Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C14NZ 10litr. miasto -czy to normalne??

Featured Replies

Napisano

I wiatam znowu pytanko czy spalanie rzedu 10 litrow/100km po miescie to normalne??? trasy nie sprawdzalem bo nie malem okazji, gazu nie mam i nie mialem. Bledow rzadnych nie mam obroty srednio do 3000 obr rzadko to przekraczam. Czy ktos moze cos doradzic ????

pozdro

Napisano

> I wiatam znowu pytanko czy spalanie rzedu 10 litrow/100km po miescie

> to normalne??? trasy nie sprawdzalem bo nie malem okazji, gazu

> nie mam i nie mialem. Bledow rzadnych nie mam obroty srednio do

> 3000 obr rzadko to przekraczam. Czy ktos moze cos doradzic ????

> pozdro

To zdecydowanie za duzo .Powininna max brac 9 l /100 po miescie.Ja bym wymienil filtry i przy okazji zobaczyl swiece.Pozdrawiam.Adrian .

Napisano
  • Autor

0no widzisz filtry i swiece sa w miare nowe (powietrza, paliwa no i PP wink.gif) tzn. wymieniane w sierpniu zeszlego roku. Aczkolwiek sprawdzlem ostatnio swiece i sa brzydko okopcone sadza wiec je przeczyscilem sw. GM sa jeszcze w niezlej kondycji. Domniemam, ze to moze byc spowodowane rowneiz kolami 175/65 R14 ale moze niech ktos sie jeszcze w tej kwestij wypowie zanim zaczne znowu inwestowac bo powiem szczerze, ze mam juz delikatnie dosyc 5000 zeta w przciagu pol roku sukcesywnie, a jesze niektore drobiazgi sa do zrobienia. Poprostu lubie miec w 99% sprawy samochod wink.gif

pozdro

Napisano

> 0no widzisz filtry i swiece sa w miare nowe (powietrza, paliwa no i

> PP ) tzn. wymieniane w sierpniu zeszlego roku. Aczkolwiek

> sprawdzlem ostatnio swiece i sa brzydko okopcone sadza wiec je

> przeczyscilem sw. GM sa jeszcze w niezlej kondycji. Domniemam,

> ze to moze byc spowodowane rowneiz kolami 175/65 R14 ale moze

> niech ktos sie jeszcze w tej kwestij wypowie zanim zaczne znowu

> inwestowac bo powiem szczerze, ze mam juz delikatnie dosyc 5000

> zeta w przciagu pol roku sukcesywnie, a jesze niektore drobiazgi

> sa do zrobienia. Poprostu lubie miec w 99% sprawy samochod

> pozdro

Mialem podobne auto i palilo ok 8-9... Teraz jezdze Calibra 2.0 8v (zdrowa), ktora na poczatku palila duzo za duzo... Zmienilem filtry, olej, dopompowalek kola, uszczelnilem dolot i pali 2-3 litry mniej, niz poprzednio smile.gif

Napisano
  • Autor

mowisz dolot hmm.gif tego to jeszcze nie sprawdzalem ale zobacze smile.gif

dzieki dzieki

Napisano

> I wiatam znowu pytanko czy spalanie rzedu 10 litrow/100km po miescie

> to normalne??? trasy nie sprawdzalem bo nie malem okazji, gazu

> nie mam i nie mialem. Bledow rzadnych nie mam obroty srednio do

> 3000 obr rzadko to przekraczam. Czy ktos moze cos doradzic ????

> pozdro

CHŁOPIE toż to potwór mój się mieści na mieście w granicach 8 litrów trasa jeśli jadę do 100-110km/h max 6,5l.Może jest coś nie gra z temperaturą silnika i chodzi na saniu?

Napisano

Okopcone sadzą powiadasz hmm.gif

No to radziłbym ustawić zapłon i sprawdzić sondę.

