Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klepa - kilka pytan

Featured Replies

Napisano

na szczescie nie z mojej winy, mokro, slisko i pewna mulher.gif coprawda przy malej szybkosci zamiast skrecic pojechala prosto przy probie hamowania i w taki oto sposob sie o mnie otarla:

278578620-070317_135318.jpg

278578627-070317_135333.jpg

278578631-070317_135347.jpg

Uszkodzone/do wymiany drzwi, blotnik, listwa progowa, kolpak + malowanie tylniego zderzaka (plytkie rysy sie zrobily)

Slupek, plyta, belka po ogledzinach "na oko" nieruszone

1) czy ktos moze nakreslic przyblizone koszta naprawy ??

2) policja dokonala swoich czynnosci i mam nby wszystko co mi potrzebne do uzyskania odszkodowania ( mulher.gif byla w PZU ubezpieczona) - wystarczy jechac, zglosic, wypelnic pewnei jakis druk, ogledziny??

3) czy przed czy po ogledzinach zrobic badanie plyty??

4) czy jest szansa na bezgotowkowa naprawe takich uszkodzen w serwisie VW (auto 11-letnie)??

5) jesli nie da sie tego nigdzie bezgotowkowo zrobic to jak dlugo sie na pieniazki czeka??

6) jak to jest teraz z tym co dostane - jest to brutto/netto jakas amortyzacja, odejma mi za wiek czy za cos??

7) policial.gif dowodu nie wziela ze niby pojdziemy panu na reke ale czy jak bede tak jezdzil i trafie na jakiegos sluzbiste to moze mi wziasc dowod czy nie?? zadnych ostrych krawedzi, drzwi choc z oporem ale sie zamykaja

Napisano

Wiele nie doradzę, ale sprawdź zawieszenie, bo mogło dostać tongue.gif

Napisano

> - wystarczy jechac, zglosic, wypelnic pewnei jakis druk,

> ogledziny??

Dokładnie tak, najpierw sobie zadzwoń do PZU bo teraz (przynajmniej w Krakowie) umawiają na terminy telefonicznie i od razu odpytują o przebieg zdarzenia.

> 3) czy przed czy po ogledzinach zrobic badanie plyty??

jeśli chcesz robić w ASO to oni sobie wezwą na dodatkowe oględziny likwidatora z PZU

> 4) czy jest szansa na bezgotowkowa naprawe takich uszkodzen w

> serwisie VW (auto 11-letnie)??

jeśli nie załapiesz sie na szkodę całkowitą - wartośc naprawy przekraczająca wartość pojazdu na dzień zdarzenia - to niby dlaczego nie?

> 5) jesli nie da sie tego nigdzie bezgotowkowo zrobic to jak dlugo sie

> na pieniazki czeka??

Mają obowiązek wypłacić do 30 dni od dnia zgłoszenia

> 6) jak to jest teraz z tym co dostane - jest to brutto/netto jakas

> amortyzacja, odejma mi za wiek czy za cos??

jeśli weźmiesz od nich kasę to dostaniesz kwotę netto, części nie oryginalne a zamienniki + oczywiście wrzucą ci amortyzację. I o to można powalczyć

> 7) dowodu nie wziela ze niby pojdziemy panu na reke ale czy jak

> bede tak jezdzil i trafie na jakiegos sluzbiste to moze mi

> wziasc dowod czy nie?? zadnych ostrych krawedzi, drzwi choc z

> oporem ale sie zamykaja

Napisano

> 4) czy jest szansa na bezgotowkowa naprawe takich uszkodzen w

> serwisie VW (auto 11-letnie)??

Powinni zrobic bez gadania. Ja bym smiało uderzał do serwisu. Sam miałem taki przypadek i nie było problemów.

Napisano

> jeśli weźmiesz od nich kasę to dostaniesz kwotę netto,

Imo brutto, tylko byc może trzeba sie bedzie upomnieć. Byłow iele razy na MK nawret chyba jest w FAQu.

Delco

Napisano

Jak kobitka była ubezpieczona w PZU to weź sobie dzień wolnego aby załatwić oględziny w PZU.

Jak ja zgłaszałem szkodę to kolejka już się ustawiała o 5.30 a PZU było otwierane o 7 angryfire.gif

Ja byłem koło 6.30 i byłem już 20 w kolejce, Ci którzy byli koło 35 miejsca to się nie załapali w ten dzień.

Po prostu jest masakra, mam nadzieję, że Tobie to szybciej pójdzie waytogo.gif

Pozdro 20.GIF

Napisano

przygotuj sie na długie czekanie w PZU aż jakiemuś cieciowi zechce sie zrobic zdjecia oględziny itp

ja z głupimi 2 szybami wystalem sie na miejscu jakies 3h mad.gif

Napisano

> Imo brutto, tylko byc może trzeba sie bedzie upomnieć. Byłow iele

> razy na MK nawret chyba jest w FAQu.

