Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Ksenon" vs "Xenon"...

Featured Replies

Napisano

Wtam,

Przeglądałem dziś Allegro i znalazłem jak niżej:

KLIK

Tak więc byle "koleś/dres" w 10 - 15 letnim oczywiście VW zamontuje sobie takie "Ksenony".

Cóż, era fabrycznie montowanych reflektorów Xenon z układami samopoziomowania oraz samooczyszczania minęła bezpowrotnie, a na drogach zaczną królować "ksenony" Made in China...

Napisano

była o tym niedawno syskusja na motokąciku, temat rozrósł się na kilkanascie stron. nie wiem czy jest sens znowu to rozgrzebywać,bo z tego co pamietam to do jednolitego wniosku nie doszliśmy czy to legalne czy nie

Napisano

> Tak więc byle "koleś/dres" w 10 - 15 letnim oczywiście VW zamontuje

> sobie takie "Ksenony".

i polepszy mu się samopoczucie hehe.gif

cytat z jednej z aukcji:

polepszy twoje samopoczucie, bo jadšc będziesz czuł się jak w samochodzie klasy wyższej

i tak będšą cię traktować inni użytkownicy dróg zjeżdżając na prawy pas byś mógł ich wyprzedzić ( to jest sprawdzone).

linka

Napisano

> polepszy twoje samopoczucie, bo jadšc będziesz czuł się jak w

> samochodzie klasy wyższej

> i tak będšą cię traktować inni użytkownicy dróg zjeżdżając na prawy

> pas byś mógł ich wyprzedzić

ale to jest akurat prawda,wiem bo testowalem nie raz wink.gif

a poza tym to lepiej koledzy dajcie sobie spokoj z ta dyskusja bo to bylo nie raz i do niczego nie doszlismy cfaniak.gif

pozdrawiam

Napisano

> i polepszy mu się samopoczucie

> cytat z jednej z aukcji:

> pas byś mógł ich wyprzedzić ( to jest sprawdzone).

ja mam lepszy sposob i zupelnie darmowy... zacznij jezdzic lewym pasem zamisat prawym... poczuj sie jak lord angielski, wszyscy beda ci zjezdzac z drogi... do rowu...

Napisano

> ja mam lepszy sposob i zupelnie darmowy... zacznij jezdzic lewym

> pasem zamisat prawym... poczuj sie jak lord angielski, wszyscy

> beda ci zjezdzac z drogi... do rowu...

hmm.gif to do mnie sugestia?

Napisano

> to do mnie sugestia?

nie skadze znowu... tak mi sie radosna tworczosc wlaczyla... moze ktos to wykorzysta i zacznie sprzedawac na allegro?? tylko niech sie zarobkiem podzieli pozniej...

Napisano

To jednoznacznie jest nielegalne. Pomijam fakt, że trzeba być super bezmózgim burakiem, żeby to montować.

Jedyne legalne rozwiązanie to:

1. Zamontowanie zestawu fabrycznego od wersji z ksenonami

2. Zamontowanie zestawu dorabianego ( oczywiście z systemem samopoziomowania) i załatwienie mu atestu - co oczywiście znacznie przekracza koszt rozwiązania pierwszego.

Napisano

:> To jednoznacznie jest nielegalne. Pomijam fakt, że trzeba być super

> bezmózgim burakiem, żeby to montować.

no to widac jestem wink.gif

> Jedyne legalne rozwiązanie to:

> 1. Zamontowanie zestawu fabrycznego od wersji z ksenonami

> 2. Zamontowanie zestawu dorabianego ( oczywiście z systemem

> samopoziomowania) i załatwienie mu atestu - co oczywiście

> znacznie przekracza koszt rozwiązania pierwszego.

