Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skarbonka bez dna

Featured Replies

Napisano

Problem ten sam czyli przepływomierz buu.gifbuu.gifbuu.gif Może ktoś mi pomorze, lubię jak w aucie wszystko chodzi na tip top a w moim stilaku cały czas ten sam problem który nikt mi nie może pomoc rozwiązać . buu.gifbuu.gifbuu.gifbuu.gif

Napisze wszystko od początku co i jak może kogoś olśni co trzeba zrobić aby silnik wrócił do stanu fabrycznego.

Autko śmigało jak na 5ątke , płynnie wchodziło na obroty, jeździło szybko (jak na 80ps ) paliło w mieście 6,5 - 6,8 w trasie 5,3 - 5,8.

Dodam, ze jeździłem na odłączonym !!!!!!!! przepływomierzu, jak miałem podłączony auto strasznie muliło i dużo paliło.

Pewnego lata strzelił mi rozrząd i zaczęły sie problemy.

Po naprawie auto zaczęło palić 8L w mieście i 7 w trasie, nie wchodziło jak kiedyś na obroty, jednym słowem zrobiło sie mulaste.

Odłączałem przepływke ale na auto nie robiło juz różnicy z odłączoną i podłączona jeździło identyczne, czyli zle.

Prawie od razu po naprawie pojawiły sie problemy z szarpaniem podczas wchodzenia na obroty, auto zaczęło strasznie !!!!!!! dymić, jeździć sie nie dało ( ludzie na ulicy prawie sie pukali w czoła, jak można tak jeździć ).

Pojechałem do warsztatu na zatkanie EGru, szarpanie ( na obrotach ) w miarę ustało, dymienia potem juz nie stwierdzono. Myślałem, ze moze problem spalania, szarpania udało sie rozwiązać.

Niestety , tak jak wcześniej napisałem, dymienie ustało, szarpanie zmniejszyło sie ale nadal bylo wyczuwalne. Eksperymentowałem z przepływką ( tak jak wcześniej , podłączona, odłączona dla auta bez różnicy ).

Jedynie na chwile po podłączeniu wydawało mi sie ze auto jezdzi lepiej ale po kilkudziesięciu km wracało do normy ( czyli zle ) co śmieszne odłączając znowu wydawało mi sie, ze auto jezdzi lepiej ale j/w .

Dałem do przeczyszczenia przepływke ale nic to nie pomogło.

Zdesperowany pojechałem do ASO z kasą na nowy przepływomierz, raz kozie 600 Pln. Długo z tym zwlekałem bo jak auto przed feralnym rozrządem chodziło dobrze bez przepływomierza wiec nie miałem pewności, ze własnie jest to jego winna. Tym bardziej, ze to był juz moj 2 przepływomierz ( 1 został wymieniony na gwarancji i padł chyba po 3 tys )

ASO podłączyło egzaminer i............ przepływomierz w 100% sprawny, wszystkie wskazania ciśnienia, doładowania w normie. Jedynie wyskoczył błąd EGRu bo jest zatkany. Tłumaczyłem mechanikowi , ze z autem jest cos nie tak ale facet przejechał sie autem i powiedział, ze komp mówi mu , ze wszystko jest ok w jego odczuciu wszystko tez jest ok wiec ogólnie gites.

Ewentualnie mogą mi podmienić przepływke jak sobie sam ową zorganizuje ( Mutli zadzownie do Ciebie jak naprawia mi auto po stłuczce ) ale dla mistrzow w ASo wszystko z samochodem jest ok. Jedynie mogą mi wymienić cały EGR ale nie daja gwarancji, ze auto jak dla mnie bedzie chodziło tak jak trzeba.

Po wizycie w ASo troche pojeździłem, zrobiłem 1tys km z podłączonym przepływomierzem ( szarpie, muli duzo pali ). Kilka dni temu znowu odłączyłem przepływomierz i szarpanie ustało ( tzn nadal szarpie ale znacznie miej, o wiele mniej. Spalanie jest moze troche mniejsze no i moze troche lepiej sie zbiera ale tak jak wcześniej napisałem moze ja juz mam cos nie tak z moimi odczuciami.

