Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnięcie EGR Krokowy i inne... A jednak to było coś innego

Featured Replies

Napisano

Witam.

Napiszę o tym bo być może ktoś ma podobne problemy i być może przyczyna jest taka sama. Warto sprawdzić, to nic nie kosztuje.

Od jakiegoś czasu miałem problem z gaśnięciem auta np. przy dojeżdżaniu do świateł ( na sprzęgle / odpuszczony pedał gazu).

To samo działo się na Pb jak i na LPG.

Wolne obroty jakby trochę falowały. Jakby przysiadały na 1 sek. i wracały do normy nieregularnie. Na Pb bardziej wyraźnie niż na LPG.

Często też zaświecał cię CHECK ENGINE, głównie przy zwalnianiu silnikiem z prędkości powyżej 100 km/h ale nie tylko. Czasami w najmniej niespodziewanym momencie ale tylko podczas jazdy.

Dodam, że błąd nie chciał się "wymigać" w trybie diagnostycznym.

Silnik po generalnym remoncie.

Czyszczony silnik krokowy, przepustnica i EGR. Według mechanika (dobrego mechanika) wszystkie te elementy działają poprawnie.

Dostawałem już białej gorączki.

W końcu, żeby sprawdzić co to za błąd mi się pojawia na CHECK ENGINE pojechałem do mojego mechanika. Podłączyliśmy kompa ( "Mega Macs 5" - czy coś w tym stylu ) , żeby sprawdzić co się dzieje podczas jazdy.

Zapakowaliśmy kompa do środka, podłączyliśmy wtyk do gniazda diagnostycznego i uruchomiłem silnik. Nagle słyszę , że jakoś dziwnie pracuje, falują obroty - wariuje na maxa. Pytam mechanika co się dzieje a on na to, że to normalne bo podłączone urządzenie wprowadza jakieś zakłucenia i ECM -trochę głupieje.

Ale właśnie w tej chwili przyszło mi na myśl, że moje kłopoty z Asterką pojawiły się po podłączeniu nowego Car Audio. Było to radio marki LG model LAC-M5600R.

Mówię do niego : Ku...a to napewno to pie...ne radio. angryfire.gif

Wyjęliśmy moje super fajne nowe radio z MP3 i USB cool.gif. Dobraliśmy się do kostki ISO i odcięliśmy "zbędne" przewody.

Tzn. zostały tylko głośniki i zasilanie.

Wycięliśmy przewody z kostki od zasilania (ta od głośników bez zmian) :

1. Brązowy z białym paskiem (lub odwrotnie - nie pamiętam)

2.Zielony z białym paskiem (lub odwrotnie - nie pamiętam)

Ponieważ każdy z przewodów był podwójny (jakby szedł gdzieś dalej) to połączyliśmy do "kupy" i zaizolowaliśmy - każdą parę osobna oczywiście. Czyli dwa biało brązowe i zaizolować. A następnie dwa biało zielone i zaizolować. Wszystko jak w oryginale tylko bez podłączania do kostki. smile.gif

Zamontowliśmy radio, podłączyliśmy kompa i heja w drogę. hehe.gif

Oczywiście najprostszym sposobem na sprawdzenie jest po prostu wyjęcie radia z kieszeni.

Zgadnijcie co się stało w trakcie jazdy ?

NIC !

Robiłem wszystko , żeby mi zgasł silnik i nic.

Robiłem wszystko , żeby się CHECK zapalił i nic.

Wkurzyłem się niesamowicie na moje "super fajne radio z MP3 i USB. Zatrzymałem się , wyjąłem radio , położyłem na ulicy i przejechałem po nim chyba z 10 razy angryfire.gif

Żartuję oczywiście ( radyjko siedzi na miejscu a wszystko gra i buczy). 893goodvibes.gif

A ja cieszę się , że pozbyłem się natrętnego problemu po kilku tygodniech walki.

Razem z moim mechem, wywnioskowaliśmy, że to cholerne radio pewnie ma jakiś system, który przy większych obrotach lub raczej prędkości może regulować/zwiększać głośność (są takie bajery). Jednak prawdopodobnie zamiast pełnić swoją funkcję generowało jakieś zakłucenia i powodowało "wariowanie" komputera ECM. Te kabelki co wycięliśmy to prawdopodbnie były od czujnika prędkości jazdy lub czujnika prędkości obrotów (tego nie jestem pewien).

Ale to wszystko nieważne. Ważne żejuż mi nie gaśnie.

Pozdrawiam wszystkich a najbardziej tych wytrwałych , którym chciało się to czyta do końca grinser006.gif

Mam nadzieję, że komus pomoże ten text.

PS Sorki za literówki. Jestem po 2 pifkach. Świętuję sukces yay.gif20.GIF

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Robiłem wszystko , żeby mi zgasł silnik i nic.

> Robiłem wszystko , żeby się CHECK zapalił i nic.

Tzn. co robiłeś ? Stałeś na głowie? Waliłeś gr....ę ?

