Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie 1.6

Featured Replies

Napisano

> Trochę lipa jak mi stanie na środku drogi , ale zakupie sobie jakiś

> baczek albo wleje paliwa do baniaka po 5 litrowej wodzie i

> pojeżdże dotąd, aż fura się zatrzyma. Zobaczymy ile wyjdzie. No

> i zaczynam delikatnie jeździć, zobaczymy czy coś pomoże

Jak tak zrobisz, to mozesz miec tylko problemy, lepiej nie doprowadzac do tego by auto stanelo z powodu braku paliwa... Zapcha sie filtr paliwa, same problemy moga byc.

Napisano

> Zapcha sie filtr paliwa,

+ spalona pompa paliwa zlosnik.gif

>same problemy moga byc.

Zgadza sie smile.gif

Napisano

> Kolego Postmajtku,

> niektórzy są na forum dłużej niż Ty.

Kolego Maxi Kaz zdaje sobie z tego sprawe, ze nie jestem takim starym wyjadaczem jak Ty.

>I jak dotąd nikt nie zarzucił mi

> kłamstwa.

Przy mojej funkcji to nie wypada...

Przy Twojej funkcji nie wypada zarzucac klamstwa? Dobrze ze nie zarzucilem Ci klamstwa bo popelnil bym wielki nietaktblagam.gif . Zastanawiam sie czy moge odpisywac na Twoje posty.

> Uwierz mi - naprawdę nie mam żadnego powodu aby Was oszukiwać.

Byc moze Prima Aprilis jest dobrym powodem.

> Jeżeli twierdzisz że moje wyniki spalania są bardzo dobre - to

> pozostaje mi tylko cieszyć się.

Twierdze ze sa bardzo dobre, a nawet wrecz rewelacyjne. Jednak nie uwazasz, ze skoro producent podaje spalanie w miescie 9,5 l/100km lub 11,3 l/100km (w zaleznosci od normy) to Twoje 7,1 l/100km (lub mniej) to wartosc z kosmosu?? Napisz moze po jakm miescie mozna tak plynnie jezdzic i zrobic takie spalanie bo chyba nie piszesz ze w Warszawie taki wynik uzyskales.

Podsumowujac, nigdzie nie napisalem ze klamiesz, a ze nie wierze ze jezdzac po miescie Brava 1,6 16V mozna uzyskac spalanie w granicach 7 l/100km, to inna sprawa.

Napisano

> uwazasz, ze skoro producent podaje spalanie w miescie >9,5 l/100km lub 11,3 l/100km

No niby tak...ale to może w Turynie mierzone , gdzie ruch wiekszy zlosnik.gif...ponadto masz złe informacje bo producent podaje spalanie w mieście od 8,6 ( wg. normy F.T.P) do 9,3 (według normy ECE)....a te 11,3 litra/100 km to podobno 1,6 z automatem pali wink.gif ..........zauważ , że producent podaje też inne wartosci zużycia paliwa - dla normy ECE min. zużycie przy prędkości 90 km/h to 5,5 l/100 km a dla normy FTP 5,6 l/100 km. w dużych miastach sa dwu, trzy a nawet czteropasmowe drogi, po których zazwychaj jeździ sie z prędkością 80- 100 km/h i spoglądając na tabele zużycia paliwa podana przez producenta, można dojść do wniosku , ze spalanie 7,5 litra / 100 km to nie utopia.....aczkoliwek... Trzeba spełnić pare warunków -

1) miec sprawny samochód

2) Nie tankować najtańszego paliwa, którego 20% składuj stanowi woda wink.gif, tylko lać paliwo na markowych stacjach

3) nie deptać gazu do dechy na każdych światełkach

POzdrawiam

Napisano

> ...udał mi się żart prima-aprilisowy !

> A to dlatego, że... pisałem serio !!!

> Naprawdę nie mogę zrobić po mieście więcej jak 700 km na jednym baku.

> Ostatnio tankowałem w piątek - przejechałem 584 km, a na stacji

> weszło 45.11 litra paliwa.

> Spalanie wyszło na poziomie 7.7 l/100km.

> Pozdrawiam

Gratulacje , tym większe że w tej sytuacj w trasie zapewne schodzisz do 4 litrów. Normalnie doprowadzisz do zapasci na rynku diesli. palacz.gif

Napisano

> No niby tak...ale to może w Turynie mierzone , gdzie ruch wiekszy

> ...ponadto masz złe informacje bo producent podaje spalanie w

> mieście od 8,6 ( wg. normy F.T.P) do 9,3 (według normy ECE)....a

> te 11,3 litra/100 km to podobno 1,6 z automatem pali

" Zużycie paliwa według zaleceń ECE, przedstawione w tabeli, zostało ustalone w trakcie prób i zgodnie ze specjalnymi procedurami. Próby zużycia paliwa mierzone są na stanowisku w symulowanym ruchu miejskim, natomiast zużycie przy prędkościach stałych 90 i 120 km/h mierzone są na płaskiej i suchej nawierzchni oraz na stanowisku próbnym."

