Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Ksenon" vs "Xenon"...

Featured Replies

Napisano

> Większość osób tutaj twierdzi, że rereflektory ksenonowe muszą być

> wyposażone w spryskiwacze oraz w system do automatycznego

> poziomowania, to w takim razie niech ktoś zacytuje ten artykuł

> w którym tak jest napisane, że takie reflektory muszą być (z

> akcentem na muszą być) wyposażone w automatyczne poziomowanie, a

> nie wystarcza do nich zwykła regulacja. Tak to odnoszę wrażenie,

> że ktoś gdzieś o tym słyszał, ale do końca nie wie gdzie, zwykłe

> plotki...

Samodzielne przerabianie reflektora halogenowego na reflektor ksenonowy jest nielegalne, bo każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym). Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu.

Natomiast całkowicie zgodne z prawem jest pozafabryczne montowanie reflektorów ksenonowych, jeśli nabywane są one jako kompletne zestawy. W skład takiego zestawu powinny wchodzić homologowane reflektory (na przykład opatrzone symbolem E1 na zewnętrznej szybie), automatyczny system poziomowania lamp oraz układ oczyszczania szyb reflektorów (oba są obowiązkowe dla świateł mijania zgodnie z regulacją ECE R48 i europejskimi Kodeksami Drogowymi).

Napisano

> Zacytuj fragment który mówi, że dotyczy to tylko nowych aut.

> Pomijam fakt, ze jest to tylko jedna z wielu regulacji o wymaganiach

> dotyczacych oświetlenia.

zacytowałem powyżej obowiązującą Dyrektywe 76/756/EWG, a Ty podajesz jedynie ogólniki, jeszcze do tej pory nie zacytowałeś żadnego paragrafu.

> Podałem natomiast przepisyktóre jasno zabraniają uzywania burackich

> ksenonów.

> To przepisy o dopuszczeniu pojazdu do ruchu ( nawet w KD jest

> rozdział o tym) mówiące jasno, że jest wymagana homologacja.

> Żaden z zestawów stodołowych homologacji nie posiada.

> No chyba, że próbujesz nam udowodnić, ze częsci samochodowe jak i

> cały pojazd nie wymagaja w Europie homologacji.

w jaki sposób oznacza się, że dana część jest homologowana i dopuszczona do ruchu drogowego? sprawdź sobie jak będziesz miał czas.

> Najsmutniejsze jest to, że bronią takich rozwiązań najczesciej ludzie

> którzy takie założyli nie liczac się wogóle z bezpieczeństwem

> innych jak np. kolega który zamontował stodołowy ksenon do

> reflektorów nawet bez zwykłej regulacji z kabiny o reszcie

> wyposazenia nie wspomne.

nie bronie takich rozwiązań tylko stwierdzam fakty, że prawnie nie jest uregulowana kwestia montażu takich zestawów w samochodach dopuszczonych już do ruchu, które pierwotnie nie miały założonych lamp xenonowych i nigdzie nie jest zapisane, że samochody takie mają obowiązek montażu tzw. spryskiwaczy i układu samopoziomującego. Każdy diagnosta w stacji diagnostycznej to potwierdzi, wystarczy, że się przejdziesz i sam sprawdzisz.

Napisano

> zacytowałem powyżej obowiązującą Dyrektywe 76/756/EWG, a Ty podajesz

> jedynie ogólniki, jeszcze do tej pory nie zacytowałeś żadnego

> paragrafu.

> w jaki sposób oznacza się, że dana część jest homologowana i

> dopuszczona do ruchu drogowego? sprawdź sobie jak będziesz miał

> czas.

> nie bronie takich rozwiązań tylko stwierdzam fakty, że prawnie nie

> jest uregulowana kwestia montażu takich zestawów w samochodach

> dopuszczonych już do ruchu, które pierwotnie nie miały

> założonych lamp xenonowych i nigdzie nie jest zapisane, że

> samochody takie mają obowiązek montażu tzw. spryskiwaczy i

> układu samopoziomującego. Każdy diagnosta w stacji

> diagnostycznej to potwierdzi, wystarczy, że się przejdziesz i

> sam sprawdzisz.