a co na to wszechwiedzacy kolego ze takie cos ma homologacje , i ze przepisy wyraznie mowia ze tylko nowe samochody ktore sa seryjnie wyposazone w zestawy ksenonowe moja miec spryskiwacze i poziomowanie ,o uzywanych nic nie ma....niestety czego nie ma na pismie tego nie ma na swiecie...a po trzecie primo ultimo to pisze to po raz tysieczny--- dobrze ustawiony xenon nie robi nikomu krzywdy ok.gif,co innego zle ustawiona zarowka smirk.gif

kiedy ostatnio ustawiales swiatla w samochodzi cfaniak.gif,pewnie nigdy oslabiony.gif

To tyle ode mnie palacz.gif

Napisano

> :

> no to widac jestem

> a co na to wszechwiedzacy kolego ze takie cos ma homologacje , i ze

> przepisy wyraznie mowia ze tylko nowe samochody ktore sa

> seryjnie wyposazone w zestawy ksenonowe moja miec spryskiwacze i

> poziomowanie ,o uzywanych nic nie ma....

Bzdury prawisz, kolego....

- prawo o ruchu drogowym Dz.U. Nr 108 Poz. 908 Art. 66 ust.4 p. 2: Zabrania się stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nieodpowiadających warunkom określonym w przepisach szczegółowych; (Regulaminy homologacyjne EKG ONZ) czyli niezgodne z przepisami jest stosowanie źródeł światła nieodpowiednich - nie przewidzianych w dokumentacji homologacyjnej (praktycznie: oznaczenie kategorii źródła światła jest naniesione na reflektorze i tylko takie źródło może być stosowane), zastosowanie innego źródła światła może być niebezpieczne i stwarzać zagrożenie w ruchu drogowym, co najmniej, z powodów, o których wspomina Pan w swoim mailu,

- nie jest możliwe posiadanie homologacji na zamiennik wyładowczy żarówki halogenowej, gdyż nie istnieje, w homologacji reflektorów pojazdów drogowych, pojęcie zamiennika źródła światła - stąd różnorodność trzonków aby ich nie montować niezgodnie z homologacją,

- podstawowym potwierdzeniem posiadania homologacji są znaki homologacyjne naniesione na wyrób w sposób trwały i czytelny oraz posiadanie (najczęściej przez importera) kopii zawiadomienia o udzieleniu homologacji, gdzie występują identyczne jak na wyrobie oznaczenia.

Gdzie tu jest napisane, że "tylko dla nowych pojazdów" ?

Napisano

> :

> no to widac jestem

Jak takie założyłeś to jesteś. Chyba, że masz system samopoziomujący (automatyczny) i spryskiwacze, ( a szczerze w to wątpie) to wtedy jest szansa, ze nie oślepieją i jedyny problem jest tylko z legalnością, ale to innym użytkownikom dróg nie powinni przeszkadzać.

> a co na to wszechwiedzacy kolego ze takie cos ma homologacje , i ze

> przepisy wyraznie mowia ze tylko nowe samochody ktore sa

> seryjnie wyposazone w zestawy ksenonowe moja miec spryskiwacze i

> poziomowanie ,o uzywanych nic nie ma....niestety czego nie ma na

Jaką homologacje? hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Takie auto nie ma prawa legalnie przejść przeglądu.

Przy kontroli powinieneś też stracić dowód.

> pismie tego nie ma na swiecie...a po trzecie primo ultimo to

> pisze to po raz tysieczny--- dobrze ustawiony xenon nie robi

> nikomu krzywdy ,co innego zle ustawiona zarowka

dobrze ustawiony ksenon wymaga dodatków, żeby byl dobrze ustawiony i w razie czego skorygował ustawienia.

A jak już to źle ustawiona żarówka oślepia nieporównywalnie mniej niż źle ustawiony ksenon.