Spalanie wg normy 80/1268/ECE (w l/100km):

Cykl miejski - 9,5

Przy 90 km/h - 5,6

Przy 120 km/h - 7,5

Spalanie wg normy 93/116/ECE (w l/100km):

Cykl miejski - 11,3

Poza miastem - 6,6

Cykl kombinowany - 8,3

Dane dla silnika 1,6 16V (manualna skrzynia biegów) z instrukcji Fiata Brava.

> ..........zauważ , że producent podaje też inne wartosci zużycia

> paliwa - dla normy ECE min. zużycie przy prędkości 90 km/h to

> 5,5 l/100 km a dla normy FTP 5,6 l/100 km. w dużych miastach sa

> dwu, trzy a nawet czteropasmowe drogi, po których zazwychaj

> jeździ sie z prędkością 80- 100 km/h ...

Zauważ że inne wartości podane przez producenta odnoszą się do wręcz idealnych warunków na drodze. Dodatkowo w interesie producenta leży aby podać jak najniższą wartość spalania. W dużych miastach oprócz "dwu, trzy a nawet czteropasmowych dróg" są też skrzyżowania ze światłami, korki i wiele innych utrudnień na drogach podczas których jeździ się 10-20 km/h. Nie twierdzę, że spalanie w granicach 7 l/100km jest niemożliwe, bo sam niejednokrotnie takie miałem - tyle że nie w mieście. Jeżeli jeździsz 80-100 km/h nie stoisz w żadnych korkach ani na światłach to nie jest jazda w cyklu miejskim.

spoglądając na tabele

> zużycia paliwa podana przez producenta, można dojść do wniosku ,

> ze spalanie 7,5 litra / 100 km to nie utopia.....aczkoliwek...

> Trzeba spełnić pare warunków -

> 1) miec sprawny samochód

> 2) Nie tankować najtańszego paliwa, którego 20% składuj stanowi woda

> , tylko lać paliwo na markowych stacjach

Myślę, że Fiat do testów wykorzystał sprawny samochód zatankowany odpowiednim paliwem.

> 3) nie deptać gazu do dechy na każdych światełkach

Z tym się zgadzam w 100%. Jednak podczas ruszania zapotrzebowanie na paliwo jest największe, wiec nawet ruszając jak żółw spod świateł spalanie będzie większe niż podczas jazdy ze stałą prędkością.

Jeżeli ktoś pisze, że w mieście (stoi w korkach, zatrzymuje się na światłach itp) uzyskuje spalanie 7 l/100km to niech napisze też ile mu pali w trasie (jazda ze stałą prędkością 90 - 100km/h) bo może się okazać, że ma silnik ekonomiczniejszy od dobrego diesla. Proponuję aby wybrał się do Włoch do siedziby Fiata ze swoim autem z pewnością Włosi zechcą zobaczyć jakie cudo stworzyli i wynagrodzą szczęśliwego posiadacza takiego samochodu wink.gif.

Napisano

To w takim razie kolego co mi radzisz zrobić?? Bo mi pali poniżej 8l. Odcinki jakie robię to 8km w jedną stronę do pracy z 2 postojami i spowrotem i potem w miejscu po 4-6km. Wydaje mi się że odpowiada to jeździe po mieście. Tankuję za 100zł rraz na tydzień i przejeżdżam około 320km.........może mam jechać do ASO i powiedzieć im żeby naprawili??

Napisano

> To w takim razie kolego co mi radzisz zrobić?? Bo mi pali poniżej 8l.

Cieszyć się 270635636-JUMP2.gifyay.gifhehe.gif

> Odcinki jakie robię to 8km w jedną stronę do pracy z 2 postojami

> i spowrotem i potem w miejscu po 4-6km. Wydaje mi się że

> odpowiada to jeździe po mieście.

Ja do pracy rowniez mam 8 km, nie stoję w korkach i zatrzymuje sie 4-5razy na swiatlach i u mnie spalanie wychodzi 12-13l LPG lub 9- 10 l E95.

Tankuję za 100zł rraz na

> tydzień i przejeżdżam około 320km....

Rozumiem że zawsze tankujesz do pelna i w ten sposob wyliczasz spalanie. Tak czy siak koszt przejechania 100 km w Twoim przypadku to 31,25 zl a u mnie 23,79 zl więc ja nie chwalac sie i tak jestem do przodu 270751858-jezyk.gif.

.....może mam jechać do ASO

> i powiedzieć im żeby naprawili??

Moze sprawdz sobie czy licznik dobrze kilometry zlicza. Jak tak to tylko jump.gif270635636-JUMP2.gif i pub2.gif

Napisano

> Rozumiem że zawsze tankujesz do pelna i w ten sposob wyliczasz

> spalanie.

Tak zrobiłem może 4 razy żeby mieć niezbity dowód, obecnie jeżdżę aż uznam że czas tankować i tankuję.

> Moze sprawdz sobie czy licznik dobrze kilometry zlicza.

Licznik jest ok bo mam porównanie z innymi autami jakimi jeździłem pozatym na bilecie pks też miałem 8km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.