Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie są te Wasze Kropki.Pytanie o Punto mk1 poj. 1100-1250

Featured Replies

Napisano

W zw. z tym zdarzeniem szukam dla siebie "nowego" samochodu.W kręgu moich zainteresowań jest Punto 1 z silnikiem pozwalającym płacić relatywnie małe składki za OC.

Jakie jest spalanie kropków z silniczkami 1100 - 1250 cm3, czy korozja zagląda pod podwozie hmm.gif W zasięgu mych możliwości $$$$ będzie samochód z rocznika od 1995-97 ( cena ok 6tyś zł, no może ciut więcej zł )

Na co zwracać szczególną uwage przy poszukiwaniu punciaka

Napisano

Witam,

na początek proponuję odwiedzić naszą stronkę fiatpunto.org.pl, tam znajdziesz wiele informacji eksploatacyjnych o PI, m.in. 100 000 na LPG i wszelkie dane techniczne w dziale Informacje, następnie w Zarób to sam najważniejszym tematem dla Ciebie będzie pewnie Na co zwrócić uwagę przy kupnie Mk1 ok.gif

Poczytaj też wątki podwieszone tam też znajdziesz dużo n/t eksploatacji.

20.GIF

Napisano

Może jako jeszcze świeży posiadacz Mk1 55 S, dużo nie wiem, ale zdążyłem się rozpatrzeć, że wersja 1.2 jest ekonomiczniejsza od 1.1

Pozdrowienia

Napisano

Witam ja mam 1,2 75 ELX i polecam taka wersje.Nabylem go w grudniu i jestem zadowolony wiadome auto nie mlode czasem cos nawali ale fiat tani w utrzymaniu to wiesz co do OC polecam UNIQA tam maja 10% wiecej zniszki za marke FIAT:) i ja place I rata 152zl a druga 120zl:) w sumie 75% zniszki

Co do ceny auta to zalezy czy szukasz 3 drzwiowy czy 5 drzwiowy.

Napisano

> W zw. z tym zdarzeniem szukam dla siebie "nowego" samochodu.W kręgu

> moich zainteresowań jest Punto 1 z silnikiem pozwalającym płacić

> relatywnie małe składki za OC.

Witam

> Jakie jest spalanie kropków z silniczkami 1100 - 1250 cm3

Benzyny około 6,5 litrów w cyklu mieszanym, chociaż można i osiągnąć poziom 5,5 litrów wink.gif

Gazu potrafi zeźreć od 7,5 do 11 biglaugh.gif

Tak czy siak ja bym jednak wybrał 1,2 ok.gif

> korozja zagląda pod podwozie

Owszem, ale w myśla zasady jak się dba tak się ma, więc przy dobrym dbaniu o podwozie nie ma się czego obawiać ok.gif

> W zasięgu mych możliwości $$$$

> będzie samochód z rocznika od 1995-97 ( cena ok 6tyś zł, no może

> ciut więcej zł )

> Na co zwracać szczególną uwage przy poszukiwaniu punciaka

Zapraszam na orga biglaugh.gif

Napisano

> Owszem, ale w myśla zasady jak się dba tak się ma, więc przy dobrym dbaniu o podwozie nie ma się czego obawiać

innymi słowy jest się czego obawiać biglaugh.gif bo dbanie o ten element nie jest częste zlosnik.gif

Napisano

Nie zastanawiaj się tylko wybieraj wersję 1.2 75 - nie będziesz żałował bo to optymalna jednostka w kategorii ekonomia jazdy/osiągi grinser006.gif

Napisano

> Nie zastanawiaj się tylko wybieraj wersję 1.2 75 - nie będziesz

> żałował bo to optymalna jednostka w kategorii ekonomia

> jazdy/osiągi

oo też bym chciał kropka z takim silniczkiem ok.gif ale póki co 60KM też jest dobre wink.gif

co do korozji: u mnie zero oznak (auto z 99 r) - blacharz oglądał całe w grudniu (bo robił podłuznicę lewą po małym dzwonku) i powiedział, że Punto ma dużo lepszą blachę od Uno skromny.gif pozostaje mi w to wierzyć biglaugh.gif

