Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Puknęło i umarł

Featured Replies

Napisano

Chcę się tylko wyżalić, że mój dupowóz wczoraj w godzinach porannych, w pół drogi do roboty trochę się przymulił, potem odmulił, potem coś strzeliło jakby w tłumiku i zgasł. Ani na beni, ani na gaziku już nie odpalił. Nawet nie próbował. Do dziś przebywa w stanie śmierci klinicznej.

Znowu czeka mnie wydatek. icon_eek.gif

W sumie nie często nawala, ale za to jak już nawali, to do domu wraca na smyczy. Dobrze, że brat ma czym mnie ściągać.

czerwona.gif

Jaku-b

Napisano

3 pomysly:

- aparat zaplonowy

- czujnik polozenia walu

- pasek rozrzadu

Napisano
  • Autor

> 3 pomysly:

> - aparat zaplonowy

> - czujnik polozenia walu

> - pasek rozrzadu

Po tygodniu szukania maechanik wył z rozpaczy. W kocu jednak go odpalił.

1. Do wymiany były *roczne* kable - a kupowałem specjalnie oryginalne, zeby chodziły dłużej. Kopały prądem po rękach

2. Zużyła się też kopułka - a kupiłem rok temu *oryginalną* Magneti Marelli, zeby chodziła dłużej

3. Wypalone były dwuletnie swiece NGK i wypadały im zapłony, zwłaszcza na gazie

Mechanior powiedział, że dobiła go solona woda, jakiej w ostatnich dniach było dużo. Niedopalony gaz wybuchł prawdopodobnie przy otwartym zaworze wdechowym i poszło w gaźnik i parownik. Przestały działać, bo chyba dostały w tyłek jakimś nagarem z silnika (?)

Silnik dochodzi do siebie, ale czeka mnie jeszcze regulowanie obrotów na Pb i LPG, wydatku obu paliwek, pedału gazu, bo po złożeniu leży blisko podłogi. Stęskniłem sie za tym pudłem, wiec zabrałem go z warsztatu i sam to zrobię. Pozdro!

DBAJCIE O PRZEWODY WN, ZWŁASZCZA W LPG!

Jarek

Napisano
  • Autor

> naprawisz i dalej będzie jeździć

Wkur...ny tylko jestem za to, ile zapłaciłem - samochód formalnie już jeździ, ale tylko na LPG. Muszę sam naprawić sobie 'jazdę' na benzynie, bo gaźnik nadal sie zalewa. Mechanior po tym, jak mnie zerżnął, powiedział, że za gaźnik musiałbym mu jeszcze dopłacić, więc zabrałem samochód tak jak stał.

Ktoś się orientuje ile kosztuje zawór eletromagnetyczny do gaźnika? Mój się nie otwiera jak się go paluchem nie popchnie.

Napisano

> Ktoś się orientuje ile kosztuje zawór eletromagnetyczny do gaźnika?

> Mój się nie otwiera jak się go paluchem nie popchnie.

Ktoś niedawno linkował tą aukcję.

klik2Allegro

Napisano

> Wkur...ny tylko jestem za to, ile zapłaciłem - samochód formalnie już

> jeździ, ale tylko na LPG. Muszę sam naprawić sobie 'jazdę' na

> benzynie, bo gaźnik nadal sie zalewa. Mechanior po tym, jak mnie

> zerżnął, powiedział, że za gaźnik musiałbym mu jeszcze dopłacić,

> więc zabrałem samochód tak jak stał.

moze podzielisz sie z nami ile i za co konkretnie mechanik zdarl kasy ?? tak wiesz, czysta ludzka ciekawosc smile.gif

Napisano

> Wkur...ny tylko jestem za to, ile zapłaciłem - samochód formalnie już

> jeździ, ale tylko na LPG. Muszę sam naprawić sobie 'jazdę' na

> benzynie, bo gaźnik nadal sie zalewa. Mechanior po tym, jak mnie

> zerżnął, powiedział, że za gaźnik musiałbym mu jeszcze dopłacić,

> więc zabrałem samochód tak jak stał.

