Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawór EGR

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko, czy moja aterka posiada zawór EGR ?? I gdzie się on znajduje i czy jeśli coś by było z nim nie tak, to czy zapalał by się check od czasu do czasu ?? Silnik 1.6i 1993r. na gazie.

Napisano

Szukaj a znajdziesz.

Było już o tym kilka tysięcy razy

oslabiony.gif już jak piszę to napiszę. Ma podciśnieniowy na środku kolektora dolotowego. Nie ma diagnostyki tego EGRa.

Napisano

> Mam pytanko, czy moja aterka posiada zawór EGR ?? I gdzie się on

> znajduje i czy jeśli coś by było z nim nie tak, to czy zapalał

> by się check od czasu do czasu ?? Silnik 1.6i 1993r. na gazie.

Masz EGR, taki grzyb z tyłu za pokrywą zaworów. Zapala się check więc wymrugaj błędy i bedzie wiadomo co jest nie tak

Napisano

> Mam pytanko, czy moja aterka posiada zawór EGR ?? I gdzie się on

> znajduje i czy jeśli coś by było z nim nie tak, to czy zapalał

> by się check od czasu do czasu ?? Silnik 1.6i 1993r. na gazie.

na WOA jest dokładny opis jak wymontowąc i gdzie on jest bo domyślam sie ze masz silnik jak u mnie: C16NZ

Ja swojego wymontowałem i jest lepiej niż z nim.

pozdrowienia

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszelkie informację smile.gif no właśnie, że check się u mnie zapala a żadnych błędów nie ma i wszystko po kolei muszę posprawdzać bo nie wiadomo od czego on się zapala, tylko że nie pali się on cały czas tylko kiedy, że tak powiem mu się "zachce" frown.gif i nie wiem nawet czy coś ma na to wpływ, wtajemniczeni znają mój problem bo już nie jeden raz pisałem o swoim problemie i niestety do tej pory nie udało mi się go rozwiązać a ręce mi opadają frown.gif

Napisano

no to jak ??? zapala sie a niema bledow hmm.gif ciekawe ?? a wymrugales je ??

Napisano
  • Autor

> no to jak ??? zapala sie a niema bledow ciekawe ?? a wymrugales je

> ??

Właśnie dzisiaj się biorę do roboty, tylko zastanawiam się czy zaślepić EGR czy nie, jutro pojeżdżę trochę i napiszę czy to akurat było to, błędów żadnych nie ma a kontrolka checka się zapala i dlatego muszę posprawdzać wszystko po kolei frown.gif

Napisano

> tylko zastanawiam się czy

> zaślepić EGR czy nie

Jeżeli już to wyrzuć go zupełnie a raczej zastąp grubą blachą. Zatkaj tylko szczelnie wężyk, który zdejmisz z niego.

Napisano
  • Autor

Jednak to nie jest wina EGR frown.gif niestety muszę dalej szukać przyczyny, ale już sam nie wiem gdzie jej szukać i chyba dam auto do jakiegoś elektromechanika frown.gif

Napisano

> Jednak to nie jest wina EGR niestety muszę dalej szukać przyczyny,

> ale już sam nie wiem gdzie jej szukać i chyba dam auto do

> jakiegoś elektromechanika

A czemu nie sprawdzisz błędu (wymrugaj go - opis na WOA). ??

Napisano

Witam. Wiem ze o glupie pytanie ale czy wszystkie astry posiadaja EGR?? Ja szukalem i szukalem i nie znalazlem w swojej.

Napisano
  • Autor

Sonda lambda jest nowa, więc ona nie jest przyczyną (wymieniona już gdy usterka była), a błędów oto chodzi, że nie ma żadnych ciągle wyświetla błąd nr 12 (czyli odczytywanie błędów), jeździłem po mechanikach i żaden nie jest w stanie pomóc, najśmieszniejsze jest to, że check się zapala i co za tym idzie odcina dopływ paliwa i nie jest to regularnie i nie ma nic na to wpływu kiedy to się dzieje (nie ma znaczenia czy jest ciepło czy zimno, czy silnik jest ciepły czy zimny dosłownie nic) jeżdżę z tym już z pół roku frown.gif

Napisano

No to możesz odczyniać egzorcyzmy na niej póki check nie zapali się przy podpiętym techu i z parametrów bieżących nie wyjdzie co jest winne. Albo czekaj aż się pogorszy.

xplod nie wszystkie Astry mają EGR, twoja np. nie ma.

Napisano
  • Autor

> No to możesz odczyniać egzorcyzmy na niej póki check nie zapali się

> przy podpiętym techu i z parametrów bieżących nie wyjdzie co

> jest winne. Albo czekaj aż się pogorszy.

> xplod nie wszystkie Astry mają EGR, twoja np. nie ma.

Tylko bywa tak, że potrafi 3 dni sie nie zapalić check smile.gif ale od czego to zależy to niestety ale nikt nie wie, a co może być jeszcze przyczyną ?? Ktoś może wie ?? EGR sprawdzony, pompa paliwa sprawdzona, bezpieczniki sprawdzone, sonda i krokowiec wymienione. frown.gif

Napisano

> Tylko bywa tak, że potrafi 3 dni sie nie zapalić check ale od czego

> to zależy to niestety ale nikt nie wie, a co może być jeszcze

> przyczyną ?? Ktoś może wie ?? EGR sprawdzony, pompa paliwa

> sprawdzona, bezpieczniki sprawdzone, sonda i krokowiec

> wymienione.

Pytam jeszcze raz. Odczytałeś kody błędu ?? Wystarczy spinacz i kluczyki od samochodu. Będziesz wiedział co Ci wywala błąd CE.

Napisano
  • Autor

> Pytam jeszcze raz. Odczytałeś kody błędu ?? Wystarczy spinacz i

> kluczyki od samochodu. Będziesz wiedział co Ci wywala błąd CE.

Sprawdzałem i nie ma żadnych błędów, dlatego pisze, że dziwna sytuacja z tą moją asterką, był nawet w ASO do komputera podłanczany i nie ma żadnych błędów a check się zapala frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.