> Delco

Należy się brutto a wypłacają netto. Dwa tygodnie temu zgłaszałem w PZU szkodę z AC i likwidator dwa razy zadał pytanie czy jestem płatnikiem Vat-u. Wyliczył szkodę na 431 zeta ( pokrywa silnika do malowania-kamień) a po stwierdzeniu że nie akceptuję kosztorysu i robię w ASO dodał że ta kwota się zmieni bo dojdzie Vat i ceny za robotę wg. ASO a nie z kapelusza.

We wrześniu zeszłego miałem szkodę na kropku OC z Samopomocy. Wg TU szkoda na 1600 i tu również standart- wypłata w nettcie, rozliczenie w zamiennikach minus amortyzacja. Wg ASO ta robota jest warta 2800 i o tą różnicę teraz się upominam. A że zrobione za 850 to inna sprawa cool.gif

Napisano

Ja swego czasu zgłaszałem szkodę poprzez telefon do PZU (numer jest na ich stronie www) i co prawda termin oględzin dostałem dopiero za tydzień, ale po przybyciu nie czekałem wcale - na "umówionych" czeka osobne okienko i sprawę załatwia się bez czekania w normalnej kolejce. No i telefon jest 24/h (ja miałem pecha akurat w 1 listopada).

Pzdr

wbo

Napisano
  • Autor

> przygotuj sie na długie czekanie w PZU aż jakiemuś cieciowi zechce

> sie zrobic zdjecia oględziny itp

> ja z głupimi 2 szybami wystalem sie na miejscu jakies 3h

nie ma tak zle - teraz sie umawia na konkretny dzien i na konkterna godzine wiec przynajmniej to z glowy

Napisano
  • Autor

> Ja swego czasu zgłaszałem szkodę poprzez telefon do PZU (numer jest

> na ich stronie www) i co prawda termin oględzin dostałem dopiero

> za tydzień, ale po przybyciu nie czekałem wcale - na

> "umówionych" czeka osobne okienko i sprawę załatwia się bez

> czekania w normalnej kolejce. No i telefon jest 24/h (ja miałem

> pecha akurat w 1 listopada).

> Pzdr

> wbo

tak tez zrobilem - wielkie dzieki 20.GIF jestem umowiony na wtorek o wybranej przeze mnie godzinie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Należy się brutto a wypłacają netto. Dwa tygodnie temu zgłaszałem w

> PZU szkodę z AC i likwidator dwa razy zadał pytanie czy

> jestem płatnikiem Vat-u. Wyliczył szkodę na 431 zeta ( pokrywa

> silnika do malowania-kamień) a po stwierdzeniu że nie akceptuję

> kosztorysu i robię w ASO dodał że ta kwota się zmieni bo

> dojdzie Vat i ceny za robotę wg. ASO a nie z kapelusza.

> We wrześniu zeszłego miałem szkodę na kropku OC z Samopomocy. Wg TU

> szkoda na 1600 i tu również standart- wypłata w nettcie,

> rozliczenie w zamiennikach minus amortyzacja. Wg ASO ta robota

> jest warta 2800 i o tą różnicę teraz się upominam. A że zrobione

> za 850 to inna sprawa

a z tego wnioskuje ze jak nie ASO tylko inny blacharz to niby bez faktury i netto ??

Napisano

> a z tego wnioskuje ze jak nie ASO tylko inny blacharz to niby bez

> faktury i netto ??

Jeśli przedstawisz od innego faktury to powinni dopłacić, jak faktur nie przedstawisz to wypłacą ci netto i z potrąceniami. Z tym że wtedy należy dochodzić różnicy

Napisano

> Należy się brutto a wypłacają netto. Dwa tygodnie temu zgłaszałem w

> PZU szkodę z AC i likwidator dwa razy zadał pytanie czy

> jestem płatnikiem Vat-u. Wyliczył szkodę na 431 zeta ( pokrywa

> silnika do malowania-kamień) a po stwierdzeniu że nie akceptuję

> kosztorysu i robię w ASO dodał że ta kwota się zmieni bo

> dojdzie Vat i ceny za robotę wg. ASO a nie z kapelusza.

> We wrześniu zeszłego miałem szkodę na kropku OC z Samopomocy. Wg TU

> szkoda na 1600 i tu również standart- wypłata w nettcie,

> rozliczenie w zamiennikach minus amortyzacja. Wg ASO ta robota

> jest warta 2800 i o tą różnicę teraz się upominam. A że zrobione

> za 850 to inna sprawa

I potem się dziwić, że TU lecą w kulki i widzą w każdym każdym potencjalnego wyłudzacza...

Napisano

> I potem się dziwić, że TU lecą w kulki i widzą w każdym każdym

> potencjalnego wyłudzacza...