Moge ewentualnie zamówić nowy przepływomierz, nowy EGR i zobaczyć ale trochę sie zdenerwuje jeśli wydam w ASO ponad 1tys pln i auto będzie jeździło nadal tak samo.

aha kazałem sprawdzić, czy rozrząd jest dobrze ustawiony ale w ASO powiedzieli, ze gdyby był zle zamontowany autem by sie nie dało jeździć, wiec chyba raczej to odpada.

Moze istnieje jeszcze 3 opcja, silnik został zle złożony, jezeli tak to chyba juz mogiła........ ale auto nie bierze oleju wiec przynajmniej z tej strony wygląda , ze silnik jest w porządku.

Sama wymiana EGru i przerywki tez wydaje mi sie bezsensowna , jeżeli auto wcześniej jeździło dobrze.

Nie wiem.... moze ktos udzieli rady

Pozdr.

pad.gif

Napisano

Moja sugestia jest taka - jedź na diagnoze do tjunera, postaw auto na rolki i zobaczysz co się będzie działo...

Sprawdź też dokładnie turbo, sterowanie i orurowanie turbiny - dymienie i gorsze osiągi mogą być z tym związane...

Pozdro

P.S jazda z wypiętą przepływką na dłuższą metę nie jest taka zdrowa...

Napisano
  • Autor

> Moja sugestia jest taka - jedź na diagnoze do tjunera, postaw auto

> na rolki i zobaczysz co się będzie działo...

> Sprawdź też dokładnie turbo, sterowanie i orurowanie turbiny -

> dymienie i gorsze osiągi mogą być z tym związane...

> Pozdro

> P.S jazda z wypiętą przepływką na dłuższą metę nie jest taka

> zdrowa...

Na egzaminerze wyszlo, ze turbina jest na 5tke. Pojade na hamownie, zobaczymy co wyjdzie no.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdzic rozrząd prawdopodobnie skopane ustawienia .

Podobno nie da sie skopac ustawien, jak chodzi i da sie jezdzic znaczy sie, ze jest dobrze. Opinia ASO

Napisano

> Podobno nie da sie skopac ustawien, jak chodzi i da sie jezdzic

> znaczy sie, ze jest dobrze. Opinia ASO

ASO swoje a ja swoje da sie i nie czytam tego z gwiazd hehe.gif tylko z doświadczenia .

Napisano

> Problem ten sam czyli przepływomierz Może ktoś mi pomorze, lubię

> jak w aucie wszystko chodzi na tip top a w moim stilaku cały

> czas ten sam problem który nikt mi nie może pomoc rozwiązać .

rozumiem twoją desperację... ale chodzi ci o pomorze czy pomoże..?? hahaha.gif

Napisano

> Na egzaminerze wyszlo, ze turbina jest na 5tke.

Ta a sprawdzali na postoju czy podczas jazdy? To samo z przepływką...

Pojade na hamownie,

> zobaczymy co wyjdzie

Wykres dużo mówi...

Pozdro

Napisano

> ASO swoje a ja swoje da sie i nie czytam tego z gwiazd tylko z

> doświadczenia .

Ja też uważam, że to może być rozrząd. Znam kilka przypadków błędów popełnianych w ASO przy wymianie rozrządu. Samochody jeździły, ale gorzej niż przed wymianą i zawsze okazywało się, że to wina rozrządu (braku stranności przy jego wymianie)

Napisano

Powiem tak wystarczy ze wałek bedzie przesuniety w prawo albo w lewo i beda podobne objawy a komp bedzie pokazywał oki bo czujnik jest na kole wałka a koło nie jest na klinie tylko dokrecane na śrube cool.gif.

Troszke namieszane ale jak ktos czaji temat to trybi o so chodzi .

Napisano

> Ja też uważam, że to może być rozrząd. Znam kilka przypadków błędów

> popełnianych w ASO przy wymianie rozrządu. Samochody jeździły,

> ale gorzej niż przed wymianą i zawsze okazywało się, że to wina

> rozrządu (braku stranności przy jego wymianie)

proszę o konkretne wypowiedzi, co zostało źle zrobione i w jakim ASO

pora chyba skończyć z wypowiedziami w stylu " znam kogoś kto słyszał"

każdy coś słyszał, kazdy coś wie,ale ilu z nas na własnej skórze przejechało się na ASO, w taki sposób,ze potem cokolwiek od ASO wywalczyło

inne wypowiedzi się nie liczą

Napisano

> proszę o konkretne wypowiedzi, co zostało źle zrobione i w jakim ASO

> pora chyba skończyć z wypowiedziami w stylu " znam kogoś kto słyszał"

> każdy coś słyszał, kazdy coś wie,ale ilu z nas na własnej skórze

> przejechało się na ASO, w taki sposób,ze potem cokolwiek od ASO

> wywalczyło

> inne wypowiedzi się nie liczą

Np. wymiana rozrządu w sienie znajomego-- ASO Autocentrum Wałbrzych - po reklamacji poprawiono i auto zaczęło jeździć normalnie.

