Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeprawa z wałkiem cz.II

Featured Replies

Napisano

Witam. POza wytartym wałkiem klekotanie może mieć jeszcze jedno źródło. Przy kupnie popychaczy trzeba sprawdzić czy otwór przez który napełniają się one olejem jest taki sam jak w starych popychaczach. Ja kupiłem nowe, zamontowałem i mało mnie nie trafiło, klekotało jeszcze gorzej niż na starych. Okazłao się że właśnie otwór o którym pisałem wyżej jest za mały i popychacze nie napełniają się do końca olejem. Pozdrawiam

Napisano

> Witam. POza wytartym wałkiem klekotanie może mieć jeszcze jedno

> źródło. Przy kupnie popychaczy trzeba sprawdzić czy otwór przez

> który napełniają się one olejem jest taki sam jak w starych

> popychaczach. Ja kupiłem nowe, zamontowałem i mało mnie nie

> trafiło, klekotało jeszcze gorzej niż na starych. Okazłao się że

> właśnie otwór o którym pisałem wyżej jest za mały i popychacze

> nie napełniają się do końca olejem. Pozdrawiam

Tak ale u niego klekotało przed zmianą popychaczy ... ja bym postwawił na smarowanie pompa oleju źle zamontowany pająkj

Napisano
  • Autor

> Tak ale u niego klekotało przed zmianą popychaczy ... ja bym

> postwawił na smarowanie pompa oleju źle zamontowany pająkj

Dzieki koledzy za szybkie odpowiedzi. Byłem jeszcze dziś u innego mechanika. Wszystko ze smarowaniem, pająkiem, cisnieniem jest ok. Tak jak powinno być. On bez mrugnięcia okiem powiedział, że to jest dźwięk popychaczy. I stwierdził, że zdarza sie tak, że moogą być założone z jakieś chusteczkowej firmy i dlatego tak klekocze. Odradzał jakies hiszpańskie badziewia. W poniedziałek będe gadał z mechanikime tym co mi auto robi i powiem mu to wszystko. Powiem Wam, że naprawdę już 2 mechaników powiedziało, że byli by bezradni jak po wyminaie tego wszystkiego by dalek klekotało.

Napisano

> Dzieki koledzy za szybkie odpowiedzi. Byłem jeszcze dziś u innego

> mechanika. Wszystko ze smarowaniem, pająkiem, cisnieniem jest

> ok. Tak jak powinno być. On bez mrugnięcia okiem powiedział, że

> to jest dźwięk popychaczy. I stwierdził, że zdarza sie tak, że

> moogą być założone z jakieś chusteczkowej firmy i dlatego tak

> klekocze. Odradzał jakies hiszpańskie badziewia. W poniedziałek

> będe gadał z mechanikime tym co mi auto robi i powiem mu to

> wszystko. Powiem Wam, że naprawdę już 2 mechaników powiedziało,

> że byli by bezradni jak po wyminaie tego wszystkiego by dalek

> klekotało.

podziwiam cie ze robisz to wszystko ,jakbym ja musial wlozyc w auto 1,5 tys pln to bym go wolal sprzedac niz robic ok.gif

Napisano
  • Autor

> podziwiam cie ze robisz to wszystko ,jakbym ja musial wlozyc w auto

> 1,5 tys pln to bym go wolal sprzedac niz robic

Powiem tak. Ja lubie Bravę. Podoba mi się jej wygląd zewnętrzny jak i wewnętrzny. Ja mam 190 cm i czuje się w niej swobodnie. Druga sprawa, że jak bym miał ja sprzedać to pewnie dostałbym za nią jakieś 10 tysięcy, więc za tą kase nic nie kupię, a dołożyc nie dołoże bo mam w sierpniu wesele więc kaski nie będzie. I muszę się z Bravka męczyć aż będzie wsystko oki. Jak narazie w ciągu ponad 3 lat eksploatowania wymieniłem w niej: wachacze, hamulce przód, sprzęgło, termostat, czunik temp. cieczy no i teraz te problemy z wałkiem.

