziwne jest to że foto było z przenośnego fotoradaru i niby wyjęte 30stycznia... a wykroczenie 19grudnia...

Napisano

> nie przysięga, a przyrzeczenie

nie pamiętam dokładnie spineyes.gifale jednak skłaniam się ku temu pierwszemu , było to w sądzie rejonowym

Napisano

Długie ale warto przeczytać .

Policjanci często użyczali fotoradaru Straży Miejskiej w Zamościu.

- Fotoradar pracował u nas w czerwcu, lipcu i sierpniu, trochę we wrześniu – w sumie około 100 godzin - i wykonał 3 306 fotografii. Blisko 2 600 zdjęć dotyczyło pojazdów zarejestrowanych poza Zamościem - wylicza Wiesław Gramatyka, komendant Straży Miejskiej w Zamościu. – Wypisaliśmy mandaty na sumę 160 900 zł. Część postępowań z 2005 r. jeszcze trwa, więc kwota ta będzie zapewne jeszcze wyższa. Do sądu skierowaliśmy 161 wniosków o ukaranie, z czego około 25 postępowań zakończyło się umorzeniem. Głównym powodem takich rozstrzygnięć było to, że nie można było rozpoznać na zdjęciu twarzy kierowcy.

Jak się okazuje, numer rejestracyjny pojazdu to za mało - straż czy policja musi ustalić, kto w momencie dokonania wykroczenia kierował samochodem. Jeżeli nie zdoła tego dokonać, jest z góry skazana na przegraną w sądzie.

- Parę miesięcy temu zostałem wezwany przez Straż Miejską, w związku z odnotowanym przez fotoradar wykroczeniem - mówi kierowca, którego Straż Miejska chciała ukarać mandatem. - Na zdjęciu bez wątpienia widać, że samochód należący do mnie i do mojej żony o ponad 20 km przekroczył prędkość dopuszczalną w terenie zabudowanym. Fotografia jest jednak niewyraźna - nie można rozpoznać, kto siedzi w środku auta. Oboje mamy prawa jazdy i na zmianę siadamy za kierownicą. Skąd mamy po miesiącu pamiętać, kto wówczas jechał?

W sądzie można wygrać

Ani ten mężczyzna, ani jego żona nie przyznali się do popełnienia wykroczenia i odmówili przyjęcia mandatu (w wysokości 300 zł). Straż Miejska obwiniła męża o przekroczenie prędkości i skierowała wniosek do wydziału grodzkiego w Zamościu. Sąd najpierw w postępowaniu nakazowym ukarał mężczyznę stuzłotową grzywną. Gdy obwiniony wniósł sprzeciw od tego wyroku, sąd postanowił umorzyć postępowanie w jego sprawie.

- Oskarżyciel publiczny nie przedstawił nawet dostatecznych dowodów wskazujących na winę obwinionego - uzasadniał sąd. - Dowód z fotografii wykonanej przez fotoradar nie wskazuje, kto w czasie i miejscu zdarzenia kierował samochodem. Fotografia jest bowiem nieczytelna. Obwiniony nie przyznał się do popełnienia przestępstwa. Tym samym brak jest dowodów wskazujących w sposób pewny na winę ww. osoby.

Postanowienie jest już prawomocne. Jak widać, fotoradar zamojskiej policji nie jest doskonały i można się wybronić przed mandatem. Przynajmniej na razie, bo Straż Miejska w Zamościu ma w tym roku kupić nowoczesne urządzenie, któremu nikt się już nie wywinie. W budżecie miasta zarezerwowano na ten cel 200 tys. zł, a strażnicy już próbowali jak działa taki fotoradar.

Napisano

A ja mam takie pytanie. Załóżmy, że przyszło zdjęcie, nie widać twarzy i mówie, że nie wiem kto prowadził, sprawa kierowana jest do sądu grodzkiego i odbywa się rozprawa, czy będę wtedy na nią wzywany, czy odbywa się ona bez mojego udziału ? Pytanie jest na tę okoliczność, że np mieszkam na południu Polski, a zdjęcie zostało zrobione gdzieś na północy i co mam jeździć przez całą Polskę na rozprawę ? sciana.gif

Napisano

> A ja mam takie pytanie. Załóżmy, że przyszło zdjęcie, nie widać

> twarzy i mówie, że nie wiem kto prowadził, sprawa kierowana jest

> do sądu grodzkiego i odbywa się rozprawa, czy będę wtedy na nią

> wzywany, czy odbywa się ona bez mojego udziału ? Pytanie jest na

> tę okoliczność, że np mieszkam na południu Polski, a zdjęcie

> zostało zrobione gdzieś na północy i co mam jeździć przez całą

> Polskę na rozprawę ?

strony prawnej tego zagadnienia nie znam ale faktem jest , że po skierowaniu sprawy do SG , jeśli nie zostanie ona umorzona , możesz spodziewać się wyroku nakazowego (rozprwa bez udziału stron) . Po otrzymaniu takowego masz 7 dni na złożenie sprzeciwu . Wtedy jest wyznaczana termin kolejnej rozprawy o czym zostaniesz poinformowany .

