Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup Maryśki Weekend 1,9 JTD

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich kącikowiczów. Noszę sie z zakupem Marei Weekend z silnikiem 1,9 JTD i chciałbym dowiedzieć się na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie. Samochód ten będzie u mnie raczej długo, więc nie chce się obuć w jakiś kompletny szajs. A jakby ktoś miał jakieś info o ofercie sprzedaży z okolic Lublina, to proszę o kontakt na PW lub maila [email protected]. Maksymalnie mogę przeznaczyć na zakup 18 tys. A może w tej cenie poszukać innej marki? Już sam nie wiem. confused.gif

Napisano

> Witam wszystkich kącikowiczów. Noszę sie z zakupem Marei Weekend z

> silnikiem 1,9 JTD i chciałbym dowiedzieć się na co zwrócić

> szczególną uwagę przy zakupie. Samochód ten będzie u mnie raczej

> długo, więc nie chce się obuć w jakiś kompletny szajs. A jakby

> ktoś miał jakieś info o ofercie sprzedaży z okolic Lublina, to

> proszę o kontakt na PW lub maila [email protected]. Maksymalnie

> mogę przeznaczyć na zakup 18 tys. A może w tej cenie poszukać

> innej marki? Już sam nie wiem.

Dobry wybór ok.gif Silnik całkiem niezły. Wiekszych problemów nie sprawia. Na co zwrócić uwagę:

- zawieszenie (najlepiej pojechać na szarpaki)

- czy auto dobrze przyspiesza (może być padnięty np. przepływomierz)

- czy nie pali się żadna kontrolka informująca o uszkodzeniu

- najlepiej podpiąć pod kompa. Wtedy się wszystkiego dowiesz. Tak to jest ciężko cokolwiek powiedzieć.

Uważaj na podejrzanie niskie przebiegi!!

Ps. Tutaj masz parę opinii o Maryśkach.

Napisano

Tak jak wyżej kolega pisał ...

Dodatkowo klamki czy guma nie odpada z nich ....

klamka bagażnika czy dobrze odbija, jak nie trzeba będzie nasmarować

grinser006.gif

Czy na radio wszystko widać .... oznaka przerwy w styku zimnych lutów .... nic się nie dzieje, aczkolwiek trzeba czasem ręką lekko potrząsnąc radiem zeby.GIF

To tylko takie pierdoły ale warto widzieć smile.gif

Napisano

> Witam wszystkich kącikowiczów. Noszę sie z zakupem Marei Weekend z

> silnikiem 1,9 JTD i chciałbym dowiedzieć się na co zwrócić

> szczególną uwagę przy zakupie. Samochód ten będzie u mnie raczej

> długo, więc nie chce się obuć w jakiś kompletny szajs. A jakby

> ktoś miał jakieś info o ofercie sprzedaży z okolic Lublina, to

> proszę o kontakt na PW lub maila [email protected]. Maksymalnie

> mogę przeznaczyć na zakup 18 tys. A może w tej cenie poszukać

> innej marki? Już sam nie wiem.

za 18 kupisz 2.4 JTD który jest mocniejszy...

szukaj wersji HLX wtedy problem gumy na klamkach zniknie bo tam są lakierowane pod kolor autka...

Napisano
  • Autor

> za 18 kupisz 2.4 JTD który jest mocniejszy...

> szukaj wersji HLX wtedy problem gumy na klamkach zniknie bo tam są

> lakierowane pod kolor autka...

Jest mocniejszy ale jakie ma przy tym spalanie i większe OC... oslabiony.gif

Napisano

jakbym teraz kupowal wybralbym ponownie 1.9 jtd....acz kuszaca jest propozycja 2,4 jtd wink.gif silniczek na maxa: dynamiczny, ekonomiczny, kulturalnie pracujacy, mocny(po 7 tysiacach nie powiem wiele wiecej:))

Napisano

> Jest mocniejszy ale jakie ma przy tym spalanie i większe OC...

spalanie jest minimalnie wieksze.

opłaty to tam nie wiem ale pewnie z lekka wieksze ale za to 130 koni w standardzie...

Napisano

> spalanie jest minimalnie wieksze.

> opłaty to tam nie wiem ale pewnie z lekka wieksze ale za to 130 koni

> w standardzie...

2 ltr/100km to nie jest minimalnie większe spalanie, przynajmniej ja tak uważam.

Napisano

> za 18 kupisz 2.4 JTD który jest mocniejszy...

noooo a gdzie on to będzie serwisował?

Napisano

> noooo a gdzie on to będzie serwisował?

a to te auta sie wogole psuja i wymagaja odwiedzin w serwisach ?

Napisano

> a to te auta sie wogole psuja i wymagaja odwiedzin w serwisach ?

TE auta szczególnie...