Napisano

grinser006.gif Powiem tak. Ja lubie Bravę. Podoba mi się jej wygląd zewnętrzny jak i

> wewnętrzny. Ja mam 190 cm i czuje się w niej swobodnie. Druga

> sprawa, że jak bym miał ja sprzedać to pewnie dostałbym za nią

> jakieś 10 tysięcy, więc za tą kase nic nie kupię, a dołożyc nie

> dołoże bo mam w sierpniu wesele więc kaski nie będzie. I muszę

> się z Bravka męczyć aż będzie wsystko oki. Jak narazie w ciągu

> ponad 3 lat eksploatowania wymieniłem w niej: wachacze, hamulce

> przód, sprzęgło, termostat, czunik temp. cieczy no i teraz te

> problemy z wałkiem.

ja tez lubie brave i pewnie jezeli sie nic nie zmieni to nastepnym samochodem tez bedzie brava tylko ze mlodsza i z mocniejszym silnikiem ,bo 1,4 to za slaby ,ale po za tym to nie narzekam na niego ,odpukac grinser006.gif

Napisano

hmmmm 10 tys bys dostal ? zlosnik.gif z tym to roznie bywa zlosnik.gif znajomy wlasnie kupil strucla 1,4 12V z gazem od Igo wlasciciela za 6tys500zl z 97' zlosnik.gif

Napisano

> Ja się za...bie z tym autem. Wałek nowy, wszystkie dźwigienki nowe,

> wszystkie popychacze nowe a auto cały czas klekocze jak przed

> wymianą tego wszystkiego. Mechanik był juz bezradny. Powiedzcie

> o co w tym cholerstwie chodzi?? Pierwszsy wałek założył jakies

> firmy Magneti i okazalo sie po przejechaniu jakis 30 kilometrow,

> że dalej klekocze. Więc mechanik rozebral jeszcze raz wszystko

> i wałek był znów starty!!! Nowy wałek. Wiec mechanik go do

> reklamacji i założył mi firmy Camshaft. Ogólnie wszystko nowe a

> uto klekocze jak cholera. Co to ma być do cholery??!!

no to szykuj się na kolejną wymianę wałka. Jak klekocze to na pewno nie ma smarowania na wszystkich krzywkach. To nie jest wina wałka, popychaczy ani czegokolwiek innego. Po prostu jest zatkany kanał olejowy.

I polecam jeszcze raz: zanim założysz znowu nowy wałek SPRAWDŹ CZY JEST SMAROWANIE NA ZIMNYM SILNIKU.

Napisano

> hmmmm 10 tys bys dostal ? z tym to roznie bywa znajomy wlasnie

> kupil strucla 1,4 12V z gazem od Igo wlasciciela za 6tys500zl z

> 97'

weź nie dobijaj go jeszcze bardziej..... zlosnik.gif

Napisano

Druga

> sprawa, że jak bym miał ja sprzedać to pewnie dostałbym za nią

> jakieś 10 tysięcy, więc za tą kase nic nie kupię, a dołożyc nie

> dołoże

jak nic nie kupisz, sprzedajesz brave 1.4 i kupujesz w tej samej cenie brave 1.6. Nikt Tobie nie zagwarantuje, że po tej naprawie wałek po pewnym czasie znowu się nie zatrze.

Napisano

> weź nie dobijaj go jeszcze bardziej.....

a bo tez bylem takim niepoprawnym marzycielem jak pomyslalem o sprzedarzy padaki zlosnik.gif takie maryny jak moja z 97' to po 6-7 tys juz chodza zlosnik.gif a jeszcze rok temu byly po 10-11tys zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

A napiszcie mi jeszcze kto z Was ma zamiennik wałka np. tej firmy Cramshaft i ile już jeździcie po wymianie i czy wszystko jest ok?

Napisano

> A napiszcie mi jeszcze kto z Was ma zamiennik wałka np. tej firmy

> Cramshaft i ile już jeździcie po wymianie i czy wszystko jest

> ok?

Nie ma firmy Camshaft... Camshaft znaczy "Wałek rozrządu".

To tak jak mówić Pomarańcze Orange, Serek Formaggio czy Mikrofon Microphone.

Edit: Widzę że firma się nazywa Cramshaft (chociaż w pierwszym poście piszesz o Camshaft)... Sorki - ale to jeszcze gorzej. Kupiłbyś telewizor firmy Telewizorex?

Napisano
  • Autor

> Nie ma firmy Camshaft... Camshaft znaczy "Wałek rozrządu".

> To tak jak mówić Pomarańcze Orange, Serek Formaggio czy Mikrofon

> Microphone.

> Edit: Widzę że firma się nazywa Cramshaft (chociaż w pierwszym poście

> piszesz o Camshaft)... Sorki - ale to jeszcze gorzej. Kupiłbyś

> telewizor firmy Telewizorex?

Jest napisane na Allegro wałek produkcji angielskiej Camshaft International. Może właśnie nazwa firmy to Camshaft. Wczesniejszy, który mi się wytarł mo 30 km miał napisane Motive. Jak dzwoniłem do sklepu fiata tez powiedzili mi, ze maja z firmy Camshaft i Motive.