Sorki, ale niewiele to wyjaśnia. Przecież wcześniej nic nie musiałeś robić a sam wariował.

Napisano

> Tzn. co robiłeś ? Stałeś na głowie? Waliłeś gr....ę ?

hahaha.gifbeksa.gifhahaha.gifbeksa.gifhahaha.gifbeksa.gif

Napisano

> pojechałem do mojego mechanika. Podłączyliśmy kompa ( "Mega Macs

> 5" - czy coś w tym stylu ) , żeby sprawdzić co się dzieje

> podczas jazdy.

> Zapakowaliśmy kompa do środka, podłączyliśmy wtyk do gniazda

> diagnostycznego i uruchomiłem silnik. Nagle słyszę , że jakoś

> dziwnie pracuje, falują obroty - wariuje na maxa. Pytam

> mechanika co się dzieje a on na to, że to normalne bo podłączone

> urządzenie wprowadza jakieś zakłucenia i ECM -trochę głupieje.

Przestraszyłbym się mechanika. który takie rzeczy wygaduje. Jeżeli urządzenie diagnostyczne generuje jakies zakłócenia w samochodzie to znaczy że jest nie przeznaczone do diagnozy tegoż pojazdu i trzeba jak najszybciej je wyłączyć żeby elektoniki nie uszkodzić

pozdrawiam

Napisano

wiec radio masz podłaczone ze:

plusy i masa ida bezposrednio do siebie omijajac kostke, a głosniki zostawiłes bez zmian czyli kostka jest wpieta w radio??

dobrze zrozumiałem???

hmmm ciekawe ze przez radio mogło sie tak dziwnie zachowywac auto.

P.S to chyba ja jestem tym osobnikiem któremu tez gasnie czasem auto gdy dojezdzam do swiateł sick.gif

Napisano

W kosttce sa 2 kable nie od parady

1. regulacja glosnosci w miare predkosci podlaczony do impulsatora w liczniku i ECU

2. wl/wyl chyba podswietlania tida/dida/mida

Obstawiam na kabel od impulsatora ze jakies dziwne napiecia podawalo radio do ECU

Prociem bardzo smile.gif

Napisano

Przytnij tego posta troszkę!

Nie czepiam się, tylko tak będzie ładniej grinser006.gif

Do autora postu: czy to radio sam wcześniej montowałeś czy jakiś wyspecjalizowany wink.gif warsztat??

Pzdr!

Napisano
  • Autor

> Przytnij tego posta troszkę!

> Nie czepiam się, tylko tak będzie ładniej

> Do autora postu: czy to radio sam wcześniej montowałeś czy jakiś

> wyspecjalizowany warsztat??

> Pzdr!

Sam montowałem już nie jedno radio.

To doświadczenie nauczyło mnie , żeby sprawdzić dokładnie opisy kostki od radia i od auta. palacz.gif

W końcu instrukcje i schematy są po to żeby je czytać grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tzn. co robiłeś ?

Wszystko to co wcześniej niby powodowało gaśnięcie.

>Stałeś na głowie?

Tego nie próbowałem grinser006.gif

Masz jakieś instrukcje jak to zrobić podczas prowadzenia auta ?

>Waliłeś gr....ę ?

screwy.gif

Nie było takiej konieczności. offtopic.gif

Zaspokajam swoje potrzeby trochę inaczej. 270747800-sex.gif He he he

> Sorki, ale niewiele to wyjaśnia.

>Przecież wcześniej nic nie musiałeś robić a sam wariował.

Niby nie musiałem ale usterka pojawiała się przy pewnych okolicznościach które starałem się odtworzyć w trakcie jazdy aby uzyskać efekt jaki był przed całą operacją z radiem. Pisałem o tym - czarno na białym.

Czy wystarczająco jasno się wyraziłem, żeby nikt nie pisał uszczypliwych uwag bez sensu ? angryfire.gif

Pozdrawiam wszystkich wal...ych gru...ę. biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Przestraszyłbym się mechanika. który takie rzeczy wygaduje.

1. Jedź do warsztatu z komputerem diagnostycznym.

2. Niech mech. podłączy sprzet do gniazda diagnostycznego bez podłączania zasilania komputera diagnostycznego (tylko nie jakiegoś peceta z Techem).

3. Uruchom silnik.

4 Jeśli zaczną wariować obroty - zapytaj mecha. dlaczego tak się dzieje.

A jeśli obroty nie zaczną wariować to może tylko ja tak miałem i zwracam honor.

5. Odpisz bo jestem ciekaw co Ci powie.

A poza tym to jakbyś nazwał sytuację kiedy włączasz do jakiegoś obwodu elektrycznego/elektronicznego urządzenie, które powoduje np. dodatkowe obciążenie a przez to nieprawidłowe działanie tego układu eletrycznego/elektronicznego na skótek zbyt niskiego napięcia zasilania całego układu ?

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.