Napisano

Przytaczany już opis swoich samochódów jest średnio czytelny (może warto by go nieco pogrupować - po autach, a następnie podgrupy po wersjach silnikowych - bo tak to jest tam jeden wielki chaos) więc kilka uwag z 7 lal eksploatacji takiego auta (obecnie ok 130 tyś przebiegu, od ok roku katowane przez żonę )

Silnik - generalnie problemów nie sprawia, ale...

-) jak chodzi sprzęgło? - w tym aucie jest hydrauliczne więc ciężko się zorientować że zbliża się jego koniec, ale można sprawdzićczy chodzi ciężko i nie bierze zbyt nisko

- ) koło zamachowe dwumasowe - chodzą pogłoski że lubi paść (aczkolwiek jest bardziej wytrzymałe niż np w HDi) - objawy to utrudniona zmiana biegów (szczególnie 1 i 2 ), podobno też zwiększone drgania na biegu jałowym. Jak padnie to wymiana kosztuje od cholery (ok 2 kzł)

-) koło pasowe dwumasowe - ja właśnie wymieniałem, objawy - hałasy na biegu jałowym przy skręconych kołach, wyraźnie widać że to koło "bije" gdy silnik chodzi na luzie . Wymiana to od ok 200zł (zakup na allegro) do 350 (ASO)

-) jak w każdym turbodieslu - obejrzeć turbosprężarkę, czy aby nie wali olejem. Wąż z turbo do intercoolera może być nieco zapocony, zle nie powinien tam kapać olej

-) przepływomierz - to lubi zdechnąć, objawy są różne ale najczęściej auto nie chce przekroczyć tak z 3000-3500 rpm, i bieg nie ma większego znaczenia (trochetak jakby tam znajdowało się odcięcie)

-) regulacja zaworów - w tym silniku niema samoregulacji luzu ,więc raz na jakiśczas trzeba to zrobić metodą szczelinomierza i płytek. To raczej eksploatacja a nie problem ale - może być do zrobienia (potem spokój na jakieś 60 tyś)

-) EGR - lubi się zapaprać (szczególnei jak się jeździ na gównianym paliwie) Objawów nie znam bo u mnie nie wystąpił ten problem

Elektronika pokładowa:

U mnie zadziwiająco sprawna - nigdy żadnego problemu. Ale słyszałem op przypadkach kłopotów ze sterowaniem szybami - sprawdź czy chodzą jak należy

Zawieszenie i podwozie:

Zadziwiająco mocne amortyzatory (u mnie - komlet od nowości jeszcze siedzi - i nic nie wskazuje na zużycie - a ni testy w ASO a ni testy drogowe - a mam porównanie z drugiem, znacznie młodszym autem więc czułbym gdyby coś było nie tak). Ale jeśłi wożone często worki z cementem - tył może puścić - trzeba sprawdzić

wahacze - zdecydowanie słaby punkt - jeśli włożone oryginały z ASO to można wytrzymać - zależnie od dróg tak ok 50-70 tyś na komplecie. Ale zamienniki (a najczęsciej takie siedzią w aucie jeżdzonym w Polsce) - dramat frown.gif ja mam na takim niecałe 20 tyś i już się tłucze. Oryginał kosztuje chyba ok 400zł, ten zamiennik - 200. Następnym razem wkłądam oryginały

łączniki stabilizatora - to chyba najsłabszy punkt zawieszenia tego auta - lecą co ok 20 tyś - na szczęście tanie (w ASO 70zł)

Końcówki drążków itp - u mnie jeszcze oryginalne

tylny wahacz- niektórzy narzekają, ja nie mam problemów (może to u nich skutek wożenia ciężarów w bagażniku)

Hamulce:

sprawdzić stan tylnych bębnów (i ich bebechów) - cylinderki lubią się zapiekać, a do tego jest tam taki rozpierak który tez potrafi paść. Dokłądnie sprawdź czy tył dobrze hamuje, czy nie ma nadmiernej owalizacji i różnicy w sile hamowania między kołami (na zasadniczym i na ręcznym). Obejrzyj dokłądnie przewody hamulcowe - lubią bydlaki korodować - tak jest np u mnie i szykuje siędo całkowitej ich wymiany, co nie jest takie łatwe (tanie) bo trzeba zdemontować zbiornik paliwa sick.gif

Nadwozie:

Zamek tylnej klapy włazi tam brud i w pewnym momencie przestaje to dobrze działać - ktoś juzwspominał, tyle że smarowanie to g..o daje: jak dobrze się zapapra, pomaga tylko wymiana (ok 400zł ). Powinno chodzić lekko, a klamka nie powinna zostawać

TYlna wycieraczka - a konkretnie jej trzpień - też tam włazi brud i w pewnym momencie lubi stanąć. Jeśłi wycieraczka nie chodzi - sprawdzić koniecnzie co jest przyczyną: jeśłi tylko zasyfiały trzpień - można wyczyścić i nasmarować. Ale jak ktoś z tym dłużej jeździł i próbował ją uruchamiać - mógł spalić silniczek, a to już sporty koszt

to tyle co mo przychodzi do głowy tak "na gorąco"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.