Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Silnik] Czy x16sz to największa kaszana wśród silników 1.6?

Featured Replies

Napisano

Za każdym razem kiedy mam styczność z tym silnikiem, występują z nim (w nim) jakieś problemy!!! Fatum jakieś, czy co ?

Napisano

> Za każdym razem kiedy mam styczność z tym silnikiem, występują z nim

> (w nim) jakieś problemy!!! Fatum jakieś, czy co ?

kolego jakie problemy?

X16SZ jest mniej kolizyjny niz pozostale (np. C14NZ), a usterki.

jakie masz usterki? niektore sa typowe i trzeba sie z nimi pogodzic.

Napisano

Ja nie narzekałem nigdy na swój silnik choć jeżdzę już 2 lata

Napisano

chyba tak zlosnik.gif

W moim przypadku to 6 lat bezawaryjnej jazdy nie licząc konieczności czyszczenia silnika krokowego dokładnie 2 x i wymiany o-ringu pod cewką . Poza tym ma zapłon bezrozdzielaczowy , czujnik spalania stukowego , niską olejożerność . Minusem jest pocąca się miska olejowa .

Napisano

jakis wafel z ciebie i to w dodatku gorszej kategorii - co najmniej B

mam taki z 3 lata - przejecjalem z 60-70 tkm i po za duperelami nie mam prawa do marudzenia

w zeszlym roku 5 kola km podczas 2-tygodniowego urlopu w nieco cieplejszych krajach i nawet nie jeknela

to najlepszy, najtanszy i najmniej awaryjny silnik z benzyniakow astry

uszczelka pod pokrywe zaworow - 5,50zł biglaugh.gif

Napisano

> uszczelka pod pokrywe zaworow - 5,50zł

Mnie przy wymianie oleju za uszczelkę skasowali na 25zł

"ponoć dobra korkowa" teraz sam się siebie śmieje .... szkoda że nie ma emony łosia bo bym sam sobie wstawił 270751858-jezyk.gif

Napisano

Czy w tym silniku mozna w jakikolwiek sposób regulować kąt wyprzedzania zapłonu? Może po podłoczeniu do komputera? Bardzo prosze o informację w tym temacie.

Wydaje mi się że moja Astra ma troszkę za wczesny zapłon, tak jakby dynamiczny kąt wyprzedzania zapłonu był za wczesny. Objawy są takie, że po maksymalnym wciśnięciu pedału gazu silnik przyspiesza ale w pewnym zakresie obrotów wydaje taki dosyć nieprzyjemny dzwięk - burczenie. Przy wciskaniu gazu "nie do końca" efekt ten nie występuje.

Napisano
rotfl.gif 1,6 SZ jest uznawany za jedna z najlepszych jednostek napedowych Opla...dziwie sie, ze masz z nim problemy .Moze faktycznie jakies fatum ciazy nad Toba? Przejechalem na swoim 60 tys km + to co przejechal poprzednik.W sumie 160000 i nic, doslownie nic sie nie dzieje 30.GIF.
Napisano

> Czy w tym silniku mozna w jakikolwiek sposób regulować kąt

> wyprzedzania zapłonu? Może po podłoczeniu do komputera? Bardzo

> prosze o informację w tym temacie.

> Wydaje mi się że moja Astra ma troszkę za wczesny zapłon, tak jakby

> dynamiczny kąt wyprzedzania zapłonu był za wczesny. Objawy są

> takie, że po maksymalnym wciśnięciu pedału gazu silnik

> przyspiesza ale w pewnym zakresie obrotów wydaje taki dosyć

> nieprzyjemny dzwięk - burczenie. Przy wciskaniu gazu "nie do

> końca" efekt ten nie występuje.

Mam ten sam efekt (buczenie przy niskich obrotach), nie wiem co to moze byc. Jak sie wkrecie na wyzsze obroty chetnie reaguje na gaz.

Napisano

> Czy w tym silniku mozna w jakikolwiek sposób regulować kąt

> wyprzedzania zapłonu?

Nie.

Napisano

Do Orochimaru.

Czy to normalne zjawisko, ze jak przy niskich obrotach wcisne pedal na maxa to auto przyspiesza ale powoli, nie ma takiego kopa jak np przy wiyzszych obrotach i dotego buczy.

