Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z plastikiem chłodnicy!!

Featured Replies

Napisano

Wczoraj niechcąco urwałem tą pipke po prawej strony chłodnicy co odprowadza płyn do zbiornika wyrównawczego. Jak ją teraz naprawić? macie jakieś pomysły? dzis próbowałem przyklejic ale cieknie.

Napisano

> Wczoraj niechcąco urwałem tą pipke po prawej strony chłodnicy co

> odprowadza płyn do zbiornika wyrównawczego. Jak ją teraz

> naprawić? macie jakieś pomysły? dzis próbowałem przyklejic ale

> cieknie.

Powiem Ci, że nie bedzie łatwo. Możesz podjechać do zakładu w którym spawają plastiki - z tym, ze każą Ci wymontowac chłodnicę.

Możesz też kupić jakiś dwuskładnikowy klej (tylko nie poxipol wink.gif ) typu Steel (poczytaj na opakowaniu kleju, ma kleić polietylen) i kleić nim, oblepiając miejsce klejenia solidną gomułą kleju. Jak już pokleisz to proponuje wyssać ze zbiorniczka trochę płynu i jeździć z poziomem ok 1 cm niższym niż KALT wink.gif Zmniejszy to nieco ciśnienie w układzie i MOŻE nie przebije płynu przez gomułę kleju.

Możesz też kupić nową chłodnicę wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Jeżeli zdecydujesz sie na klejenie pamiętej o dwóch istotnych sprawach:

1. Przed klejeniem, grubym papierem sciernym trzeba zmatowić powierzchnie na których będzie klej. Im bardziej będzie chropowata tym lepiej klej będzie przylegał do plastiku przez co masz większe szanse, że ciśnienie nie przeciśnie płynu.

2. powierzchnie klejone trzeba dobrze odtłuścić: acetonem, rozpuszczalnikiem, benzyną ekstrakcyjną, itp.

Pozdroofka

Napisano

> Wczoraj niechcąco urwałem tą pipke po prawej strony chłodnicy co

> odprowadza płyn do zbiornika wyrównawczego. Jak ją teraz

> naprawić? macie jakieś pomysły? dzis próbowałem przyklejic ale

> cieknie.

Witam, a nie lepiej byloby znalezc rurke miedziana lub mosiezna odpowiedniego kalibru (tylko zeby miala dosyc grube scianki), nagwintowac i wkrecic w chlodnice uzywajac dodatkowo dobrego kleju epoksydowego? Taka moja propozycja, bo bardzo podobnie uratowalem kiedys zbiornik wyrownawczy i rozwiazanie sie w 100% sprawdzilo.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Kupiłem jakiś tam klej, w motoryzacyjnym mówili ze bedzie do tego dobry, przewierciłem otwór w chłodnicy na 7mm i wbiłem rurke 8 milinetrową w chłodnice i w urwaną pipke,. Wszystko to robiłem na tym kleju. wygląda niby ładnie.

Tak jak pisał kolega lelek nie nalałem do zbiornika płynu do poziomu kalt, bo jak nie będzie trzymać to szkoda po raz kolejny stracić płynu.

Zagrzałem silnik do temp. żeby sie termostat otworzył, troche pogazowałem, narazie nie widze wycieków. jutro sie okarze bo musze trzasnąć ok 140km.

dzięki za podpowiedzi bo właśnie z nich korzystałem.

Napisano

> Zagrzałem silnik do temp. żeby sie termostat otworzył, troche

> pogazowałem, narazie nie widze wycieków. jutro sie okarze bo

> musze trzasnąć ok 140km.

Zgadza się. Pojeździj bo test na nieruchomym samochodzie trochę niemaiorodajny. Podczas jazdy drzy chłodnica, węzyk idący do zbiorniczka też się telepie i probuje sie wyłamać wink.gif. Może dla pewności umocuj ten węzyk aby jak najbardziej ograniczyć mu ruch.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

dzis po przejechaniu troche ponad 100km sprawdzałem czy cieknie moja wczorajsza naprawa, i niestety troche zawilgocone jest w tym miejscu. Patrząc na płyn to nie widze zeby go ubyło, ale jednak jest jakas nieszczelność. juz teraz nie mam koncepcji na naprawe. najlepiej to teraz oblepić jakąś masą plastyczną, ale np. poxipol nie trzyma absu.

Napisano

> dzis po przejechaniu troche ponad 100km sprawdzałem czy cieknie moja

> wczorajsza naprawa, i niestety troche zawilgocone jest w tym

> miejscu. Patrząc na płyn to nie widze zeby go ubyło, ale jednak

> jest jakas nieszczelność. juz teraz nie mam koncepcji na

> naprawe. najlepiej to teraz oblepić jakąś masą plastyczną, ale

> np. poxipol nie trzyma absu.

Tak jak pisałem: szukaj kleju do polietylenu. Przeleć grubym papierem ściernym po miejscach gdzie bedziesz lepił, wyplucz wodą płyn z miejsca klejenia, wysusz, odtłuść i zapodaj gomułę kleju. Dla pewności umocuj węzyk idący od miejsca klejenia coby nie latał i nie próbował wyłamać rurki. Będzie OK.

Pozdroofka

Napisano

> Tak jak pisałem: szukaj kleju do polietylenu.

A czy istnieje jakiś dobry klej do polietylenu, który dodatkowo wytrzymałby ciśnienie gorącej wody? To musiałby być klej na bazie rozpuszczalnika PE. Ja takiego nie spotkałem, ale chętnie bym poznał. Może znasz jakąś nazwę?

Pozdrowienia.

Napisano

> Może znasz jakąś nazwę?

Problem z polietylenem (polipropylenem) polega na tym, że ma bardzo niską energię powierzchniową i niewiele klejów chce się go trzymać.

Ze znanych mi klejów to świetne są:

Scotch-Weld DP 8005 - dwuskładnikowy, akrylowy

Loctite 3030 - dwuskładnikowy, akrylowy. Dosyć drogi, bo 30 ml kosztuje około 80zł

I jeszcze jeden, który w nazwie ma "steel" ale nie pamiętam dokładnie.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.