Napisano

> strony prawnej tego zagadnienia nie znam ale faktem jest , że po

> skierowaniu sprawy do SG , jeśli nie zostanie ona umorzona ,

> możesz spodziewać się wyroku nakazowego (rozprwa bez udziału

> stron) . Po otrzymaniu takowego masz 7 dni na złożenie sprzeciwu

> . Wtedy jest wyznaczana termin kolejnej rozprawy o czym

> zostaniesz poinformowany .

ok ale czy w momencie gdy odbywa się rozprawa mogą (pewnie tak) wezwać Cię abyś złożył zeznania w SG? Bo rozumiem, że sprawa odbywa się w SG ale tam gdzie było wykroczenie, a nie gdzie jest miejsce zamieszkania. Ja np. mieszkam w centralnej Polsce, a mialem sytuację, że przyszło zdjęcie z Torunia (wyjazd na wczasy smile.gif ) co prawda ja się przyznałem, ale w momencie gdy mówię, że nie wiem kto jechał samochodem itd. To czy każą mi się stawić w celu złożenia wyjaśnień w Toruniu ? Dla mnie to trochę nie mia sensu aby jechać pół Polski na rozprawę w sprawie mandatu np za 100 zł screwy.gif

Napisano

> ale te zdjęcia z tego co mi się wydaje to są cyfrowe i ich się nie

> wywołuje. Z tego co mówisz wynika że równie dobrze za 10lat

> mogli by mi wysłać to wezwanie bo akurat wywołali

10 lat to bez przesady ale

wiem co piszę , tak zasadniczo to 2 watki nizej napisałeś tak

"okazało się że zdjęcie jest "wyjęte" 30 stycznia LOL i pan policjant do końca lutego musi załatwić sprawę. Na fotce widać tylko auto i rejestrację. W związku z tym mogę ? powiedzieć że nie wiem kto prowadził i obejdzie się bez punktów? i właściciel samochodu będzie musiał zapłacić mandat? "

30 styczen + 30 dni = koniec lutego, napisałem 30 dni bo wiedziałem

załatwiam takie sprawy w pracy

ostatnia jaką zapłaciliśmy przyszła po prawie 6 miesiącach

i co? i d.. trzeba było zapłacić, a ze w firmie jest prowadzony rejestr kierowców i wyjazdów to z ustaleniem kto prowadził samochód nawet jak nie widac kierowcy nie ma problemu. sprawadzasz w bazie i masz delikwenta. płacze i płaci

Napisano

> Bzdura, policjanta obowiązuje taryfikator i nie może w tym przypadku

> uprzedzić niezawisłości Sądu.

Bzdury to Ty piszesz. Policjant przygotowuje jako oskarżyciel publiczny wniosek o ukaranie w trybie nakazowym sprawcy wykroczenia z dowolna kwotą przewidzianą w kodeksie wykroczeń tj. od 20 pln do 5000 pln ( zwykle uzgodnioną wcześniej tel. z sędzią SG)

Jak sobie przeczytasz kilka postów wyżej Rozporządzenie dotyczy nakładania grzywien w drodze mandatu karnego

Jeśli jakis policjant powiedział Ci ,że dostaniesz co najmniej tyle co w taryfikatorze to Cię oszukał. Uznał , że nie warto narobic sie nad papierami jesli masz dostac 50 pln a nie np 300.

Napisano

> Przynajmniej na razie, bo Straż Miejska w Zamościu ma w tym roku

> kupić nowoczesne urządzenie, któremu nikt się już nie wywinie. W

> budżecie miasta zarezerwowano na ten cel 200 tys. zł, a

> strażnicy już próbowali jak działa taki fotoradar

Nasza SM bardzo długo chwaliła się planowanym nowym zakupem. Artykuł na szczęście juz jest dośc stary a w międzyczasie wyszła kontrowersyjna sprawa uprawnień do obsługi FR przez strażnika i nasza kochana SM po cichutku wycofała się z pasożytniczego pomysłu.