> kiedy ostatnio ustawiales swiatla w samochodzi ,pewnie nigdy

Mam ustawione idealnie i w odróżnieniu od Ciebie nie oślepiam innych. A jakbyś trochę pomyślał to byś wiedział, że każde auto ma minimum raz na rok sprawdzane światła przy przeglądzie okresowym ( pomijam nowe bo tam przegląd może być za dwa lata ale i tak maja zwykle sprawdzane przy przeglądach eksploatacyjnych)

Napisano

> ja mam lepszy sposob i zupelnie darmowy... zacznij jezdzic lewym

> pasem zamisat prawym... poczuj sie jak lord angielski, wszyscy

> beda ci zjezdzac z drogi... do rowu...

moze jakis wiekszy TIR jednak nie ucieknie i skonczy sie polepszone samopoczucie smile.gif

pozdro

Napisano

hehe ale z tym lordem angielskim to dobre jest! dobre! A tyle razy np. jak wyprzedzałem i byłem na lewym to nie pomyślałem by się delektować tą chwilą!

Napisano

> i polepszy mu się samopoczucie

> cytat z jednej z aukcji:

> pas byś mógł ich wyprzedzić ( to jest sprawdzone).

> linka

hehe.gifhehe.gifrotfl.gifhahaha.gif

Napisano

> - nie jest możliwe posiadanie homologacji na zamiennik wyładowczy

> żarówki halogenowej, gdyż nie istnieje, w homologacji

> reflektorów pojazdów drogowych, pojęcie zamiennika źródła

> światła - stąd różnorodność trzonków aby ich nie montować

> niezgodnie z homologacją,

prawda, ale oryginalne żarówki Xenonowe posiadają homologacje, a zamienniki żarówek Xenonowych takiej homologacji nie posiadają i producent o tym informuje na pudełku.

przykład

> - podstawowym potwierdzeniem posiadania homologacji są znaki

> homologacyjne naniesione na wyrób w sposób trwały i czytelny

> oraz posiadanie (najczęściej przez importera) kopii

> zawiadomienia o udzieleniu homologacji, gdzie występują

> identyczne jak na wyrobie oznaczenia.

żarówki Xenonowe i przetwornice posiadają takie znaki homologacyjne (znak homologacji E oraz znak bezpieczeństwa CE), gdyby nie posiadały takich znaków nie byłyby montowane w nowo produkowanych samochodach. Tak więc, nie ma przeciwskazań do montowania takich zestawów Xenonowych w samochodach, pod warunkiem, że żarówki oraz przetwornice posiadają znaki homologacji i bezpieczeństwa.

Napisano

to weź se wsadź do reflektora H4 żarówkę H1, bo ona daje lepsze światło

to dokładnie to smo...

każdy reflektor ma homologację na daną żarówkę - H4, H1, H7, H3, ...i tylko i wyłącznie z żarówką przewidzianą przez producenta tenże reflektor tą homologację posiada,

w momencie zmiany źródła światła na inne, warunki homologacji nie istnieją, czyli masz w aucie żródło światła skonstruowane przez siebie w "stodole" i łamiesz świadomie prawo.

tak samo jak łamią je przerabiający stare maluchy na kabriolety...

taki "samochód" nie może być dopuszczony do ruchu po publicznych drogach bo wymogiem tego jest homologacja auta i wszystkich jego elementów składających się na bezpieczeństwo Twoje i innych

btw: ... wymień sobie też poduszkę powietrzną na inną, ładniejszą bo ta pewnie ci się już znudziła... zlosnik.gif

"moja" stacja kontroli pojazdów, do której woże samochody swoje (i klientów po naprawie) jest szczególnie wrażliwa na takie autka, bardzo lubią takich "przerabiaczy" - od razu jest tel. do policial.gif i ponowny przegląd z normalnymi reflektorami zlosnik.gif

czy wyraziłem się jasno? smirk.gif

Napisano

znaki znakami ale poziomowanie i coś tam do oczyszczania szkła reflektora musi buć i basta. tak mówi kodex

Napisano

> znaki znakami ale poziomowanie i coś tam do oczyszczania szkła

> reflektora musi buć i basta. tak mówi kodex

podaj ten artykuł

Napisano

> podaj ten artykuł

Quote:

Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, światła mijania posiadające źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 lumenów powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ. Czyli mówiąc bardziej zrozumiale muszą mieć one odpowiednie spryskiwacze.