Wyjaśnij kolego dleczego wyłudzacza? Czyżbyś miał jakiś problem ze zrozumieniem pojęcia poniesionej szkody ?

Napisano

> na szczescie nie z mojej winy,

Ja ostatnio miałem lekkiego dzwonka również nie z mojej winy. Sprawca również był ubezpieczony w PZU. Po umówieniu się telefonicznym na oględziny i akceptacji wyceny, najdłużej trwało oczekiwanie na potwierdzenie zdarzenia przez sprawcę. W sumie w krócej niż miesiąc mam kasiorę już na koncie.

Napisano
  • Autor

no i ogolnie pieknie frown.gif po ogledzinach wyszlo bardzo szybko ze to szkoda calkowita co mnie dobilo juz do reszty frown.gif

dokladna wycene dostaen dopiero za tydzien i wtedy napisze wam na ile mi auto wycenili i jakie zaproponowali koszta naprawy,

uznali na wstepie ze naprawa przewyzszy 70% wartosci auta (wiem ze w przypadku OC powinno byc 100%!!!) ale nie dalo sie do rozumu przegadac temu z PZU

bede sie za tydzien przy odbiorze wyceny opieral na tym i mam nadzieje ze uda mi sie podwazyc ich smieszne stwierdzenie o 70% nigdzie prawnie w zadnej ustawie nie zapisane

podejrzewam ze albo mi super niska wartosc auta wzieli do wycenu ale horendalnie wysokie koszta czesci i robocizny co by im tak czy siak wyszla szkoda calkowita frown.gif

ogolnie chyba znajde ta mulher.gif co mi wjechala i ja bokser.gif

Napisano

jeśli tylna belka i płyta podłogowa będzie trzymała wymiary to IMO:

reperaturka tylnego błotnika + wyciągnięcie nadkola wewnętrznego i ewentualnie progu,

wymiana drzwi (używka grinser006.gif), naciągnięcie ewentualnych części poszycia,

malowanie 3 elementów

na oko to jakieś 2-3 tys plnów a nie szkoda całkowita screwy.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli tylna belka i płyta podłogowa będzie trzymała wymiary to IMO:

> reperaturka tylnego błotnika + wyciągnięcie nadkola wewnętrznego i

> ewentualnie progu,

> wymiana drzwi (używka ), naciągnięcie ewentualnych części poszycia,

> malowanie 3 elementów

> na oko to jakieś 2-3 tys plnów a nie szkoda całkowita

no co kosztow to sie zgadzam ale cos mi sie zdaje ze ten z PZu jak juz zobaczyl auto to juz robil wszystko i wiedzial ze bedzie calkowita confused.gif

Napisano

> no co kosztow to sie zgadzam ale cos mi sie zdaje ze ten z PZu jak

> juz zobaczyl auto to juz robil wszystko i wiedzial ze bedzie

> calkowita

bo całke wylicza sie na podstawie technoloii producenta - czyli oryginalne części i stawki ASO

i czym więcej do wymiany tym lepiej dla ubezpieczyciela

prosta sprawa - jak dostaniesz wycenę auta to poinformuj PZU, że bedziesz naprawiał auto do wartości rynkowej i upowaznij jakiś warsztat

warsztat juz tak przygotuje kosztorys, żeby nie przekroczyc wartości pojazdu i ubezpieczyciel nic Ci nie zrobi

Napisano
  • Autor

> bo całke wylicza sie na podstawie technoloii producenta - czyli

> oryginalne części i stawki ASO

> i czym więcej do wymiany tym lepiej dla ubezpieczyciela

czyli ze jak wylicza sie calke to sie wylicza wg cen z ASO a w przypadku nie calki bierze sie najtansze na rynku zamienniki??

> prosta sprawa - jak dostaniesz wycenę auta to poinformuj PZU, że

> bedziesz naprawiał auto do wartości rynkowej i upowaznij jakiś

> warsztat

> warsztat juz tak przygotuje kosztorys, żeby nie przekroczyc wartości

> pojazdu i ubezpieczyciel nic Ci nie zrobi

czyli jesli bede mial wycene (ceny aso) na kwote nie przekraczajaca warosci auta to teoretycznie w kazdym aso powinni mi przyjac auto do naprawy bezgotwkowej??

czy ten "jakis warsztat" to moze byc wlasnie aso??

czy pzu moze przy moim "bede naprawiał auto do wartości rynkowej" dalej isc w zaparte i trzymac sie ze calka i dostanie pan tyle co kot naplakal??

czy aso moze sie zabezpieczyc i kazac mi podpisac cos w stylu "jesli nie uda nam sie odzyskac 100% kosztow naprawy od pzu to pan placi reszte" nawet w przypadku bezgotowkowej naprawy??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.