Napisano

> oo też bym chciał kropka z takim silniczkiem ale póki co 60KM też

> jest dobre

Jest dobre tzn jest lepsze niż 55 biglaugh.gifJednak 13 koni więcej w przypadku 1.2 75 co prawda nie zburzy czupryny,ale różnicę jak najbardziej czuć biglaugh.gif

Napisano

miałem uno i walczyłem z korozją jak z wiatrakami. punto pod tym względem jest o niebo lepsze. nadwozie nie koroduje, można mieć problemy z tylną klapą (zależy od rocznika). problematyczna jest podłoga bo jest cienka i zaniedbana koroduje. są newralgiczne miejsca (łączenia płatów podłogi za fotelami kierowcy i pasażera) gdzie ruda lubi zagladnąć. Mam 99 i już coś tam się działo ale jak go kupiłem zaraz interwencja kolegi blachmajstra, latem dobra konserwacja i powinno być ok. Oczywiście teraz co roku latem przegląd podłogi i ewentualne poprawienie konserwacji. Silnik 60KM - wolał bym 75 ale da sie jeździć. Co do ekonomiki to 6 przy max 110. jak mocniej docisniesz to więcej wypije. Miasto nawet 8,5. Starej konstrukcji silnik 8-zaworowy to i pije troche ponad normy teraz obowiązujce. A na koniec jak dbasz tak masz. Na uno bym go nie zamienił chociaż moim 1,0 na gaźniku 256 tysiecy przekulałem bez remontów motoru i dalej sie kula.

Napisano

Witam. mam kropasa z 96r. 1,1 wersje S 3D od sierpnia zeszlego roku. samochod sprowadzony z niemiec za 4500, do tego gaz 1800. autko ma teraz 109000km z czego 13000 u mnie. lubie sobie pojedzic czasami dynamiczniej ale tutaj nie za bardzo jest czym. spalanie na poziomie 6,5 benzynki i 8,0 gazu w cyklu miejskim. po trasie da rade zejsc do 5,5 benzy i 7 gazu. korozja na tylnej klapie w okolicy zamka i podswietlenia tablicy. autko czesto stalo na dzialce pod drzewami i cienka powloka lakiernicza fiata tego nie wytrzymala - dach zblakniety na maxa. podwozie po sprowadzeniu wyczysczone umyte i zabezpieczone. mankamety? sprzeglo i zawieszenie w porownaniu do opli (mialem wczesniej dwa) sie nie umywa, wydech i linki od recznego dosyc nisko wisza wiec trzeba sie do tego przyzwyczaic i omijac rozne dziwne wystajace elementy. silnik 1,2 75KM jest na pewno odpowiedniejszy do tego samochodu. na korzysc fiata przemiawiaja koszty eksploatacji i prosta konstrukcja. to chyba tyle jak cos mi sie przypomni to napisze. pozdrawiam

Napisano

Mam "kropka" z 1995 roku. Nabyłem go w 2006 roku w maju. Wówczas jego przebieg wynosił 89 000 km a obecnie 104 000 km. Silnik 1,1ccm 55 KM. Fiat Punto wersja SX, elektryczne szyby, centralny zamek, immobilaser. Do tej pory sprawował się prawie bez żądnych problemów. Przed zimą wymieniłem tlumik - koszt 150 zł za tłumik i 20 zł za wymianę. Niestety teraz miałem pewne malo przyjemnce zdarzenie. Otóż zapaliła mi się na chwilę kontrolka oleju. Samochód zgasł, odpaliłem go ponownie i przejechalem jakieś 200 metrów i ponownie zapaliła się kontrolka i samochód zgasł. Zajrzałem pod maskę a tam silnik caly zalany był olejem. U mechanika dolaliśmy 2,5 litra oleju oraz litr płynu do chłodnicy. Nie wiadomo czy będzie konieczny remont silnika w związku z jego prawdopodobnym przegzraniem - na razie nie bierze oleju ani ie kopci. Kilka dni temu wymieniłem zestawy naprawcze wahaczy tylnych - sztuka 60 zł czyli za dwa 120 zł oraz 40 złotych robocizna. Prawdopodobnie będę musiał wymienić także tylne amortyzatory - nie będę szalał i kupię prawdopodobnie takie za 45 zł sztuka.

Ogólnie jak dotychczas jestem zadowolony z mojego kropka.

Jak kupiłem miał już zainstalowaną instalację gazową, która została zamontowana w ASO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.