Ponadto reflektory ksenonowe muszą być wyposażone w system do automatycznego poziomowania.

Wynika z tego jasno, że montowanych ksenonowych źródeł światła (dostępnych zresztą na polskim rynku) w reflektorach przeznaczonych do zwykłych żarówek jest niezgodne z przepisami. Można zainstalować w aucie światła ksenonowe, pod warunkiem, że wymieni się cały zespół reflektora. Specjalne zestawy, posiadające odpowiednie homologacje i spełniające wszystkie przepisy oferuje firma Hella.

- Stosowanie ksenonowych źródeł światła w tradycyjnych reflektorach powoduje zmianę rozłożenia strumienia światła, czego skutkiem jest oślepianie kierowców jadących z naprzeciwka. Prowadzi to, do zmniejszenia bezpieczeństwa ruchu drogowego

zgodnie z ustawą Prawo o ruchu drogowym zabrania się stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nieodpowiadającym warunkom określonym w przepisach szczegółowych. Te zaś są zawarte w regulaminach homologacyjnych EKG ONZ.

żródło

Napisano

ale podaj atykuł, źródło w oryginale, a nie w interpretacji. A poza tym gdzie w tym zdaniu:

Quote:

Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, światła mijania posiadające źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 lumenów powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ.

jest napisane, że reflektory ksenonowe muszą być wyposażone w system do automatycznego poziomowania?

Tak więc podaj przepis w oryginale.

Napisano

> ale podaj atykuł, źródło w oryginale, a nie w interpretacji. A poza

> tym gdzie w tym zdaniu:

> Quote:

> Zgodnie z Regulamin 48 EKG ONZ, światła mijania posiadające

> źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 lumenów

> powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora

> posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ.

> jest napisane, że reflektory ksenonowe muszą być wyposażone w system

> do automatycznego poziomowania?

> Tak więc podaj przepis w oryginale.

w tym właśnie przepisie Regulamin 45 EKG ONZ . Google działa wiec bez trudu znajdziesz

banana-wave.gif

Napisano

> w tym właśnie przepisie Regulamin 45 EKG ONZ . Google działa wiec bez

> trudu znajdziesz

to proszę podaj link jak jesteś taki mądry.

Napisano

> prosze bardzo

haha proszę link do tego regulaminu co zacytowałeś mądralo, sam pewnie nie potrafisz znaleźć.

Napisano

> ułatwię Ci trochę, ale daj coś od siebie .

ja czekam aż podasz linka do tego regulaminu, sam napisałeś, że bez trudu go znajde, więc to udowodnij 275123014-zielony.gif

Napisano

> pisze to po raz tysieczny--- dobrze ustawiony xenon nie robi

> nikomu krzywdy ,co innego zle ustawiona zarowka

> kiedy ostatnio ustawiales swiatla w samochodzi ,pewnie nigdy

> To tyle ode mnie

Mowimy cały czas o włożeniu lampy wyładowczej do reflektora skonsteuowanego do żarówek halogenowych, tak?

Pomijając fakt legalności takiej przeróbki - porównaj proszę wielkość skrętki wolframomwej żarówki halogenowej i jarznika lampy wyładowczej - różnicę widać, prawda?

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak działa reflektor samochodowy - otóż odpowiednio skupioną i ukierunkowaną wiązkę promieni uzyskasz tylko wtedy, gdy skrętka wolframowa będzie odpowiedniej wielkości i umieszczona zostanie w odpowiednim miejscu (najczęściej w ognisku odbłyśnika).

Wkładając zamiast żarówki halogenowej lampę wyładowczą - która świeci 3-4 krotnie większą powierzchnią niż skrętka żarówki powodujesz zmianę bryły fotometrycznej reflektora (znaczna część powierzchni świecącej źródła światła wysunięta będzie poza ognisko reflektora, a to jest równoznaczne ze sporym rozproszeniem wiązki i tym samym olśniewaniem (oślepianiem) innych kierowców). Ustawić lampy sie da, ale cały czas będą olśniewać znacznie mocniej niż z prawidłowym źródłem światła.