A jak wyglądało jak się dzieci z SM dorwały do takiej zabawki? Proszę bardzo:

- FR ustawiany na +5km/h

- drogi przeważnie te, na których stoi ograniczenie do 30km/h

- tylko jeden strażnik przeszkolony do obsługi a urządzenie obsługiwane przez wiekszą liczbę osób

Klientowi zrobili fotę z przekroczeniem o 20-30. Wezwany poszedł zobaczyc- brak twarzy kierowcy na zdjęciu. Dostał propozycję mandatu 100zł. Mówi, że nie widac kto prowadził, w odpowiedzi: "My panu możemy to zdjęcie powiększyc i wtedy będzie widoczna twarz kierującego ale wtedy płaci pan 200"

Napisano

> Bzdury to Ty piszesz. Policjant przygotowuje jako oskarżyciel

> publiczny wniosek o ukaranie w trybie nakazowym sprawcy

> wykroczenia z dowolna kwotą przewidzianą w kodeksie wykroczeń

> tj. od 20 pln do 5000 pln ( zwykle uzgodnioną wcześniej tel. z

> sędzią SG)

> Jak sobie przeczytasz kilka postów wyżej Rozporządzenie dotyczy

> nakładania grzywien w drodze mandatu karnego

> Jeśli jakis policjant powiedział Ci ,że dostaniesz co najmniej tyle

> co w taryfikatorze to Cię oszukał. Uznał , że nie warto narobic

> sie nad papierami jesli masz dostac 50 pln a nie np 300.

Czytać jedno, a rozumieć to drugie w Twoim przypadku crazy.gif Taryfikator jest Rozporządzeniem Rady Ministrów i obowiązuje on policjanta, przesłuchując podejrzanego w trybie nakazowym musi zaproponować karę, którą mu nakazuje taryfikator, natomiast to Sąd może tą karę dowolnie zmniejszyć lub zwiększyć zgodnie ze swoją niezawisłością, tylko że tryb nakazowy jest skutkiem zgody podejrzanego na tą karę, jeżeli się niezgadzasz z zaproponowaną przez policjantą karą wówczas nie mamy już postępowania w trybie nakazowym, ale postępowanie zwyczajne i dalej Sąd ma wolne ręce co do wysokości kary. To co ty wypisujesz jest bez sensu, nikt by mandatów nie przyjmował tylko wnosił o tryb nakazowy z karą 20zł, przeciez to bzdura. crazy.gif

Napisano

> ok ale czy w momencie gdy odbywa się rozprawa mogą (pewnie tak)

> wezwać Cię abyś złożył zeznania w SG? Bo rozumiem, że sprawa

> odbywa się w SG ale tam gdzie było wykroczenie, a nie gdzie jest

> miejsce zamieszkania. Ja np. mieszkam w centralnej Polsce, a

> mialem sytuację, że przyszło zdjęcie z Torunia (wyjazd na wczasy

> ) co prawda ja się przyznałem, ale w momencie gdy mówię, że nie

> wiem kto jechał samochodem itd. To czy każą mi się stawić w celu

> złożenia wyjaśnień w Toruniu ? Dla mnie to trochę nie mia sensu

> aby jechać pół Polski na rozprawę w sprawie mandatu np za 100 zł

z reguły jest tak , że w przypadku większej odległości między miejscem zamieszkania a miejscem popełnienia wykroczenia wypełnia się komplet dokumentów otrzymanych albo przez pocztę albo na drodze wezwania do rejonowej komendy policji . Na podstawie tych dokumentów albo jest mandat albo sprawa w SG bez udziału zainteresowanego . Wyrok nakazowy przychodzi pocztą . A dalej jest jak pisałem wyżej .

Napisano

> Nasza SM bardzo długo chwaliła się planowanym nowym zakupem. Artykuł

> na szczęście juz jest dośc stary a w międzyczasie wyszła

> kontrowersyjna sprawa uprawnień do obsługi FR przez strażnika i

> nasza kochana SM po cichutku wycofała się z pasożytniczego

> pomysłu.

> A jak wyglądało jak się dzieci z SM dorwały do takiej zabawki? Proszę

> bardzo:

> - FR ustawiany na +5km/h

> - drogi przeważnie te, na których stoi ograniczenie do 30km/h

> - tylko jeden strażnik przeszkolony do obsługi a urządzenie

> obsługiwane przez wiekszą liczbę osób

z tego powodu dochodziło do wielu oszustw w rejestrowaniu i dokumentowaniu wykroczeń , z których to dokumentów wynikało , że to jeden strażnik przez długi czas siedział non - stop przy fotoradarze . Ciekawy jestem kto ukręcił łeb sprawie bo za takie coś komendant SM powinien mieć sprawę w sądzie