Np. wymiana oleju w mojej (byłej już) bravie 1.2 zamiast 2,8 l wlano prawie 4 (tyle co do 1.6). Po mojej interwencji spuszczono nadmiar oleju z miski. Z powodu tego błędu pracownika ASO otrzymałem rabat (całkiem spory) na zakup felg - ASO w Jeleniej Górze.

W ASO pracują ludzie i różne pomyłki zdarzają się.

Napisano

> Np. wymiana rozrządu w sienie znajomego-- ASO Autocentrum Wałbrzych -

> po reklamacji poprawiono i auto zaczęło jeździć normalnie.

> Np. wymiana oleju w mojej (byłej już) bravie 1.2 zamiast 2,8 l wlano

> prawie 4 (tyle co do 1.6). Po mojej interwencji spuszczono

> nadmiar oleju z miski. Z powodu tego błędu pracownika ASO

> otrzymałem rabat (całkiem spory) na zakup felg - ASO w Jeleniej

> Górze.

> W ASO pracują ludzie i różne pomyłki zdarzają się.

pomyłki się zdarzają, tutaj jssteśmy zgodni,ale....

oki, wlano Tobie za dużo oleju / bez komentarza/, będąc złośliwym zapytam, nie prosisz o pokazania stanu na bagnecie po "zwykłej" wyminie oleju ?? nie prosisz o zwrot starych częsci ??

ze sieną znajomego to już w kategorii "zasłyszane" - plotkując, co bylo nie tak, co zmieniono, poprawiono, usprawniono??

Napisano

> pomyłki się zdarzają, tutaj jssteśmy zgodni,ale....

> oki, wlano Tobie za dużo oleju / bez komentarza/, będąc złośliwym

> zapytam, nie prosisz o pokazania stanu na bagnecie po "zwykłej"

> wyminie oleju ?? nie prosisz o zwrot starych częsci ??

> ze sieną znajomego to już w kategorii "zasłyszane" - plotkując, co

> bylo nie tak, co zmieniono, poprawiono, usprawniono??

Kolega chyba nie czyta ze zrozumieniem - przecież napisałem, że po mojej interwencji spuszczano nadmiar oleju. Reszty nie komentuję. Ale mam pytanie czy Kolega jest rzecznikiem ASO lub FAP? - bo nie rozumiem tej dociekliwości.

Napisano

Z tego co piszesz to wynika że mogą byc 4 przyczyny:

- źle poskładany motor (raczej nierelane, auto by nie jechalo i na 99% brało olej)

- przestawiony rozrząd ( i to ja bym obstawiał, choć w zasadzie tutaj tez powinno nie jechać)

- EGR (może być przyczyną po części)

- przepływomierz (j.w.)

Tak więc najlepiej pojechac do ASO i sprawdzic rozrząd. Chyba że masz jakis inny zaufany warsztat. Ja osobiście polecam ASO w Bielsku. Jak miałem podobne problemy kiedys, to przynieśli mi nową przepływkę z magazynu, założyli, wykasowali błędy i kazali sie przejechać. Okazało się że to nie to wiec zatkali EGR. Wtedy dopiero auto zaczęlo jechać. Okazało się że jak przepływka tak EGR były walniete.... Przywiozłem więc nastepnego dnia nową przepływke z allegro i regenerowany EGR, założyli, skasowali błędy i były OK.Cena za robocizne też bardzo przystępna była...

Napisano

> Ta a sprawdzali na postoju czy podczas jazdy? To samo z

> przepływką...

A jak sadzisz ? wink.gif

ps. Mysle, ze 99,9% ASO tak robi.

Napisano

> A jak sadzisz ?

> ps. Mysle, ze 99,9% ASO tak robi.

A po co jechać skoro na postoju błędów nie ma zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif to zawsze w aso powiedzą wink.gif

Pozdro

Napisano

Wałek rozrządu może być przestawiony o jeden ząbek i wystarczy.Panowie mechanicy nie takie numery kręcą.Tak na marginesie to widziałem pracujące silniki,które miały urwane wały korbowe.