Ponadto lampa wyładowcza posiada wielokrotnie większy strumień świetlny - w przypadku zabrudzenia szkła reflektora staje się on "świecącym plackiem" o znacznie wyższej niż przy źródle halogenowym luminancji. Efekt - znowu wywołujesz większe olśnienie jadących z naprzeciwka.

Taka przeróbka jest więc nielegalna i niebezpieczna. Tak uważam.

Jeśli chcesz polemizować z powyższymi argumentami to proszę - konkretnie - operując pojęciami z zakresu techniki świetlnej, i fizyki, a nie subiektywnymi odczuciami.

Napisano

trochę OT,ale ja już wolę wsadzone xenony do zwykłych lamp(chociaż bez polerki szkła to już zupełna porażka) niż wsadzone mocniejsze żarówki H4,H7 z niebieską bańką-to dopiero daje w oczy sick.gifno.gif

Napisano

> Mowimy cały czas o włożeniu lampy wyładowczej do reflektora

> skonsteuowanego do żarówek halogenowych, tak?

> Pomijając fakt legalności takiej przeróbki - porównaj proszę wielkość

> skrętki wolframomwej żarówki halogenowej i jarznika lampy

> wyładowczej - różnicę widać, prawda?

> Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak działa reflektor samochodowy -

> otóż odpowiednio skupioną i ukierunkowaną wiązkę promieni

> uzyskasz tylko wtedy, gdy skrętka wolframowa będzie odpowiedniej

> wielkości i umieszczona zostanie w odpowiednim miejscu

> (najczęściej w ognisku odbłyśnika).

> Wkładając zamiast żarówki halogenowej lampę wyładowczą - która świeci

> 3-4 krotnie większą powierzchnią niż skrętka żarówki powodujesz

> zmianę bryły fotometrycznej reflektora (znaczna część

> powierzchni świecącej źródła światła wysunięta będzie poza

> ognisko reflektora, a to jest równoznaczne ze sporym

> rozproszeniem wiązki i tym samym olśniewaniem (oślepianiem)

> innych kierowców). Ustawić lampy sie da, ale cały czas będą

> olśniewać znacznie mocniej niż z prawidłowym źródłem światła.

> Ponadto lampa wyładowcza posiada wielokrotnie większy strumień

> świetlny - w przypadku zabrudzenia szkła reflektora staje się on

> "świecącym plackiem" o znacznie wyższej niż przy źródle

> halogenowym luminancji. Efekt - znowu wywołujesz większe

> olśnienie jadących z naprzeciwka.

> Taka przeróbka jest więc nielegalna i niebezpieczna. Tak uważam.

> Jeśli chcesz polemizować z powyższymi argumentami to proszę -

> konkretnie - operując pojęciami z zakresu techniki świetlnej, i

> fizyki, a nie subiektywnymi odczuciami.

no i pozamiatane, watpie zeby ktokolwiek wysunal jakis kontrargument na zblizonym poziomie.

Napisano

dzieki hango 1 , bo ja nie mogłem szybko znależć. Ale ten leonik uparty!

Napisano

> Ponadto lampa wyładowcza posiada wielokrotnie większy strumień

> świetlny - w przypadku zabrudzenia szkła reflektora staje się on

> "świecącym plackiem" o znacznie wyższej niż przy źródle

> halogenowym luminancji. Efekt - znowu wywołujesz większe

> olśnienie jadących z naprzeciwka.

o a tego efektu przy fabrycznie montowanych lampach wyładowczych nie ma, tak?

Napisano

> dla mniej upartych PZDR

coś ciężko Tobie idzie z tym linkiem wink.gif chyba się nie doczekam...

