Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zacinajcy sie centralny zamek

Featured Replies

Napisano

Witam,

od jakiegos czasu mam problem z centralnym zamkiem. gdy zamykam drzwi z pilota co jakis czas zacina sie zamek po stronie pasazera (nie master). Prawdopodobnie jest to uszkodzenie mechaniczne a nie np. problem z podlaczeniem, bo gdy nie dziala zamek nie da sie w ogole wcisnac cypla do zamykania drzwi. (i teraz moja Asterka stoi sobie co chwile otwarta...) Wiecie czy taki silownik da sie naprawic?? jak go rozebrac na czesci pierwsze? mial ktos taki problem?

a co najgorsze ostatnio w innych drzwiach tez takie cos mi sie zaczyna dziac confused.gif

z gory dzieki za pomoc

Napisano

> Witam,

> od jakiegos czasu mam problem z centralnym zamkiem. gdy zamykam drzwi

> z pilota co jakis czas zacina sie zamek po stronie pasazera (nie

> master). Prawdopodobnie jest to uszkodzenie mechaniczne a nie

> np. problem z podlaczeniem, bo gdy nie dziala zamek nie da sie w

> ogole wcisnac cypla do zamykania drzwi. (i teraz moja Asterka

> stoi sobie co chwile otwarta...) Wiecie czy taki silownik da sie

> naprawic?? jak go rozebrac na czesci pierwsze? mial ktos taki

> problem?

> a co najgorsze ostatnio w innych drzwiach tez takie cos mi sie

> zaczyna dziac

> z gory dzieki za pomoc

20.GIFA czy to jest zamek fabryczny, czy uniwersalny?

Napisano

U mnie od 2 lat w zimie podobny problem powracał - tylne drzwi tylko na mrozie (wystarczyło tylko -2*C) nie otwierały się - nie można było nawet na siłę wyciągnąć "cypelków". A jak już się udało je wyciągnąć i otworzyć drzwi, to z pilota się już nie zamykały. Objawy ustawały po zagrzaniu kabiny po ok. 20 minutowej jeździe.

Latem 2006 wyjąłem oba tylne zamki i zalałem WD-40 profilaktycznie (inaczej się nie dało - są nierozbieralne, nitowane, bałem się rozbierać, żeby potem nie złożyć). Sądziłem, że to pomoże, ale w zimie 2006/7 problem powrócił i podejrzenie padło na... cięgna.

W tym roku odłączyłem cięgno łączące zamek z cypelkiem, na próbę w jednych tylko drzwiach, tych, które puszczały po dłuższym czasie - najbliższe mrozy -6,5*C i - zamek bez cięgna otwiera się z pilota bez problemu, zamek z cięgnem - "beton". Tego samego dnia wyjąłem drugie cięgno i nazajutrz rano z pilota otworzyły się... wszystkie zamki yay.gif.

Byłem w ASO Opel, porównywałem cięgna moje i nowe, moje zacinają się, zwłaszcza po lekkim wygięciu i mimo potraktowania WD-40, a nowe nie zacinają się wcale - pracownik ASO zeznał, że w nowych w środku jest jakiś smar, faktycznie, chodzą z lekkim oporem, ale nie zacinają się po zagięciu. Chciałem już kupować, ale mieli tylko 1 sztukę - zamówiłem i na dniach odbiorę. W Gdańsku cena za sztukę 29 zł, myślę, że warto dać te niecałe 60 zł i nie sprawdzać kilka razy dzienie, czy wszystkie zamki się zamknęły, albo rano na mrozie ładować pasażerów do tyłu przez przednie drzwi i odchylony w dół fotel...

W przednich drzwiach jest też cięgno, ale idzie pionowo i jest bardzo krótkie (ok. 10-15 cm, gdy z tyłu ok. 60 cm) więc nie powinno się zacinać, chociaż, jak złapało odrobinę wody, to i zamarza. U mnie przód nigdy nie zawiódł.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

zamek oczywiscie fabryczny, zaraz ide odlaczyc ciegno i sprawdzimy ta opcje (tapicerka juz zdjeta, wiec nie bedzie problemu)

dzieki za odpowiedzi i czekam na kolejne rady

Napisano
  • Autor

wyciągnąłem linki i nic... teraz juz praktycznie nie działa ani w jednych drzwiach ani w drugich... możliwe ze dwa siłowniki padły w jednym czasie czy szukac przyczyny w sterowniku (gdziekolwiek on jest)? da sie jakos sprawdzić te siłowniki?

Napisano

> U mnie od 2 lat w zimie podobny problem powracał - tylne drzwi tylko

> na mrozie (wystarczyło tylko -2*C) nie otwierały się - nie można

> było nawet na siłę wyciągnąć "cypelków".

Miałem podobnie ale u mnie przymarzło zeszłej zimy kiedy w nocy było poniżej -20*C... Po dwóch tygodniach nastała odwilż i zamek się otworzył. Na szczeście to był jeden z tylnych smile.gif

Napisano

A czy ktoś będzie wiedział czy u mnie będzie to ten sam problem.

Ktoś na parkingu stuknął mi w tylne drzwi na wysokości listwy ochronnej i od tego czasu zaczęły się problemy z centralnym w tych drzwiach. Najpierw nie zawsze się otwierały lub zamykały. Potem już wcale przestały działać. Czasem blokuje się, że nie można ich otworzyć nawet ręcznie.

Wie ktoś co to może być?

Napisano

> Wie ktoś co to może być?

Ja chyba wiem wink.gif

Zdejmij tapicerkę. Zamek "od środka" jest osłonięty taką plastikową osłona. Powiem Ci, że wystarczy milimetr przesunięcia tej osłony i centralny w tych drzwiach zaczyna świrowac - co jakiś czas blokuje sie na amen i nawet nie da się go odblokować "pipkiem". Przez kilka tygodni walczyłem z tą osloną demontując co kilka dni tapicerkę bez otwierania drzwi zlosnik.gif aż w końcu wywaliłem ją zupełnie - tzn wyciąłem nozycami do blachy bo nie dało się wyjąć w całości zlosnik.gif

Jeżeli to nie to, to sprawdź czy wszystkie cięgła są proste i czy o coś nie haczą

Pozdroofka

Napisano

> ... szukac przyczyny w sterowniku (gdziekolwiek

> on jest)? da sie jakos sprawdzić te siłowniki?

Sterownik jest ukryty w prawym przednim słupku przy nogach pasażera, ale jak przód działa to sterownik jest sprawny - on steruje wszystkimi drzwiamu jednocześnie, "równolegle z dwóch wyjść".

Ja sprawdziłbym złącza w drzwiach tylnych i w środkowych słupkach oraz kostki przy samych zamkach - Kontaktol lub ostatecznie WD-40 pomoże, może tam nie styka lub dostał się brud... Można też na odpowiednich przewodach przy zamkach sprawdzić podawanie masy przy zamykaniu i otwieraniu (zamykanie i otwieranie steruja inne przewody, jeśli u ciebie nie zamyka ręcznie otwartych oraz nie otwiera ręcznie zamkniętych - na 99,9% padły siłowniki zamków, tylko dziwne, że oba na raz).

PS. pisząc odpowiedzi, nie informuj i nie pytaj "sam siebie" tylko kieruj do konkretnego użytkownika, wtedy otrzyma on powiadomienie i może odpowie.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.