Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanko dla posiadaczy x16xel

Featured Replies

Napisano

witam robi sie cieplo i tak sie zastanawiam czy kazdy x16xel tak szybko nagrzewa sie do temperatury 100c np. jadziemy sobie odcinek 15 km stajemy w korku mijaja 2 minuty i juz sie zalacza wentylator grinser006.gif

pytam sie bo mialem mazde 323 1.6 16v i ona sie tak szybko nie grzala, inaczej tam rzadko kiedy sie wentylator zalaczyl

Napisano

u mnie wentylator władcza się przy ok 104stopniach , ale faktycznie jak się chwilę postoi strzałka wskaźnika dość szybko pnie się do góry

Wcześniej miałem VW polo i wentylator uwłaczał się sporadycznie

czyli ten typ tak ma

Napisano
  • Autor

> A no... po wymianie termostatu to 3km i dziekujemy...

czyli normal a ja jeszcze mam automat wiec olejek ze skrzyni podnosi mu temperaturke odpowiednio grinser006.gif no co zrobic dali chlodnice o pojemnosci 1,4L plynu i ma widzocznie tak byc zlosnik.gif

w mazdzie byla chlodnica o pojemnosci chyba 2,5L o ile dobrze pamietam

Napisano

> witam robi sie cieplo i tak sie zastanawiam czy kazdy x16xel tak

> szybko nagrzewa sie do temperatury 100c np. jadziemy sobie

> odcinek 15 km stajemy w korku mijaja 2 minuty i juz sie zalacza

> wentylator

> pytam sie bo mialem mazde 323 1.6 16v i ona sie tak szybko nie

> grzala, inaczej tam rzadko kiedy sie wentylator zalaczyl

U mnie: kilka (3-5km) kilometrów i silnik ma 90*C, podczas jazdy temp. nie przekracza 92-94*C. Gdy zatrzymam się np. w korku temp. rośnie i przy ok. 100-101*C załącza się wentylator i temp. spada do ok. 95*C.

Napisano

> wentylator

No u mine aż tak szybko się nie zagrzewa do 100' zazwyczaj w korku jak postoję kilka minut to wskazówka dochodzi do około 98' włacza się wentylator i wskazówka opada. W tym roku jeszcze mi się nie zdarzyło żeby wskazywała 100'- w zeszłe wakacje i owszem ale jechałem w korku jakieś 20-30 min -to wtedy jak najbardziej oscylowało tak 95-100.

Termostat oczywiście po wymianie biglaugh.gif i nagrzewa się do temp roboczej po 3-5 km

Napisano

witam

u mnie w F podczas jazdy wskazówka leciutko powyżej 90-ki. Parę minut w korku i juże ok 100ki i wentylatorek się włącza. Zastanawiam się czy taki stan rzeczy nie ma ujemnego wpływu na np.: uszczelkę pod głowicą?

Miałem ostatnio okazję jechać astrą G z takim silnikiem i podczas postoju w korku wskazówka temperatury prawie się nie poruszyła.

pozdrawiam,

Marcin

Napisano

Moja asterka jak jest teraz ciepło to 1km i juz jest 90 stopni zwykle utrzymywała się temperatura 93-94 stopnie po wyczyszczeniu i chyba przepchaniu przepustnicy teraz ciągle jest 90 i po jeździe tak 50km stane w korku i z 5 minut i mam 98 stopni i wentylator się włącza na chwilke i już jest ok wink.gif Dużo zależy od drożności wszystkich przewodów no i płynu ja mam zalany niebieski koncentrat texaco wcześniej na borygu chyba szybciej się grzał.

Napisano

> wentylator

U mnie jest dokładnie to samo podczas normalnej jazdy 90-92 stopnie - wydaje mi się że za długo dochhodzi do tej temperatury ok 5 km - , kilka minut w korku i 100. Kiedyś było innaczej podczas normalnej jazdy miał zawsze 95 stopni, może to wina termostatu??

Napisano

Mnie też zastanaiw jak moja asterka szybko nagrzewa się do 100 stopni jak stoję w korku, około 2 minutek, a znacznie szybciej jak staję i za chwilę ruszam, staję i ruszam, to w tedy normalnie w oczach wskazówka idzie do góry.

Napisano

U mnie jest dokładnie to samo podczas normalnej jazdy 90-92 stopnie -

> wydaje mi się że za długo dochhodzi do tej temperatury ok 5 km -

> , kilka minut w korku i 100. Kiedyś było innaczej podczas

> normalnej jazdy miał zawsze 95 stopni, może to wina termostatu??

Do wymiany. Masz minimalnie otwarty termostat (przepuszcza). Po wyjeciu starego sprawdzilem i byl minimalnie otwarty caly czas.

yyyy... na tym zdjęciu jest maksymalnie otwarty...

278675191-DSC02727.JPG >

napis głosi: 92st czesciowe otwarcie/107st pelne

na dole 03 95 data produkcji? grinser006.gif

278675191-DSC02730.JPG

278675191-DSC02731.JPG

post-61762-14352481050778_thumb.jpg

Napisano

heh... a właśnie chciałem spytać o kwestię szybkiego nagrzwania się silnika grinser006.gifWidzę że niemal u wszystkich z x16xel jest ten sam objaw szybkiego nagrzewania sie płynu znaczy się że TTTM tuk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.