> Klientowi zrobili fotę z przekroczeniem o 20-30. Wezwany poszedł

> zobaczyc- brak twarzy kierowcy na zdjęciu. Dostał propozycję

> mandatu 100zł. Mówi, że nie widac kto prowadził, w odpowiedzi:

> "My panu możemy to zdjęcie powiększyc i wtedy będzie widoczna

> twarz kierującego ale wtedy płaci pan 200"

m.in. dlatego trzeba znać prawne metody dzięki którym zminimalizuje się skutki niedobrowolnych kontaktów z takimi właśnie cwaniakami w mundurachsick.gif

Napisano
  • Autor

A co z kosztami sądowymi? w przypadku gdy nie widać twarzy kierowcy?

Napisano

> A co z kosztami sądowymi? w przypadku gdy nie widać twarzy kierowcy?

jeśli sprawa zostanie umorzona to kosztami sądowymi obciążony zostanie skarb państwa

Napisano

> z tego powodu dochodziło do wielu oszustw w rejestrowaniu i

> dokumentowaniu wykroczeń , z których to dokumentów wynikało ,

> że to jeden strażnik przez długi czas siedział non - stop przy

> fotoradarze . Ciekawy jestem kto ukręcił łeb sprawie bo za takie

> coś komendant SM powinien mieć sprawę w sądzie

Strażnicy zaprzestali żerowania po ujawnieniu w mediach sprawy odnośnie uprawnień SM

A fakt przeszkolenia tylko jednego człowieka i pisaniu na niego wszelkich fotek jest oczywisty ale nikt z tego dymu nie robił a SM ma sie nadal dobrze

> m.in. dlatego trzeba znać prawne metody dzięki którym zminimalizuje

> się skutki niedobrowolnych kontaktów z takimi właśnie cwaniakami

> w mundurach

Jestem w trakcie pewnej sprawy odnośnie mojego przekroczenia prędkości, jak sie skończy to na pewno opiszę wink.gif

Napisano

> Jako świadek przed sądem grodzkim byłem zaprzysiężony (na wniosek

> obwinionego czy tam oskrażonego).

> To chyba była przysięga, skoro zaprzysiężony?

> mar00ha

skladales przyrzeczenie a nie byles zaprzysiegany

Napisano

> Czytać jedno, a rozumieć to drugie w Twoim przypadku Taryfikator

> jest Rozporządzeniem Rady Ministrów i obowiązuje on policjanta,

> przesłuchując podejrzanego w trybie nakazowym musi zaproponować

> karę, którą mu nakazuje taryfikator, natomiast to Sąd może tą

> karę dowolnie zmniejszyć lub zwiększyć zgodnie ze swoją

> niezawisłością, tylko że tryb nakazowy jest skutkiem zgody

> podejrzanego na tą karę, jeżeli się niezgadzasz z zaproponowaną

> przez policjantą karą wówczas nie mamy już postępowania w trybie

> nakazowym, ale postępowanie zwyczajne i dalej Sąd ma wolne ręce

> co do wysokości kary. To co ty wypisujesz jest bez sensu, nikt

> by mandatów nie przyjmował tylko wnosił o tryb nakazowy z karą

> 20zł, przeciez to bzdura.

Policjant nie musi chyba ,że szef go oszuka, a sam ma mały rozumek;]W postępowaniu nakazowym nie jest organem nakładającym mandat karny tylko oskarżycielem publicznym działającym z mocy KPOW i KW . Wniosek o ukaranie może zawierac inną kwote niz w rozporzadzeniu i jeśli tak nie jest to z prostego powodu. Policjant nie ma w tym interesu aby przeprowadzac czynnosci przed skierowaniem wniosku do SG, dlatego jeśli jest zmuszony to robic ZWYKLE proponuje kwote równą lub wyzszą od taryfikatora. Ale czyni to nie z przymusu prawnego lecz z " innych"powodów. Temat z mojej strony uważam za zamkniety, poniewaz nie raz i nie dziesięc widziałem wnioski o ukaranie w trybie nakazowym z propozycją kary niższą niz w taryfikatorze np 50 czy 100 pln

ps. Jeśli się nie zgadzasz z propozycją policjanta to sprawa z urzędu trafia do Sad Grodzkiego w trybie postępowania zwyczajnego. W sytuacji kiedy nie ma zgody obwinionego jest to błąd formalny i Prezes SG nie przekarze takiej sprawy na posiedzenie, tylko zwróci lub skieruje na tryb zwyczajny

ps. 2 Umiem czytac przepisy prawa ze zrozumieniem.

Pozdrawiam i proponuję umiar w osądach innych

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.