Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Import aut z Niemiec - jakies zmiany po 1.03?

Featured Replies

Napisano

pytanko jak w temacie, czy są jakieś zmiany w przepisach dot sprowadzania aut z Niemiec? Słyszałem, ze od 1.03 pomimo posiadania czerwonych tablic celnych wraz z niemieckim ubezpieczeniem, na terytorium Polski trzeba też jakieś ubezpieczenie kupowac?

Napisano

> pytanko jak w temacie, czy są jakieś zmiany w przepisach dot

> sprowadzania aut z Niemiec? Słyszałem, ze od 1.03 pomimo

> posiadania czerwonych tablic celnych wraz z niemieckim

> ubezpieczeniem, na terytorium Polski trzeba też jakieś

> ubezpieczenie kupowac?

To żadna zmiana - po skończeniu ważności ubezpieczenia czyli po

dacie umieszczonej na tablicach żeby poruszać się po drodze musisz

mieć polskie OC wykupione na ten samochód.

Napisano
  • Autor

> To żadna zmiana - po skończeniu ważności ubezpieczenia czyli po

> dacie umieszczonej na tablicach żeby poruszać się po drodze musisz

> mieć polskie OC wykupione na ten samochód.

ale jak mam jeszcze wazne ubezpieczenie na czerwone tablice, to zadnego dodatkowego ubezpieczenia nie musze kupowac?

zakładając, ze skończył mi sie termin na tablicach - czyli termin ubezpieczenia, wiec jak wykupie polskie OC to dalej moge jeżdzić na czerwonych niemieckich tablicach? jak długo?

Napisano

> zakładając, ze skończył mi sie termin na tablicach - czyli termin

> ubezpieczenia, wiec jak wykupie polskie OC to dalej moge jeżdzić

> na czerwonych niemieckich tablicach? jak długo?

Chyba nie mozesz w cale, bo koniec pozwolenia wywozowego oznacza jednoczesnie koniec waznosci badania technicznego dopuszczajacego do ruchu.

Napisano
  • Autor

> Chyba nie mozesz w cale, bo koniec pozwolenia wywozowego oznacza

> jednoczesnie koniec waznosci badania technicznego

> dopuszczajacego do ruchu.

też mi sie tak zdaje, ale jak zrobie przeglad w Polsce, ważny rok, wykupie polskie ubezpieczenie to czy moge jeszcze śmigać na czerwonych?

Napisano

> też mi sie tak zdaje, ale jak zrobie przeglad w Polsce, ważny rok,

> wykupie polskie ubezpieczenie to czy moge jeszcze śmigać na

> czerwonych?

możesz ok.gif

Napisano

jeśli już to koniec ważności rejestracji. Badanie techniczne nie ma tu nic do rzeczy

Napisano

jesyes pewien?? Przeciez niemieckie badanie techniczne TUV moze konczyć sie znacznie poźniej. Nie jest ono brane pod uwage? hmm.gif

Napisano

> jesyes pewien?? Przeciez niemieckie badanie techniczne TUV moze

> konczyć sie znacznie poźniej. Nie jest ono brane pod uwage?

tak nie jest brane pod uwage

Napisano

w polsce nie słyszałem o zmianach a w niemczech taka że teraz jak rejestrujesz na wywozowe tablice to dostajesz nowy farzeugbrief wydany na kupującego tablice wywozowe i farzeugshein rownież wypisany na kupującego wywozowe tablice oraz stary farzeugbrief z pieczątkami unieważniony palacz.gif nie wydają starego farzeugsheinu jak kiedyś 270751858-jezyk.gif i nie trzeba samochodem podjezdzac pod niemiecki wydział komunikacji smile.gif

Napisano

> w polsce nie słyszałem o zmianach a w niemczech taka że teraz jak

> rejestrujesz na wywozowe tablice to dostajesz nowy farzeugbrief

> wydany na kupującego tablice wywozowe i farzeugshein rownież

> wypisany na kupującego wywozowe tablice oraz stary farzeugbrief

> z pieczątkami unieważniony

Czyzby miało się skończyć kupowanie aut na polskich giełdach 'na Niemca' ??

Napisano

yhy zlosnik.gif ale tylko pod warunkiem że przyjechało na wywozowych tablicach

Napisano
  • Autor

> w polsce nie słyszałem o zmianach a w niemczech taka że teraz jak

> rejestrujesz na wywozowe tablice to dostajesz nowy farzeugbrief

> wydany na kupującego tablice wywozowe i farzeugshein rownież

> wypisany na kupującego wywozowe tablice oraz stary farzeugbrief

> z pieczątkami unieważniony nie wydają starego farzeugsheinu jak

> kiedyś i nie trzeba samochodem podjezdzac pod niemiecki wydział

> komunikacji

czyli jeśli chce oby ktoś kupił auto dla mnie i załatwił wszystkie formalności bez mojej obecności to jak to załatwić aby można było zaresestrować auto w WK bez problemu?

Napisano

> jesyes pewien?? Przeciez niemieckie badanie techniczne TUV moze

> konczyć sie znacznie poźniej. Nie jest ono brane pod uwage?