Napisano

> o a tego efektu przy fabrycznie montowanych lampach wyładowczych nie

> ma, tak?

no ale w fabrycznych masz spryskiwacze i uklad samopoziomujący grinser006.gif

poza tym profil kolego/koleżanko uzupełnij grinser006.gif bo lubimy wiedzieć z kim rozmawiamy zeby.GIF

Napisano

> trochę OT,ale ja już wolę wsadzone xenony do zwykłych lamp(chociaż

> bez polerki szkła to już zupełna porażka)

W reflektorach starszej generacji, czyli z nie-czystym szkłem, to właśnie szkło jest odpowiedzialne za kształtowanie wiązki światła. Dopiero po pojawieniu się techniki komputerowego formowania wiązki za pomocą wielozwierciadłowych luster odbłyśników można sobie było pozwolić na czyste szkła. W związku z tym, po włożeniu palnika ksenonowego do reflektora starego typu i dodatkowo po spolerowaniu szkła otrzymujesz "efekt latarki", czyli prawdziwą porażkę, jeśli chodzi o kształt wiązki. Takie reflektory to dopiero oślepiają!

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> o a tego efektu przy fabrycznie montowanych lampach wyładowczych nie

> ma, tak?

Nie w takim stopniu.

Reflektor przystosowany "fabrycznie" do lampy wyładowczej po zabrudzeniu oczywiście bedzie olśniewał zapewne bardziej niż reflektor z żarówką halogenową (zakładamy że powierzchnia przez którą "wydobywa" się światło jest zbliżona). Jest to spowodowane wyższym strumieniem świetlnym lampy wyładowczej. Dlatego w większości (o ile nie we wszystkich) fabrycznych rozwiązaniach stosuje się układy oczyszczania szyb reflektorów - np. spryskiwacze.

Tyle że reflektor z nieprawidlowym źródłem światła (lub nieprawidłowo zamontowanym) będzie olśniewał nawet jak jest czysty - i w tym tak naprawdę tkwi problem. Fizyki się nie da oszukać.

Napisano

> Nie w takim stopniu.

> Reflektor przystosowany "fabrycznie" do lampy wyładowczej po

> zabrudzeniu oczywiście bedzie olśniewał zapewne bardziej niż

> reflektor z żarówką halogenową (zakładamy że powierzchnia przez

> którą "wydobywa" się światło jest zbliżona). Jest to spowodowane

> wyższym strumieniem świetlnym lampy wyładowczej. Dlatego w

> większości (o ile nie we wszystkich) fabrycznych rozwiązaniach

> stosuje się układy oczyszczania szyb reflektorów - np.

> spryskiwacze.

> Tyle że reflektor z nieprawidlowym źródłem światła (lub nieprawidłowo

> zamontowanym) będzie olśniewał nawet jak jest czysty - i w tym

> tak naprawdę tkwi problem. Fizyki się nie da oszukać.

Zgadzam się z Tobą, niezależnie od tego czy relektory są wyposażone w żarówkę halogenową czy Xenonową, aby nie oślepiały innych kierowców, powinny być właściwie ustawione na stacji diagnostycznej, tak jak to zrobił marti po zamontowaniu takiego zestawu:

tekst

a spryskiwacze będą spełniały swoją rolę jeśli kierowca będzie ich używał. Co z tego jeśli samochód będzie fabrycznie wyposażony w spryskiwacze a one będą mu służyć jedynie do ozdoby...

Napisano

> Zgadzam się z Tobą, niezależnie od tego czy relektory są wyposażone w

> żarówkę halogenową czy Xenonową, aby nie oślepiały innych

> kierowców, powinny być właściwie ustawione na stacji

> diagnostycznej, tak jak to zrobił marti po zamontowaniu takiego

> zestawu:

> tekst

> a spryskiwacze będą spełniały swoją rolę jeśli kierowca będzie ich

> używał. Co z tego jeśli samochód będzie fabrycznie wyposażony w

> spryskiwacze a one będą mu służyć jedynie do ozdoby...