Napisano

> ______________________________________________________

> Jest napisane na Allegro wałek produkcji angielskiej Camshaft

> International. Może właśnie nazwa firmy to Camshaft.

> Wczesniejszy, który mi się wytarł mo 30 km miał napisane Motive.

> Jak dzwoniłem do sklepu fiata tez powiedzili mi, ze maja z firmy

> Camshaft i Motive.

Tak a kawę maja zapewne firmy Kaffe (niemieckie) i coffee (z Wielkiej Brytani) ech ....

Napisano

> Tak a kawę maja zapewne firmy Kaffe (niemieckie) i coffee (z Wielkiej

> Brytani) ech ....

co się z kolegi wyśmiewacie, jest taka firma produkcyjna:

link 1

link 2

przecież to nie jego wina, że firma się tak nazwała.

Napisano
  • Autor

> Tak a kawę maja zapewne firmy Kaffe (niemieckie) i coffee (z Wielkiej

> Brytani) ech ....

Oj ludzie. Poczytajcie, a później dyskutujcie. Kolega Ramirez Wam pokazał linki więc o co chodzi?? To jest tzw. nabijanie postów. Jak się nie znacie to nie odzywać się bo to jak się firma nazywa narazie nic nie wnosi w dolegliwości związane z moim autem.

Napisano

Ale to mimo wszystko ciekawe, bo ani google Uk, ani yellow pages nie znajduja takiej firmy jak Camshaft International LTD smirk.gif

btw - to nie spam, a tylko lekka sugestia, ze ktos tu kogos w walka robi wink.gif

Napisano

i jak wałek?

ja też już po wymianie

dałem 1100 zł

w tej cenie nowy wałek ( zamiennik )

6 dźwigienek ( niby to wystarczyło )

uszczelka

pająk

olej z filtrem

robocizna

Popychacze były ponoć ok ale te 6 dźwigienek to wrecz wklęsłe. Pająk sie nie tyle zapchał co sparciały uszczelki łączące go z systemem smarowania i nie trzymał ciśnienia.

Wszystko kulturnie w ASO Fiata ( po znajomości ) a więc jest rok gwarancji - tyle mam czasu na sprzedanie padaki zanim znów coś pieprznie:)

Po wymianie chodzi ciszej i raźniej, nie pyrka z tłumika. lekkie falowanie obrotów na jałowym nie ustąpiło ( miałem nadzieje że wymiana wałka rozwiąze tajemnice ale teraz już nie wiem co jest przyczyną.

Jedyne co mnie troszke niepokoi to dziwny świst między 1500-2500 obrotów - przypomina troszke dźwięk silnika elektrycznego:) ale może to poprostu kwestia dotarcia sie.

Po naprawie ZOSTAŁA MI USZCZELKA POD GŁOWICĘ!! Przypadkiem kupiłem ja i mech. Oryginalna fiatowska, do 1.4, nietknięta, zapakowana ( fota w załączniku ). Jak ktoś chce to odstąpię za pół ceny ( 40 zika ? ).

I przesłanie od mechanika: "Panie, zapomnij pan o wymianie amortyzatorów, pasków, świec i innych pierdół. Olej pan wymieniaj max co 8000 km. A ten pierwszy po naprawie to nawet za 3000. "

Ech... auto specjalnej troski.

post-61781-14352479137266_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

No ja dziś odebrałem auto wreszcie. Co się okazało. Mechanik powiedział, że te nowe dzwigienki byly ch...owo zrobione i nie odpowiadaly orygianlowi i dlatego jeszcze gorzej klepało. W s umie dziś wziąłem auto od niego i już nie klepie na wolnych obrotach tylko tak troche nie wiem jak to nazwać - może rzeczywiście jak silniczek elektryczny grzechocze jak powoli dodaje gazu. Im więcej gazu dodam to tym szybciej ale nie głośniej. Co to może być?? CZyli podsumowując. Wymieniłem wałek na zamiennik, wszystkie dzwigienki i popychacze oraz pająka. Ale dalej pozostaje nie rozwiązany problem tego rąbanego smrodu z rury wydechowej. Dziś mechanik powiedział, że może to jednak ta sonda bo jak dziś go przygazowałem żeby te popychacze się wypelnily olejem to naprawde nie umiem opisac tego smrodu spalin ale jak jakieś spalone śmierdziały albo nie przeplaone. To nie jest normalny smród spalin. Nie wiem co to. Ale jutro od kolegi Camela zapozyczam sonde i posprawdzam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.