Napisano

> Ale mam pytanie czy Kolega jest rzecznikiem ASO lub

> FAP? - bo nie rozumiem tej dociekliwości.

nie, nie jestem rzecznikiem wymienionych przez Ciebie instytucji.

Napisano

Bardzo interesujący wątek. Niedawno wymieniałem rozrząd w 1,6 i zauważyłem wzrost spalania o ok. 1-1,5 l. Do tej pory kładłem to na karb zimy. Będę teraz obserwował, czy na wiosnę i dłuższą trasę spalanie spadnie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z autem.

Napisano

> Bardzo interesujący wątek. Niedawno wymieniałem rozrząd w 1,6 i

> zauważyłem wzrost spalania o ok. 1-1,5 l. Do tej pory kładłem to

> na karb zimy. Będę teraz obserwował, czy na wiosnę i dłuższą

> trasę spalanie spadnie.

> Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z autem.

Przypadkiem prawe "kopytko"nie uległo wydłużeniu?

Napisano

> Wałek rozrządu może być przestawiony o jeden ząbek i

> wystarczy.Panowie mechanicy nie takie numery kręcą.Tak na

> marginesie to widziałem pracujące silniki,które miały urwane

> wały korbowe.

Wydaje mi się, że w dieslu silnik z przestawionym rozrządem wogóle by niezapalił a to w związku z tym, że do zapłonu mieszanki jest niezbędna duża kompresja która przy przestawionym rozrządzie jest praktycznie znikoma. Jezeli chodzi o benzyne to taka sytuacja jest możliwa z tego względu, że w zapłonie pomagają świece zapłonowe.

Napisano

> Sprawdzic rozrząd prawdopodobnie skopane ustawienia .

Sie troche glupio spytam. Czy w dieslu da sie wogole zle ustawic rozrzad ?

Z tego co wiem to tam jest tak malo miejsca miedzy tlokiem a zamknietymi zaworami, ze jakby ktos zle ustawil, to odrazu by sie tlok pocalowal z zaworem icon_rolleyes.gif

Napisano

Nie, na pewno nie. Od 15 lat mam ten sam styl jazdy hehe.gif

Poza tym 10,5 l. przy jeździe mieszanej, to nawet jak na MW 1,6 to chyba trochę dużo czerwona.gif

Napisano

> Sie troche glupio spytam. Czy w dieslu da sie wogole zle ustawic

> rozrzad ?

Da sie

> Z tego co wiem to tam jest tak malo miejsca miedzy tlokiem a

> zamknietymi zaworami, ze jakby ktos zle ustawil, to odrazu by

> sie tlok pocalowal z zaworem

Bywało ze sie lekko całowały hehe.gifa silnik pracował ba nawet miałem takie auto gdzie o 2 zabki był zle ustawiony na pasku i silnik pracował (silnik K9Q ) cool.gif

Napisano

> ASO swoje a ja swoje da sie i nie czytam tego z gwiazd tylko z

> doświadczenia .

A co dokładnie można skopać? Przestawić rozrząd?

Napisano

> A co dokładnie można skopać? Przestawić rozrząd?

Skopać można ustawienia -dokładnie .

Napisano

> Wałek rozrządu może być przestawiony o jeden ząbek i

> wystarczy.Panowie mechanicy nie takie numery kręcą.Tak na

> marginesie to widziałem pracujące silniki,które miały urwane

> wały korbowe.

potwierdzam wymienialem rozrzad w ASO i przestawili o dwa zeby i dobrze ze mnie cos tchnelo i pojechalem do goscia od alf i na przyrzadzie ustawil rozrzad koszt 100zl a pajace w aso to ustawiaja chyba na krede czerwona.gif

Napisano
  • Autor

Chodzi ! W wrasztacie okrecili mi EGR przeczyscili go, odetkali i auto juz dobrze jezdzi i pali w miescie 6,5 L czyli tak jak powinno.

Teraz czuje zanik mocy powyzej 3tys osbrotw ale o tym wiedzialem juz wczesniej ( na hamowni wszyslo, winna odlaczonej przeplywki ) Jak odbiore auto od blachara wymienie przeplywke i bedzie igla, tyle ile fabryka dala a nawet wiecej zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.