Widziałem już te wyniki, to że wartości olśnienia przekroczone są cztero - pięciokrotnie to taki drobny szczegół, prawda?

O pozostalych wartościach nie wspomnę - np. wartość w punkcie B50L doskonale pokazuje jak dużo światła rozproszonego powoduje stosowanie niedopasowanych do reflektora źródeł światła.

Napisano

> Widziałem już te wyniki, to że wartości olśnienia przekroczone są

> cztero - pięciokrotnie to taki drobny szczegół, prawda?

> O pozostalych wartościach nie wspomnę - np. wartość w punkcie B50L

> doskonale pokazuje jak dużo światła rozproszonego powoduje

> stosowanie niedopasowanych do reflektora źródeł światła.

dlatego żarówki Xenonowe powinny być montowane w projektorach soczewkowych, a nie w zwykłych reflektorach (jak w tym przypadku) pomimo, że dla nich dedykowane są żarówki typu D2R. A wartości świateł Xenonowych są tutaj porównywane do światel halogenowych, więc ich wysokie wartości nie powinny dziwić, takie są właściwości żarówek Xenonowych, które jak sam napisałeś dają 3-krotnie więcej światła, niż zwykłe żarówki halogenowe i nic na to nie poradzisz...

Napisano

> haha proszę link do tego regulaminu co zacytowałeś mądralo, sam

> pewnie nie potrafisz znaleźć.

Może odwróćmy sytuację, kolego wygodnicki - podaj nam przepis, z którego wynika, że ksenony montowane w garażu szwagra zenka układu samopoziomowania i oczyszczania szkieł mieć nie muszą.

Bo idąc Twoim tropem, to po kiego walca producenci 'pocą się' z tego typu patentami, skoro można polecieć po najmniejszej linii oporu i zrobić ksenony jako opcję "dealer fitted" i jako aftermarket nie bawić się w całe te cyrki.

Napisano

> Wtam,

> Przeglądałem dziś Allegro i znalazłem jak niżej:

> KLIK

> Tak więc byle "koleś/dres" w 10 - 15 letnim oczywiście VW zamontuje

> sobie takie "Ksenony".

> Cóż, era fabrycznie montowanych reflektorów Xenon z układami

> samopoziomowania oraz samooczyszczania minęła bezpowrotnie, a na

> drogach zaczną królować "ksenony" Made in China...

Powiem Ci tak, moduly takie ktore mozna zapodac do zwyklych lamp nie maja homologacji tak naprawde, dlaczego? poniewaz montujac taki zestaw H4 masz swiatla mijania ale nie ma drogowych sciana.gif

Napisano

> Widziałem już te wyniki, to że wartości olśnienia przekroczone są

> cztero - pięciokrotnie to taki drobny szczegół, prawda?

> O pozostalych wartościach nie wspomnę - np. wartość w punkcie B50L

> doskonale pokazuje jak dużo światła rozproszonego powoduje

> stosowanie niedopasowanych do reflektora źródeł światła.

ok,tylko ze to sa wyniki na starych lampach,seryjnych w tej chwili mam inne lampy przystosowane do xenonow fabrycznie-jednyne czego nie mam do poziomowanie i spryskiwaczy(nidlugo beda).

Wczesnej byl zalozony xenon do zarowek H4 teraz jest w soczewce ktora jest do tego przystosowana H1

pozdrawiam

Napisano

hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Piszesz totalne bzdury. Te znaki homologazyjne dopuszczają tylką daną część do sprzedaży (nie wszystkie zresztą) na terenie UE.

Żadna z tych "homologacji" nie daje prawa do zamontowania tego jako zamiennik fabrycznych reflektorów.

Aby tak mogło być takie zestawy czy żarówki ksenonowe musiały by mieć homologacje jako zamienniki i to do konkretnego modelu samochodu.

Dodatkowo reflektor ma homologacje tylko na określone żarówki i żadne inne nie mogą być w nim stosowane.