Napisano
  • Autor

co do lambdy tez mialem pewne podejzenia bo wymienialem swoja na inna tez uzywke ale tylko z racji tego, ze miala peknieta ceramike no i mi przygasal za zaplonem tez troche sie bawilem ale dzieki teu przestal przygasac dlawic sie i zaczal rowno pracowac malo tego termostat jest nowy i temp na wskazniku jest 92 st czyi tak jak trzeba went sie wlacza przy 100 st. czyli czujnik do kompa wg. mnie jest ok. Co do zaplonu no to nie wiem ale "chyba" przez duze CH jest ok a sonde no niestety chyba ja sprawdze bledownie wywala hmm.gif w tym momencie to mi rece i nogi faint.gif

Napisano
  • Autor

qrcze zapomnialem o jednej rzeczy. Otoz teraz bede wymienial katalityk na strumienice bo juz sie "skonczyl" smierdzi zbukami i przy przyspieszaniu czyje jakby "stopniowo" dochodzila moc silnika po tym zabiegu sprawdze co ze spalaniem znowu bo to moze byc przyczyna - przytkany uklad wydechowy smile.gif

Napisano

> mowisz dolot tego to jeszcze nie sprawdzalem ale zobacze

> dzieki dzieki

u siebie odkrylem to probujac dopasowac zderzak - uszczelka miedzy rurami byla zle spasowana wink.gif 1.4 8v przy "kozackiej" jezdzie potrafi wciagnac 10,5 - ale przy spokojnej duzo mniej smile.gif

Napisano

> To zdecydowanie za duzo .Powininna max brac 9 l /100 po miescie.Ja

> bym wymienil filtry i przy okazji zobaczyl

> swiece.Pozdrawiam.Adrian .

tu kolega ma racje ją miałem podobny przypadek świece były okopcone i nie chciał palić na rozrusznik a wystarczyło go troszkę popchnąć i palił okazało się że sonda padła najgorsze było wymienić sonde była cholernie zapieczona sonda kosztowała o ile pamiętam 300zł kolega na warsztat i za sprawdzenie sondy przeładke ustawienie zapłonu 10zł

Napisano
  • Autor

no obroty do 3000 w porywach do 4000 przy wyprzedzaniu do kazkiej jazdy chyba nie nalezy wink.gif - a chcialoby sie czasami smile.gif

Napisano
  • Autor

no to za sonde jak za zboze ( chociaz lepper obnizyl ceny ;P) ale za robocizne to jak za darmo, qrcze, ze w szczecinienie znam dobrego elektryka, mechanika mam ale on jest chlopem typu wskazujesz i robi i to dobrze ale zeby do czegos samego dojsc no to juz zczynaja sie schody. 270751858-jezyk.gif nie obrazajac go bo jest naprawde dobry w tym co robi

pozdro

Napisano

> no to za sonde jak za zboze ( chociaz lepper obnizyl ceny ;P) ale za

> robocizne to jak za darmo, qrcze, ze w szczecinienie znam

> dobrego elektryka, mechanika mam ale on jest chlopem typu

> wskazujesz i robi i to dobrze ale zeby do czegos samego dojsc no

> to juz zczynaja sie schody. nie obrazajac go bo jest naprawde

> dobry w tym co robi

> pozdro

części wolę nowe i najlepiej orginał raz nadziałem się na używaną podróbkę i musiałem kupić drugą.Teraz kieruje się hasłem co jest tanie to jest drogie lepiej kupić orginał i mieć spokój a wracając do sondy jedź do mechanika niech sprawdzi sondę

Napisano
  • Autor

ja tez wole nowe ale puki nie zmienie katalityka na strumienice bo w tym tygodniu to zrobie to sondy sie nie tykam a moj mechanik tak jak pisalem raczej nie bedzie mial pojecia jak sie do tego zabrac 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ja tez wole nowe ale puki nie zmienie katalityka na strumienice bo w

> tym tygodniu to zrobie to sondy sie nie tykam a moj mechanik tak

> jak pisalem raczej nie bedzie mial pojecia jak sie do tego

> zabrac

ja sam przerobiłem sobie kata na strumieńice musiałem bo ceramika rozsypana była na mak koszt to 2 browary przy robocie a co do sondy to poszukaj na forum gdzieś widziałem jak ją sprawdza domowym sposobem

Napisano
  • Autor

cfaniaczek bo ma spawarke grinser006.gif no ja niestety bede musial z niej skorzystac

Napisano

> cfaniaczek bo ma spawarke no ja niestety bede musial z niej

> skorzystac

no mam spawarke szlifierke wiertarke itp.Aha lodówkę w garażu na zimne piwka też przecież człowiek nie wielbłąd napić się musi.

Napisano
  • Autor

no widzisz przyjacielu full wypas ja niestety takich dogodnosci nie mam jedyny garaz to cmurka i jest skazany na laske mechanikow i im za to placic smile.gif

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.