A regulamin 113 oraz suplement nr 1 do regulaminu nr 99 tez przeczytałes ?

Napisano

> A regulamin 113 oraz suplement nr 1 do regulaminu nr 99 tez

> przeczytałes ?

przepisy te odnoszą się również do nowych samochodów dla których wystawia się świadectwo homologacji.

Napisano

> przepisy te odnoszą się również do nowych samochodów dla których

> wystawia się świadectwo homologacji.

Przepisy te mówia o reflektorach z wyładowczymi żródłami światła i nie mówią nic o miejscu ich montażu

Napisano

> Dokładnie jak ja. W miesiącu przejeżdżam ok. 8 - 10 tys. i dużą część

> w nocy. Czasem krew mnie zalewa, jak taki pseudo ksenon mnie

> mija, jeszcze przez kilkadziesiąt sekund po minięciu takiego

> zjawiska nic nie widzę, a wystarczy, że w tym czasie trafi Ci

> się nieoświetlony pieszy lub rowerzysta (których nota bene pełno

> na drogach) i nieszczęście gotowe.

A Ty będziesz mial przekreślony życiorys, bo oślepiacz nawet tego nie zauważy, albo jak zauważy to i tak da dyla, a Tobie nikt nie uwierzy, że zostałeś całkowicie oślepiony.

> Ma człowiek ochotę jakąś

> brechę wozić i tłuc te lampy.

Oj, tak. Zresztą już emerytowany szef jednej z warszawskich kompanii WRD mi opowiadał, jak w latach 70tych jadąc podmiejska drogą napotkał na poboczu gościa w dużym fiacie, który miał pobite wszystkie przednie lampy - cztery fabryczne, dwie przeciwmgłowe i dwie dodatkowe dalekosiężne, a gość wrzeszczał, że bandyta w ciężarówce go napadł.

No i jako dzielny milicjant dogonił tę ciężarówkę i zatrzymał. Kierowca bez wahania się przyznał - owszem, a jakże rozwaliłem mu to badziewie. Bo jechał za mną 10 kilometrów z włączonymi wszystkimi 8 lampami i świeciłpo lusterkach. Nie wyprzedzał, mimo że mu zjeżdżałem, jak się zatrzymałem na poboczu, to on też i potem znowu za mną ruszał. No to w końcu jak się trzeci raz tak zatrzymaliśmy, wiąłem klucz do kół i mu powyłączałem zlosnik.gif

Milicjant powiedział, że jakby co to on go nie widział, a potem zataczając się ze śmiechu poszedł do radiowozu.

Napisano

Witam,

Proponuję skupić sie w dyskusji na prawie polskim. Prawo unijne, o ile mi wiadomo, obowiązuje u nas poprzez pryzmat polskich ustaw i przepisów wykonawczych.

Podstawowa sprawa to dział III KD. Art 68 jednoznacznie nakłada obowiązek uzyskania świadectwa homologacji dla każdego nowego typu pojazdu lub elementu wyposażenia pojazdu. Obowiązek uzyskania świadectwa ciąży na producencie, importerze lub osobie dokonującej montażu lub zabudowy pojazdu. Pkt. 2 i 3 art 68 zrównują świadectwa homologacji wydane zgodnie z wspólnotową procedurą homologacji, ze świadectwami polskimi. Jednak pkt 17 art 68 expressis verbis zwalania z powyższych obowiązków pojazdy wyprodukowane lub importowane w ilości 1 sztuk rocznie.