Napisano

Buczy jak zaczynasz z za niskich obrotów.

Ogólnie powinno iść szybciej niż przy dawkowaniu, po przekroczeniu pewnych obrotów wręcz jak burza.

Napisano

Czy przy 70 km/h i 4 biegu silnik ma za niskie obroty aby depnąć na maxa?

Napisano

> Czy przy 70 km/h i 4 biegu silnik ma za niskie obroty aby depnąć na

> maxa?

70km/h na 4 to do porządnego deptania raczej za mało. Jak chcesz mieć przyspieszenie to na 3 trzeba pociągnąć przynajmniej do 100km/h.

Napisano

> Czy przy 70 km/h i 4 biegu silnik ma za niskie obroty aby depnąć na

> maxa?

no przy 70 na 4 jest cos okolo 2000obr/min. zauwazylem, ze zaczyna sie niezle zbierac w okolicach 2500 obr/min i niezle ciagnie tak do 3500 - 4000.

Napisano

Witam. Mam pytanie trochę odbiegające od dyskusji.

Czym się różni poza mocą silnik X16SZ od X16SZR?

Napisano

wziete z woa

"Silnik X16SZR posiada jednopunktowy wtrysk paliwa Multec.F, czujnik spalania stukowego oraz zapłon bezpośredni (DIS - ang. Direct Ignition System). Nie ma rozdzielacza zapłonu, napięcie do świec zapłonowych jest dostarczane bezpośrednio z dwóch cewek zapłonowych sterowanych przez moduł zapłonowy. Jedna cewka wytwarza iskrę jednocześnie w cylindrze pierwszym i czwartym, a druga - w drugim i trzecim. X16SZR (stosowany od września 1993 do dziś). Silnik X16SZR powstał przez zmodyfikowanie silnika C16NZ tak, by spełniał normy czystości spalin 94/12/UE. Zastosowano układ recyrkulacji spalin (dokładniej 3% spalin), załączany w zależności od obciążenia silnika, oraz wprowadzono wdmuch powietrza pompą do kolektora ssącego podczas nagrzewania silnika.

"

X16SZ:

Jest to silnik 8-zaworowy, z jednopunktowym wtryskiem paliwa Multec firmy Delco-Remy. Silnik ten o oznaczeniu X16SZ był stosowany od lutego 1994. Powstał przez zmodyfikowanie silnika C16NZ tak, by spełniał normy czystości spalin 94/12/UE. Zastosowano układ recyrkulacji spalin (dokładniej 3% spalin), załączany w zależności od obciążenia silnika, oraz wprowadzono wdmuch powietrza pompą do kolektora ssącego podczas nagrzewania silnika.

Silnik X16SZ posiada czujnik spalania stukowego oraz zapłon bezpośredni (DIS - ang. Direct Ignition System). Nie ma rozdzielacza zapłonu, napięcie do świec zapłonowych jest dostarczane bezpośrednio z dwóch cewek zapłonowych sterowanych przez moduł zapłonowy. Jedna cewka wytwarza iskrę jednocześnie w cylindrze pierwszym i czwartym, a druga - w drugim i trzecim.

a w skrocie R - podwyzszona moc.

Napisano

> Mam ten sam efekt (buczenie przy niskich obrotach), nie wiem co to

> moze byc. Jak sie wkrecie na wyzsze obroty chetnie reaguje na

> gaz.

Może kogoś zainteresuje jak rozwiązałem problem burczenia.

Podjechałem do tłumikarza, aby sprawdził wydech (zastanawiałem się czy to nie wina przytkania czy jakiejś dziury na odcinku kolektor-katalizator). Przegazowałem silnik, burknęło raz i tłumikarz kazał otworzyć maskę. Zerknął na puszkę filtra powietrza i pokazał, że brakuje jednej klamerki mocującej pokrywę (od strony amortyzatora). Przycisnął filtr ręką i przy przegazowaniu już ten odgłos nie występował.

W domu tymczasowo dorobiłem taką klamrę i nie mam już odgłosu burczenia przy maksymalnie wciśniętym pedale gazu na żadnym biegu.

Tylko jedna mala blaszka a tyle problemow.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.