Tak mnie tlumaczyli kiedys w niemieckim urzedzie... Uzyi przy tym sforulowania "Po uplywie terminu waznosci samochod nie jest dopuszczony dalej do ruchu"... Ja to zrozumialem jako "konczy sie badanie techniczne", ale moze to tez oznaczac jak napisal Fixxxer "koczy sie waznosc rejestracji" - tylko co to oznacza??

Napisano

ale jak ma ktoś kupić auto dla Ciebie? albo Ty w niemczech kupujesz auto albo ktoś na siebie i w pl załatwia wszystkie formalności zlosnik.gif i Tobie je sprzedaje

ja się zastanawiam jak będzie w przypadku kiedy np.pan x kupi samochód w niemczech zostawi go u mojego znajomego i ja mu go będę miał przywieść do pl.wtedy umowa kupna między nim a niemcem a tablice i dokumenty wywozowe na mnie smile.gif i co wtedy?

Napisano
  • Autor

> ale jak ma ktoś kupić auto dla Ciebie? albo Ty w niemczech kupujesz

> auto albo ktoś na siebie i w pl załatwia wszystkie formalności

> i Tobie je sprzedaje

ok, czyli mój znajmoy kupuje auto na siebie, tablice wywozowe na niego, przyjeżdza do Polski i:

a) sprzedaje mi przed odprawieniem i ja auto odprawiam, rejestruje - można tak?

b) sprzedaje mi je po odprawieniu ale jeszcze przed rejestracją w WK - można tak?

c) jeśli żadna z powyższych nie jest możliwa to pozostaje mi kupić od niego auto jak już zarejestruje na siebie.

> ja się zastanawiam jak będzie w przypadku kiedy np.pan x kupi

> samochód w niemczech zostawi go u mojego znajomego i ja mu go

> będę miał przywieść do pl.wtedy umowa kupna między nim a niemcem

> a tablice i dokumenty wywozowe na mnie i co wtedy?

nie mam pojęcia

Napisano

kupuje i załatwia wszelkie formalności przed rejestracją i Tobie sprzedaje - tak można

nie może z tego co wiem sprzedać przed załatwieniem akcyzy

po prostu jak tam kupi to w Polsce musi praktycznie opłacić tylko akcyzę, zrobić przegląd,zapłacić zwolnienie z Vat i potem Tobie to sprzedać a Ty już możesz go rejestrować na Siebie

Napisano

Za ttp://www.unfallwagen.net/archiwum/NRUA4801.php

Nowe zasady wydawania tablic celnych

Od 1 marca osoby wykupujące w Niemczech o tablice celne mają wystawiany nowy Brief i dowód rejestracyjny na swoje nazwisko. Ponoć jest to efekt porozumienia strony niemieckiej i polskiej, aby ukrócić tzw. przepisywanie umów.

Do tej pory w Briefie i niemieckim dowodzie zamieszczano tylko adnotację o wyrejestrowaniu. Nowy nabywca, który chciał wrócić do kraju na kołach, poza tablicami celnymi dostawał tzw. zieloną książeczkę. Były w niej zamieszczane dane osoby wnioskującej o wydanie tablic, ale potem w Polsce, zwykle nikt o tą książeczkę nie pytał. W ten sposób można było zostać anonimowym i bezpiecznie spisywać na kolanie kolejną umowę sprzedaży auta, między niemieckim właścicielem, a ostatecznym nabywcą.

Teraz stare, niemieckie dokumenty samochodu lądują w koszu, a w zamian wydawane są nowe, zarówno Brief jak dowód rejestracyjny. Do tych nowych dokumentów wpisywane są dane osoby występującej o wydanie tablic celnych. Brief i dowód trafią potem do polskich urzędów, celnego i skarbowego, a na koniec do wydziału komunikacji. Nieformalnie działający handlarz-importer nie będzie zatem w stanie pozostać w ukryciu. Prędzej czy później ktoś zauważy, że ta sama osoba figuruje jako importer wielu pojazdów i zaczną się problemy z urzędem skarbowym.

Gwoli jasności. Według niemieckiego prawa osoba, które wykupuje o tablice celne i dostaje wystawione na siebie nowe dokumenty (Brief i dowód rejestracyjny) nie musi być formalnym właścicielem pojazdu. Tablice oraz dokumenty są tymczasowe i uprawniają wyłącznie do przemieszczenia pojazdu do kraju docelowego. Polskie urzędy często jednak o tym nie wiedzą i osobę wpisaną do Briefu traktują jak właściciela. Taki niedoszły właściciel może mieć potem spore kłopoty...

W tej nowej sytuacji importerom którzy dalej chcą zostać anonimowi pozostaje sprowadzanie pojazdów na lawecie. W tym przypadku zasady nie uległy zmianie. Nabywca dostaje do ręki stary Brief i dowód rejestracyjny z adnotacją o wyrejestrowaniu.

Przy okazji informujemy, że w niektórych landach zmieniły się wymagania techniczne gdy występuje się o tablice celne. Bywa, że nie wystarczy już samo badanie techniczne (TUV), dodatkowo wymagany jest wynik badania spalin. Różnie to wygląda zależnie od landu.

Napisano

bardzo dokładnie wyjaśnione bow.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.