Kolejny istotny przepis to rozporządzenie ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia - konkretnie rozdział 2. Otóż par. 10 pkt 1 wymaga aby każdy element wyposażenia związany z bezpieczeństwem lub ochrona środowiska posiadał co najmniej jedno z ściśle określonej listy oznaczeń. Jednym z elementów tej listy są świadectwa homologacji EKG ONZ (E) lub UE (e). Dalej, załącznik nr. 3 wymienia elementy wyposażenia o których mowa. Pkt. 14 listy brzmi:

"Urządzenia świetlne i sygnalizacyjne: reflektory elektryczne do motocykli, motorowerów i rowerów, lampy świateł błyskowych ostrzegawczych, klosze do lamp sygnalizacyjnych i cofania, osłony reflektorowe"

Kolejne wymagania co do stosowanych świateł określa Załącznik 6 rozporządzenia. Jednak, na tyle na ile się z nim zapoznałem, nie zawiera on szczegółowym regulacji w kwestii świateł ksenonowych.

Ostatni przepis na który warto zwrócić uwagę to art. 66 pkt 1 ppkt 1, KD:

" Pojazd uczestniczący w ruchu ma być tak zbudowany, wyposażony i utrzymany, aby korzystanie z niego [...] nie zagrażało bezpieczeństwu osób nim jadących lub innych uczestników ruchu, nie naruszało porządku ruchu na drodze i nie narażało kogokolwiek na szkodę "

Podsumowując, wygląda że

1. Polskie prawo dopuszcza zabudowę w samochodzie elementów nie posiadających homologacji, o ile nie są one wyszczególnione w załączniku nr 3 do cytowanego rozporządzenia (el. decydujące o bezpieczeństwie i ochronie środowiska), nie powodują zagrożenia dla innych uczestników ruchu i zabudowa dotyczy nie więcej niż jednego egzemplarza rocznie.

2. Elementy decydujące o bezpieczeństwie lub ochronie środowiska muszą posiadać odpowiednie oznaczenia - np znaki homologacyjne.

3. Załącznik nr 3 do rozporządzenia wskazuje że jako całość traktowane są reflektory do motocykli, motorowerów i rowerów. W przypadku samochodów osobowych w grę wchodzą klosze lamp sygnalizacyjnych i cofania oraz obudowy reflektorów. Skąd takie sformułowanie ... nie wiem.

Czyli do świateł ksenonowych bez automatycznego pozycjonowania i spryskiwaczy, przy założeniu ze wszystkie elementy wykonawcze maja stosowne znaki homologacyjne, można sie przyczepić stosunkowo ogólnym art. 66 pkt 1 ppkt 1, KD (zagrożenie dla innych uczestników ruchu). Tu jednak pojawia się kolejne pytanie - czy pojazd posiadający takie światła, który przeszedł badania techniczne, może sie poruszać po drodze? A jeśli tak, to kto bierze za to odpowiedzialność - kierowca czy stacja kontroli lub jej pracownik (zakładam brak oszustw ze strony właściciela pojazdu).

Na koniec disclaimer - jest zupełnie prawdopodobne ze pominąłem jakiś istotny w tej kwestii przepis. A ponieważ nie jestem prawnikiem to mogłem cos źle zrozumieć. Jednym słowem to powyżej to tylko moje przemyślenia które jak najbardziej mogą być błędne. Tak więc czekam na uwagi oraz wskazania dalszych istotnych tu przepisów prawa.

itsjustme

Napisano

> grzecznie zwalniaja i zjezdzaja na pobocze bo nic poza sciana swiatla

> nie widza

i to wszystko przez krótkie mrugnięcie... hehe.gif

Sorki, ale nadal nie wiem co przez to osiągasz? już Cię nie oslepiają jak zwolnią i zjadą na pobocze? niewiem.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kurcze czytam to już czyba z godzine i sie nerwuję troszke, bo panuje tu zasada "jak nie młotkiem to siekierą". Wielu na siłe dopomina się by przytaczać przpisy które coś tam zabraniaja i coć tam zakazują, i próbują lawirować między lukami w przepisach a najzwyczajniejszą głupota! A czy nie jest prościej przerobić światła na bóg wie jakie(dozwolone przepisami), a po tej przeróbce poprostu wsiąść do innego wozu z przeciwka i ocenić czy to się nada do jazdy czy nie! Tu nie pomogą kontrole.Sam widziałem nie jedno auto po kontroli swiateł, w czasie kontroli np. korekcja(reczna) ustawiona na min. a następnie wyjazd na drogę i swiatła wedrują w góre! Przecież to nie ma sensu, korekcja jest po to by swiatła swieciły jak najwyżej bez obciązenia tylnej osi, a nastepnie obciązając ją światła obniżamy. Nikt tego nie sprawdza, poprostu podjazd pod przyrząd i ok. a efekty mamy na drogach, reflektory, lustra coraz lepsze ale wyobraźni coraz mniej .Dla tuningowców rodem z szopy proponuje hasło "ludzie myślcie, to nie boli"