Każdy z reflektorów musiałby też przejsć testy homologacyjne do każdego z tych zamienników.

Nie zastanawiało Cię nigdy dlaczego takich burackich przeróbek dla kretynów nie robi sobie np. Szwed czy Holender?

Tam są idioci którzy wolą wywalić dodatkowo 2 tys. euto w salonie zamiast sobie zamontować w garażu ksenony za 100 eur.? Nie tam poprostu przestrzegają prawa no zwykle maja mniej nasrane we łbie niż nasze rodzinne dresy...

Napisano

> Piszesz totalne bzdury. Te znaki homologazyjne dopuszczają tylką daną

> część do sprzedaży (nie wszystkie zresztą) na terenie UE.

> Żadna z tych "homologacji" nie daje prawa do zamontowania tego jako

> zamiennik fabrycznych reflektorów.

> Aby tak mogło być takie zestawy czy żarówki ksenonowe musiały by mieć

> homologacje jako zamienniki i to do konkretnego modelu

> samochodu.

> Dodatkowo reflektor ma homologacje tylko na określone żarówki i żadne

> inne nie mogą być w nim stosowane.

> Każdy z reflektorów musiałby też przejsć testy homologacyjne do

> każdego z tych zamienników.

a co jeśli ktoś założy sobie reflektory od wersji z fabrycznymi xenonami?? wiem że nadal nie ma spryskiwaczy i samopoziomowania ale już homologacja reflektora na ten typ żarówki jest.... hmm.gif

Napisano

> a co jeśli ktoś założy sobie reflektory od wersji z fabrycznymi

> xenonami?? wiem że nadal nie ma spryskiwaczy i samopoziomowania

> ale już homologacja reflektora na ten typ żarówki jest....

niby nie ma sie do czego przyczepic

a co jak np w Golfie zamontuje reflektory od Polo ...??

Napisano

> Nie w takim stopniu.

> Reflektor przystosowany "fabrycznie" do lampy wyładowczej po

> zabrudzeniu oczywiście bedzie olśniewał zapewne bardziej niż

> reflektor z żarówką halogenową (zakładamy że powierzchnia przez

> którą "wydobywa" się światło jest zbliżona). Jest to spowodowane

> wyższym strumieniem świetlnym lampy wyładowczej. Dlatego w

> większości (o ile nie we wszystkich) fabrycznych rozwiązaniach

> stosuje się układy oczyszczania szyb reflektorów - np.

> spryskiwacze.

> Tyle że reflektor z nieprawidlowym źródłem światła (lub nieprawidłowo

> zamontowanym) będzie olśniewał nawet jak jest czysty - i w tym

> tak naprawdę tkwi problem. Fizyki się nie da oszukać.

dobra, to teraz ja zadam pytanie.

ponieważ gdzieś jest napisane że reflektory z xenonem powinny posiadać system oczyszczania (spryskiwacze lub wycieraczki) bo jak są brudne to oślepiają.

a o ile ja wiem z autopsji to brudny leflektor (nie ważne czy to zwykła żarówka czy też xenon) nie oślepia a wręcz tłumi światło, efekt oślepiania uzyskujemy poprzez załamanie się światła na kropelkach wody (czyli np. w deszczu lub po umyciu spryskiwaczem) a nie na brudzie.

no więc jak to jest panowie ?? hmm.gif

Napisano

> spryskiwacze a one będą mu służyć jedynie do ozdoby...

nie da się nie umyć świateł jak są włączone pod czas próby umycia szyby przedniej...

PROFIL!!!!!!!!!!!!!!!

Napisano

> posiadać system oczyszczania (spryskiwacze lub wycieraczki) bo

wyjaśnijmy jedno raz i definitywnie- jak masz xenony to musisz mieć spryskiwacze gdyż wycieraczki mogłyby porysować szkło

a co do tego co napisałeś o brudnym xenonie to nie prawda, przejedź się i zobacz co znaczy minąć się z brudnym xenonem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.