W zeszłym roku chcieli w sklepie 180 zł screwy.gif

U mnie było dokładnie tak jak masz Ty.

Przez to nie było wolnych obrotów ani na benzynie, ani na LPG.

Mam proste i skuteczne rozwiązanie (u mnie się sprawdziło): uciąć iglice zaworu kombinerkami i po bólu zlosnik.gif.

Skutków ubocznych nie zaobserwowałem waytogo.gif

Napisano

pół roku temu kupiłem za 15zł w Łodzi, używka ale sprawny i działa do tej pory

Napisano
  • Autor

> moze podzielisz sie z nami ile i za co konkretnie mechanik zdarl kasy

> ?? tak wiesz, czysta ludzka ciekawosc

Warsztat był z polecenia, dlatego jestem wku...ny i nie jestem zadowolony z naprawy. Uniak umarł, kiedy trwały mrozy poniżej 10 stopni i padał śnieg, dlatego wolałem dać go do warsztatu, niż odmrozić sobie łapy.

Zapłaciłem blisko 600zetów i powiem Wam, dostałem za to kable (nie smiac się!) Janmor, nową kopułkę "identyczną z naturalną" i cztery świece podobno NGK, bo stare były ewidentnie wypalone. Wybuch zatkał gaźnik i parownik gazu, więc doszło czyszczenie. Rozrząd się NIE przestawił. Gość walczył z moim silnikiem tydzień, zanim udało mu się go uruchomić.

Wymontowane części dostałem na szczęście do zwrotu.

Uniak pali, ale tylko na LPG. Za naprawę gaźnika musiałbym mu jeszcze dopłacić, więc zabrałem samochód i sam będę naprawiał. Póki co zauważyłem nieotwierający się zawór biegu jałowego (dzięki za link, ku.....wa ile to kosztuje!)

Zamiast ciąć iglicę próbowałem ma razie jazdy z lekko wykręconym zaworem, ale nadal nie chce jechać na benzynie. Albo jedzie kawałek i się zalewa, albo nie ciągnie na beni w ogóle. Zależnie jak go ustawię. Teraz sprawdzę pracę pływaka. Kanały w gaźniku są już sprawdzone powietrzem w sprayu. Walka trwa!

Generalnie cieszę się, że Uno w ogóle działa, ale cena była złodziejska (!!!), tym bardziej, że nadal nie mogę jeździć na bezynie.

Teraz widzę, że gdyby nie ten mróz, sam szukałbym przyczyny i zaoszczędziłbym pewnie kupę kasy!

Napisano

hmmm

współczuję... nie ma to jak jeździć na paliwach przypisanych do pojazdu smile.gif

Napisano

> Zapłaciłem blisko 600zetów

Ale z Ciebie zdarli. Normalnie złodzieje.

Napisano
  • Autor

> Ale z Ciebie zdarli. Normalnie złodzieje.

W pierwszym odruchu cieszyłem się ,że go ożywili, ale potem ochłonąłem i radość mi przeszła.

W każdym razie dzisiaj uruchomiłem jazdę na benzynce! Wyjąłem gaźnik, rozkręciłem i metodą dmuchania w rurę ustawiłem pływak. Generalnie pływak był wygięty i blokował się o komorę. Pół godziny roboty i samochód działa. Została mi tylko regulacja wolnych obrotów, mieszanki i wolnych obrotów na LPG, bo ten Wysoko-Ceniący-Się-Mechanik rozregulował wszystko co się dało.

Ku....wa, widzę że już każdy warsztat to zło! czacha.gif

NIe ma to jak zrobić wszystko samemu. ok.gif Pozdro!

Napisano

> Ku....wa, widzę że już każdy warsztat to zło!

> NIe ma to jak zrobić wszystko samemu. Pozdro!

Ja normalnie cierpne jak mam oddac komuś samochód w obce ręce, dlatego wolę sie poświęcić ile moge i robić samodzienie, oprócz dobrze zrobionej roboty masz i satysfakcję smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.