Napisano

> Witam,

> Proponuję skupić sie w dyskusji na prawie polskim. Prawo unijne, o

> ile mi wiadomo, obowiązuje u nas poprzez pryzmat polskich ustaw

> i przepisów wykonawczych.

Owszem.

Tylo że jeżeli występuje rozbieżność między polską "implementacją" prawa unijnego a oryginałem, to znaczenie wiążące ma oryginał unijny. A Polska w sądzie przegrywa. Już były takie wypadki, gdzie w kwestiach VAT polski sąd uznałrację podatnika, opierając się na unijnej dyrektywie, z którą polska ustawa o VAT nie jest zgodnia.

Napisano

> Owszem.

> Tylo że jeżeli występuje rozbieżność między

> polską "implementacją"

> prawa unijnego a oryginałem, to znaczenie wiążące ma oryginał

> unijny. A Polska w sądzie przegrywa. Już były takie wypadki,

> gdzie w kwestiach VAT polski sąd uznałrację podatnika,

> opierając się na unijnej dyrektywie, z którą polska ustawa

> o VAT nie jest zgodnia.

Bywają przypadki gdy Polska jako kraj (czy inne kraje unijne) jest pozywana przed wspólnotowe sądy. Przyczyną jest wtedy nie respektowanie traktatów które Polska ratyfikowała - np. akcyzna na sprowadzane samochody. Polskiego obywatela, na terytorium polski, obowiązują przepisy i akty wykonawcze opublikowane w polskich dziennikach urzędowych.

itsjustme

Napisano

znam osobe ktora zamontowala sobie w VW Bora taki przetwornice, tyle ze zakupila je sporo wczesniej w USA jak w Polsce jeszcze ich nie bylo . Efekt jest taki ze zeby nie oslepiac innych ustawila sobie najnizej,lampki fajnie swieca tyle ze o dziwo przetwornice sa zrobione tak ze nie ma swiatel dlugich boje_sie.gif tzn jak wlacza sie dlugie to zarowka (osobna) swieci bardzo slabo i daje swiatlo podobne do pomaranczowego. Jest to wina zestawu a nie montazu, ale to nie zmienia faktu ze brak dlugich totalnie dyskwalifikuje je o montazu. Jesli chodzi o te zestawy sprzedawane na allegro to sa juz lekko zmodyfikowane i swiala mijania/drogowe dzialaja na zasadzie przeslony elektromagnetycznej. (taka info dostalem od kilku sprzedajacych).

JEdnak wedlug mnie monaz takich zestawow do nie przystosowanych lamp jest totalnie bez sensu sciana.gif

Napisano

bo pewnie ma moduł świateł dziennych i dlatego świecą na żółto bo nie dostają pełnego napięcia.

Napisano

> bo pewnie ma moduł świateł dziennych i dlatego świecą na żółto bo nie

> dostają pełnego napięcia.

hmm o tym nie pomyslalem ale to nie zmienia faktu ze nie ma dlugich sick.gif

Napisano

> hmm o tym nie pomyslalem ale to nie zmienia faktu ze nie ma dlugich

dlatego że ma coś źle podłączone...

Napisano

> dlatego że ma coś źle podłączone...

Podobno Ci co podlaczali znaja sie na robocie ale tam jakas wydumka chyba jest itp, powiem mu jeszcze raz moze pojedzie gdzies indziej i ktos mu to sprawdzi smile.gif

Dzieki za info waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.